Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Škůdce? Co to je?

Od: zuhud® odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,

mám Kohlerii a má na některých listech fleky. Viz fota. Netušíte, co by to mohlo být? Moc díky.

doplněno 12.09.12 10:41:

..

Škůdce? Co to je?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

12.09.12 10:41
hodnocení

Foto 2

Škůdce? Co to je? #2

hodnocení

A ještě jeden.

Škůdce? Co to je? #3

limetka*
hodnocení

0x

Nepřipadá mi to, jako poškození od škůdce - spíše bych to viděla na fyziologickou záležitost - změna podmínek - zálivka, přímé sluníčko, suchý vzduch, apod. Pokud vím, tak má ráda hodně světla ale ne přímé slunce. nebude v tomto "pes zakopaný"?

hodnocení

0x

Nedostala se vám postřikem na listy voda? Kohlerie nesnáší postřik, jinak se utvoří takové fleky.

doplněno 12.09.12 14:55:

Kohlerie pěstuji více jak 10 let. Od května do října je mám na balkoně na východní straně v truhlících v zemině. Zalévám pouze do misky, v době vysokých teplot i 2x denně. Kohlerie netrpí žádnými škůdci, ublížit jí může pouze sluneční úžeh, sucho a při chladnějším počasí (vyjímečně) nadměrná zálivka. Na 1. foto vypadá poškození od vody, nebo jste nechala přeschnout kořenový bal. Vrchní fleky projdou celým listem, až na rubovou stranu. Podle mne keramzit moc vhodný nebude, kohlerie má trochu jiný kořenový system, než běžné pokojové rostliny. Lépe se jí bude dařit v zemině a vlhkost zajistíte bohatou zálivkou do misky. Poškození listů je trvalé. Kvete vám bohatě? Pokud se vám zdá rostlina nevzhledná, tak si jí namnožte a vysaďte si novou. Trváte - li na škůdci, tak si zakupte tyčinky Careo, které se zapichují do květináče a ničí škůdce pokojových rostlin. Cena se pohybuje okolo 100 Kč. To je můj názor a několikaleté zkušenosti s pěstováním. Přeji vám, ať vám kohlerie přináší radost a hodně květů.

doplněno 12.09.12 17:07:

S tím keramzitem u pěstování kohlerií nemám zkušenosti, zalévám do misky. Webovou stránku nemám, ale na internetě je hodně fotek různých druhů. Foto mojí kohlerie vložím. Já je mám nasazené v truhlících. Každý 3. rok obsah truhlíku vyhazuji a sázím nové. Množené vrcholovými řízky později kvetou, raději rozděluji kořenové části. Čím jsou dny kratší, tím menší listy narůstají. Já svoje truhlíky podle počasí (říjen) přestanu zalévat a přenesu je do bytu. Asi o měsíc později vše ostříhám (část lze dát do vody na zakořenění) a truhlíky dám na zem, do stínu. Jednou za měsíc je trochu zaliji, aby úplně nepřeschl kořenový bal. Koncem února, nebo začátkem března dám truhlíky na okno, vše opět ostříhám a pomalu začínám zalévat. Podle počasí později dám na balkon. Pěstování v květináči jedné rostliny v bytě je trochu jiné. Kohlerie je celkem nezničitelná, zazimování od různých pěstitelů se může lišit, každý dle svých zkušeností. Moje první zazimování nedopadlo zrovna nejlépe. Měla jsem jí v pokoji na okně, na jaře byly nové přírustky slabé, neduživé a lístečky malé. Na zimu dejte kohlerii na okno s nejdelším denním světlem a vyvarujte se ledového vzduchu od otevřené ventilačky. Já kohlerie vůbec nehnojím. Pokud chcete hnojit, tak hnojivem s nízkým obsahem dusíku.

Škůdce? Co to je? #4
hodnocení

Holky,

netuším - ted jsem se byla dívat a dívala jsem se a ty fleky jsou i na odvrácené straně, kde voda nepadne. Je na severním okně, takže sluníčko - úžeh nehrozí.

Sucho to taky není...

Právě proto si myslím, že mi to něco "ochutnává"...prostě žere.

doplněno 12.09.12 12:58:

Kohlerie nesnáší vlhkost na listy, to vím. Proto ji nerosím.

doplněno 12.09.12 12:59:

A co kdybych ji dala na keramzit - vlhko by to udělalo, na listy by to nešlo...Co vy nato?

A ty poškozené listy už tak asi zůstanou, že?

hodnocení

Ne já jsem to s tím keramzitem myslela tak, že bych ho dala do misky a nato postavila květináč.

Ano, kohlerie kvete, jenom má na některých líscích tyto fleky.

Kdyžtak budu dávat více pozor, a uvidím. Děkuji vám za radu.

Smím se zeptat jaké máte druhy kohlerií? A ještě prosím malá otázečka - jak kohlerky zazimujete? Nemáte třeba svoje web stránky...ráda bych mrkla, pokud by vám to nevadilo. *hi*

hodnocení

No koukám, koukám - máte kohlerku krásnou! Klobouk dolů. Napíši si to do moudré knížky a zkusím to tak dělat, jak radíte. Moc díky za radu. *srdce*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]