Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se zbavit strakapouda

Od: babusa* odpovědí: 16 změna:

Můžete mi poradit? Začal nás navštěvovat strakapoud a našel zalíbení v naší fasádě s polystyrénem. Neznáte způsob jak se tohoto strakapouda zbavit?

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Nevím jak se ho zbavit, ale na okolních domech udělali datlové a strakapoudi díry, do kterých se nestěhovali na jaře špačci a poprděli celou fasádu. Vypadalo to jako v blázinci. Kdo neviděl, neuvěří. *sok* Pak baráky zateplili znovu a namalovali na omítky siluety dravých ptáků a už byl klid. Tak nevím, jestli je to těma malůvkama nebo tím, že na poklep je jiný zvuk, který se ptákům nelíbí nebo je to tím, že je omítka hladší a nemají se jak držet.

martinkotlar

Nám proti strakapoudům pomohl úplně suprově přípravek ANTISTRAKAPOUD, objednával jsem ho na doporučení kolegy z práce přes internet. Opravdu nám hodně nám pomohl. Před tím jsem se strakapoudem bojoval dva roky. Jsem rád, že už máme klid.

radovanjambor

Všetky prípravky, antistrakapoud a pod., sú založené na kontakte s ďatľom, teda ide o invazívne metódy, ktorých používanie je zakázané a bez náležitého povolenia aj trestné.

Silueta dravca nakreslená na fasáde je síce zaujímavý nápad, ale chýba tomu nejaký ten zmysel, keď sa ďatle neboja takmer ničoho, prečo by sa zľakli nejakej kresby?

My už roky používame na riešenie tohto problému makety samotných ďatľov. Medzi sebou sa nemajú moc v láske, sú teritoriálne a vyháňajú sa. Makety sa umiestnia k diere, účinok máme otestovaný a garantujeme ho.

Treba všek poznamenať, že ďatle sú zákonom chárnené živočíchy a že všetky opatrenia, ktoré smerujú k zmareniu ich príromnosti sa môžu realizovať len mimo hniezdneho obdobia, takže najskôr až od augusta.

Jak se zbavit strakapouda
martinkotlar

Antistrakapoud je legální přípravek, který byl testován, je oficiálně registrován v České Republice a je nekontaktní. Tvrzení výše uvedeného pána je zcela mimo realitu (přestože že se jedná o ornitologa a já to respektuji, jako právník říkám narovinu, že NEMÁ pravdu). Nejsem ornitolog, ale právník a touto problematikou se zabývám řadu let. Máte pravdu že strakapoud je chráněný druh, mohu vyjmenovat konkrétní zákony, ale tím se nic nemění, nic z toho nerozporuji. Mohu Vás však ujistit, že nekontaktní odpuzení je zcela v souladu se zákonem a tento prostředek má veškeré atesty, byly na něj zpracovány odborné studie. Nedávno jsem konzultoval obdobný přípravek, tedy konkurenční (i když s jiným jménem) s kolegy z Rakouska, kde se rovněž prodává a nic "trestného" tam skutečně není. Přípravek prošel a bylo ověřeno, že nijak nekoliduje s pravidly vydaných v Evropské Unii. Tvrzení o trestnosti je velmi odvážné a úplně narovinu – obvinit někoho v diskuzi, že páchá TRESTNOU ČINNOST, je spíše pro mého kolegu, který Vám může zcela přesně říci sazby za pomluvu, křivé obvinění... ale to už se netýká strakapoudů a je to na zcela odlišnou diskuzi. Asi bych to nechal na rozhodnutí a úvaze čtenáře a zdejších diskutující. Pokud mu pomůže dravec – jednoznačně bych bral dravce. Pokud mu dravec nepomůže – bral bych Antistrakapoud. Pokud jde o špinění výrobků a nadávání do trestnosti, asi by bylo rozumnější přesunout se na jinou diskuzi. Zde je diskuze ohledně odplašení strakapoudů z fasády a toho bych se striktně držel. Děkuji za pochopení.

radovanjambor

Ono, pokiaľ niekto napíše "odpudivě na čich a oči strakapoudů" Je to možné považovať za invazívnu metódu. Okrem toho, som biológ, a nedokážem si predstaviť, akým spôsobom ďateľ regauje čuchom :) Vtáky, vrátane ďatľov, sa predsa neorientujú čuchom, nemajú ho dobre vyvinutý, ale prevažne sluchom a zrakom. Mne z toho vychádza len toľko, že ďateľ sa zrejme snaží prísť do kontaktu s "hmotou" a až vtedy ho to odpudí, iný spôsob, predpokladám, nie je fyzicky možný, ale rád sa nechám poučiť.

Bol by som rád, keby tu kolega, priamo v tejo diskusii, vysvetlil, aký je princíp fungovania tohto "zázraku", aby sme sa vyhli zbytočnému polemizovaniu a vzájomnému osočovaniu, čo si myslím, že nikto za cieľ nemá. Ide skôr o to, vedecky vysvetliť niečo, čo zjavne fungovať nemôže... ak ma kolega presvedčí, rád prípravok niekedy aj sám vyskúšam :)

renata*

Dobrý večer Radovane, ráda bych vnesla trochu světla do tohoto rozporu o fungování a legalitě přípravku Antistrakapoud. My doma Antistrakapouda máme a využíváme ho prvním rokem. V první řadě musím říci, že po měsíci byl naprostý klid, ptáci občas přiletí a klovou do nosičů, ale spíše se našemu domu vyhýbají a konečně jsme si nechali opravit i fasádu. Předtím jsme se strakapoudy bojovali, co nám stojí dům - 5 let. Vyzkoušeli jsme od maket přes samolepky až po nevzhledné dráty. Když jsem se o Antistrakapoudovi dozvěděla na internetu, nejprve jsme se zajímala, jak to funguje. Z počátku jsme nedávali pastě, která se namaže do díry velkou naději. Co jsem vypátrala, ta pasta funguje jako chemický útok skunka. Pro strakapouda je složení pasty extrémně zapáchající a štiplavé. Člověk si to asi nedovede moc představit, ale i mně to vážně silně zapáchá. Když jsme pastu začali používat, pozorovala jsme ze zahrady reakce strakapoudů a obvykle pouze přilétli k díře, okamžik u ní létali a odlétli pryč. Takže do kontaktu s pastou vůbec nepřišli. Myslím, že mohu zodpovědně říci, že tento přípravek vůči strakapoudům invazivní není. Děkuji a mějte se krásně. Zdraví Renata.

jakesova

A můžete mi prosím poradit kde se dá sehnat maketa strakapouda? Nemůžu to nikde najít. Děkuji - H. J.

ladinpraha*

zenskaruka.cz/...

myslivost.cz/...

detske-dekorace-lunami.cz/...

e-prvnacek.cz/...

Jakoukoli samolepku lze také vytisknout na domácí tiskárně na samolepící A4 a pak překrýt samolepící fólií.

hodnocení

0x

Babušo, dejte mi ho! My tady u nás jednoho máme, celé léto proklepává náš ohromný ořech. V zimě létá k našemu krmítku se slunečnicí a lojem. Je krásný. Ale jenom jeden.

Chápu, že Vám škodí, ale já bych si tady u nás klidně dovedla představit ještě 2 - 4 strakapoudy. Nám neškodí, bouchají jen do stromu a v zimě na krmítku jsou opravdu nádherní.

Kromě strakapouda máme i brhlíky /vnoučata říkají: zvrhlíky/, dlasky, 4 druhy sýkor, zvonky a všudepřítomné vrabčáky. Také kosy, kvůli kterým krájím na parapet jablka. Už se těším na zimu, stačí si vzít židli, hrnek čaje a pozorovat tu drobotinu je lepší než televize. NEJSOU TAM ŽÁDNÉ REKLAMY! *smich* Jaga.

luki*
hodnocení

0x

Zdravím. Měl jsem letos stejný problém. Na si udělal ve fasádě z polystyrenu hnízdo strakapoud. Žádná chemie proti tomu není. Jediné, co mi bylo doporučeno, rozvěsit CD nebo makety dravců. To jsem udělal a byl klid až do října, kdy si začal strakapoud dělat další hnízdo. CD mu mlátily do hlavy a na maketě orla odpočíval. Musíte počkat až bude hodně šero ( téměř tma) a potichu vylézt na žebřík, který si k hnízdu připravíte běhěm dne. Pak jenom šáhnete do hnízda, ptáka dáte do krabice a odvezete aspoň 30 km. Klování se nemusíte bát. Zobák má sice na klování děr silný, ale stisk v něm nemá takový, aby to člověka bolelo. Takto jsem letos chytil 2- samičku před 2 týdny a samce 2 dny na to. Od té doby je klid. Znovu ale připomínám, že musí být skoro tma, jinak vylítne a nemáte šanci ho chytnout.

hop®
hodnocení

0x

Funguje nalepit nebo nakreslit na fasádu obrys dravého ptáka, odradí ho to...

joudic*
hodnocení

0x

no tak to je fakt vtipny :) a ja se tak kochal, ze mi tu litaji i strakapoudi, les, priroda, a voni ne :) zmercili, ze se nekdo nastehoval, a cekaji jak supi, jestli prece jen jeste na zimu neudelam zatepleni, parchanti :)

andrea1*
hodnocení

0x

Nám pomohla třpytivá silueta sovy s velkýma nalepenýma očima. Dá se zakoupit v prodejnách D-Mail přes net. dmail.cz/... dva druhy, jeden s roztaženýma křídlama - dražší a druhý levnější bez křídel. Dále jestli mohu poradit, tak poprvé nám fasádu opravovali fasádníci a stálo to několik tisíc. Po druhé pán co dělá výškové práce a opravuje tyto díry na zateplených panelácích a prý ho strakapoudi živí docela dobře. Od nás za to nic nechtěl, měli jsme vlastní výsuvný žebřík, polystyren i barvu. Tak jsme mu dali aspoň 200 Kč na benzin.

ornisornitholo
hodnocení

0x

Dobrý deň,
zhodou okolností sa touto problematikou zaoberám už tri roky a na ďatle zabývané vo fasáde domu sú účinné len dve veci, odchyt a maketa ďatľa

mirma13
hodnocení

0x

Já tento problém řeším od loňsého roku. V září jsme dodělali fasádu a v říjnu jsme tam měli 3 díry.

Celou zimu až do letošního července byl klid. V červenci to začalo a do dnešního dne přibylo ve fasádě

dalších 10 děr. Začali jsme pátrat na internetu, co na strakapouda zabírá, a objevili jsme antistrakapoud,

ohlas byl pozitvní, tak jsme ho koupili. U nás se naprosto neosvědčil, do děr, do kterých jsme aplikovali

pastu již sice neklove, ale rozšiřuje díru a klove vedle, kde již není pasta. Terčů si vůbec nevšimne, naopak,

začne klovat pod terčem. Každý den chodím z práce s hrůzou, kde zase přibyla další díra a jsem z toho fakt na mrtvici.

Objevil jste někdo, prosím, něco lepšího? Začal klovat u v sousedních domech v ulici, ale sousedé mají jen po jedné díře. U nás tedy opravdu řádí.

liska*
hodnocení

0x

Viděla jsem v zahrádkářských potřebách umělého dravce. Stál kolem dvou stovek a asi se někam zavěsí. Jen ti ptáci, event strakapoudi, to asi časem odhalí .

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]