Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč lidé lhostejní? Autonehoda

Od: radekradeczech odpovědí: 35 změna:

Dobrý den.

Dnes v noci jsem měl na dálnici těžkou dopravní nehodu, kdy mé auto vinou jiného šoféra skončilo v příkopě za krajnicí a cestou udělalo dva kotrmelce. Ten pán zastavil asi o 100 metrů dál, ale asi tři minuty nevylézal z auta, protože byl v šoku.

Mé auto bylo na střeše a s kamarádem jsme se z něho snažili dostat ven. Nakonec se nám to povedlo asi po 2 minutách. V tu dobu ten pán ještě stále seděl v autě a nevěděl, co má dělat.

A teď důvod, proč jsem položil tuto otázku. Kolem projely desítky aut a nikdo nezastavil, nikdo nepřibrzdil, všichni museli vidět automobil v příkopě na střeše, ale nikdo nereagoval. Ptám se, proč jsou lidi tak lhostejní? Bojí se čeho? Nikdo ani pomoc nezavolal, musel jsem na tísňovou linku volat sám... Byl jsem doopravdy nemile překvapen, protože každý má jen plnou pusu slov, jak by určitě dokázal pomoci, ale dnes v noci mi nepomohlo jedno jediné auto. Kdybychom s kamarádem nebyli při vědomí, mohli jsme tam zemřít, protože by nám nikdo nepomohl...

Proč lidé tak lhostejní? Marně bádám, proč tomu tak je...

35 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

1/ Ne každý umí pomoci. Může nadělat víc škody, než užitku. Třeba když má někdo poraněnou páteř a někdo ho vytáhne z vraku jako šišku chleba.

2/ Ne každý má žaludek na pomoc. Někdo nemůže vidět krev, svalí se jako špalek. Mně by vadilo zraněné dítě a potom zvracení. V tu ránu bych se asi "s chutí" přidala *blee*.

3/ V noci, pokud bych jela sama, nezastavila bych nikdy a nikomu, ani policii. Vážně. Co už bylo na silnicích falešných policistů. Stejně tak může být i havárka nějak fingovaná. A za keřem čekat lump. Nebylo by to poprvé ani naposledy.

Nečtu hodně detektivek, ale sleduji dění v Česku. Čemu a komu se už dneska dá věřit?

4/ Nebyla bych tam nic platná a ještě by navíc mohl někdo smést mě a mé auto. Když vidím, jak to po dálnici sviští. Pokud by tam zastavilo 5 dobráků ochotných pomáhat, věřte, že by mezi ně vlít zaručeně nějaký Niki Lauda jako netopejr. Proto lepší jet dál a ať je to místo nehody nezastavěné dalšími auty.

5/ V dnešní době, kdy může člověk v naší zemi potkat kdekoho, bych se bála kontaktu s krvácejícím člověkem. Co takový HIV pozitivní? A jiné nemoci. Jedno zastavení a následně památka až do smrti.

Takže, neberte mě jako egoistu. Dovedu pomoci. Ale v noci u havárky bych byla platná asi jako hluchý pes na honě. Je to tak. Jaga.

radekradeczech
hodnocení

Dobrý den Babojago. Vážám si Vaší odpovědi, ale jsem s ní trochu v rozporu.

Říkátem že byste zvracela a bůhví, co všechno. V práci se setkávám s celou řadou drsných úrazů a autonehod. Naposledy jsem takhle resuscitoval pána se zástavou po bouračce, kterému tekla z hlavy krev, všude byl zlámený, nohy měl zlomené do pravého úhlu a všichni řidiči a řidičky asi z 10 aut vylezli a koukali se na to. Nikdo z nich bezvracel, i když pak říkali, že vždycky při pohledu na krev zvrací. Ne, tentokrát ne, zaprvé to pro ně bylo zajímavé se koukat, takže na to zapomněli a v tu chvíli je to prostě ani nenapadlo. A babojago, nezlobte se na mě, ale jestli jste včera jela kolem mé dopravní nehody a přidala jste plyn, protože první, co Vás napadlo, bylo, že byste zvracela, tak jste v mých očích hluboce klesla...

P.S.: Hovoříte o HIV - v každé autolékárničce máte RUKAVICE!

jirka8798

Tak tohle je hodně stupidní uvažování, takovou snůšku hloupých výmluv jsem snad ještě neviděl.

ad 1) Pokusit se pomoct je 1000x lepší, než lhostejně projet. Kolikrát jako pomoc stačí jen zavolat na tísnovou linku, oni celkem dobře poradí, co můžete udělat, aniž byste raněnému ublížila ( navíc jde o pár minut)

ad 2) V podstatě to samé, co jsem napsal u prvního. Pokud to fyzicky nezvládáte, nepomáhejte, ale to minimum - zavolat pomoc- by mě udělat naprosto KAŽDÝ, kdo se do takové situace dostane

ad 3) Tohle celkem chápu, ale pokud by se Vám něco nezdálo, znovu je naprostým minimem alespoň zavolat mobilem z auta, že se na místě něco stalo, ať se tam jede podívat policie

ad 4) V autoškole se snad učí, jak v takový situaci postupovat, abyste co nejmíň snížila riziko vlastního zranění

ad 5) v lékarničce jsou ochranné pomůcky

Já Vám jenom přeju to, aby, pokud se nedejbože Vy nebo někdo z Vašich blízkých stanete obětí nehody, jel kolem někdo, kdo nebude mít podobně stupidní přístup, jako máte Vy.

mot
hodnocení

0x
Bylo to v noci, treba vas nevideli? Nevim jak to tam vypadalo...a zastavit v noci na dalnici bych se taky bal, nevite jestli vas za 10s nesrazi podrimujici kamionak, neni to finta od spoluobcanu...

ridic
hodnocení

0x

A jak víte že nikdo nevolal záchranku? Zastavovat na dálnici byť i v krajním pruhu je šílenost, to tak aby to do vás napálil ještě někdo další takových už bylo. A ti další co projíždějí za minutu a dýl si auta mimo v příkopu opravdu nemusí všimnout, natož v noci.

eulalie*
hodnocení

0x

Dobrý den. Povím vám to takto. V autě převážně jezdím sama ženská, maximálně tak ještě s malým dítětem. Ještě jsem takovou situaci nezažila a nevím, jak bych se zachovala. Tedy vlastně vím určitě, že bych přivolala mobilem lékařskou pomoc a nahlásila to policii. Pravděpodobně bych ale z auta nevylezla. Jak psala výše Babajaga, měla bych prostě strach. Divíte se mi? Přemýšlím - byli jste vůbec z té dálnice vidět? Lidi jezdí na dálnici docela rychle, hledí jen před sebe a sledují cestu. Kdo se dívá po příkopech...

cesmina*
hodnocení

0x

Nedávno jsem chtěla pomoci jedněm cizincům.Byli na křižovatce v lese .Mávali na mě.Myslela jsem ,že nevědí kudy kam a tak jsem zastavila.Pán přišel a začal hnedka říkat ,že nemají peníze na benzín a strkal okénkem dovnitř "zlatý prsten".Hnedka mi došlo o co jde.Řekla jsem rázně že nemám peníze ,zavřela okno a odjela.Takže teť mám strach zastavit.Bylo to na místě kde bych takové lidi vůbec nečekala.Ale pokud by to byla dopravní nehoda kterou bych viděla ,tak bych zastavila.Přece jenom nehoda je nehoda.

Je těžké posoudit, zda to auto bylo v noci ve škarpě vůbec vidět, naopak, pozornost každého řidiče mohlo přitáhnot právě to stojící auto, protože bylo to to první co se ve světle objevilo a také se tam dal předpokládat nějaký pohyb.Auto mimo zónu pozornosti se lehce mohlo přehlédnout.

hodnocení

0x

tak já jistě nenám plnou pusu slov, jak by určitě dokázal pomoci (na to jsem dostatečně sebkritickej a předvídavej co do reálných simulací různejch situací), dokážu si představit selhání prostě proto, že bych nestačil včas reagovat (a když už ujedete pár set metrů, tak to necháte bejt - přece zrovna teď jedou kolem jiní, v mnohem vhodnější pozici... (a nejsem si ani jistej, jestli je věc aktuální - auto tam může bejt už půl hodiny, další jentak v pohodě stojí zaparkovaný...));
a jinak obecně platí, že právě větší počet potenciálních zasahujících pravděpodobnost zapojení velice výrazně snižuje - každý automaticky nechává aktivní vstup na ostatních (jde zřejmě o celkem přirozený postoj - navzájem zcela neznámá množina lidí, bez jakýchkoliv hierarchických vazeb (kdo je tu od toho, aby byl aktivní), a automatický názor, že jistě existuje někdo k zásahu vhodnější, způsobilejší, s lepšími podmínkami...)

culdabulda1*
hodnocení

0x

- chtěli jsme svobodu a volné hranice - musíme přijmout i důsledky - a ty jsou bohužel i takové, jak zde zmiňuje "babajaga" - lidi jsou ochotni pomoct, ale bojí se a ti, kteří se nebojí, jsou čím dál víc lhostejní a bezohlední.

Už tady přece byly příspěvky mladých lidí typu : když jsem hodný, jsem "využíván" - takže budu zlý a bezohledný ! - tak proč se divíte? navíc dnes, kdy Evropa bojuje s přílivem uprchlíků se bojí i ti odvážní !

(tak to jsem zřejmě superodvážnej, já se žádnýho přílivu zatím nebojím, mnohem víc se bojím zhysterizovaný, totálně iracionální (a na demokratický zásady zvysoka kašlající, resp. fakticky hlasitě řvoucí po jejich zrušení) masy domácích - to vypadá opravdu na pěknej průser...)

hodnocení

0x

Popíšu jednu skutečnost,jel jsem za příbuznýma na Moravu někde mezi Jihlavou a Žďárem v lesním úseku -rovná silnice ale jako když hladíte velblouda,na jednom vrcholku v příkopu na boku střechou opřena o strom byla corolka a vedla sedeli dvě osoby-muž měl hlavu od krve, okolo pár lidí-ptal jsem se a pomoc-už volali a nepotřebují nic ,stála tam 3 auta.No nic jel jsem dála a v další vesnici stavěli pomáhat -auta ,zastavil jsem a říkám jim že je tam v lese bouračka,málem mě poje... a ať jedu a nestarám se.tak jsem opkračoval a za kilometr jela proti mně rychlá. takže mnohdy ani Ti co mají pomoci nepomáhají!

doplněno 12.07.15 18:34:

Ještě doplním,v dálce jsem pak viděl že vyjíždí,ale ne směrem k nehodě,ale od nehody!

Jinak Radku-je opravdu velmi pravděpodobné že auto ve škarpě na střeše neviděli neboť spíše a dřív zaregistrovali toauto viníka?.prostě to druhé stojíící na krajnici.

Jinak-asi Vám blahopřát ke druhým narozeninám!?

doplněno 13.07.15 18:46:

Poslední připomínka pane Radku!

Neodsuzujte projíždějící auta ale zkuste se vžít do jejich situace! Jedete po dálnici byť předpisově tj 130km/hod a najednou v dálce vidíte auto na krajnici -věnujkete větší pozornost autu,protože z něj může někdo vystupovat,nebo se motat skrze závadu okolo auta a v tmavém oblečení,proto je velmi pravděpodobné přehlédnutí druhého ve škarpě (možní i za svodidly),které je 100m před tím na krajnici!

Nechci nikoho omlouvat,ale takto to vypadá velmi pravděpodobně než že zaúřadovala lhostejnost.

doplněno 13.07.15 19:28:

Danysi jen ten jeden.

danys*
Diesele, kolik máte ještě těch příběhů z pomahačema? :)
nikdo*
Taky jednu zkušenost přihodím. Syn byl svědek dopravní nehody. Třikrát postupně vysvětloval u pomahačů, jak se to celé sběhlo, kdy-v kolik volal sanitku, atd, strávil tam hodinu a půl. Přišel kvůli tomu pozdě do práce, měl nepříjemnost se šéfem. A ještě prý bude muset svědčit u soudu. Jak si myslíte, že se příště zachová? Zkuste si tipnout.
radekradeczech
hodnocení

Když jsem si přečetl váš příspěvek, řekl jsem si v duchu:,,No, potěš p***l." To, jestli někomu zachráním život se přeci nedá srovnávat s nějakými nepříjemnostmi se šéfem. Doufám, že váš syn neuvažuje jako vy. Až jednou nabouráte, což vám tedy nepřeju a budete potřebovat pomoc a kolem budou jezdit auta do práce, protože budou mít strach ze šéfa, tak si vzpomenete...

nikdo*
Ano vzpomenu. Možná budu mít smůlu. Vím to. Ale já si tenhle systém nevymyslel. Já nejsem ten, kdo platí. A NIKDO dnes nestojí o problémy v zaměstnání. Protože jde o existenci. A když tohle pomahači nechtějí chápat, tak co. Budu mít smůlu, ale budu moc dobře vědět proč. Na rozdíl od mnohých jiných. A jestli syn přemýšlí jako já? Nevím. Neptal jsem se radši.
danys*

Jestli tam byl 3x, pak mu proplatili svědečné a taky cestovní náklady. Potvrzení pro zaměstnavatele jistě také dostal. Pokud ne, tak je to bulík.

nikdo*
Sem nevěděl, že policie hradí svědečné. To slyším poprvé. Pravděpodobně lžete. Pokud ne, proč se "pomahačí" nezmínili, že by něco mohli zaplatit?
doplněno 13.07.15 19:55: Jo, a označit někoho, kdo poskytne první pomoc, zavolá sanitku a je ochoten svedčit za bulíka, mi připadá přes hranu. V hospodě by jste dostal přes držku.

radekradeczech
hodnocení

Policii jsem zavolal já sám a ZZS vyjížděla na indikaci od policie...

hodnocení

0x

Taky bych se bála zastavit. Jednou při večerní jízdě jsem v příkopu zahlédla nějaký pohyb, postavu, jenže to bylo v lese a já sama. Fofrem jsem jela na policii, asi 2 km, sice mi vynadali, že je povinnost řidiče zastavit, ale ihned tam jeli, pak jsem se dozvěděla, že to byl opilec s kolem. Bohužel člověk nikdy neví, ale to ohlášení by měla být samozřejmost.

buss
hodnocení

0x

Nepište všichni, pište mnozí viděli, Je taková doba, ale nebylo to nikdy o nic lepší, nechtějí se zdržovat, netýká se jich to a nejen u nehod. Berte to tak.

sebod*

Tak já mám opačné zkušenosti. Když jsem bourala, tak auta zastavovala už když mě viděli "letět" do příkopu. Zastavili auta jak za mnou, tak v protisměru. Bylo tam cca 5 aut. Další projíždějíci přibržďovali a ptali se, zda je potřeba pomoc

doplněno 12.07.15 20:59:

A když se vybourala dcera ( o půlnoci), tak auta také zastavila a lidé pomáhali...

gdieb
hodnocení

0x
Na dálnici bych pravděpodobně taky nezastavila, protože by me ještě nějakej psychopat sejmul - ale nevím. Minimálně bych ale sjela na prvním sjezdu a zavolala na policii, jestli uz to mají nahlasene.
Mimo dálnici bych u nehody zastavila a šla se podívat, jestli něco potřebují.
Ale zase kdybych byla sama ženská a osádka byli spoluobčané, nebo kdyby byla noc... nevím, možná bych jen volala policii z bezpečí auta.

eivlis*
hodnocení

0x

Za sebe rikam, ze ja bych minimalne zavolala policajty a zachranku a s nejvetsi pravdepodobnosti bych za vama i spechala pomoci primo na miste, ale... Na dalnici takto pred par lety pri naprosto totozne situaci zemrel clen nasi rodiny, kdy i on zastavil, protoze na dalnici videli havarku, sel pomoci a nejakym zpusobem ho smetlo auto co jelo za nima a byl na miste mrtev. .Jeho bratr nam vypravel o jeho zohavenem tele a po cele roky se z toho pohledu jeste uplne nedostal...

danys*
hodnocení

0x
Pokud vidím, že je vozidlo na střeše, tak zastavím na pro mě bezpečném mistě a jdu pomoct.
Babajaga: být tam nějaký váš příbuzný nebo vy, tak jedu dál, protože neumim, neznám...nechci! A když vidím krev, tak zvracím.

mp*
hodnocení

0x

Každy je z jiného těsta. podle mě to musí být instikt - nutnost pomoci. Nepřemýšlet - pomoct a ještě samozřejmě vědět (tak snad máme Besip, reklamy a podobné věci, které každý určitě sleduje). Jak někdo začne v této chvíli přemýšlet, jak co nejde, tak obyčejně nepomůže. A nejvíc mě může rozesmát takové to - nehýbejte s ním, může mít poraněnou páteř. Tak člověku, který nedýchá, bude zdravá páteř za okamžik asi stejně k ničemu.

radekradeczech
hodnocení

Děkuju všem přospěvatelům za odpovědi, z nichž některé mě, musím přiznat, zarazily a kor od některých uživatelů.

Spoustu z Vás říká, že jsme možná nebyly vidět. Ne, to není pravda, protože mému autu svítila potkávací světla, která jsem schválně nevypnul. Řidiči, kteří jeli za námi a tu nehodu samotnou měli přímo na očích, také neuděli vůbec nic.

Hodně z Vás říká, že by měla strach na dálnici zastavit. Nevím, já bych i přesto zastavil, nechal auto co nejvíc za krajnicí nebo na krajnici a šel se podívat, co se těm lidem stalo a šel bych jim zavolat pomoc a dát jim 100 metrů za auto trojúhelník.

Trvalo určitou dobu, než jsme se s kamarádem z auta dostali, mezi tím uběhla dlouhá doba.

Někdo z Vás tu zmínil jižanské uprchlíky. Nevím, myslím si, že kdybych viděl na dálnici D1 převrácené autu na střeše, určitě by mě nenapadlo, že jsou to uprchlíci.

Potom tady někdo zmínil, že jednou takhle chtěl pomoci odstavenému autu a sesypali se na něj cikáni. Ano, je to smutné, ale přeci jen je toto naprosto rozdílná situace. Tady šlo o regulérní těžkou dopravní nehodu.

Ještě bych chtěl doplnit, že před dvěma roky jsem dostal na náledí smyk v skončil před zraky dalších řidičů s autem v poli. 4 auta projela a až páté zastavilo a pomohlo mi.

Myslím, že všechny zlé zkušenoasti nám v životě hrají velikou roli při našem rozhodování, ale myslím si, že vždy je třeba uvažovat podle aktuální situace.

eivlis*

Me se stala nastesti jen jednou podobna situace, kdy jsme jeli s manzelem a primo pred nama to auto napalilo do prikopu.S manzelem jsme zastavili okamzite a spechali na pomoc.Byl tam starsi clovek, ktery byl v poho a nastesti jen v soku.Jinak pred nekolika malo lety jsem jela opet s manzelem na okresce, pred nama v protismeru rada autobusu a za jednim z nich nam skocila do auta starsi pani.Pro nas strasny sok..Pani odletela pred auto, manzel, ktery ridil v totalnim soku a ja jsem vystrelila rychle pani na pomoc a manzel vzapeti taky.Naprosto souhlasim s nazorem mp, ze tohle je i podle me instinkt.Jak jsem tu hruzu videla, tak i s sokem jsem instinktivne bez premysleni bezela na pomoc, kdy me vzapeti pani na zachrance navadela co presne delat.Nakonec pani po leceni v poradku a zjistil se u ni alkohol a pry byla i dusevne nemocna.Nevim, ale ja asi kdybych videla i auto v prikope a evidentne vidim havarku, tak si v zivote vzdy reknu, ze tam muze jit o zivot moji mame, brachovi a bylo by mi lito pokud by nekdo projel, nepomohl a i proto bych urcite zastavila, protoze bych si rekla, ze i v tom aute ma nekdo svoji mamu, brachu, sveho blizkeho..

mp*

Asi takto - když se nebojím jezdit po dálnici 180, tak se určitě nebudu bát tam zastavit (na vhodném místě). Je to otázka sebevědomí.

mp*

A hlavně k tomu porovnávání, prostě si myslete, že jste lepší.

asd1
hodnocení

0x

Český národ.. Lhostejnost a bezohlednost tak u 2/3 lidí, a kdyby se vybourali oni tak budou kvičet jak jim nikdo nepomůže.

U těch ostatních - vůbec si auta na střeše nemuseli všimnout, nebo když si všimli tak už byli na vaší úrovni a zastavili by půl kilometru z aváma tak jeli dál. Mohlo to vypadat ne jako čerstvá nehoda, ale že tam je už delší dobu a nejapadlo je že nikdo ještě nepomohl/ nezavolal záchranku..

U pár nehod jsem pomáhal, na dálnici to je většinou tak, že pokud je auto na krajnici nebo na trávě, tak to člověku dojde pozdě, zabrzdil by stovky metů za nehodou a pro účinnou pomoc by musel těch pár set metrů couvat nebo běžet.. V noci tuplem.

Správně je zastavit za nehodou tak aby vás nesejmul někdo další, vzít vestu, pokud máte tak hasičák a jít zjistit co se děje. Pokud vás je víc tak jeden hned běží po krajnici zpátky proti autům a mává vestou, postaví trojúhelník aspoň 100m před a až pak jde zpátky k autu; druhý se stará o poškozené v autě co a jak a volá záchranku. Pokud auto nehoří tak raději nehýbat (zlomená páteř = taháním z auta mu přerušíte míchu atd.), jen otevřít dveře, zajistit životní funkce jako stavět krvácení, masáž srdce atd. a zbytek nechat záchrance.

Pokud bych byl sám, tak bych šel k bouračce, máváním vestou zastavil další auto a dirigoval ho co má dělat.

mp*

to je rozumný, hlavně upozornit, ony ty vesty a trojúhelník vlastně taky k něčemu jsou. nedavno nám nešla asi 8 hodin elektrika. Poučení bylo toto - zakoupil jsem elektrocentrálu, ale mimo jiné jsem objevil kouzlo LED baterek, mám už čelovku a další dvě baterky. Až někam pojedu, tak je určitě naložím do auta. To se může hodit

hodnocení

0x

Nebude to jen lhostejnost. Nevím, ale pokud mám být zcela upřímný, tak připouštím, že v noci, při rychlosti kolem 140, bych si auta pohozeného mimo dálnici nejspíš vůbec nevšiml, ani kdyby ve tmě svítilo. Zvlášť ve tmě člověk zpravidla hledí jen na vozovku, soustředí se na svůj pruh a okolí vnímá jen periferně. Ve dne by to snad dopadlo jinak, když je líp vidět..

pepe1222
hodnocení

0x

To není lhostejnost. V noci se dost těžko kouká po příkopách, zastavovat na dálnici je obrovský risk a navíc už tam jedno auto stálo. Není rovněž nepodstatné následné obtěžování policií k výslechům atd. Celkově to směřuje k tomu, že za každý dobrý skutek následuje spravedlivý trest a už se mi to také stalo. 3x na Policii a řidička z havarovaného auta měla přiblblé žvásty, přičemž zavinil anehodu ona. Raději se budu příště dívat jinam a mám klid.

mp*

Tak svědomí mám jen jedno a ještě si myslím, že jsem králem světa , a podle toho se taky chovám. Takže v případě musím zachránit všechny.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma lhostejný

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]