Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ráno moudřejší večera - příklady

Od: honzasin odpovědí: 14 změna:

Dobrý den,

chtěl bych od vás poradit, kde všude(při jakých příležitostech) by se mohlo použít přísloví: Ráno moudřejší večera. Děkuji moc za každý nápad.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dejavu*
hodnocení

0x

Vždy, když je člověk večer unavený a čeká ho nějaké důležité rozhodnutí, když se už nedaří nebo když nepřicházejí nápady.

hodnocení

0x

kdykoliv kdy je potřeba nechat myšlenku uzrát... dát jí čas. Ne řešit to s horkou hlavou nebo v afektu apd.

sargo*
hodnocení

0x

Přísloví praví, že někdy je lépe rozhodnutí odložit; nerozhodovat s horkou hlavou pod vlivem momentální situace; nechat to uležet.

Příklad: manželka ZASE spálila večeři. Lepší než si sbalit kufry a odstěhovat se k mamince je vyspat se na to a po dobré snídani si říct, jestli je to opravdu taková tragédie?

Jiný příklad: sedím už dvě hodiny nad slohovou prací a nevím, jestli ji pojmenovat "O nemocném slůněti" nebo "Tragédie v buši". Poznamenám si nápady a jdu od toho, aby se to v hlavě mělo čas srovnat.

Nebo: opustí mě přítel, nejlepší mezi všemi. Než jít skočit z Nuseláku je lepší skočit do horké vany, nacpat se zmrzlinou a jít se na to vyspat. Třeba mi dojde, že je lepší skočit pod vlak.

A tak dále... ;)

doplněno 22.10.12 23:56:

No nevím, "dneska děti"... jednak se tazatel neptá na význam, ale na příklady - ale oni rádci nikdy moc nečtou, že ;) - ostatně se obávám, že ani moje přílady nebyly v tomhle moc přesné, jednak s významy přísloví měli běžně problém žáci a studenti ať jsem byla kdekoli, včetně gymplu. Chce to prostě určitý vhled do jazyka, který se nedá mechanicky naučit. A samozřejmě tu zcela jednoznačně platí: nejsem schopen na otázku adekvátně odpovědět, jdu jinam. Ať už z důvodu nekompetentnosti nebo slabých nervů. ;)

hodnocení

0x

Není to první případ zde na poradně s touto tématikou, nezlobte se na mne ale chápat známá přísloví a dokázat uvést příklady bylo náplní učiva tak maximálně druhé třídy základní školy, to je jakoby zde někdo chtěl vysvětlit kolik je 2x5 :D

vvv*

No a nezlobte se zas vy, ale proč tedy reagujete a děláte na poradně, když odpovídáte na dotazy Kolik je hodin stylem Blbečku, kup si hodinky? Nic ve zlém, ale nebylo by na čase změnit koníčka nebo si vyplnit čas i něčím jiným, když vás tu lidi štvou a nezvládáte nereagovat?

Dnes děti opravdu neznají přísloví, i když nejsou hloupé, protože se prostě nepoužívá. Kdo z rodičů mluví příslovími?

rozuzleni je jednoduche, vic pravdy ma vvv. pokud uroven otazky neni dobra, je lepe nereagovat. diky
doplněno 23.10.12 06:06: nevidim v tom ani naznak urazky. Vzdycky tu platilo, pokud se miotazka nelibi, tak nereaguji, nez abych to hloupe komentoval... Neni se zac urazet.

Tak jen upřesním, kdybych reagoval stylem "blbečku kup si hodinky" tak by můj příspěvek vypadal jinak, já se pouze opovážil podotknout, že mne zaráží jak v poslední je době všeobecně neznámý smysl přísloví, nic víc, nic míň.(navíc jsou to přísloví, jejichž smysl je nad slunce jasný) Moji rodiče je taky nepoužívali a přesto jejich smysl znám. Mám silný pocit, že přispívatel vvv / vvvv je totožný s tazatelem *smich*. A tak jsem se s tou potrefenou husou moc nemýlil ;)

clayman:

pokud trvate na svém tvrzení, urážíte ty kteří na otázku reagovali...

hop®

BMBX: poslední dobou jste zbytečně "chytrý" a agresivní.

Zaráží Vás, že "v poslední je době všeobecně neznámý smysl přísloví", ano, ale kvůli tomu nemusíte vrčet na tazatele..

Sorry za upřímnost...

dzordz*

Děti nečtou.

Sargo *smich*

hodnocení

0x

Opilecky reci vecer v hospode.
Rano si to clovek rad rozmysli.

ron*
hodnocení

0x

Dělám závažné rozhodnutí. Zdá se mi, že už mám to správné východisko, ale přece jen mám pochyby. Rozhodnutí tedy odložím. S odstupem času původní rozhodnutí buď potvrdím nebo přehodnotím.

Přísloví varuje před ukvapenými závěry. Podobné přísloví s podobným smyslem :Dvakrát měř, jednou řež.

doplněno 22.10.12 16:20:

Oprava: Nevím, jak se mi tam dostal ten smajlík. Mělo tam být velké D. Dvakrát měř...

Ve smyslu ukvapených závěrů podobné je, ale jedno přísloví nabádá k tomu pořádně se přesvědčit, že všechno je tak a tak abych udělal správné rozhodnutí a druhé nabádá k tomu dát tomu čas a promyslet to s čistou hlavou, nejlépe na začátku dne.

hodnocení

0x

Prostě - večer je člověk po celém dni unavený, už mu to tak "nepálí" a tak je lepší nějaké rozhodování nechat až na druhý den a raději si pěkně odpočinout. Ráno se to vyřeší snáz.

Vím to podle sebe - sedím večer nad Sudoku, nevidím žádné řešení, už vrčím, jsem protivná a řešení nikde. Zavřu to a jdu spát. A ráno, když to otevřu, najednou začínám čísílka nacházet a daří se mi to rozplést.

A tak je to s každým rozhodnutím. Co se dnes zdá neřešitelné, to druhý den není až tak velký problém. *palec*Jaga.

krkovicka*
hodnocení

0x
Ráno vše vidíme jasněji.Probudím se do nového dne a jsem aktivní v myšlenkách.Moudřejšího večera-je obrat.Večer už tolik člověk nepřemýšlí a leckdy ho napadají hlouposti.Když vyslovíme tohle úsloví tak mnohdy chceme něco oddálit-odložit.Mnohdy ne na škodu:)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]