Nejste přihlášen/a.
Protože profesionální stroje jsou příliš drahé a briketovací lisy na papírové brikety za cca 500 - 600 Kč jsou nekvalitní, dávám všem zájemcům odkaz na anglické stránky, kde tento problém řeší i poskytují dokumentaci k výrobě: http://home.fuse.net/engineering/ . Video k tomuto produktu najdete na:
Náhodou - já dělám servisáka i briketovacích lisů, ale dlouho jsem se nepobavil tak, jako u sledování toho matlala, co s pomocí ráhnoví vytváři něco mezi velbloudím trusem (ano, hovno hoří) a zmoklými novinami.
Ono totiž pro vytvoření brikety je třeba tlaku 800 - 1.100 kg/cm3, pochopitelně se do lisovaného materiálu nepřidává NIC.
Ovšem jestli to má být v rámci dnes velmi módního DIY, tak proč ne - kdo si hraje nezlobí, kdo matlá, ten taky ne. Jen mě napadá, že by byla velmi zajímavá ekonomická rozvaha, na kolik ho vyjde metrák takových ,,briket´´, za předpokladu, že si přizná byť jen směšnou mzdu 50Kč/h . To mě přijde ekonomicky zajímavější dělat to, co umím, za to si nechat zaplatit a pak koupit brikety od někoho, kdo má slušný brikeťák. BTW - ceny se pohybují od 3 Kč/kg u agromateriálů - řepka (ne ten pošahaný ) , sláma, makovina - dřevo stojí okolo 4-5 Kč/kg.
Vážení přispěvatelé - kritici, je vidět, že jste ne zcela pochopili důvody vedoucí ke zveřejnění tohoto odkazu. Pokud si prosufrujete internet, zjistíte, že spousta lidí řeší otázku, co z hromadícími se pilinami a hoblinami na chalupách a v rodinných domcích, kde si sami zpracovávají přinejmenším palivové dřevo. Nejde o to, topit výhradně domácími briketami, ale zužitkovat odpad z domácího zpracování dřeva. Vedlejší výhodou je, že se zpracují i po metrácích roznášené reklamní tiskoviny. Pokud bych se naladil pouze na vaší vlnu uvažování, tak bych si položil otázku: proč rovnou nenakoupit řezané a štípané dříví, vždyť rozdíl je pouze pár stokorun. Totéž platí o dřevních briketách. Pokud jste příliš časově zaneprázdněni, volné chvíle trávíte ve fitku a netrápí vás finance, pak není tento příspěvek určen právě vám. Vzhledem k vaší časové zaneprázdněnosti nejste schopni pochopit, proč trávíte čas čtením příspěvků, které nejsou určeny vám. Podle mého předchozího hledání soudím, že příspěvek si určitě své adresáty najde, byť ne z vašich řad.
Máte pravdu, Vaše důvody jsem nepochopil. I k nám do domácnosti nosí hromady letáků, další hromady nám nosí sousedi a dědové - a proč? Protože je pak odevzdáme do sběru, děti ve škole mají soutěž ve sběru ( stejně jako za našich školních let). Stejně tak mám doma piliny a hobliny - ano, jsem původní profesí truhlář, takže doma leccos často vyrábím. Tyto piliny jednoduše odvezu k nejbližšímu truhláři, který má brikeťák, ten to slisuje a je hotovo. Odměna bývá většinou v naturáliích kapalného charakteru.
O mých vlnách uvažování, ostatně, víte přesně tolik, co já o Vašich - tedy nic. Ale máte pravdu, času nazbyt skutečně nemám, nikoliv snad kvůli Vámi zmíněnému fitku, ale prot, že má práce není ohraničena 8h/denně, dále proto, že jakožto otec dvou ratolestí raději věnuji svůj čas jim a rodině, než někde hňoucat cosi, co by mohlo možná hořet. Záměrně neříkám dřevěné brikety, to je zcela jiná věc. Mě skutečně nemusíte přesvědčovat o výhodách dřevních briket, sám jsem o tomto tématu na právě ukončené Pragoligně přednášel mnoha zájemcům o briketování. Ono je to stejné, jako byste se pokoušel vyrobit osobní auto. Ano, při troše šikovnosti a hromadě času jste schopen vyrobit něco, co pojede. Ale zcela jistě to nebude srovnatelné s továrním výrobkem ani svými parametry, natož jízdními vlastnostmi. Stejně tak briketovací lis lisuje brikety z dřevního odpadu o dané vlhkosti, tyto brikety pak mají vlastnosti dřeva, z nějž jsou slisovány. Pokud však splácáte něco, z čeho teče voda proudem, tak to ,,něco´´ budete muset taky dosušit do použitelné podoby. Ale i tak nevěřím, že by tento produkt dokázal vydržet skladování jako vydrží dřevní brikety, které mnozí výrobci prostě nalisují do ohradových palet, ty pak skladují venku, jen přikryté proti dešti. Přesto jsou tyto brikety i po měsících ve stejné podobě a dá se s nimi topit stejně jako z kusy dřeva.
A jen na závěr - docela mě fascinuje Vaše arogance, se kterou přesně dokážete odhadnout, co já dokáži, či nedokáži pochopit. Stejně tak nevím, jak mám poznat, že Váš příspěvek není určen mě - nezahlédl jsem poznámku že to Promon nemá číst!
Proto jsem se dopustil toho, že jsem se Vám v dobré víře snažil naznačit, že to, co je na tom videu je prostě slepá ulička, jak trefně říkával náš profesor - ,,přehlídka ztraceného času´´ Ovšem je samozřejmě věcí každého, jak naloží se svým časem, nemám ambice ani chuť komukoliv cokoliv vymlouvat.
Jen jsem se snažil objasnit, že ten ,,lis´´ je stejně efektivní, jako byl kdysi v Receptáři P.Podlahy zahradní otvírač piva spočívající z cca čtyřmetrového ráhna, sloupu a špagátu. I když - ten byl sice značně podivný, zabral půl zahrady, ale pivo přece jen otevřel. To ráhnoví z videa briketu z dřeva neudělá.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.