Nejste přihlášen/a.
Tak jsem v neděli přezul na zimní. Při tom jsem si všiml, že jsem musel po sundání letního kola ještě trochu auto zvednout, abych mohl nasadit zimní kolo. Zimní pneu jsou totiž nové a tak mají větší průměr než ty ojeté letní. Když jsem jel kolem informačního radaru na těch letních, tak mi tachometr ukazoval 50 a radar 49. Když jsem jel včera z chalupy domů, tak jsem měl na tachometru 50, ale radar u Ruzyně mě vyfotil. Znamená to, že ta úchylka měření mého tachometru musí být dost markantní. Snímaná velikost otáček je vzhledem k většímu průměru kol menší, avšak auto jede rychleji. Tak pozor na to!
0x
Pokud máte stejný průměr disku na letních i na zimních kolech, tak rozdíl v průměru pneu vzhledem k vzorku je tak minimální, že navýšení rychlosti je bezvýznamné.
Něvěřím, že nový nesjetý vzorek by ovlivnil nějak měřitelně rychlost vozidla oproti tachometrové rychlosti.
Souhlasím s "dejvy", ať mám zimní nebo letní pneu na stejných discích, tak sem si nevšiml že by se rychlost lišila. Toť má zkušenost.
0x
Navic tachometry snad musi ukazovat vzdy vice, nez kolik je skutecna rychlost, prave kvuli tem rozdilum v pneumatikach, aby i pri te nejvice nepriznive kombinaci auto nejelo rychleji nez je nejvyssi povolenou rychlost.
0x
Změnou průměru pneumatiky R13 o 5 mm (npř. při jejím ojetí) se změní její obvod o 15,7 mm, který má bezprostřední vliv na indikaci rychlosti tachometrem . Pokusil jsem se vypočítat, pokud počítám správně, jak se změní údaje tachometru při použití pneumatiky R13 při změně jejího průměru o 5 mm. Tato pneumatika se na vzdálenosti 100 km otočí asi 65 000 x což znamená rozdíl asi 989 m = 0,989 km a to je rozdíl v indikaci tachometru při rychlosti 100km/hod _ necelý 1 km. Při větších průměrech pneumatik než je uvažovaná R13, případně pneumatiky o jiném profilu, mající vliv na průměr pneumatiky, to bude nepatrně méně a naopak. miro
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.