Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pravidlo pravé ruky k diskuzi

Od: miro® odpovědí: 18 změna:
Zdraví motoristy a přeji příjemný den.
doplněno 16.07.09 08:04:

Děkuji za názory. Měl jsem na mysly situaci když na takovémto místě ( neoznačená křižovatka ani neoznačení přednosti v jízdě) , vznikne dopravní nehoda , kdo je odpovědný? Paragraf č. 22 Pravidel provozu na pozermních komunikacích , hovoří v čl. č. 2 o pravidlu přednosti při průjezdu křižovatkou , (viz odvolávka na čl.č.1), s neoznačením přednosti , a stanoví povinnost dát přednost zprava. Z toho bych usuzoval, že každá křižovatka musí být označena dopravní značkou "Křižovatka" případně s doplňkovou zančkou tvaru křižovatky. Pokud toto místo není označeno značkou Křižovatka , zřejmě by se nejednalo o křižovatku , pak by tato situace měla být pozuzována podle § 23 Vjíždění na pozemní komunikaci. Jak to tedy vlastně je? S těmito situacemi se můžeme setkávat na sídlištích , v obcích , neoznačená odbočka do lesa , do terénu nakonec i výjez z pozemku mimo kominikaci.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Dobře a o čem diskutovat? Co máte k uvedenému pravidlu?

Řekl bych, že plno řidičů a řidiček toto pravidlo snad ani nezná- usuzuji z jejich chování na křižovatkách

celp*

Přednost vozidel z prava.Co k tomu říct.Jezdím přes třicet let a někdo ví,někdo neví.Tak jako asi ve všem.Lidé jsou různí.

potvrzuji, že na velikosti záleží, často má větší přednost *smich*

ferenc*
hodnocení

0x

Pokud není křižovatka označena svislím dopravním značením platí pravidlo pravé ruky.

jabraka*
hodnocení

0x

Já znám pravidlo o přednosti vozidel ,přijíždějících zprava.Toto pravidlo mi bylo přičteno ke zlu,když jsem vjel na sídlišti do křižovatky neoznačených ulic,já jel po široké-HLAVNÍ-a z úzké se přiřítil jeden se škodovkou a když jsem vyjížděl z křižovatky ven,podařilo se mu trefit mou záď.Pro policajty to bylo nedání přednosti.

JABRAKA

arecibo*

Široká neznamená automaticky hlavní. Hlavní ulice je označena odpovídají dopravní značkou. Řidič jistě nebude co 100 m měřit posuvným měřítkem, zda je odbočka širší nebo uzší.

Pokud nebyla křižovatka označena, měl přednost "jeden se škodovkou", nikoliv "vy s neškodovkou".

dusatka*
hodnocení

0x

Zkušený řidič tam, kde přednost nemá, ví, že ji nemá, a tam, kde ji má, tuší, že ten, kdo ji nemá, to třeba neví ;)

hodnocení

0x

Krizovatka je dle definice spojeni ci protnuti dvou pozemnich komunikaci. Tu pozna kazdy ridic a zadna specialni znacka na to potreba neni. Vystrazna znacka A03 KRIZOVATKA se umistuje pouze tam, kde splni svuj ucel. Tedy tam, kde by clovek treba krizovatku necekal a pod.

O vjizdeni na pozemni komunikaci nemuze jit, protoze po pozemni komunikaci jiz jedes.

A k pravidlu prave ruky:

Kdyz v pravo nekdo je, tak zabrzdim.

Kdyz neni, tak jedu furt.

Kdyz je v levo, tak pribrzdim a projedu se zvysenou opatrnosti.

Kdyz si nejsem jisty (napriklad dve silnice viditelne rozdilne velikosti, nebo nevim, zda jsem znacku upravujici prednost neprehlidl a pod.), tak proste pribrzdim a on uz na mne vzdycky nekdo zatroubi.

Ceske silnice jsou pry preznackovany (coz mi osobne prijde jako plus, kdyz kolikrat v cizi zemi ani nevim, jak mam jet - holt sem ceskym znacenim zhyckanej).

V nekterych ceskych mestech se pro zklidneni dopravy rusi uprava prednosti u krizovatek, aby se prave jezdilo podle pravidla prave ruky. Auta pak jedou pomaleji. Je-li to ale prinos, o tom by se dalo diskutovat.

A nakonec kdo je odpovedny? Jednoduse ten, koho odpovednym oznaci policie. Pokud se resi nehoda bez pritomnosti policie, tak ten, kterej odpovednost uzna.

A to by spravne mel byt ten, ktery nedal prednost z prava.

hodnocení

Ano praxe je taková jak uvádíte.Sám jsem zažil , když jsem vykonal prvé řidičské zkoušky , nám řekl komisař(tehdy policista)"Ne aby jste jezdili tak jak jste se to naučili , jezděte tak aby jste nic nevyvedli"

Ale může nastat situace , že jedete třeba po řádné rovné komunikaci 3 tř. lesem a najednou míjíte odbočku vpravo do lesa , která nebyla vidět z dostatečné vzdálenosti , jelikož tomu bránil nepřehledný terén. Na tuto odbočku není řidič upozorněn dopravní značkou křižovatka , případně jinou značkou upřesňující přednost v jízdě . Jsem povinen v tomto případě , dát přednost případnému vozidlu přijíždějícímu ( z lesní cesty) zprava?Jak tento případ se řeší v souladu se zákonem? Nebo je povinnost majitele pozemku na tuto příjezdovou cestu umístit dopravní značku Silnice s předností v jízdě a pod.? Policie musí řešit situace v soulade s Pravidly , " ne jen tak jak subjektivně posoudí".

Aha. Tak to je neco jineho. Ja mel na mysli krizovatky ve meste.

Mimo mesto je vzdy krizovatka oznacena minimalne znackou Krizovatka s vedlejsi pozemni komunikaci, jinak se skutecne jedna o vyjezd na pozemni komunikaci a ne o krizovatku.

Pokud by tohle splneno nebylo (s cimz sem se snad jeste nesetkal) a pritom vedlejsi silnice je pozemni komunikaci, pak ale asi skutecne opet plati pravidlo prave ruky.

Pravidlo prave ruky neni omezeno na pouziti v obci, takze musi platit i zde. Ale je trestuhodna nedbalost, ze tam ta znacka upravujici prednost neni.

slonbonjohn*

V takovém případě nevidím žádný rozumný důvod k označení. Je třeba si ujasnit, co je pozemní komunikace (ať už dálnice či silnice 3.třídy) a účelová komunikace. Dokážete si představit, kdyby měl být každý takovýto sjezd či výjezd označen značkou, jak by to vypadalo? Trochu přemýšlejte. Proto jsou pro zjednodušení pravidla silničního provozu, v kterých je toto jasně dáno.

arecibo*

Máte čistou pravdu. Je třeba si ujasnit, co je pozemní a co je účelová komunikace.

Pokud možno dříve než jak se stane nehoda někde v lese x km od nejbližší policejní služebny někde v dolině...

hodnocení

0x
Vážené řidičky a vážení řidiči. Každý si mysli, že hlupák je ten druhý. Jestliže někdo napíše "Pokud není křižovatka označena svislím dopravním značením platí pravidlo pravé ruky."tak si přeji, abych ho na silnici nepotkal. Řešil jsem mnoho případů, když řidič se vymlouval na to že za to nemohl, ale pokutu zaplatil. Nechte ho vyprávět pohádku několkrát a uvidíte, že to bude pokaždé jinak.
Zajímá Vás jak je to s křižovatkou? Ale kterou, a co na ní budete dělat?
Zkuste si udělat test křižovatek, nechte vypnout semafory a necht řídil křižovatku policistou,
kdy jste naposledy studovali novely zákona o provozu na pozemních... a další související předpisy. Ty, co každý půl rok čtou novely se omlouvám, Vás se to netýká.
autoweb.cz/...

Pokud není křižovatka označena svislím dopravním značením platí pravidlo pravé ruky...

Nebudte tak prisny pane Milane. Urcite to bylo napsano zjednodusene, mozna nebyli zcela spravne volena slova, ale kazdemu je jiste jasne o co v te odpovedi jde. Jiste to nebylo mysleno tak, ze ta veta plati absolutne tak jak je napsana.

Kazdopadne bych chtel znat Vas nazor na to, jak se zachovat - dle ceho se ridit, v situaci, kdy mimo obec nebude oznacena krizovatka dvou pozemnich komunikaci.

Dejme tomu krizeni silnic prvni a druhe tridy bez jakehokoliv znaceni. Tak sem alespon pochopil puvodni otazku.

Nevybavim si, ze bych se s tim kdy setkal, ale vyloucit to zrejme nelze.

p.s. Ja v tom mam jasno (prozatim) - viz moje odpovedi, ale zajima mi dalsi, konkretne Vas, nazor.

axusi, nemyslel jsem to tak zle jak to vypadá..

Viděl jsem i nehodu na křižovatce mimo obec, kde jedna část neměla dopravní značky. Oni je ukradli asi do sběru, ale bohužel ty na vedlejší. Ale to je jiná situace.

křížení silnic první a druhé třídy bez dopravního značení? To asi nebude možné, páč ČSN a TP 65 hovoří jinak. Jedině, že by nastopupili sběrači.

Nechci vypadat jako svatý, který neporušuje zákony, ale snažím se myslet i za jiné, takže zastávám názor, že se klidně vzdám přednosti, ale dojedu OK. Hlídám si, jestli jedu fakt po hlavní a pokud si nejsem jist, tak koukám do prava, zdali tam uvidím (zezadu) dej přednost.

Není křížovatka jako křižovatka. Trošku se pochlubím a vytáhnu. Mezi kámošem patřím jako znalec dopravního práva a dávám jim rady. Radím jim, aby raději ihned zavolali a věděli co mají říkat, páč jednou zapsané se těžko vyvrací. Ale když máte dobráho právníka a "svědky" tak z viníka se klidně stane poškozený.

Bohužel je to tak.

hodnocení

Vážení spolumotoristé. Zdravím vás a chtěl bych doplnit původní moji otázku k tomuto problému.Původně se mně jednalo o případ když jedu po silnici (ne vždy si všimnu a důsledně sleduji , že jedu stále po silniici s přednoastí v jízdě) a blížím se k místu kde zprava se napojuje nějaká silnice , cesta nebo ulice ve městě , která ne vždy je dostatečně včas spozorovoatelná , jak se mám zachovat , dát přednost vozidlu přijíždějícímu zprava Mnozí odpovídáte , že raději ano. Tedy asi raději ano.Ale jak to je podle práva?. Musím takto učinit i když se blížím k tomuto místu , které nebylo přehledné a nebylo označeno , že se blížím ke křižovatce silnic stejného řádui? A nebo v tomto případě musí být na silnici připojující se zprava umístěna svislá značka přikazující dej přednost v jídě. Při vyjíždění z prostoru mimo komunikaci předpokládám , že to je vždy takové místo které je pro každého řidiče jednoznačně místem mimo komunikaci. V případě že bych byl povinen vždy brát ohled na připojující se silnice , kde není označena křižovatka byl bych pernamentně vystaven v nebezpečí a praktiky bych nikam , zejména v obcích a městech , nedoputoval.Otázku jsem pokládal z důvodů získání dalších argumentů k přesvědčení kamarádů s různými názory. Předpokládal jsem jednoznačné názory , jak tuto situaci řeší zákon a ne jak je to nejlepší a nejbezpečnějsí.. Jinak děkuji za zájem o problenatiku. miro.

míro, to je tak složité, že na to nejde odpovědět přesně. V mnoha případech se řidič rozhoduje podle vzhledu vozovky. Ale když dojde k ťukankci, nastoupí právo silnějšího a znelejšího. Pak zjistíte, že ta hezčí a rovnější silnice je právně podřadnější. Města začali odstraňovat značky z křižovatek a začal problém.

Zákon to řeší naprosto přesně, jen výklad si dělá každý jak chce, nebo jak mu vyhovuje.

dusatka*

Tak já bych viděla klíč v tomto (cituji vás): ne vždy si všimnu a důsledně sleduji , že jedu stále po silniici s přednoastí v jízdě

Jak uvedl milancukrar, pravidla jsou. Vy MUSÍTE podle pravidel vědět, jestli jste na hlavní, vedlejší, nebo nerozlišené křižovatce. Protože jen podle toho poznáte, kdo má přednost a kdo ji dává. Na mě to působí, jako byste řekl ne vždy si všimnu a důsledně sleduji , že jsem v obci, a jak tedy poznám, jakou rychlostí mám jet?

Rozumíte, co tím chci říct. Nerozlišená křižovatka z principu nemá označenu hlavní a vedlejší ulici, proto tam nemáte značky určující (povinnost dát) přednost...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]