Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Točená malinovka

Od: bambula* odpovědí: 13 změna:
Jaký je názor na točené malinovky z uhlí a podobných šňapsů

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Bambulo, můžete mi vaši otázku přeložit do češtiny? Šnaps je je kořalka, lihovina. Malinovka říkají slováci berevné, sycené limonádě. Ale s tím uhlím si neporadím, ani v Ostravě. Na co se to ptáte?

doplněno 14.07.15 18:03:

bmbxb, představte si, že asi nepatřím k těm "všeobecným". Nejenže nevím, ale ani netuším. Ani já, ani moji mladí. Nikdo z nás si malinovku nikdy nikde nedal.

babkazov:

všeobecně je známo, že točená malinovka se vyrábí z uhlí.

adam.cz/...

mot
hodnocení

0x
Nerozumim otazce,jaky cekate nazor? Ze je to vyborny a cela rodina si pochutnava?

hodnocení

0x

Omlouvám se předem, ale ptáte se stejně debilně jako Tuna.

Malinovka je barvena jako mnoho jiných poživatin barvivem z hnědouhelného dehtu.

Reportáž je jako obvykle natočena tak dramaticky jako by měla malinovka být obarvená kyselina sírová. A měli jsme po vypití jedné skleničky do zítra umřít.

A on je tam dokonce sacharin! Jaká to hrůza hrůzoucí. Že takto nebrojí proti dalším desítkám jiných nápojů, které jsou slazeny sacharinem?

Totéž s konzervanty, ty jsou taky v kde čem.

...

Takže za mě malinovkou se neživím a když si ji dám jednou za čas v hospodě, tak z toho neumřu.

doplněno 14.07.15 20:53:

@gismo: Děkuji. Píšu si :)

Pepr: měl byste ode mě bod.

lordweb24*
hodnocení

0x
Asi je to otazka k dnesnimu videu na streemu:
stream.cz/...

repkin*
hodnocení

0x
Mam radsi tocenou kofolu jen je mi divne ze chutna lip jak z petky ale to i pivo...

host*
hodnocení

0x

Už někdy před padesáti lety byla slovenská malinovka velmi chutná, sudová, točená, bohatě napěněná bublinkami, sladká, osvěžující, červená, zřejmě z opravdových malin, protože v té době byl i ovocný sirup zahradní směs z Fruty Krč opravdu ze zahradního ovoce, rybízový sirup z rybízu pěstovaného někde na kutnohorsku, jahodový z jahod, jablečný opravdu z jablek, lesní směs opravdu z malin, ostružin a borůvek, samozřejmě s přísadou opravdového řepného cukru a žádných umělých sladitel.

Už v době mistrovství světa v lyžování na Štrbském plese (FIS) a následujících letech (poprvé se vysílal barevný televizní signál) se na Slovensku prodávala v zelených láhvích výborná Vinea a Márka, což byl zřejmě mošt z nezkvašených vinných hroznů, výborný, kultovní pití návštěvníků Vysokých Tater i dalších měst na Slovensku.

V Čechách šikovný potravinářský expert vyvinul výbornou Kofolu z kvalitních surovin (snad prý i z malinového listí?) a následně se začala vyrábět a prodávat chuťově podobná Arokola, později se začala vyrábět sudová Rokola. Kofola v třetinkových lahvičkách za 90 haléřů byl pojem a docela i kultovní pití nejen mladých. A dobré pití.

V Modřanech se vyráběla žlutá nebo červená Modřanka, ale to už asi bylo víc chemie a barviv než ovoce, i když v tom nějaký ovocný podíl byl, protože bylo dobré lahvičku před otevřením nebo po otevření trošku protřepat, aby se usazenina od dna smíchala s ostatním obsahem lahvičky.

Ovocná z opravdového a hustého ovoce byla Ovona v malých asi 2 dl láhvích s krouceným reliéfem. Z mrkve se vyráběl sirup pro ředění s vodou Karotela, z jablek se lisoval výborný jablečný mošt za 3,15 Kčs za litr, což byl plat asi za půl hodiny práce, ale mošt byl výborný a číšníci jím prý někdy na zábavách za stejnou cenu vína ředili víno, ale chuť byla dobrá a snad si ani nikdo si nestěžoval, nebo to jen byla fáma a pomluva.

V Káraném se vyráběla Káranka a jinde v republice i jiné podobné dobré nápoje, v Deštném snad Deštěnka... atd. Všechno kvalitní nápoje.

Dnešní...? Když to lidem chutná, tak to kupují a občas čtou obsah cukru nebo náhražek cukru, ale stejně kupují to, na co mají chuť.

Hoste-jedna oprava Deštěnka není z Deštného ale z Deštné okr Jindřichův Hradec,kde již po revoluci nejenže netěží onu kvalitní vodu pro deštěnky,ani je tam již nedělají,vše se přesunulo do Veselí nad Lužnicí!A ještě jste zapomně na proslulou ZON-ku z Třebíče!

ale stejně -*palec*

mot
hodnocení

0x
Nakonec lidi malinovku kupuji, takze jsou spokojeni se slozenim.

Jsou spokojení s chutí. Podle mě 90% lidí složení nečte. A když čte, tak neví, že se barvivo v limonádě vyrábí z uhelného dehtu, sladidlo z toluenu atd.

mot
Ano, nikdo si nemuze myslet, ze to ma prirodni slozeni, vzhledem k umele chuti a vzhledu.
Pokud jsem na pochybach, prectu si slozeni a zkoumam co jsou jednotlive slozky. V dnesni dobe to neni problem. Pokud nepatram, rekl jsem si, ze jsem se slozenim v pohode.
Stejne jako nejake klasicke opavia maslove susenky. Taky neobsahuji zadne maslo. Pokud mi to vadi, nekupuju. Pokud nevadi a chutnaji mi, nestezuju si.

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. A tak nějak normálně dobrá byla Vratislavická kyselka. Z Vratislavic u. , mezi Libercem a - Jabloncem n. N. ,spíš Prosečí nad Nisou. Už tam je jen pivovar Vratislavice.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]