Jak vyudit krůtu?

Od: Datum: 05.10.15 20:40 odpovědí: 5 změna: 06.10.15 08:08

Zdravím,

mám dotaz ohledně uzení. Chci dát vyudit krůtu, potřebuji vědet , zda můžu naložít do láku a udit krůtu, kterou vytáhnu z mrazáku a nechám rozmrazit?

Jestli jo, tak stačí do láku na jak dlouho?

Děkuji


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: uska®
Datum: 05.10.15 21:06

Jedla jste doma uzenou krůtu? Nevím, zda byla špatně udělaná, ale netoužím po tom. Sama o sobě je krůta suchá a ještě po uzení, brr ... nechutnala mi.

Omlouvám se, že jsem neporadila.

Datum: 05.10.15 21:44
avatar

Lepší by bylo naložit čerstvou ale i mražená jistě jde. krůtu jsem nikdy neudila a nejedla ale uzený králík je výborný i když trochu suchý. Králíky jsem nasolila, načesnekovala drceným česnekem, dala do škopku a zalila vodou, přidala jsem ještě velkou hrst soli a nadrcený česnek, nechala v chladnu asi týden.Jak dlouho se udilo už nevím, dělali jsme to jen 1x.

doplněno 05.10.15 22:05:

"Dam" nevím kde to žijete ale u nás na chalupě udí syrové maso každý kdo zabíjí prase. Začnem udit brzy ráno, topíme švestkou, třešní a pozdě večer je hotovo.Nesrovnatelné s tím, čemu v obchodě říkají uzené.

Od: dam®
Datum: 05.10.15 22:00

Upřímě, beru-li krůtu, jako toho ptáka co moje kočka tak velikého ptáka ještě v životě neviděla a ještě vytaženého z mrazáku, tak je něco blbě. K uzení se jen tak syrové maso v dnešní době nepoužívá, kdysi k jeho dlouhodobému uchování se věšelo do komina / topilo se dřevem/ a tím se udilo spoustu dní - na studeno. Dnes - naložit do láku, /receptů najdeš mnoho/, a potom za specifických podmínek udíš do zdárného konce. Dají se na rychlo přiudit hotové salámy, párky, klobásky i sýry, ale syrové maso, předem nenaložené, velmi obtížně

doplněno 05.10.15 22:04:

Je fakt, že existují mikro udírny "na stůl". kde si již hotové porce masa můžeš proudit za pár chvil pro efekt uzeného..

Datum: 06.10.15 07:26
avatar

Doma jsem mívali dost všelijakého masa, které táta udil. Byl řezník a uzenář. A já v průběhu života, se také zůčastnila mnoha uzení. Ale z ptáků se udilo vždycky jen kuře, až kam mi paměť sahá. :) Když tak o tom přemýšlím, bude to proto, protože krůta je z větší částí suchá. Celá velká prsa se špikují špekem (a k tomu taky mandlemi). Ze stehen se vytáhne velký počet šlach ještě před tepelnou úpravou. Krůta má také tu nevýhodu, že na některých místech je vysoká vrstva masa, která se neproudí a na některých skoro jen kosti, které po delší době ztvrdnou. Krůta sama o sobě je velice dietní, netučné maso. Jen tak uvažuji, proč jsem ještě nikdy nejedla uzenou krůtu. :-D Za mně, bych nikdy suchou krůtu nedala vyudit, ikdybych ji celou dostala zadarmo a překážela by mi v mražáku. Raději bych ji rozebrala a uložila v balíčcích podle urční úpravy, protože krůta má opravdu 5 druhů masa. A naložení do pajcu na tom nic nezmění.

Datum: 06.10.15 08:08
avatar

Vyndejte krůzu a udělejte si dobrý oběd bez uzení. Taková roláda z krůty a s kaší :-D

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.