Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak byste řešili situaci?

Od: naufrago® odpovědí: 17 změna:

Dobrý večer všem. Pokud máte volnou chvilku, napíšete mi, jak byste řešili tuto situaci? Já už ji vyřešila, ale je to pro mě poměrně nová věc a chtěla bych vědět, co by dělali jiní.

Bydlím s dvěma spolubydlícími ve velkém bytě. Jedna je v zahraničí a ta druhá má pokoj spíše jen jako zadní vrátka, bývá jinde, ale pár nocí v týdnu se sem chodí vyspat či vysprchovat apod. Nedávno rozešla s přítelem, a má nějaké jeho věci - klíče a notebook, popř. další věci menší hodnoty. Vypadá to, že mu je nechce vrátit, a nebo se s ním nechce vidět (nevím).

Její ex-přítel mi dnes napsal, že byli dohodnutí na nějakém termínu vrácení, ale že to na poslední chvíli odřekla. (I proto si myslím, že mu je nechce vrátit + má je už několik týdnů, kdyby chtěla, může mu to hodit za dveře apod.) Prosil mě, jestli bych se podívala, zda je jeho notebook u ní v pokoji. Nehledě na to, že by mu to nijak nepomohlo (vydávat mu to nebudu), soukromí spolubydlících je pro nás všechny tabu, prostě si do pokojů bez dovolení nechodíme a basta.

No ale co teď? Na jednu stranu najisto vím, že ty věci jsou jeho (sama mi to kdysi řekla, že jí notebook půjčil) a tak na ně má právo, na druhou stranu respektuji její soukromí, takhle to tady máme.

Vůbec se do toho nechci míchat, takže jsem mu řekla, že mu bohužel nemůžu pomoct. Zároveň ale mám sto chutí si s ní od srdce promluvit, protože ten kluk je fajn a nikdy jí nic neudělal a ona s ním teď asi trochu "vyje*ává", nechová se k němu fér. Aspoň nechat si klíče mi připadá dost hnusné. No ale promluvit si s ní samozřejmě nemůžu, protože by vyšli najevo, že se mnou ex-přítel mluví o jejich záležitostech a já bych se do toho pletla.

Mám samozřejmě sto chutí ten noťas vzít a dát mu ho, protože mu prostě patří, ale vím, že to neudělám. Bylo by to vůči tomu, jak si tu zasahujeme (vlastně nezasahujeme) do osobních záležitostí a věcí druhých dost drsné. No a zase bych se pletla do něčeho, do čeho mi nic není. Nejsme bůhvíjaké kamarádky, spíš je to tady takové provozní spolubydlení a s tím souvisí i to, že si věci nepůjčujeme, nesaháme si na ně, neprohlížíme, do pokojů vstupujeme jen v doprovodu majitelky a i tak minimálně (když chce druhá spolubydla zabít pavouka :-D).

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

eulalie*
hodnocení

0x

Dobrý den. Vám se zdá ex-přítel vaší spolubydlící fajn, jí naopak ne. Do jejich vztahu nevidíte, takže ani nemůžete vědět, jak se ex-přítel k vaší spolubydlící choval... Jak bych se zachovala já? Nepletla bych se do toho. Vůbec nijak, ani informacemi o zadrženém notebooku a jiných věcech, ani nedejbože jeho vydáním expříteli spolubydlící. Je jen na ní, jak si to vyřeší. Myslet si o jednání své spolubydlící můžete cokoliv, ale to je podle mě tak jediné, co byste měla udělat.

hodnocení

0x

já bych se do toho aktivně nezapojovala, max. bych předala vzkazy oběma směry... jinak se ženete do průšvihu...

hodnocení

Děkuji Vám oběma (eulalii i mindě). Já jsem asi tak trochu potřebovala ospravedlnit si svůj postup, protože morálka mi přikazuje řešit to, ale vím, že bych neměla. Z obou důvodů, které uvádíte. Ale jde mi to těžko přes srdce, no. Vím, že jsou věci jeho a vím, že jí nic neudělal, takže se mi těžko zůstává neutrální. Jen bych prostě chtěla, aby ty věci měl - nechci ji soudit, je mi (v souladu s tím "provozním spolubydlením") v podstatě úplně jedno, co dělá, ale opravdu bych chtěla, aby své věci dostal zpět.

culdabulda1*

naufrago -

-pokud chcete "řešit" záležitosti jiných lidí, nezřídka to dopadá i tak, že se ti dva nějak domluví a ta "špatná" budete nakonec Vy ! Do takové situace bych se vůbec nemíchala.

doplněno 03.08.15 21:35:

kkkk-

co to s prominutím "blábolíte" - tady se jedná o spor dvou sexuálních partnerů (i když bývalých), který nikdo třetí nemůže rozsoudit, neboť pravda bývá obvykle na obou stranách ! - nejde o pomoc nemocnému člověku, či něco takového, kde je situace jasná. A notebok není dnes už žádná drahocennost, aby si hoch nemohl koupit nový !

bruno*
hodnocení

0x

Jak jste sama napsala, soukromí spolubydlících je tabu. Takže se do toho nemíchejte a nedejte na své dojmy a chutě. Nemůžete vědět, jaké je skutečné pozadí.

hahanaj*
hodnocení

0x

já bych se nepletla do záležitostí druhých - nikdy to nedělám ...

hodnocení

I Vám díky, bruno a hahanaj. Bude se mi dnes líp spát :)

kkkkk
hodnocení

0x

Snad budete jednou také potřebovat pomoc od někoho, kdo bude jediný vám moci pomoc a on nepomůže. Hlavně že budete teď dobře spát. Je to hrozná doba, každý má strach se do něčeho zamíchat, aby se nenamočil.Naše myšlení je naprosto zdeformované. Až uvidíte, že někoho bijí, tak se do toho také nemíchejte.

hodnocení

K fyzickému útoku jsem se zatím dostala v centru města dvakrát, jednou jsem byla jediná, kdo šel proti útočníkovi, podruhé jsme byli dva. A okolí čumělo. To je ale úplně něco jiného...

Na základě Vašeho příspěvku, i když se mi jeho tón moc nelíbí, se ptám, jestli ten ex-přítel potřebuje moji pomoc a jestli ji vůbec může žádat. Kdybych byla na jeho místě, očekávala bych od spolubydlící své ex-přítelkyně (kterou jsem viděl asi 5x a z toho 4x nepadlo víc než "ahoj"), že mi obstará věci, které jsou moje, i když je u nich doma zvykem, že své soukromí respektují?

kkkkk

Pokud ví, že spolubydlící zadržuje jeho klíče od bytu, tak není o čem přemýšlet A ten notebook je třešničkya na dortu.

hodnocení

Takže myslíte, že je správné prohledávat známým věci, když mám jistotu, že mají něco, co jim nepatří, a pak ty věci vracet?

ladinpraha*
hodnocení

0x

Myslím, že to vidíš správně, To si musí vyřešit oni mezi sebou. Žádným způsobem se do toho nemíchej.

fialka*
hodnocení

0x

Žádné osobní věci bych nevydávala, soukromí máte jako tabu. Ale příležitostně, když by byla ta žena v bytě a pokud by jste věděla termín předem, dala bych asi echo dotyčnému, aby k Vám do bytu přišel. Pak už v bytě by si snad dořešili co je třeba.

Jinak bych se do jejich záležitostí a vztahů nemíchala.

dam®

Jak odepsali jiní, jste až ta třetí... Nebuďte klínem.

hm*
hodnocení

0x

Trochu se od ostatních odliším: nic mu vydávat samozřejmě nemůžeš, do pokoje taky nelez, ale že kvůli těm věcem volal nebo psal a že by mu je měla vrátit, to bych jí tedy řekl. Ne nadávat nebo tak něco, prostě konstatovat, že ukrást mu to je sviňárna i jestli se třeba pohádali. Víc udělat asi nemůžeš. Třeba se dozvíš, že on taky něco jejího má, tak aspoň budeš vědět, že jsou si kvit (záleží, co by to bylo). A i kdyby ne, tak jsi aspoň udělala všechno v rozumných mezích možností.

hodnocení

hm, o tom jsem také přemýšlela. Už kdysi, když mi psal poprvé (párkrát se mnou něco chvilku řešil, ale já mu už pak neměla moc co říct, vyloženě požadoval informace, na které neměl nárok a ani by mu nijak nepomohly). Ale on asi ten rozchod trochu nezvládl a byl za stíhačku, tak jsem mu nechtěla u ní přidělávat vrouby. Chápete? Jen jsem jí jednou řekla, že se tu za ní stavoval a že říkal něco o nějakém notebooku, a ona mi na to vůbec neodpověděla. Netlačila jsem na ni, nemám tohle ve zvyku a ani naše vztahy nejsou tak vřelé.

Ale už je asi vše vyřešeno, tak děkuji :)

hodnocení

Ještě jednou díky všem za odpovědi, za všechny. Paradoxně mě nejvíce o správnosti mého rozhodnutí přesvědčila ta od "kkkkk", čímž nechci ale zatracovat ty ostatní, souhlasné :) - spravedlnost suplovat nechci a nebudu a kdybych byla v roli ex-přítele, také bych si nedovolila po spolubydlící chtít, aby mi zajistila moje věci. Být to v rodině, s bližšími lidmi, jednala bych asi jinak, ale tady to nejde.

No a sotva jsem dopsala předchozí odstavec, ex-přítel mi napsal, že mám pravdu a že se věc i tak vyřešila *pivo*

Dobrou noc všem *uspech*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]