Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
píšu esej o umělých končetinách a na závěr musím napsat na stranu svůj názor. Mám k tomu docela hodně věcí, ale zajímal by mě názor i ostatních lidí - ať nerozepisuji jen ten svůj, ale mohu do toho vložit i obecné myšlenky.
- Jak vnímáte člověka s protézou? Je Vám ho líto? Berete ho jako normálního člena společnosti?
- Kdybyste přišli o nějakou končetinu - (vím, že se to těžko takhle říká) - a kdybyste měli možnost buďto být třeba na vozíčku nebo odkázáni na lůžko, případně o berlích nebo zvolit cestu s protézou - co byste zvolili (je mi jasné, že to nejde takhle říct, záleželo by na situaci, ale tak obecně - máte vůči tomu výhrady)?
- Připadá vám protetický a umělý pokrok příliš velký a hrozí podle vás, že za několik desítek let budou lidé něco jako chodící roboti?
- Kdyby byla situace - nechat si transplantovat něčí ruku - někoho, kdo umřel nebo zvolit protézu, co byste volili?
Děkuju moc.
K tomu vnímání lidí např. s protezou. Nikdy jsem o tom nepřemýšlela : takže je vnímám jako naprosto ZDRAVÉ lidi. Líto? To není správné slovo. Prostě je to člověk, který má nějaké omezení. Ale to má skoro každý člověk - zdravotní, finanční, morální. Než vozík, volila bych protezu. S tou cizí rukou nevím, nedokážu odpovědět. To se opravdu pozná až v situaci, která nastane.
Ano, trošku se pokroku vědy v lékařství bojím. Přeci jenom existuje něco jako přirozený výběr. Na druhou stranu, nebýt tohoto pokroku, tak moje dcera ve dvaceti letech zemřela na následky zranění po autonehodě.
- jako "normálního", líto mi jej není, ale jeho omezení respektuju a chce/potřebuje-li, pomůžu mu
- rozhodně zvolím ´samostatnost´ s protézou, než vozíček
- vývoj protetiky nepovažuju za ´hrozbu´, spíše se ´obávám´ chemie
- kdybych měl - hypoteticky, volit mezi protézou a transplantací, nevím, ale zřejmě bych se přiklonil k transplantaci
Děkuju moc! Mám hodně podobný názor, akorát považuji protetiku trochu za hrozbu. Můžu se ještě zeptat, jak vnímáte tohle :
V Londýně se atletických závodů zúčastnil běžec, který měl amputované obě končetiny a nahrazeny byly protézami. SZávodil se zdravými běžci. vidíte to tak, že je statečný a dokáže bojovat i přes to všechno a měl by běhat s ostatními lidmi, kteříé jsou zdraví? Nebo tak, že jeho protézy jsou uzppůsobené k běhu, jsou třeba lehčí a celkově mu poskytují výhodu? Tudíž je to vůči ostatním trochu nefér? Děkuji!
Asi nejznámějším takto postiženým sportovcem je Oscar Pistorius. Jestli kdy běžel i v Londýně netuším, nijak jej ani atletiku nesleduju, ale nedovolil bych si tak jednoznačně tvrdit "že jeho protézy jsou uzppůsobené k běhu, jsou třeba lehčí a celkově mu poskytují výhodu". Na druhou stranu si netroufám tvrdit ani opak. Prostě nevím.
Ale lidé, kteří se přes takový problém dokáží přenést a jen ´nebrečí´ na vozíku, mají můj obdiv.
- Rohodně je lepší protéza než být ležák nebo sedět na vozíku.
- Transplantaci rukou ani nohou bych asi nepodstoupila - příliš velké riziko odmítnutí, infekce atd. (kdybych měla jednu ruku, na tu druhou bych nebrala asi ani protézu, kdybych neměla žádné ruce, tak bych do transplantace asi šla).
- Rozvoj protetiky se nebojím. Naopak. Těším se, až bude věda natolik vyspělá, že bude schopná dělat plně funkční protézy rukou (jako byly třeba ve Star Wars).
- člověka s protézou mi líto není. Jasně, zajímá mě "co se asi tak stalo", ale jinak spíš obdivuju, že se tomu dokázali postavit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.