Proč se k černé kávě podává ještě voda?

Od: Datum: 12.10.12 20:07 odpovědí: 20 změna: 10.08.14 20:59

Proč se v některých restauracích k černé kávě podává ještě voda? Jaký to má význam,děkuji za odpovědi.


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: pepr®
Datum: 12.10.12 20:08
avatar

Protože káva odvodňuje.

Od: prochy35*
Datum: 12.10.12 20:10

správně, důvod dehydratace organismu :)

Datum: 12.10.12 20:24
avatar

Já bych důvod viděl jinde: před kávou si vypláchnout ústa od pachutí a jiných chutí, které by mohly snižovat požitek z kávy. I když jsou tací, kteří tu vodu pijí až po kávě,což mi přijde přímo zrůdné.

Jinak si myslím, že ta decka vody vás před odvodnění nezachrání.

Datum: 12.10.12 20:52
avatar

Tento názor jsem slyšela v televizi od jskéhosi progresivního mladíka, který byl naprosto zoufalý z toho, jaké pijeme kafe, a vysvětloval národu, jak má vypadat preso a latté. A na co je voda ke kafi.

doplněno 12.10.12 20:53:

A že správně připravená káva má krému. Nechápu, jak jsme se mohli celý můj život obejít bez tohoto poznání.

Od: lujs®
Datum: 12.10.12 20:56
avatar

Inžinýrko. *palec**palec**hej**hej**smich**smich**haha**haha**zed**zed**ee**ee**plac**plac**pivo**pivo*

Datum: 12.10.12 21:23
avatar

Ano, káva odvodňuje, proto ta voda k ní

Od: viky®
Datum: 12.10.12 22:07
avatar

Dobrý den, Japajp.

Proč se ke kávě podává voda? Asi nejdůležitějším důvodem je, že když se napijete vody, osvěžíte si chuťové buňky na jazyku a skutečně jste pak daleko lépe schopen rozpoznávat jednotlivé chuťové vjemy a variace. Dalším důvodem je, že káva sama o sobě dehydratuje. Pokud vypijete hodně kávy, ledviny pracují intenzivněji, tedy potřebujete doplnit vodu. A v neposledním řadě káva podávaná s vodou dodává určitou eleganci dokonalého servisu a host to ocení. Já sám podávání vody ke kávě doporučuji.

http://www.barovenoviny.cz/interview-kavovy-specialista-pavel-stastny-%E2%80%9Ecela-oblast-kavy-je-ritual-%E2%80%9C/

Datum: 12.10.12 22:08
avatar

Vy nemáte po kafi žízeň? Já teda příšernou... Úplného "sušáka"

Datum: 12.10.12 22:10
avatar

A vy pijete po kafi vodu?

Datum: 12.10.12 23:41
avatar

Já piju vodu před kávou i po ní,p před čajem i po něm, vlastně skoro pořád.

Od: tomasgulas
Datum: 21.11.12 21:03

Já si ke kafi dávám zásadně kafe *haha* To jich vykřápu tak šest za den. K tomu ještě jednu kávu ledovou (můj vlastní recept) a jedno Dolce Gusto (nějakě Cortrado nebo tak nějak). To se potom maká, jedna báseň.

Dehydrovaný si nepřipadám *smich*

Datum: 13.10.12 10:31
avatar
Chlápek si v nóbl restauraci objedná zákusek a kávu a když mu jí číšník přinese i se sklenkou vody, chlápek se brání že si žádnou vodu neobjednal.
Číšník se zazubí, nakloní se k němu a utrousí:
"Pán je z venkova, že?"
Od: velkakaty
Datum: 21.11.12 20:47

Dobry vecer,

spise by tu mel byt nadpis: Proc se ke kave NEPODAVA voda...

Kdyz ji nekde vyzaduji, je mi nabidnuta mineralka. Nevim, kde je problem, prinest soucasne (popripade na pozadani) kavu a sklenici vody z vodovodu. Kdyz jsem o vodu z vodovodu pozadala, rekla mi servirka, ze to nejde (udelali jsme utratu za 600 korun)...Muze mi nekdo prozradit proc?

Datum: 21.11.12 20:52
avatar

Zde najdete seznam restaurací, které podávají kohoutkovou vodu na požádání: http://www.kohoutkova.cz/o-projektu/seznam-restauraci/

Datum: 21.11.12 21:32
avatar

Nevím, jestli odpovím správně, ale pro mne je káva v restauraci většinou silná a tak si do šálku doliji trochu vody a tím si ji "upravím". V cizině mi na požádání dali do džbánečku vodu horkou...

 

Od: jaroslavorlik
Datum: 06.08.14 11:16

Na to je jednoznačná odpověď. S odvodněním organismu díky kávě to nemá nic společného. Když se začala káva vozit do Evropy, tak se původně voda podávala proto, aby si , obzvlášť dámy, mohly, po jejím požití, vyčistit ústa a hlavně zuby. Dnes je to úplně jinak. Vzhledem k sofistikovaným přípravám kávy a spoustě chutí jednotlivých značek, je třeba vodou si vypláchnout ústa PŘED konzumací kávy a to proto, abychom si vytvořili v ústech neutrální prostředí a lépe tak vychutnali jemné nuance kávových chutí. Nic jiného v tom nehledejte, pijete li kafe kyblóso nebo skutečně kvalitní kávu z malých koflíčků, lhostejno, zda espresso nebo kávu z džezvy, akupressu nebo frenchpressu nebo jinak připravenou. Vtip je ale v tom, že málokterý barman, zdráhám se napsat barista, jak se tito lidé správně nazývají, umí kávu připravit. Například tzv. "velké espresso, což vůbec neexistuje, připravují tak, že vodu protlačují kávou tak dlouho, až dosáhnou požadovaného množství. Což je, samozřejmě, špatně, protože by měli vždy připravit řádné espresso, tedy 25-30ml nápoje a do patřičného množství ho dolít +-90 stupňovou vodou. Je to chuťově úplně jiný nápoj. Takže k takovému zprasenému třeba "velkému espressu" nebo jinému většímu kávovému nápoji je zbytečné vodu dodávat, protože je to neuvěřitelný patok.

Datum: 10.08.14 19:18
avatar

To bych viděla opačně: K patoku je nutné vodu podávat na zapití příšerné chuti ...

Od: buss®
Datum: 10.08.14 20:48

Každá slušná restaurace ji má dát! Bože, zase staré vyhrabané...

Datum: 10.08.14 20:59

 

 

 

Poslední otázky Poradny volná diskuze
Nejnavštěvovanější otázky v rubrice

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.