Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vyudit krůtu?

Od: uzenakruta odpovědí: 5 změna:

Zdravím,

mám dotaz ohledně uzení. Chci dát vyudit krůtu, potřebuji vědet , zda můžu naložít do láku a udit krůtu, kterou vytáhnu z mrazáku a nechám rozmrazit?

Jestli jo, tak stačí do láku na jak dlouho?

Děkuji

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

uska*
hodnocení

0x

Jedla jste doma uzenou krůtu? Nevím, zda byla špatně udělaná, ale netoužím po tom. Sama o sobě je krůta suchá a ještě po uzení, brr ... nechutnala mi.

Omlouvám se, že jsem neporadila.

lidus*
hodnocení

0x

Lepší by bylo naložit čerstvou ale i mražená jistě jde. krůtu jsem nikdy neudila a nejedla ale uzený králík je výborný i když trochu suchý. Králíky jsem nasolila, načesnekovala drceným česnekem, dala do škopku a zalila vodou, přidala jsem ještě velkou hrst soli a nadrcený česnek, nechala v chladnu asi týden.Jak dlouho se udilo už nevím, dělali jsme to jen 1x.

doplněno 05.10.15 22:05:

"Dam" nevím kde to žijete ale u nás na chalupě udí syrové maso každý kdo zabíjí prase. Začnem udit brzy ráno, topíme švestkou, třešní a pozdě večer je hotovo.Nesrovnatelné s tím, čemu v obchodě říkají uzené.

dam®
hodnocení

0x

Upřímě, beru-li krůtu, jako toho ptáka co moje kočka tak velikého ptáka ještě v životě neviděla a ještě vytaženého z mrazáku, tak je něco blbě. K uzení se jen tak syrové maso v dnešní době nepoužívá, kdysi k jeho dlouhodobému uchování se věšelo do komina / topilo se dřevem/ a tím se udilo spoustu dní - na studeno. Dnes - naložit do láku, /receptů najdeš mnoho/, a potom za specifických podmínek udíš do zdárného konce. Dají se na rychlo přiudit hotové salámy, párky, klobásky i sýry, ale syrové maso, předem nenaložené, velmi obtížně

doplněno 05.10.15 22:04:

Je fakt, že existují mikro udírny "na stůl". kde si již hotové porce masa můžeš proudit za pár chvil pro efekt uzeného..

hodnocení

0x

Doma jsem mívali dost všelijakého masa, které táta udil. Byl řezník a uzenář. A já v průběhu života, se také zůčastnila mnoha uzení. Ale z ptáků se udilo vždycky jen kuře, až kam mi paměť sahá. :) Když tak o tom přemýšlím, bude to proto, protože krůta je z větší částí suchá. Celá velká prsa se špikují špekem (a k tomu taky mandlemi). Ze stehen se vytáhne velký počet šlach ještě před tepelnou úpravou. Krůta má také tu nevýhodu, že na některých místech je vysoká vrstva masa, která se neproudí a na některých skoro jen kosti, které po delší době ztvrdnou. Krůta sama o sobě je velice dietní, netučné maso. Jen tak uvažuji, proč jsem ještě nikdy nejedla uzenou krůtu. :-D Za mně, bych nikdy suchou krůtu nedala vyudit, ikdybych ji celou dostala zadarmo a překážela by mi v mražáku. Raději bych ji rozebrala a uložila v balíčcích podle urční úpravy, protože krůta má opravdu 5 druhů masa. A naložení do pajcu na tom nic nezmění.

kangaroo*
hodnocení

0x

Vyndejte krůzu a udělejte si dobrý oběd bez uzení. Taková roláda z krůty a s kaší :-D

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]