Nejste přihlášen/a.
Někde se mi mihla otázka, "V jaké řeči myslí člověk, který se žádnou řeč nenaučil"?
Tak to se asi nedozvíme, protože když nemluví, nebude schopen to sdělit, ale někteří schizofrenici, kteří ztratili řeč jejím rozpadem, se vyjadřují nádhernými obrazy. Možná tedy vidí v obrazech a řidí se pudovým nutkáním.
Včera jsem se bavila s maminkou malého vzteklouna, která mi řekla, že se to upravilo, když se klouček naučil mluvit. Bylo pro něj neobyčejně frustrující, když něco chtěl a neuměl říci co.
Člověk - podle mého, nemyslí "v řeči" - řečí pouze své myšlenky vyjadřuje...
"Nemůže si vzpomenout na český výraz" - neumí (dost rychle), své myšlenky v češtině vyjádřit... Myšlenky nejsou na konkrétním jazyku závislé, jejich vyjádření ano...
A - ano, vyjadřovat se lze i nonverbálně, dělá to každý - třeba mimikou... "Skřeky" - mě třeba jako "skřeky" zní asijské jazyky - prostě jen nerozumím významu daných zvuků...
doplněno 27.10.12 13:31:K myšlení není řeč potřeba... K vyjádření myšlenek ano...
Vřele doporučuju knihu Richarda Feynmana - To snad nemyslíte vážně, pane Feynmane!, jednak je to velice zábavné čtení a jednak v Feynman popisuje (například) problém s komunikací - vymyslel si matematické symboly a operátory - a nikdo jiný jeho sdělení nerozuměl...
To určitě, ale než člověk použije řeč, musí myslet. Vím jen, když mluvím po delší době s dcerou, která je dvacet let pryč, tak mluví pomalu, nemůže si vzpomenout na český výraz, poněvadž myslí v jiné řeči.
Ale mně šlo o to, v jaké řeči myslí ten, kdo se žádnou nenaučil. Je možné přijmout vysvětlení Dejavu, že se zřejmě projeví kresbou, třeba skřeky a tónem hlasu, mimikou obličeje, postojem těla, co já vím? Jen mně to zjímá. - pt
doplněno 27.10.12 13:19:"mowla", takže je to tak, že člověk nepotřebuje k myšlení žádnou řeč, stačí obrazy v mysli.
Jen se mně vybavily děti, odchované například zvířetem.
Osobně si myslím, že u lidí, kteří žádnou řeč neumějí, třeba u vámi zmiňovaných vlčích dětí je to tak, že si skutečně jen představují to, co znají. Jsou to tedy myšlenky spíše v obrazech, než ve slovech. Myslím, že rozvoj řeči zásadně souvisel s rozvojem lidského myšlení a inteligence, až slova podle mě umožnila přemýšlení o abstraktních věcech a tedy i vymýšlení něčeho, co neexistuje, ale dalo by se uskutečnit.
Ahoj Pt. Ale to jsi mne překvapila, že si Tvá dcera nemůže vzpomenout na česká slova. Vždyť k Tobě dost často jezdí a jsi s ní v neustálém kontaktu. Nebude to tím, že se jí třeba zrovna mluvit nechce a proto mluví pomalu a hledá výrazy? Ty víš, že i já žila pětadvacet let mimo svou vlast a přesto jsem svůj jazyk nezapoměla. jen jednou se stalo, že jsem si nemohla vzpomenout na slovo kvasnice. Byla to sranda. Ale asi nesprávně rozumím Tvé otázce. Já reaguji jen na to, že uvádíš příklad, že si Tvá dcera nemůže vzpomenout na česká slova.
Já budu špatně Tvé otázce rozumět. Když se někdo nenaučí žádnou cizí řeč, tak přeci přemýšlí v rodné řeči...To o dětech vychovaných zvířaty.? Který případ máš na mysli?
doplněno 28.10.12 22:15:Ještě doplním. Já jsem v cizině hodně četla české knížky, posílala mi je maminka. A to bylo za komunistů. To mne udržovalo v neustálém kontaktu s rodným jazykem. Tak třeba posílej své dceři knížky. Byla by škoda, kdyby pozapomínala svůj jazyk.
doplněno 28.10.12 22:49:Tak jsem to přečetla ještě jednou. Ptáš se, v jaké řeči myslí člověk, který žádnou řeč nezná. (nenaučil se ji). Tak to se mi líbí odpovědi ostatních, kteří zmiňují hluchoněmé a tak dál. Prostě myslí ve své vnitřní řeči, kterou vyjadřují obrazy, posunky a tak dál. Nebudu opakovat už jednou řečené. Pokud Ti jde o vnitřní život těch lidí, tak si myslím, že bude mnohem bohatší našeho. My to máme proti nim jednoduché a nemusíme vynakládat takové úsilí, aby nás druzí pochopili. Stačí nám to vyslovit. Oni musí vynaložit obrovskou vynalézavost k tomu, aby byli pochopeni druhými beze slov.
Suzy, to bude asi ono, povídáme si dost pozdě večer, do pozdních hodin, a to bývá unavená a ospalá.
Velice zajímavé jsou zkušenosti hluchoslepých z tohoto pohledu. Zde je krásný a pravdivý příběh Heleny Kellerové , která si prošla světem ticha a tmy, než potkala úžasnou vychovatelku Anne Sullivanovou,, která přišla na to, jak jí vysvětlit, jak se domluví se světem lidí. Je tam dobře popsáno, co se jí v tom světě honilo hlavou. Tady je na videu vidět jejich speciální abeceda
Dejavu, zjistila jsem, že je o H. Kellerové kniha a také film, ten ale nebude v češtině. Ta paní měla obrovské štěstí na vychovatelku, která jí věnovala kus života a mnohému ji naučila. Ta zvláštní domluva přes ťukání znaků do dlaně a přoležená dlaň na ústa při mluvení. Musela mít v rukách vyvinutý cit, že mohla takto řeč zpracovat. Je obdivuhodné, co H.K. v životě dokázala. Děkuji za odkazy. - pt
Dejavu, tak jsem na YouTube našla ten film. Jmenuje se "Divotvůrkyně", je z roku 1962 a je černobílý, pak je v pozdější verzi, barevný , myslím z roku 1974, ale našla jsem i kreslenou verzi v barvě. Ale podstatné je pro mně, že jsem si udělala představu, jak se takovému dítěti těžko vyjadřují pocity a "myšlenky". - pt
Mám prima spolužačku z gymnásia, je to už dávno. Oproti nám ostatním, měla dost zajímavý a pestrý život. Vzala si jako 20 letá o hodně staršího, tehdy "západního" Němce, který byl rozvedený, otec tří dcer. Odstěhovala se do Německa. Pak šel pán do důchodu a stejně, jako se Čech stěhuje třeba ze Lhoty do Pardubic, oni to vzali z gruntu a stejně tak jednoduše se přestěhovali z Karbenu do Řecka. Jen tak. V té době jsem nemohla pochopit, že to tak vůbec jde. Navíc to nebylo Řecko - pevnina, ale nějaký malý ztracený ostrůvek v moři, kam jezdí trajekt 2 x za den.
A jsou tam spokojeni. Tlačí si olej z oliv, je jich tam prý požehnaně, za sousedy mají rozmanité lidi - Řeky, Rusy, Němce, Litevce. Je to takový malý Babylón.
Když mi kamarádka píše, její dopisy jsou zajímavé. Češtinu stále až na drobné chyby, ovládá dobře. Občas ale přihodí německé či řecké slovo. Už prostě vidím, jak se jí všechny ty jazyky míchají dohromady. Přesto se s ní pokaždé domluvím. Sama děti nemá a těší se z vnoučat "vyvdaných" dcer. Je to život opravdu dost pestrý, na to, že právě ona bývala dost "puťka". Ale přeji jí to. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.