Nejste přihlášen/a.
Už jsem v práci zažil hodně...
Dnes mne dostala kolegyně, která čekala u varné konvice (cca 3 minuty), před předpokládaným vypnutím konvici zvedla, sama vypla, vypláchla si tím hrneček, nachystala kávu a zalila ji.
Byla chvilka volna, tak jsem se sám zamyslel nad tímto aktem. Více lidí z okolí zalije svou kávu či čaj vodou "jen" ohřátou. Sem tam někdo dokonce v případě převaření vody tuto vodu z konvice vyleje a naleje si novou - aby to nevyplo...
Nerozumím tomu, nechápu to. Dokážete mi někdo vysvětlit rozdíl chemického složení vody 3 vteřiny před vypnutím konvicí samotnou a "převařenou" vodou? Co je důvodem zalévání takto předčasně zvednutou konvicí?
V práci máme v kuchyňce i automat na vodu - takový ten "výdejník s filtrací" - ten však užívá minimum lidí a většinou jen na studenou vodu.
Jak jste na tom vy?
Já užívám právě ten automat jak na čaj, tak i na kávu. Piju rozpustnou kávu. Na občasného turka to musí naopak řádně vříti...
Ano, od toho ta funkce je.
Pravá turecká káva by měla přejít varem (až 3x), takže pouhé přelití je málo. Na druhou stranu, rozpustná by se měla zalévat vodou cca 90°C. Nicméně u českého úřednického turka je to jedno.
Pravá turecká káva se vaří v džezvě. Dají 1 lžičku kafe a 6 lžic cukru, na tom cukru fakt nešetří, pak se nechá několikrát vzkypět a je to pěkný hnus. Má to od toho cukru bílou čepici jak věž...
Když jsem si tam dělala našeho českého turka, málem jsem dostala koránem přes palici.
..Ankara, ale už delší dobu. Někdy se stravovat v cizině bylo o žaludeční vředy..nebyla jsem turistka, jen jsem tam pracovala. Ale některá jídla byla opravdu dobrá, ale cukr byla jejich vášen.
To je pravda, s tím cukrem. Projevuje se to i u čaje, který podávajíve skle a taky velmi vydatně slazený. Ale u toho mi sladkost kupodivu nevadila. Sice jsem ho nepil v Turecku, tak jsem to jen sledoval, jak ho milují místní, ale přesn+ě podle tureckého způsoby ho podávají i v Česky, například v Dobré čajovně na václavským Václaváku.
já se snažím (doma) předejít o fous (počkám si, až voda začne pěkně bublat) vypnutí konvice z jednoduchýho důvodu - mám představu, že tím prodlužuju životnost tomu vypínátku, a teda celý konvici...
(mě by na popisovaný operaci dostalo to předchozí nalití vařicí vody do hrnku - buď má smysl akce bejt v nějaký složitý technologii přípravy (ohřátí hrnku), anebo to značí snahu o úzkostlivou desinfekci (platí-li druhá varianta, nejedná se v mejch očích o normální osobu...), teda pominu-li možnost, že hrnek byl viditelně zapatlanej, to je sice výplach taky celkem zbytečnej, ale to už se člověk neudrží...)
To zalévání kávy s méně než 90°C chápu - prostě to povaří, počkám 10 vteřin a zaleju do studeného hrnku... Ale jak dokážete odhadnout, že před lupnutím zobáčku má voda právě těch 90°C? Myslím, že podle zvuku to už vaří, ale jen chvilku... Vypínač konvice potřebuje var delší, aby pára dokázala tlakem vypnout spínač... tj. stejně zalévají všichni vodou převařenou...
A o čase to není... to by pak nemohli někteří 10 minut stát u pultíku a klábosit u kafíčka...
jmlc:
jen pro upřesnění, rychlovarná konvice nevypíná tlakem páry, ale termostatem, který je párou ofukován. Pokud je konvice otevřená, nebo chybí sítko v hubici, vypiná termostat o něco později, protože té páry jde na termostat znatelně méně.
Spíše se kloním na stranu vaší kolegyně. Je to nějaký instinkt, ale instantní nebo tureckou kávu vždy zalévám vodou, která je těsně před varem - když začíná pouštět takové jemné bublinky a hlavně na několikrát. Je fakt, že mě to nikdo neučil, ani jsem to asi nikde nečetl, ale dělám to tak. Zase na pákovém kávovaru Vám poradím fintu, jak poznáte, jestli to myslí v daném podniku s kávou vážně. Za prvé - páka musí být vždy ve stroji, aby byla správně nahřátá, nikdy položená někde vedle - max může být na kávovaru v teplé zóně nahoře. Za druhé - hrníček musí být vždy někde na teple. aby byl nahřatý. Za třetí, pokud obsluha před přípravou pressa odpustí z kávovaru na několik vteřin horkou vodu, máte skoro vyhráno. Ještě je důležitá doba, za kterou káva naplní hrnek. Jak si někdo začne hrát na výrazy presso, piccolo, ristreto, lungo a pod tak jste narazil na frajera, který je sice světaznalý, ale neumí česky. Jak krásná česká slova malé, střední velké, dvojité...
Ano, od toho ta funkce je.
"Jak si někdo začne hrát na výrazy presso..., tak jste narazil na frajera, který je sice světaznalý, ale neumí česky."
Tak když už jste nakousl ty názvy, tak byste měl vědět, že žádné "presso" neexistuje. Správně je to ESPRESSO! Odborníci přes kávu na tuhle zkratku bývají alergičtí.
Vypláchnout hrneček - dobrý zvyk, vypláchne se případný prach a nečistoty a zároveň se hrneček předehřeje na vyšší teplotu a po zalití vodou pak neubírá teplotu vodě, která pak bude stálejší a neklesne tak rychle
Teplota vody - zkuste si do gůglu zadat slova čaj teplota vody a nejdete různé zasvěcené komentáře, na zelený čaj a některé druhy čaje skutečně teplota musí být nižší než před bodem varu. U některých bylinkových čajů je například předepsáno zalití vroucí vodou nebo dokonce krátké povaření, u jiných pouze přelití převařenou vodou.
Pokud děláte čaj, stejně jako rychlé instantní polévky a podobné pokrmy z vody s nejistou kvalitou, například na výletě ze studny, studánky nebo jiného zdroje, kde není jisté, že je zdravotně nezávadná, je několikaminutové převaření cesta jak zničit alespoň některé druhy bakterií.
Voda přešlá varem se změní - opravdu. Zásadně ovlivňuje chuť čaje a néně chuť kávy. Upřímně řečeno, nechápu lidi, co si zalévají nápoj nepřevařenou vodou. Tedy jsou opak vašich kolegů. Nepřevařenou vodou zalitý čas je hnus. Pokud už někdo má pocit, že převařená voda je spálená, nebo moc horká, pak by ji měl něchat přejít varem, vychladnout a pak si svůj šálek zalít. Rozhodně ale ne vodou, které nepřejde varem.
Když se správně dělal dobrý čaj, musela se vařící voda nalít do předehřáté konvice. Možná, že odtamtud pochází zvyk vypláchnout hrneček horkou vodou. Na granulované, rozpustné kafe se nemá nalít vařící voda. Ale turek, tam by zase kafe plavalo, když by se nasypalo do mokrého hrnku a nezalilo vařící vodou.
Já jsem lenoch, ale mléko by se do kávy nemělo lít studené, nechce se mi špinit ještě další nádoby, abych si mlíko ohřála. Ale návštěvě mlíko ohřívám v konvičce v mikrovlnce.
Caj se zaleva velmi casto spatne vrouci vodou. Spravne by mela byt voda kolem 90-95 stupnu C. Na rozpustnou kavu nekdy staci 70-90 C. Zalezi na vyrobci a instrukcich. Nekdy ovsem je na cajich chybne uvedeno zalit 100C. Cetla jsem kdysi od odborniku knizku o priprave cajů. Nestacila jsem se divit kolik chyb delame...
Jak varim vodu na čaj či kávu? Ve varné konvici, čekám do varu nebo mezitím desetkrát nekam odbehnu a na vodu zapomenu. Když se vrátím, tak už je voda studená, takže varim znovu, odbehnu a tak pořad dokola,až se mi podaří vrátit se včas zrovna ve chvíli, kdy konvice právě dovarila. Je to náročnější příprava čaje nebo kávy, ale beru to tak, že pohyb je vlastně zdravý.
Jsem vasnivy kafickar a neni to snad jedno, kdyz stejne zalivame povl? V nasi zemi sotva koupime kvalitni a dobre kafe. Musite vynalozit znacne usili, aby jste sehnali neco dobreho a kvalitniho. Zvlastni je, ze se vsichni tady prsi, jak prodavaji kvalitni kavy, vymysli ruzne neprodysne obaly s ventilama ...atd. aby chytli zakazniky a kde nic - tu nic... Prodava se tady odpad (jako koneckoncu temer vsechno)
Privezl jsem si kafe z blizkeho vychodu a tomu se rika kaficko ...
Kdysi mi jeden pán, co pracoval jako montér někde v arabské zemi na jihu, poradil prý "arabskou kávu". Oni (montéři) si ji tam tak oblíbili, že si ji dělali poté i doma. Nevím co je na tom pravdy, že je to arabská káva, ale je fakt, že i já si ji dodnes někdy dělám. Ono to dá trochu práce, tak že to není hned. Příprava spočívá už v možství vody které se naleje do "kastrólku". Má jí být tolik, kolik kávy se bude potřebovat. Tedy pro tři lidi - nalét do "kastrólku" tři šálky vody. On doporučoval dvě kostky cukru na jeden šálek, já dával jednu na jeden šálek. To se tam dá už v počátku, tedy do studené vody. Pak se voda nechá s cukrem provařit (!)...(někdo si tam přidává různá dochucovadla...). Pokud je voda provařená (s cukrem), odstaví se bokem a přidá se do toho odměřené množství mleté klasické kávy..(každý jaký druh mu chutná). Pomalu se to promíchá a dá se to zpět na malý oheň. Po chvíli se počne zvedat pěna (!). Fanatici tohoto postupu zpěněnou kávu dají z ohně, počkají až pěna opadne a zase dají zpět na malý oheň. Prý to má být třikrát... Mně to stačí jednou (zpěnit). Fakt je, že u dobrého druhu kávy, má takto uvařená káva chuť jako by po čokoládě... Ale je to věc názoru. Jednou jsme si koupili plechovku org. brazilskou kávu (vše ve vakuu a zalepené hliníkovou fólií) a to bylo zase úpně jiné kafe...doslova (!)
Realista, kdybyste na takovouhle kávu vzal místo kastrolku džezvu, pak je to opravdu super a naprosto bez chyby. Jen to množství kávy mi připominá kovbojské kafe. Nasypeš do kotlíku kávu, přikápneš trošku vody a vaříš. Potom do kotlíku hodíš podkovu. Když podkova klesne ke dnu, dosypeš kafe.
Arabská kýva v džezvě (palec pro @babkazov)
ARABSKÁ ČI TURECKÁ KÁVA
Příprava turecké či arabské kávy není složitá. K její přípravě je nutná džezva, což je malá konévka kónického tvaru s dlouhou rukojetí. Kávu používáme pulverizovanou (velice jemně mletou, připomínající až pudr). Do džezvy nelejeme studenou vodu a přidáme kávu, zpravidla dvě lžičky na šálek kávy a lžičku cukru. Kávu přivedeme k varu až zpění po okraj džezvy, v ten moment odebereme malé množství pěny a dáme na dno šálku. Poté rychle za sebou přivedeme kávu ještě dvakrát k varu. Pak už jen nalejeme kávu do čálků a můžeme podávat. Dle některých zdrojů se dá turecká káva připravit ještě jinak a to: Na dno džezvy dáme lžičku cukru, který necháme zkaramelizovat. Přilejeme teplou vodu do které přidáme kávu. Pak už je postup stejný.
Káva v džezvě je ještě arabským způsobem, kde se společně s kávou přidá do vody kardamom.
Já osobně kávu (ani čaj) nesladím, ale pokud někdo kávu sladí, skutečně je vhodné dát cukr přímo do té vody, To souvisí právě s tím, že takováhle káva (arabská, turecká, káva v džezvě ) si obravdu žádá vařící vodu a přídavek cukru zvyšuje bod varu.
Rozpustná káva naopak vroucí vodu nesnáší a s čajem je to ještě složitější, záleží na typu a druhu čaje. Jen pro zajímavost, zde recept na "trampský čaj":
večer naplníme ešus studenou vodou a nasypeme čaj. Necháme stát přes noc, k snídani je čaj hotov.
Každý nechť si ohodnotí sám.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.