Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vydržet na chatě bez vody a elektřiny?

Od: andri* odpovědí: 43 změna:
Dobrý den.Čeká mě dovolená, kde lišky dávají dobrou noc.Pro vodu k pramenům,svítí se na autobeterii,suchy zachod,topeni v peci.Varit moc nebudem,jedine na bombu.Pomalu bez signálu.V lese a naprostá tma
Jaké to má vůbec kouzlo?Dá se to vydržet vůbec?Byla jsem tam v listopadu na víkend, byla tam zima a v noci behaly srnky kolem chatky.Nevěděla jsem vůbec že tak hrozné řvou,stěkaji.
Kde byste radši trávily dovolenou?V zahraničí nebo u nás v ČR?

43 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

trtr
hodnocení

0x

Zdravím, to je super, na chatě. V pro městského člověka je to divočina no. Je to takový návrat ke kořenům.

hodnocení

0x

To teda musí být hrůza a děs ! Jak tam není WiFi, tak to absolutně nemůžete přežít ! A to si představte, že my jsme v mládí jezdívali pod stan, svítili svíčkou, vařili na ohníčku v kotlíku - žádná pb bomba, sprcha nebo suchý záchod, natož mobily, tablety nebo NB ! Chápu, že to pro vás musí znít horrorově, ale my z toho nějak vyvázli !

A hlavně je to "Pomalu bez signálu " To je přeci hrůza když si člověk nemůže hned stěžovat na facka buku kámošům že ho v noci kousnul komár. Jak to svět mimo divočinu bez tak důležité zprávy přežije?
andri*
hodnocení

Jsem ta generace ktera mela mobil a techniku az kdyz jsem vyšla školu.Me to chybět nebude.Jsem zvyklá na venkov.
trtr

tak jaký je problém?

au1
hodnocení

0x
To vam zavidim :) my zadnou takovou chatu nemame, no stejne bych na ni nemoh pac mam neskutecnou hruzu z pavouku, ale jednou za cas kdyz se prekonam a nekam vyjedu do prirody na konec sveta, tak si to uzivam :) lepsi jak ve meste, ne?

iv®
hodnocení

0x
Zdravim. Tak me by neco takoveho plne vyhovovalo. Vecerni posezeni pri taboraku, nic a nikdo by me nerusil, zadne ranni tlf z prace :) dokonce jsem neco podobneho jiz parkrat zazila, cely den v lese, sbirat boruvky, houby, bylinky...bohuzel v mem pripade je to idealni volno akorat pro me...manzel absolutne nerad chodi po lese...a deti? Jak zjisti, ze maji byt nekde dele jak 24 hodin a neni tam wifi, tak sice jedou ale jsou otravene a me to pak taky nebavi..takze pokud vsichni clenove rodiny souhlasi, muze to byt krasna dovolena :)

hodnocení

0x

Dvakrát jsem byl u moře ale nejvíce se mi líbí u nás, marná sláva. Není nad dovču v našich příjemných luzích a hájích, než se komerčně válet zavřenej v resortu v zemi, kde nerostou stromy...

Bez wifi a televize nemám problém. Ale protože jedu na dovolenou si odpočinout, tak nehodlám tahat kýble s vodou. V mládí mi stanování u potoka ovšem přišlo romantické.

hodnocení

0x

Myslím si, že než elektřina a voda, že je důležitější ten nebo ti, kdo jsou s námi. S rozmazleným to musí být peklo. Ale s milovanou osobou to musí být ráj. *hi*

bg
hodnocení

0x

Mně dát někdo na výběr toto nebo čtrnáct dní smažení se u moře, jedu jednoznačně na chatu bez elektriky a vody. Každý to má jinak, pokud je zima, tak šup do lesa na dříví a zatopit si. Signál netřeba, akorát ruší. Svítit se dá svíčkou nebo petrolejkou, voda ze studánky ideál.

Mě dát někdo na výběr, tak si vyberu obojí *smich*

honzik*
hodnocení

0x

a teď si představte, že nejkrásnější je to v létě pod širákem, to miluju. Člověk si tak mnoho hodin klidně spí, neví o ničem okolo. Může k Vám přijít cokoli. Na Slovensku klidně i medvěd nebo vlk. No vážně je to krásný a kouzelný, ale člověk buď na to je, nebo není. Nemá cenu si dělat násilí a něco si sobě dokazovat, nebo to protrpět kvůli někomu jinému. Je třeba to zkusit, to ano. Abych věděl zda na to jsem nebo ne, ale když zjistím, že to nejde, přiznat to a nedělat si násilí. Já rád třeba jezdím na kole po lese, manželka to zcela nechápe a prostě na to není. Pokusů bylo hodně a nesdílí zcela moje nadšení z krásy a ticha okolo. Takže vím, že když někam jedem spolu, nemám jí tahat přes kořeny a šutry. Prostě na to není.

Jak dostat tatínka do polepšovny - nekonečně krásná komedie k hlubokému zamyšlení. Tam najdete vše, na co se ptáte.

hodnocení

0x

Byly doby, kdy jsem taková místa vyhledával. Navíc jsem ještě hned první den odkládal hodinky. Přesný čas na dovolené není potřeba, dá se s dostatečnou přesností odhadnout. Jedl jsem, když byl hlad, spal jsem, když se mi chtělo spát. Akorát jsem musel počítat dny, abych se nezapomněl včas vrátit *frajer* . O nějakých mobilech, Internetu a signálu tehdy nikdo ještě neměl ani ponětí. Byla to krása... *slunce*

Čas ale letí jak splašená kráva a člověk zrovna nemládne. Takže určité pohodlí se stává nutností a "pod širák" už to nějak nejde. V současnosti mám chatu u lesa na kraji chatové osady. Elektřina tam je, pro pitnou vodu musím cca 300 m k osadní studánce. Před pár lety tam v noci byla ještě tma a létali tam netopíři a světlušky. Když bylo jasno, třpytilo se nebe miliardami hvězd. Dnes už ne :( . Z jedné strany jde světlo od Prahy, z druhé od Berouna a ze třetí z Kladna. Jediná výhoda toho je, že když v noci musím do kadibudky, nemusím si brát baterku :-D . Když nemám náladu (nebo protestuje tělesná schránka :( ) trávit volné dny v chatě, vyhledám na Internetu laciný penzion v zajímavé lokalitě v ČR. Spousta lidí ani netuší, kolik je v naší zemi zajímavých a krásných míst.

Dovolenou u moře nezavrhuju, i když mě nebaví celodenní opékání na slunci. Dávám přednost "polopoznávacím" zájezdům (turistika střídaná s odpočinkem u vody).

eulalie*
hodnocení

0x

Dobrý den. Tak vodu snad tahat od pramenů nebudete jen vy sama, ne? Suchý záchod - aspoň nějaký záchod. Topení v peci - romantika. A když k tomu nebudete muset moc vařit - co víc si můžete přát? Budete držet hladovku? Nač vám bude signál v lese? Abyste si poplkala s kamarádkami? Naprostá tma v lese je snad až po setmění, jinak se tam občas sluneční paprsky přes den dostanou. Pěkné je i svícení petrolejkou, nemusí být jen svícení na autobaterii. A když vás to tam nebudete bavit, tak holt sednete do toho auta a pojedete někam jinam. Nevidím na takové dovolené nic špatného. Člověk naprosto vypne od moderní, přetechnizované doby. Určitě je to lepší než se plahočit horkem autem 14 hodin někam na jih k moři a pak se v něm plácat společně se stovkou dalších lidí... Není nad dovolenou v ČR. Na horách.

buss
hodnocení

0x

Co k tomu? Seďte doma, nebo berte Hilton, když vám to vadí. Byla jste někdy delší dobu v přírodě, pod stanem? Na zvířátka choďte do ZOO. TV venku nemám, vodu si vozím, suchý též, zhasnout, mobil vypnutý a dívat se na hvězdičky, i ty srnky a j. pozorovat ... Kde je romantika, co vydržíte? Znáte okolí kde bydlíte? No je to váš problém a prožívání.
Ale je to takové, když vidím, jak je u řeky prázdno, nikdo nikde a kdysik byly břehy obsazené. Co dělají děcka, na co budou vzpomínat?

hodnocení

0x

Já jsem za takovou dovolenou vděčný, ale chápu, že někdo s ní může mít psychozu.

Aby byl člověk v přírodě bez civilizace rád a spokojený, musí na to nejspíš být trochu nátura, musí k tomu být od dětství vedený a hlavně se k tomu nesmí nutit, jinak tam nevydrží už jenom sám se sebou.

Je velký rozdíl být někde v listopadu a v červenci, opravdu velký...;)

Já osobně si dokážu užít dovolenou v houští i u moře.

hodnocení

0x

Hned bych do toho šel. Člověče to jsem taky nevěděl že srnky štěkají, to jsem ještě neslyšel. Je léto, to určitě topit nebudete. Stačí se přikrýt. Kouzlo to má, ale nedá se to popsat dokud to nezažiješ. Není to pro každého někdo moc rozmazlený asi by si to neužil

andri*
Tak do nejake civilizace taky urcite zavitame.Nebudeme v lese chytat lelky.Koupat se snad tam da,2km pesky je Kemp a ma sprchy.Jen aby me tam nenapadla havet.Na co se pripravit?asi nejaka vybava lekarnicky a repelent?
Se těším to ano.Moje dcera uz méně.Tak je to v podstate jiné než nekam jet a byt jako doma.Tam kdyby bombardovaly Prahu tak se to stejne nedozvime:D

Andri, teď jsem hodně dlouho lovila v paměti a přišla jsem na to, že nikdy, vůbec nikdy jsem nepoužila nějaký repelent. Jedině snad v přívěse v 1980 v Bulharsku. Byl to úžasný kemp, Orjachovo se jmenoval, který byl skoro prázdný. Byl pod borovicemi, s čistými evropskými wecky, teplými sprchami a překrásnou pláží, tekoucí vodou, odpadkovými koši, které byly vynesené. Až večer nám došlo, proč je kemp prázdný. Nesmírné množství komárů. *plac*Snad tisícovky těch bzučivých potvor to byly. Fakt neštěstí! Vystříkala jsem přívěs. Ale na sebe jsem vůbec nikdy nic nenastříkala.

doplněno 17.07.15 07:32:

Nene, bylo to u moře.

Asi to bylo někde blízko stojaté vody, že? U jezera nebo rybníka?

Já repelent nepoužívám, nevím proč ale komáry odpuzuju a klišťata taky. Jedno jsem teda chytl, ale dozvěděl jsem se to až když už bylo mrtvé a zbyla z něj jen fosilie. Asi nemaj rádi mou krev.

sonyboj*

Srnci "štěkají" a je to fakt dobrej kravál ;)

A to jako štěkají ze spaní nebo co? Jako já taky chrápu, ale asi bych neusnul. Na jak velkou vzdálenost je to slyšet?

andri*
hodnocení

Stalo se mi to pravé tam v tom listopadu.Zasla jsem za chatku v noci netreba jit pres zahradu na tu kadibudku.Tak si tak drepnu (no čůrání-nazyvejme věci pravymi jmeny) a predemnou proste v ty tmě dusot, az na me něco odletělo,kus drnu.A šílený řev jak by štěkál stary pes muselo to běžet pryč protoze se to vzdalovalo.Nikdy jsem tohle neslyšela a pri představě ze byl kousek odemne...no desny.Strachem jsem ztuhla.

Tak to bych se taky viděsil. Teď když vím jak beká srnec se už nemusím bát :)

honzik*

pokud člověk občas zavítá do divočiny, tak je určitě dobré znát zvuky zvířat, aby neměl divný pocit v kalhotech hned první noc :) Takový srnec, ježek nebo jezevec dokáže pěkně poplašit nebo neznalého vyděsit k smrti. A nemusí to být zrovna v noci. Jednou jsme šli naprosto tichým horským lesíkem a z ničeho nic 2 metry od nás poplašeně vyletěl Tetřev. To je fakt docela velký pták. Chybělo jen malinko a mohli jsme se přebalovat...

sonyboj*

Srnec si vymezuje svoje teritorium mimo jiné i tím, že vydává štěkavý zvuk. Není to žádné haf haf *smich* A slyšet je dost daleko.

jabraka*
hodnocení

0x

Mnoho let jsem jezdil na Šumavu na chalupu k rodičům.Bez elektřiny a televize.Oni tam bydleli při petrolejce v důchodu,v zimě tam bylo nádherně,ale krutě.Po večerech se tam v létě scházívalo i dvacet lidí,řada i velmi význačných osobností z ochrany přírody,lesů,skalničkářů,i herců.Lepší zábavu si nedovedu představit,klidně jsme se bez televizní zábavy i několik týdnů obešli.Teď jsou rodiče na věčnosti.Na chalupu teď jezdí syn s rodinou a přáteli,ti už zavedli "silný elektrický proud"

ale zase spíše proto,aby si ulehčili práci,přestavba a revitalizace si vyžádala už mnoho týdnů tvrdé dřiny,.to se bez elektřiny nedá-.

JABRAKA

lidus*
hodnocení

0x

Proč jedete kam nechcete? Mezi námi, bez elektřiny klidně, bez pitné vody NE. Bez všech těch vymožeností doby klidně budu.

sonyboj*
hodnocení

0x

Hop, holka, přijeď mi hlídat mého pětiletého synka, který je absolutní pohodář, kterého nemusíš mít za zadkem,celý den by si dovedl hrát sám, je dobře vychovaný a moc milý. Já za tebe s radostí pojedu trpět na tu "HRŮŮŮŮZU" Nechám ti tuplně vybavený byt s naplněnou lednicí, elektrickým sporákem, led televizí, led osvětlením, i led v mrazáku bude. Wifina , PC i notebook s FuckBookem.*smich*

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, Váš přítel tam bude šťastný, Vy to tam přežijete a na chuť tomu přijdete až před odjezdem a Vaše 10ti letá dcera si tam bude zoufat - ale, po prázdninách bude mít k vyprávění ve škole úžasné zážitky (z pravěku). Zdravím!

marfusa*
hodnocení

0x

Podobné vybavení měli i moji příbuzní na venkově k trvalému bydlení. Pro vodu chodili do studánky kousek za domem, elektřinu taky měli, ostatní jak ve Vašem příspěvku. V těch dobách ještě nebyl internet, televize ani mobily. Tak jim to nechybělo, protože nevěděli, že něco takového existuje a v té době byl takové bydlení standard ve vsi 60 km od Prahy. Vím jistě, že to přežili.

hodnocení

0x

Na naší chatě nemáme ani tu bombu. Dříví je lepší. Ani autobaterii. Máme petrolejku.

hodnocení

0x

Tak to musí být super. Taky jsem s kamarády jezdil na takovou chatku. Byla tam tedy elektřina, ale jinak se chodilo do studánky pro vodu, WC suché, topilo a vařilo se na kamnech na dřevu, silnice k tomu nevedla, prostě paráda. Nebo třeba také pod stan.

V mládí jsem procestoval kus ČR, později jsem spíš cestoval na vlastní pěst po celém světě. Teď mám malou dceru a náročnou práci, tak nepohrdnu ani válením u moře v kombinaci s výlety. V průběhu roku a za slušného počasí bereme kolo nebo chodíme po českých luzích a hájích. V zimě na lyže u nás či do zahraničí.

Takže já dokážu trávit dovolenou kdekoliv, hlavně když se během této doby zbavím práce. Snažím se aspoň dvakrát ročně udělat větší dovolenou (jednu v létě a jednu v zimě), a k tomu si průběžně děláme volno vždy pár dní někde "mimo". Napřesrok jde dcera do školy, tak to už budeme muset režim trochu přizpůsobit škole.

dam®
hodnocení

0x

Třeba to je test, láska není o tom strč mi ho tam, dej mi pusu. Životní peripetie fungují přesně na principu -nemáme nic, ale chceme SPOLU FUNGOVAT. Ani netušíte kolik lidí by chtělo tohle zažívat.

osel59
hodnocení

0x

Bez elektřiny, vody, záchodu a koupelny bych to nedal. Třeba záchad a koupelna společný, ale musí být. To je standard. Tam bych nejel, to raději vstávat do práce. Ale chybějící signál nebo Wi-fi je na dovču ideál. Já na dovolené tyhle mašinky nepoužívám. Mobil raději vypínám, aby v blízkosti hranic v lesích na Šumavě věčně neotravoval operátor tlachama o cenách. Televizi nepouštím ani doma a skvělé Radio Beat zvládne i autoradio. Ale každý to máme jinak.

radekradeczech
hodnocení

0x

Dobrý den. Musí to být super! Ale mně by hrozně vadilo, že tam není sociální příslušenství a voda na mytí rukou po vykonání potřeby. Ale tak zase říkáte, že je tam ten kemp, tak aspoň snad tam. Čistota musí prostě být...

bambula*
hodnocení

0x
To nebudou srnky, ale vlci radši bych tam nejel

borax*
hodnocení

0x

Srnec neštěká, ale beká, to mě opravil kdysi myslivec :) nám chodí kolem domu a pravda, kdo neví, tak se vyděsí. Zde si to můžete poslechnout, hned první záznam. prirodainfo.cz/...

Jinak si to užijte! Závidím Vám, jela bych hned. Co se týká repelentu, kupte, komáři, když doštípou dítě...nic moc, pěkně to otráví..

bagar*
hodnocení

0x

Já teď strávil 2 týdny na místě, které popisujete. Akorát jsem byl vedoucí na táboře. Suchý záchod jsem si museli vykopat, zuby jsme si čistili u nedalekého potůčku, elektřina nebyla, pro vodu jsme chodili do 4km vzdálené vesnice k hydrantu, svítili jsme baterkama. Kupodivu se nám nikomu od tam nechtělo, dokonce ani dětem ve věku od 6 do 15 let.:)

hodnocení

0x

" naprostá tma"- sice v lese, ale u chaty je (asi ne miniaturní) zahrada, nějaký výhled teda bude, navíc večer bez elektriky, a tudíž omezený činnosti vevnitř domu - ideální stav pro pozorování souhvězdí (během měsíce, se dá navíc vysledovat i jejich posun po obloze (i posun planet) - to je právě docela zábava, sledovat, jak se postavení na stejném místě (´vlevo od komína´) a stejný čas mění), a za měsíc už člověk z noční oblohy něco pochytí
na nastudování víc informací, nebo i nákup adekvátních knížek je už asi pozdě (i když možná ne), doporučuju si ale obstarat mapku hvězdný oblohy (souhvězdí) - měli by ji mít v obchodech s lepšími, nebo přímo hvězdářskými dalekohledy, ale viděl jsem ji i v jakémsi papírnictví, mohla by být v knihkupectvích... (k mapce by nebyla marná neoslňující slabá lampička - např. stará vojenská baterka s barevnejma clonama, ale i jakákoliv omotaná igelitem (přelepená papírem) apod.)
celá kratičká hezká stať na úvod je např. tady mladez.astro.cz/... (to by šlo i lehce vytisknout),
nebo případně třeba tady hvezdnenebe.eu/... ;
mapka (jedna, vlasně dvě jsou i v tom prvním odkazu) by se přinejhorším dala použít třeba tahle hvezdarnajicin.cz/... (ale ta se mi nezdá moc vhodná, musela by asi být co největší);
samozřejmě pro pozici planet (resp. Venuše, Jupiteru, Saturnu a Marsu) je nejlepší se podívat na stellarium (koukám, že nějak nefunguje, ale stáhnout by se jistě dalo bez potíží), nebo na nějaké články na netu (stačí zadat planety červenec, srpen)
škoda nevyužít takový příležitosti (znát souhvězdí, mít díky tomu nějakou povědomost o uspořádání vesmíru (galaxie) a sluneční soustavy (její mechaniky) může bejt užitečný z různých důvodů)

andri*
Dekuji.Prostuduji.

tady je dokonce i celej kurz, do kterýho se přihlásit je už nejspíš pozdě (a na chatě na to nebude dost elektriky), ale můžete (s dcerou) zkouknout pár volnejch stránek, třeba tyhle (příp.několik dalších):
hvezdarna.cz/...
hvezdarna.cz/...
anebo zas takovej základ třeba i tady (a sousedních odkazech):
astronom.wz.cz/...

je fakt, že vlastně nikde se na těchhle stránkách nepíše ´jak to vlastně funguje´, tj. jak a proč se hvězdy posouvají mezi severem a jihem, a proč vycházejí každej den o trochu dřív (takže se za rok protočí dokola), a samozřejmě ani jak a proč se pohybujou planety, ale to nakonec pro začátek možná není nejdůležitější, asi je lepší se napřed rozkoukat, a pak se zajímat, jak to běhá...

nejdůležitější (tj. nezbytná) je ta mapička, chce to do ní (a taky do nějakýho zjednodušenýho schematu - jedno máte u toho Rükla - ten je vůbec takovej na úvod hezkej) se dopředu nakoukat (nebo si ho i namalovat pro zapamatování), a pak koukat do oblohy (dost dlouho - i pár desítek minut, než se vám začnou spojovat hvězdy do obrazců souhvězdí - pochopitelně tohle platí pro naprostého začátečníka, a samozřejmě velkej vůz vidí každej hned);
ale aby člověka bavilo se koukat, je dobrý k tomu vědět aspoň pár základních informací k těm jednotlivejm hvězdám, resp. k uspořádání nejbližšího vesmíru (a třeba i k tý mytologii)

mimochodem, mapička se musí ´jako´ položit na nebe, tj. zorientovat si ji, jakoby ležela na nebi (obráceně než mapa krajiny), neboli když se dívám na mapičku, pochopitelně položenou normálně na nějaký desce (koukat se na ní s hlavou vyvrácenou nahoru je docela nepohodlný (-: ), tak si sice můžu správně srovnat sever-jih, ale vlevo bude vpravo, tj. východ bude tam, co na zemskejch mapách západ a naopak (ale na tý obloze pochopitelně budou západ i východ jako vždycky, normálně, to jen ta mapička bude holt blbě položená - na zem místo na oblohu (-: ); únik z toho není, když si mazaně otočím (na stole) mapičku obráceně, tak bude souhlasit západ - východ, ale zas ne hořejšek a dolejšek (sever - jih)..., prostě si to musím stranově přehodit v hlavě... (nebo teda opravdu vzpažit ruce a koukat na mapičku nahoru, no...)

a až uvidíte nápadně jasnou hvězdu, tak je to Jupiter (-:

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]