Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpočet řemenice motoru

Od: dafna odpovědí: 9 změna:

Dobrý večer,
Potřeboval bych vypočítat průměr řemenice motoru.
Otáčky motoru - 2780
Hoblovací válec (3 nože) průměr - 80mm
Řemenice válce - 85mm

Děkuji za pomoc,

David

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mowla*
hodnocení

0x

Mám takový neblahý dojem, že jsi neuvedl všechna potřebná data... Chybí buďto otáčky hoblovacího válce nebo řezná rychlost nožů...

:-D

doplněno 28.10.12 20:51:

Takže je to jednoduché, ne? ;)

Obvody obou řemenic musí za jednotku času ´absolvovat´ stejnou vzdálenost - řemen není ´natahovací´. Takže zjistíš, o jakou vzdálenost se posune řemen na řemenici u níž znáš i otáčky i průměr a tuto vzdálenost dosadíš do rovnice, v níž znáš otáčky, ale ne průměr...

dafna
hodnocení

otáčky hoblovacího válce - 7000 :)

Mě vyšla řemenice motoru 214mm. Jste si jistý těmi otáčkami hoblovacího válce? Přijde mi to poněkud dost...

Tak nějak bych to viděl. Sice jsem to nepočítal, ale hoblovaček jsem za život už viděl nespočet a ty řemenice jsou přibližně takovýhle. Navíc musím potvrdit, že 7000 itáček je na hoblovací válec fakt hoooodně.

dafna
hodnocení

dobře, děkuji za pomoc. otec to prej nechá na 200mm..děkuji všem;)

Spíš jde o to, kolik otáček má válec povoleno. Bývá to na něm vyraženo. pokud ovšem nejde o domácí výrobu. Tam bych byl ale ještě opatnější a do podobných otáček se nepouštěl.

doplněno 28.10.12 21:27:

Jen pro doplnění - i profi stroje mají na čtyřnožové hřídeli 5.000 ot/min. Vyššími otáčkami povrch už o moc nezlepšíte, ale riziko bude o hodně větší.

doplněno 28.10.12 21:27:

viz třeba tu:

panas.cz/...

Tak většina válcu co jsem viděl, měla kolem 4500 obratlí za minutu.

kjanik112*
hodnocení

0x

Pravdu mají kolegové, otáčky-a to ještě u třínožového válce-jsou zbytečně vysoké.Bude Vám to ječet, jak siréna, a také budete častěji měnit ložiska, která začnou brzo hlučet, ačkoliv nebudou ještě vyběhaná. Mám doma dvounožovou hoblovku-protahovačku (sám jsem si ji dělal) a zvolil jsem 3200 otáček. Plně mě vyhovuje, a když se v dílně, kterou mám u domu, zavřu, mohu hoblovat i v neděli-venku téměř není slyšet, jinak by mě sousedi hnali. Žijeme s nimi v pohodě, nkdo nechce druhému škodit např, hlukem. Tolik z praxe, rozhodnout se musíte sám.

hodnocení

0x

Výpočet.

Zadání - Průměr hnací řemenice motoru( D1 =?) , Průměr hnané řemenice hoblovacího válce(D2 = 85 mm ), Otáčky hnací řemenice motoru (n1 = 2780 ot/min , Otáčky hnané řemenice hoblovacího válce (n2 = 7000 ot/min . Poměr otáček převodu je v opačném poměru jako poměr průměrů použitých řemenic.

Tedy: n1 : n2 = D2 : D1 z toho D1 = D2 x n2 : n1 = 85 x 7 000 : 2780 = 214,028

Volit průměr hnací řemenice motoru 214 mm - miro

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]