Nejste přihlášen/a.
Starší kolega v zaměstnání začal diskuzi, že salám za čechkomunistů byl lepší, neměl éčka a dalo se to žrát, nejsem pamětník a nejsem si jistý, zda za čechkapitalistů je to tak špatné, je tady pamětník který může solidně porovnat, anebo je to peníze-zboží-peníze-šmejd-peníze-odpad a.t.d.
Mám takový dojem, že normy byly za "čechkomunistů" daleko přísnější, než jsou dneska. A ano, gothaj i šunkový salám a uzenina celkově byly daleko chutnější a kvalitnější. Jen co si vzpomenu např. na chuť debrecínské nebo štěpánské... za první z nich netekla voda a za druhé ta vůně i chuť byly nebe a dudy. Nynější gothaj nekupuju, to se ani jíst nedá...
On taky v té době byl ten salám výrazně dražší než dnes (v porovnání s obvyklým příjmem). Když si dnes koupíš salám v ceně 250 Kč/kg, taky to bude něco jiného než za 50.
Pro každou generaci bylo dřív všechno lepší - za komárů, za první republiky, za Rakouska...
Nezajímá co bylo za komárů, za Rakouska. Zajímají mně jenom fakta. A kdo chce tak si ve své omezenosti vždy odúvodní co mu vyhovuje. Fakta taky jsou, že se za komárů na osobu sňedlo více masa než dnes. Otázka je kde se bralo, když byly prázdné háky. Druhá otázka, co se s ním dnes děje, když ho zákazníci nekoupí.
Minulý týden proběhl v LIDLu RETRO týden. Prodávali mimo jiné i salám Gothaj, vakuově balený, vyrobený podle receptury let minulých. Gothaj byl můj nejoblíbenější salám, tak jsem byl zvědavý. Ano chutnal přesně tak jako kdysi, když jsem byl mladý. Dnešní Gothaj se opravdu jíst nedá...
Jo dnes si musí člověk kvalitu zaplatit, dřív existovala v potravinách jen kvalita, nemusel hledat a vybírat
mot. Vidíš to. My jsme také koupili šunkový a jak nám chutnal. Já bych neřekla, že takovýhle salám se dá dnes koupit.
Ještě ani jeden z těch chytraků co radí, že kupujeme šmejdy kvůli ceně a nekoupíte ten dražší, nenapsal kde ho koupit. Aspoň v každém okresním městě. Do Prahy fakt nepojedu. Mohli by zavést Tuzexy a Esa
přesně... nakoupil jsem oba a vrátilo mne to do dětství...
Ještě mám 4 balíčky šunkového a 1 gothaje v lednici... Takovouhle akci by mohl Lidl provozovat častěji.
Někdy v 60. letech jsem občas /ne pořád / dostala do školy ke svačině rozkrojenou housku a v ní plátek tehdejšího gothaje. Když jsem rozbalila ubrousek, zavonělo to všude okolo. Byl to opravdu salám. Jaká byla cena v porovnání k dnešku, nevím. Ale v salámu opravdu bylo maso. Ne jako dnes - sádlo, vepřové kůže, sojová mouka, pojidla...
Vzpomínám na tehdejší vlašák. To byla lahůdka. Dnešní salát je neurčitého složení, táhlé konzistence,nakyslé chuti. Tehdy se dával do vlašáku opravdu šunkový salám, ne ten výrobní, jako dnes, což je jen vodou napitá houba. Dávaly se okurky. Dávala se majonéza. Dneska se dává hlavně na kostky nakrájená cuketa, je laciná a nabyde to.
Jenže - normy se hlídaly. A´t si dal člověk vlašák v Aši, Liberci, nebo Ostravě, byl všude stejný, stejně dobrý. Dneska tam mnohý výrobce nablebtá kde co.
Kdo ochutnal, ví o čem mluvím. Kdo neochutnal, o hodně přišel. Kluci si dávali obvykle 15 deka a 3 rohlíky. Holky 10 deka + 2. Vyšlo to akorát. Jaga.
Je to asi 6 týdnů, co v Černých ovcích Vlado s Ivetou hodnotili právě gothaj. Asi od 10 různých výrobců. Ochutnávali celkem 4 lidé, vím, že jeden z nich byl kuchařem. Výsledky? Katastrofální.
Nejhorší je, že za chvíli už nebude nikdo vědět, jak jídlo chutná nebo má chutnat. Dnes se jí věci, které bych se dříve bál dát psovi, aby mu nebylo zle. A připlatit si za lepší? Kde? Rozdíl poživatelné (to je to lepší, výběrové) a hnusné je minimální.
Nemohu posoudit, ale prý psí konzervy jsou kvalitnější, než co je na pultě. Aspoň někteří bezdomovci to kupují.
Máte pravdu, často jsem svačil patnáct deka vlašáku a tři rohlíky, to byla dobrota. Vlašák jsem přestal jíst, když se po převratu zkazil...
A taky do něho prodavačky v závodní kantýně přilévaly lák z okurek,aby ho bylo víc a víc si mohly nakrást.
Víš jak by vypadal majonezový salát kdybys do něj přilil okurkový lák tak abys z toho měl nějaký zisk? Nejprv se přesvěč ! Šidili uplně jinak a šidí i dnes.
No trochu rozdíl je. Tenkrát možná šidil prodavač, dnes už je to z výroby. Koupím dušenou šunku a voda z ní nekape, ta přímo teče.
Gothaj byl vždy považován za nejkvalitnější a nejchutnější měkký salám, dnes nic tak dobré nebo srovnatelné neexistuje. O kterém měkkém salámu se dnes dá říci že je kvalitní a dobrý?
- no já jenom s nostalgií a škodolibostí vzpomínám na doby, kdy tehdejší budoucí "cingálisti " (70-90 léta) s nenávistí brečeli, že nás zločinní komouši otravují "jedovatým" jídlem !
No cingálisti si to nenechají vymluvit. A vše změnit měli Veverkáři, když jim to nevyšlo tak se vidí v Babišovi. No ještě si užijem. A ta neviditelná ruka trhu nabízí jen prodat největší šmejd, pokud možno za co nejvyšší cenu. A konkurence, k smíchu. Kdyby opravdu chtěl někdo konkurovat, tak ho znemožní, nebo zlikvidují. Skryté kartelové dohody a doporučené ceny to je běžná praxe.
jethro -
- po jídle se mi taky nestýská, spíš po tom "komunistickém vězení" , do kterého by asi muslimové nemohli, lidi se sice museli legitimovat OP, ale zase jste na ulicích nepotkával volně pobíhající vrahy a šílence.
Já osobně velmi lituju, že se nepodařilo zrealizovat model "pražského jara 1968", alespoň na zkoušku
Nevím zdali model pražského jara by byl to pravé, ale rozhodně jsem vítal hlasy některých lidí v listopadu 89´ i nějaký čas po něm, kteří chtěli prosazovat tkzv. "švédský model" bohužel byli tito lidé nenápadně odsunuti pravdoláskaři, mnoha mocným v té době se to ani trochu nehodilo
A tak jsme tam kde jsme...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.