Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak mluvit před lidmi - jak na trému?

Od: baruna* odpovědí: 6 změna:

Ahoj,

od malička mám takový strach mluvit před lidmi, nedokážu se vyjadřovat, a jakmile mám ve škole mít nějaký referát, nebo tak, hned se mi začnou klepat ruce a i když jsem se to učila, okamžitě mi to vypadne a je to hrozný. Prostě už nevím, jak dál, jde mi o to, jak se naučit nebát se mluvit. Díky

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dejavu*
hodnocení

0x

Na trému platí jen tránovat, trénovat, trénovat. Schováváním a vyhýbáním se to zhoršuje. Zkus si to potrénovat s kamarádkami, kde to není tak děsivé, pokud máš dobré kamarádky, neboj se jim říci o svém problému a zkoušej jim předčítat něco nebo vykládat, pak to zkoušej v prázdné třídě. Zkus to též v přírodě sama třeba na skále, představ si, že mluvíš k davům a pěkně hlasitě to trénuj, udělej si ze sebe srandu.

Trénuj to i v obchodě, ptej se na určité věci prodavačů o zboží, prostě kdekoliv.

Když jsi u tabule, představuj si místo lidí, co na tebe koukají, třeba hlávky zelí nebo pole slunečnic.

Časem se to bude zlepšovat a s rostoucí sebejistotou to téměř zmizí, ale jedině, když se tomu přestaneš vyhýbat

hodnocení

0x

Ahoj, překonáš to jedině praxí, tréninkem - byla jsem na tom podobně a rozhodla jsem se to překonat, proto jsem se odhodlaně vrhala právě do situací, kterých jsem se bála - časem se to poddalo a dneska už jsem v pohodě...

joudic*
hodnocení

0x

ja se stydel jako maly rict i dobry den... ze zacatku i telefonovat atd, ztraceny pripad... to se proste spravi/obrousi s vekem treninkem, jak psala uz 'minda' (pac vam nic jinyho nezbyde, nez se zaradit do spolecnosti), ted uz jsem davno ofrkly parchant, mam za sebou vedeni pocetne skupiny lidi, prezentace v anglictine pred vedenim spolecnosti apod :) Takze to jde :)

tomas447*
hodnocení

0x

Ty rady předemnou jsou skvělé,ale ještě bych doplnil,třeba zkusit něco referovat před zrcadlem.

buss
hodnocení

0x

Mluvit. mluvit. mluvit, ze začátku se moc nedívat na lidi, to vadíí. Hledat situace kde se dá nezávazně mluvit.

uragan*
hodnocení

0x

Měla jsem také problémy s mluvením na veřejnosti,a to celkem velké. Ale pak mi kamarádka doporučila knihu Mluvte jako mluvčí a musím řict, že už jsem se tolik nebála mluvit. Získala jsem seběvedomí a teď už vcelku pohotově reaguji na nějaké otázky. Ještě k té knize, obsahuje cvičení na rozšíření slovní zásoby, na vyjadřování se apod. Opravdu ji mohu doporučit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]