Nejste přihlášen/a.
čauko,chtěl bych poradit chystáme se koupit aparaturu a nepochopily jsem jsou na kytary reproboxy s zesilovačema,to se muže dávat na větší podia né? a naco jsou reprobox např:aktivní tam jde taky zapojit kytara? nebo jak to funguje )? Nebo klidně napiště co je vše potřeba od mikrofonu, po repro apod..
Kytary musí mít uřčitě svůj vlastní zesilovač, protože jsou v něm pro kytaru speciální efekty. Dokonce i pro basu je zesilovač jiný, než pro kytaru. Když hraje několik takových nástrojů do jednoho zesilovače, tak se v něm ty zvuky tlučou a lidem se špatně hraje. Do společné aparatury můžeš pustit zpěv a bubeníka, ale musí být extra silná, aby nehrála na doraz a musí mít každý svůj odposlech, aby se slyšel. Někdy se na to uvolí zapojit i klávesák, ale i ti většinou chtějí svou vlastní bednu (zesilovač). Kombíčka (zesilovač s reproduktorem v jedné bedně) můžeš mít opravdu malinká, asi jako Tower PC, takže to není jen na velká pódia, ale klidně se s tím vejde 5 lidí do zkušebny 3x3 m.
Pro kapelu je možné použít mixážní pult a pro každý nástroj i zpěváka linku s mikrofonem.Reproduktorové soustavy pak hrají míchaný zvuk.Při ozvučení větších sálů to je jediný způsob akustiky.Pokud jde o malé akce pro hospodské vystoupení,pak jde zvolit samostetné zvučení basy,kytar,bicích a zpěváka,kteří budou mít svoji akustiku ,zesilovač a repro na podiu.
JABRAKA
Kytarový zesilovač je obvykle vybuzený do zkreslení. Pokud mu společným ozvučením tu možnost nedáte, zvuk je tupý, placatý, nepoužitelný. Přes mixpult můžete mikrofonem zpracovat to, co leze z kytarového aparátu. Pro menší sály a prostory je to ale zbytečné.
doplněno 27.10.12 09:56: Doporučuji zajít za sólovým kytaristou s tím, ať se píchne do linky. Nejlépe, když má v sobě tak dvě a více piv a pak hodně rychle utíkat.
Do mixpultu lze samozřejmě přivést i signál z kytarového snímače,není rozdíl,zda jde dál do mixu,nebo přímo do samostatného zesilovače.
JABRAKA
Ten kytarový zesilovač se výrazným způsobem podílí na zvuku kytary, a to takovým, kterým ten mixák nemůže. Z principu. Ostatně praxe nade vše. Pokud je to kytara akutstická se snímačem, tak tam z velké míry zvuk už je hotový, takže tam lze pustit zvuk linkou, ale vysoké impedance, ale u elektrické kytary naopak zesilovač se podílí na zvuku podstatnou měrou a nelze ho obejít! Pokud někdo nemá možnost pracovat s vlastním zesilovačem, pořídí si tzv. kytarový simulátor, což je ale hračka výrazně dražší.
Co se týče vlastností mixpultů a zesilovačů v akustice,mě nikdo učit nemusí.Něco jsem se naozvučoval jak diskoték,tak i kapel.Měl jsem možnost vidět v činnosti i zvukaře u K Gotta.Není důvod,aby se mixem změnil charakter muziky z jakéhokoliv nástroje,kromě toho equalizéry si poradí i s problémy,které se mohou vyskytnout.
JABRAKA
Já vás nic neučím, neberte si to osobně. Moje zkušenost je jiná a zkušeností máme s kapelou taky dost. Můj muž dělal zvukařinu taky dost dlouho, vystudoval VŠ elektro a zesilovače stavěl.
doplněno 27.10.12 12:56:Ale to už je úroveň diskuze, která mi nevyhovuje, bitva o poslední slovo a překřikování se, kdo je chytřejší. Ponechte si svůj názor a myslete si, co chcete. Já tu řekla ten svůj a na svém trvám.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.