Točená malinovka

Od: Datum: 14.07.15 09:28 odpovědí: 13 změna: 14.07.15 21:22
Jaký je názor na točené malinovky z uhlí a podobných šňapsů
Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 14.07.15 15:59
avatar

Bambulo, můžete mi vaši otázku přeložit do češtiny? Šnaps je je kořalka, lihovina. Malinovka říkají slováci berevné, sycené limonádě. Ale s tím uhlím si neporadím, ani v Ostravě. Na co se to ptáte?

doplněno 14.07.15 18:03:

bmbxb, představte si, že asi nepatřím k těm "všeobecným". Nejenže nevím, ale ani netuším. Ani já, ani moji mladí. Nikdo z nás si malinovku nikdy nikde nedal.

Od: bmbx®
Datum: 14.07.15 16:03

babkazov:

všeobecně je známo, že točená malinovka se vyrábí z uhlí.

http://www.adam.cz/clanek-201…ideu-si-ji-uz-asi-nedate.html

Od: mot
Datum: 14.07.15 16:13
Nerozumim otazce,jaky cekate nazor? Ze je to vyborny a cela rodina si pochutnava?
Od: pepr®
Datum: 14.07.15 16:46
avatar

Omlouvám se předem, ale ptáte se stejně debilně jako Tuna.

Malinovka je barvena jako mnoho jiných poživatin barvivem z hnědouhelného dehtu.

Reportáž je jako obvykle natočena tak dramaticky jako by měla malinovka být obarvená kyselina sírová. A měli jsme po vypití jedné skleničky do zítra umřít.

A on je tam dokonce sacharin! Jaká to hrůza hrůzoucí. Že takto nebrojí proti dalším desítkám jiných nápojů, které jsou slazeny sacharinem?

Totéž s konzervanty, ty jsou taky v kde čem.

...

Takže za mě malinovkou se neživím a když si ji dám jednou za čas v hospodě, tak z toho neumřu.

doplněno 14.07.15 20:53:

@gismo: Děkuji. Píšu si

Datum: 14.07.15 17:25
avatar

Pepr: měl byste ode mě bod.

Datum: 14.07.15 19:03
Asi je to otazka k dnesnimu videu na streemu:
https://www.stream.cz/adost/1…t-tocene-malinovky#nejnovejsi
Datum: 14.07.15 19:16
Mam radsi tocenou kofolu jen je mi divne ze chutna lip jak z petky ale to i pivo...
Od: host
Datum: 14.07.15 19:29

Už někdy před padesáti lety byla slovenská malinovka velmi chutná, sudová, točená, bohatě napěněná bublinkami, sladká, osvěžující, červená, zřejmě z opravdových malin, protože v té době byl i ovocný sirup zahradní směs z Fruty Krč opravdu ze zahradního ovoce, rybízový sirup z rybízu pěstovaného někde na kutnohorsku, jahodový z jahod, jablečný opravdu z jablek, lesní směs opravdu z malin, ostružin a borůvek, samozřejmě s přísadou opravdového řepného cukru a žádných umělých sladitel.

Už v době mistrovství světa v lyžování na Štrbském plese (FIS) a následujících letech (poprvé se vysílal barevný televizní signál) se na Slovensku prodávala v zelených láhvích výborná Vinea a Márka, což byl zřejmě mošt z nezkvašených vinných hroznů, výborný, kultovní pití návštěvníků Vysokých Tater i dalších měst na Slovensku.

V Čechách šikovný potravinářský expert vyvinul výbornou Kofolu z kvalitních surovin (snad prý i z malinového listí?) a následně se začala vyrábět a prodávat chuťově podobná Arokola, později se začala vyrábět sudová Rokola. Kofola v třetinkových lahvičkách za 90 haléřů byl pojem a docela i kultovní pití nejen mladých. A dobré pití.

V Modřanech se vyráběla žlutá nebo červená Modřanka, ale to už asi bylo víc chemie a barviv než ovoce, i když v tom nějaký ovocný podíl byl, protože bylo dobré lahvičku před otevřením nebo po otevření trošku protřepat, aby se usazenina od dna smíchala s ostatním obsahem lahvičky.

Ovocná z opravdového a hustého ovoce byla Ovona v malých asi 2 dl láhvích s krouceným reliéfem. Z mrkve se vyráběl sirup pro ředění s vodou Karotela, z jablek se lisoval výborný jablečný mošt za 3,15 Kčs za litr, což byl plat asi za půl hodiny práce, ale mošt byl výborný a číšníci jím prý někdy na zábavách za stejnou cenu vína ředili víno, ale chuť byla dobrá a snad si ani nikdo si nestěžoval, nebo to jen byla fáma a pomluva.

V Káraném se vyráběla Káranka a jinde v republice i jiné podobné dobré nápoje, v Deštném snad Deštěnka... atd. Všechno kvalitní nápoje.

Dnešní...? Když to lidem chutná, tak to kupují a občas čtou obsah cukru nebo náhražek cukru, ale stejně kupují to, na co mají chuť.

Datum: 14.07.15 19:45
avatar

Hoste-jedna oprava Deštěnka není z Deštného ale z Deštné okr Jindřichův Hradec,kde již po revoluci nejenže netěží onu kvalitní vodu pro deštěnky,ani je tam již nedělají,vše se přesunulo do Veselí nad Lužnicí!A ještě jste zapomně na proslulou ZON-ku z Třebíče!

ale stejně -*palec*

Od: mot
Datum: 14.07.15 19:43
Nakonec lidi malinovku kupuji, takze jsou spokojeni se slozenim.
Od: pepr®
Datum: 14.07.15 20:52
avatar

Jsou spokojení s chutí. Podle mě 90% lidí složení nečte. A když čte, tak neví, že se barvivo v limonádě vyrábí z uhelného dehtu, sladidlo z toluenu atd.

Od: mot
Datum: 14.07.15 21:22
Ano, nikdo si nemuze myslet, ze to ma prirodni slozeni, vzhledem k umele chuti a vzhledu.
Pokud jsem na pochybach, prectu si slozeni a zkoumam co jsou jednotlive slozky. V dnesni dobe to neni problem. Pokud nepatram, rekl jsem si, ze jsem se slozenim v pohode.
Stejne jako nejake klasicke opavia maslove susenky. Taky neobsahuji zadne maslo. Pokud mi to vadi, nekupuju. Pokud nevadi a chutnaji mi, nestezuju si.
Datum: 14.07.15 20:24

Ahoj. A tak nějak normálně dobrá byla Vratislavická kyselka. Z Vratislavic u. , mezi Libercem a - Jabloncem n. N. ,spíš Prosečí nad Nisou. Už tam je jen pivovar Vratislavice.

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.