Nejste přihlášen/a.
Na mobil mi přišla sms tohoto znění "Váš ověřovací kod na Google je 474987" přišlo to z tel. čísla 447781470659.Vůbec nevim k čemu mi to někdo poslal a kde a nač se kod používa.Poradte jestli jste se už s tím setkali.Diky
Google používá autentizaci též ve dvou krocích, z nich je jedna zaslání SMS s ověřovacím kódem. Patrně tam někdo, kdo se chtěl autentizovat, zadal váš telefon, buď omylem, nebo jako falešné číslo cleverandsmart.cz/...
Po republice chodí tento dopis:
Zdá se to celkem nevinné. Přijde vám SMS, s potvrzujícím kódem, o
který jste nikde nežádali. Následně vám někdo zavolá nebo napíše s tím,
že se spletl, přepsal se a omylem někam zadal vaše číslo. Poprosí vás,
jestli byste mu sdělili obsah SMS, co vám přišla. A působí velmi přesvědčivě
a korektně.
Když to ale uděláte, má zloděj vše co potřebuje, aby tato data použil do sázkových
programů (ruleta, Black Jack apod.).
V těchto programech se totiž může sázet prostřednictvím operátora a aby si
operátor ověřil, že jste to vy, posílá ověřující SMS. Pokud kód ze SMS sdělíte
osobě, která vaše číslo do systému zadala, může na váš účet neomezeně
sázet (funguje to stejně, jako třeba při zadávání plateb v on-line bankovnictví).
A vy se pak budete jen divit, až vám příjde účet od operátora na několik tisíc...
Nejúčinnější obrana: Nesdělujte nikomu obsah takovýchto SMS!
Sdělovat něco takového (tedy obsak takovývh SMS a pod) je opravdu proti elementární opatrnocti.
Juknul jsem pro jistotu na server hoax.cz, který takový dopis taky zaregistroval a jeho správce pan Džubák jeho obsah všemožně ověřoval. Výsledkem je především potvrzení té základní rady. Okopíroval jsem sem reakce oslovených zainteresovaných osob:
Pěkný den,
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.