Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.Mám takový dotaz.Dnes jsem jel tramvají a na křižovatce v Lazarské ,jsme odbočili doleva na Karlovo náměstí.Jde mi o to jak ta tramvaj zatočí doleva nebo doprava.V minulosti šofér vystoupil a takovou tou železnou tyčí si to přehodil.Ale musel vystoupit z vozu.A to jsem ještě viděl i před zhruba rokem,ale už si nepamatuji v kterých místech.Já tam u šoféra žádný volant nevidím,jen takovou opěrku,nebo co to je.Tak by mě zajímalo jak to funguje.Díky.
Na železnici neovláda výhybky rušňovodič, ale pracovníci stanice, ( výhybkár, signalista, výpravca ), alebo trať. dispečer z centra riadenia dopravy. A to elektromot. prestavníkom, alebo mechanickým prestavníkom, alebo ručne na mieste. Len na tratiach so zjednodušenou dopravou stavia výhybky vl. čata, alebo rušňovodič , ak nemá vlakovú , prípadne posunovaciu čatu.
V Liberci, aspoň momentálně (nevím, jak tomu bylo v minulosti a jak tomu bude v budoucnu, resp. jak moc to závisí na přestavbě tramvajové tratě mezi Libercem a Jabloncem) takto funguje výhybka pod viaduktem. Když jede před "běžnou" tramvají ta jablonecká, řidič vystupuje s tím "klackem" a přehazuje ručně, stejně tak naopak. Docela mě to štve, vznikají tam kvůli tomu zácpy a křižovatka za viaduktem je pak neskutečně nepřehledná.
Ahoj. A právě Liberec, má takovou traťovou anomálii. Z remize do města tam vedou 3 koleje. Jedna společná pro úzký a široký rozchod kol a ta druhá pro tu každou jednu zvlášť. Plánují to časem zavést v tom širokorozchodu po celém systému. Do těch rekonstrukcí, v posledních letech, nacpali docela dost prachů. Na miliardy. A právě, když se vrací do remize a sjíždějí z normální trati, Na rybníčku použijí tu výhybkářskou tyč. Už o ní psali i pánové Šimek a Grosmann ve své povídce.
doplněno 26.06.15 13:20:Ahoj. Ano Gamapolis, tak je to přesné. Tyhle věci se dají poslouchat stále. Jako i Cimrmani. Ahoj.
Dobrý den, já ještě pamatuji, že na křižovatkách v Praze byla malá, plechová boudička a v ní seděl výhybkář, který "veksloval". Potom nastoupila ona tyč a dnes je to dálkové ovládání. Tyč je asi dobrá v zimě, kdy výhybka zamrzne a musí se přehazovat ručně. Zdravím!
doplněno 26.06.15 14:11:Ano, myslím, že každá tramvaj měla posádku tříčlennou - strojvedoucí (řidič), průvodčí a ta pokladní. Jo, hezká vzpomínka.
doplněno 26.06.15 14:53:gamapolis - viz odkaz je zajímavé čtení. A jsou tam i obrázky pro názornost - není to taková historie.
doplněno 26.06.15 15:17:gamapolis - jo, ony ty budky byly tak malé, že je ani člověk nevnímal. Já znám tu, co byla na Floře.
V létě měl výhybkář otevřené dveře, aby tam vydržel - byla tam jen židle, nějaká opěrka na ruce či stolek, pod stolkem "bufik"na topení v zimě na nohy a ta velká páka, kterou výhybkář "šaltoval".
Asi to bylo i za mě ty boudičky,ale byl jsem mrňous a nepamatuji si to.Ale pamatuji jak, se v tramvajiích prodávali lístky.Byla tam uprostřed vagónu taková sedírna pro prodavačku lístkú.Seděla bokem a každý kdo neměl jízdenku,tak si k ní musel dojít.Mohla být tak polovina 60.let.Hezký den.
doplněno 26.06.15 14:22:Našel jsem i obrázek
Ano,a ten průvodčí tahal za nějaký špagát a cinkalo to.Pamatuji ,když ještě jezdily tramvaje na Václaváku.Četl jsem,že jsou úvahy ,je tam zase vrátit.
Ahoj. Takhle si to nějak podobně upamatovávám taky. Já jsem ty tramvaje začal vnímat tak po roce 1966. V Liberci. Vzpomínám si, že na tý kase měla průvodčí taková malá propadla na drobné mince. A nahoře připravené štočky mincí na vracení. Párkrát jsem taky jel těma staršíma. Co měly ten vnitřek obložený úzkými dřevěnými lištami a ze stropu madla na řetězech. Na ty jsem pochopitelně nikdy nedosáhl. Bylo mi asi 6 let.
Něco se dá o nich počíst a prohlédnout na stránkách BOVERA klubu. Odkaz nedám. Šikovní si to najdou, nebo ho někdo schopný sem dodá. Ahoj.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.