Nejste přihlášen/a.
Ahoj, jsem z Moravy, začíná být vcelku zima :D U nás sou silnice bez sněhu a tak jsem autem popojížděl ještě na letních pneu. Jak jste na tom vy? Čekáte na 1. listopad? :D
Včera dosáhla moje ženská emancipace vrcholu. Sama jsem si vyměnila kola na zimní. Ještě to sice chce dofouknout, ale přezuto je (a čtyři kila ušetřené
)
cocinko, jste šikula, ale to jste měnila celá kola... to snad nestojí 400Kč. Páč demontáž přezutí vyvážení, namazání nasazení 4 kol za 300Kč.
pouhé přehožení 4 kol/Barumka/200-250kč - plné přezutí s vyvážením 750-800kč ... jste z levného kraje - nebo snad u nějakého známého
Milane, tak toto u nás 700 Kč. Přehození 400 Kč.
PS: Výměnu kola jsem svého času učila i svého přítele. To je totiž dovednost, kterou jsem si odnesla z autoškoly, tam jsme to kolo opravdu měnili Teď nás pravidelně 2x za rok (většinou při cestě na Moravu, s plně naloženým autem) postihne defekt, no a i s trojúhelníkem, vestama, vyskládáním kufru, vyjmutím rezervy, uschování trosek gumy, naložením kufru atd... to máme pod deset minut
Také jsme v neděli přezouvali Fordíka . Celá kola i s disky, nebylo to nic náročného.
Ještě máme polského fiátka 126 Maluch- nákupní tašku, kde jsou jakési takési univerzály. Zimní gumy na to nemáme. Když si vzpomenu, jak mě před pár lety pán vyřezával z okrasných keřů zimolezu na té straně, co byla v protisměru /smyk/, raději bych se dodnes neviděla. Ještě, že proti mně právě nic nejelo. To už bych tady dneska nepsala. A protože bych to už nechtěla znovu zažít a na zimní gumy pro našeho "pšonka" nemáme, necháme si ho asi jen jako letní vozidlo. Pokoušet to už nikdy nebudu - v těch zimolezech jsem se opravdu necítila dobře! Jaga.
Ve volné diskuzi jsem dnes upozornil na úchylku měření tachometru po montáži zimních kol! Mají větší průměr a tak tachometr se zpožďuje!
Já to mám naopak, podle silničních ukazatelů aktuální ryhlosti mi tachometr ukazuje o malinko víc, a to jak u letních tak u zimních.
Ano, každý tachometr ukazuje o něco víc. Ale neberte to podle těch cedulí a tabulí ve městech. Každá ukazuje jinak.
To je možné, ale s autem se kterým nyní jezdím, ještě se mi zatím nestalo že když jedu v obci 50km/h a na silnici mi to taky ukazovalo 50km/h, vždy mi to ukazuje na silnici méně, než na tachometru. U jiného auta mi to naopak sedělo. Takže je to auto od auta. Toť moje zkušenost.
doplněno 29.10.12 15:02: Chtěl jsem napsat že je to asi auto od auta. Ale je klidně možné jak píšete že v autech ukazuje tachometr o chlup víc než ve skutečnosti jedu. Tolik zkušenosti zase nemám.
tachometry MUSÍ být zkonstruovány tak, aby vždy ukazovali více, nežli jedete. V celé civilivované Evropě to tak je.
Jen si nemyslete..
Neméně důležitým hráčem je v této problematice rychloměr vozidla. Jeho přesnost vychází z předpisu EHK/OSN č. 39 a evropské směrnice 75/443/EHS. Ve zmíněných normách je uvedeno, že tachometr nesmí ukazovat hodnoty s nulovou chybou a už vůbec ne údaje vyšší, než ve skutečnosti jsou. Pokud máte na autě vše v předepsaném stavu, při dodržování limitních hodnot na tachometru maximální rychlost nikdy nepřekročíte.
zdroj: třeba zde: zavolantem.cz/...
a jinde taky..
Ve zmíněných normách je uvedeno, že tachometr nesmí ukazovat hodnoty s nulovou chybou a už vůbec ne údaje vyšší, než ve skutečnosti jsou.
Tomu nerozumím, vždyť tachometr v autě naopak ukazuje hodnotu mírně vyšší než je skutečná.
Když mám na tachometru 50km/h, jedu ve skutečnosti +- 47km/h
hm, takže ukazuje více nežli jedete, nebo méně?
Když jedete ve skutečnosti 50km, nesmí ukazovat, že jedete méně.. ale více.
pokud pojedete dle tachometru 50, nesmíte jet ve zkutečnost více jak 49... těžko vysvětlím ale snad pochopíte..
ono se to momentalně moc nevyplatí na letních.. u nás na to myslim předevčírem doplatila jedna paní životem, když vyjela na sníh nebo sněhovou břečku s letníma gumama.. pravděpodobně dostala smyk a srazila se čelně s protijedoucím autem.. někdy se opravdu nevyplácí čekat na prvni listopad a chce to trochu zapojit mozek..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.