Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
od malička mám takový strach mluvit před lidmi, nedokážu se vyjadřovat, a jakmile mám ve škole mít nějaký referát, nebo tak, hned se mi začnou klepat ruce a i když jsem se to učila, okamžitě mi to vypadne a je to hrozný. Prostě už nevím, jak dál, jde mi o to, jak se naučit nebát se mluvit. Díky
Na trému platí jen tránovat, trénovat, trénovat. Schováváním a vyhýbáním se to zhoršuje. Zkus si to potrénovat s kamarádkami, kde to není tak děsivé, pokud máš dobré kamarádky, neboj se jim říci o svém problému a zkoušej jim předčítat něco nebo vykládat, pak to zkoušej v prázdné třídě. Zkus to též v přírodě sama třeba na skále, představ si, že mluvíš k davům a pěkně hlasitě to trénuj, udělej si ze sebe srandu.
Trénuj to i v obchodě, ptej se na určité věci prodavačů o zboží, prostě kdekoliv.
Když jsi u tabule, představuj si místo lidí, co na tebe koukají, třeba hlávky zelí nebo pole slunečnic.
Časem se to bude zlepšovat a s rostoucí sebejistotou to téměř zmizí, ale jedině, když se tomu přestaneš vyhýbat
ja se stydel jako maly rict i dobry den... ze zacatku i telefonovat atd, ztraceny pripad... to se proste spravi/obrousi s vekem treninkem, jak psala uz 'minda' (pac vam nic jinyho nezbyde, nez se zaradit do spolecnosti), ted uz jsem davno ofrkly parchant, mam za sebou vedeni pocetne skupiny lidi, prezentace v anglictine pred vedenim spolecnosti apod Takze to jde
Měla jsem také problémy s mluvením na veřejnosti,a to celkem velké. Ale pak mi kamarádka doporučila knihu Mluvte jako mluvčí a musím řict, že už jsem se tolik nebála mluvit. Získala jsem seběvedomí a teď už vcelku pohotově reaguji na nějaké otázky. Ještě k té knize, obsahuje cvičení na rozšíření slovní zásoby, na vyjadřování se apod. Opravdu ji mohu doporučit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.