Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozdělený obraz TV ve zpravodajství

Od: ben® odpovědí: 10 změna:

Dobrý den, již nějakou dobu se objevuje při vysílání zpravodajství v ČT takový jev, který zkusím popsat. Obrazovka je rozdělena na tři části / pruhy (vždy svisle). V prostředním pruhu probíhá normální a ostrý obraz (děj události), ale pruhy vlevo a vpravo jsou dějově zřejmě jiné, ale nevím to přesně, protože je to neostré. Jenom upřesním, že nejde o problém v TV, ale je to takto vysíláno. Nevíte, proč to dělají? Má to nějaký hlubší smysl? Má to upoutat pozornost diváka nebo ji odvádět (a rušit zážitek, což je můj případ)? Děkuji Vám za názor či vysvětlení. Zdravím!

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Divácké (amatérské) video natáčené mobilem "navýšku"?

ben®
hodnocení

Dobrý den, máte pravdu, že jsou to asi záběry amatérské (např. tornádo nebo oslava narozenin pana Zemana v ruské restauraci v USA). Takže to znamená, že nahrávka z mobilu nemůže být upravená přes celou obrazovku? Nebo ponechat jen střed a okolo černé pruhy? Protože stejně (asi) nikdo nepozná, co se děje vlevo a vpravo. Zdravím!

doplněno 05.10.15 14:55:

jethro - jo, tak díky za vysvětlení. No, já bych volil ty tmavé pruhy, ale asi jde o větší akčnost, když se tam toho hýbe více. Ale, naštěstí to nejsou nahrávky dlouhé.

Nahrávka z mobilu může být přes celou obrazovku, pokud je natáčená správně, tj. našířku. Jestliže ji bembek natočí navýšku, tak nezbývá, než nechat černé pruhy na bocích, nebo je něčím vyplnit - je otázka, co je menší zlo. Jiné řešení (ořez, deformace) jsou samozřejmě nepoužitelné.

hodnocení

0x

Pravděpodobně má Jethro pravdu. V těch krajních pruzích běží totéž co v pruhu prostředním, jen silně zvětšené a rozostřené. Má to zřejmě vyplnit prázdné místo obrazovky při nevhodném formátu obrazu. Na mě to taky působí značně rušivě a bylo by mi milejší, kdyby tam byla třeba neutrální střední šeď.

doplněno 05.10.15 14:46:

Koťátka nebrat! Cokoliv pohyblivého mimo hlavní obraz odvádí pozornost. Ovšem možná by někdy bylo lepší pustit ta koťátka ostře ve středním pruhu a zprávy rozmazaně okolo *smich*.

ben®
hodnocení

Dobrý den, ano, myslím, že kolega na to přišel. Ovšem, na mě to působí také rušivě - možná je to už věkem. Zřejmě je to "umělecký" záměr, protože technicky by to snad řešitelné bylo.

Já bych dal třeba vlevo a vpravo ta "profláknutá" hrající si koťátka . Zdravím!

doplněno 05.10.15 14:48:

magdon - souhlasím. Ten pohyb stačí v prostředním pruhu a děj vlastně také.

hodnocení

0x

Předpokládám že ty snímky vlevo a vpravo jsou tam proto, abyste si udělala lepší přehled o tom co je v okolí. Připadá mi že záměr je vyvolat dojem širší perspektivy pohledu. Jinými slovy snímek vlevo je ten co už byl vysílaný (ostře), snímek vpravo ten co se bude teprve vysílat (ostře).

ben®
hodnocení

Dobrý den, je to klidně možné, ale já nestíhám sledovat tři různé děje na jedné obrazovce a ještě z toho dešifrovat dva děje rozmazané. Takže, efekt to má, ale já ho nevnímám pozitivně.

Zdravím!

doplněno 05.10.15 17:26:

kovis - ten neutrální a statický podklad (pruhy) by bylo lepší řešení. Vždyť tu chvilku nemusí být akce na celé obrazovce. Ale, zřejmě je to nějaký trend a zájem upoutat pozornost (i když v tom rozmazaném stejně není moc vidět).

Ne - není tomu tak. Je to totéž, co vidíte ve středovém pruhu, pouze roztažené na 16:9 (možná i trochu zvětšené a ořezané) a rozmazané. Přes to je uprostřed pruh s originálním videem. Co s tím taky chcete dělat, když nějaký trouba neumí otočit mobil při natáčení vodorovně. Já bych tam spíše dal nějaký nevýrazný podklad, ale takto se to asi někomu zdá více atraktivní.

bruno*
hodnocení

0x

Já vím o co vám jde, něco podobného používají v TVprima - divošky v 19:40. Nejspíš nejde o technický problém, řekl bych, že to dělají záměrně, aby upoutali na centrum dění, nebo odradili diváky od nahrávání. Toť vše.

ben®
hodnocení

Dobrý den, vím, že se dá s obrazem "kouzlit" a vkládat do něho různé efekty, zvětšovat jeho část, zvýrazňovat, "kostičkovat" obličej nebo používat elektronickou tužku. To je OK, když to má nějaký smysl. V tomto případě smysl postrádám, tak to bude záměr "umělecký" nebo technický. Zdravím!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]