Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kysličník mosazičitý

Od: magdon® odpovědí: 10 změna:

I když nejsem chemik vím, že kysličník mosazičitý je nesmysl*smich*. Jen mě tak napadlo při leštění mosazných kliček*ee*, co vlastně tu zoxidovanou ohavnou vrstvu na mosazi tvoří.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mowla*
hodnocení

0x

Kysličníky mědi a zinku...

*smich*

hodnocení

0x

Ano, v otázce jste si i odpověděl. Mosaz se skládá z mědi a zinku a jestliže oxiduje, tvoří se oxidy. takže oxid měďnatý a oxid zinečnatý, pokud si ještě vybavuji trosky středoškolské chemie...*smich*

hodnocení

No jo, teoreticky jistě. Jenže na povrch působí mimo kyslíku i jiné faktory. Například pot z rukou (konkrétně ty kličky začínají černat v místech, kam se šahá), čistící prostředky, exhalace... Výsledek je hnědo fialovo neurčitá vrstva, která se po delší době velmi těžko odstraňuje.

ošetřit pasivací a bude klid...

hodnocení

co je to pasivace?

mowla*

Zkusilbych to vyčistit ultrazvukem - je fakt, že na kliku jsem to ještě nezkoušel, ale jinak na mědˇ na tišťácích funguje dobře...

:-D

hodnocení

No jo, ultrazvukem... Těch kliček je v průměru 72 na byt, bytů je 30... Teda je fakt, že nečistím všechny najednou, jen u zrovna rekonstruovaných bytů, ale stejně je mi z toho *blee*. Odmontované kličky nejdřív máčím v NaOH, čímž odstraním několik vrstev nátěrů (lakýrníci obvykle přetírají i štítky kliček), pak máčení v HCL, vzniklá vrstva se pak dá setřít mokrým hadrem. Následuje neutralizace v mýdlové vodě a leštění Sidolem*ee*. V tom množství práce pro vraha. Ale výsledek stojí za to!

Kysličník mosazičitý

lll*
hodnocení

0x

Já si myslím, že pokud je ta klika vystavená vnějšímu prostředí, tak to budou spíš sloučeniny síry. Sírany a sirníky mědi.

jabraka*

Mosaz je po oxidaci vcelku zpasivovaná,vrstva oxidů,sírníků a chloridů v podstatě brání hloubkové korozi.Jen se nám nelíbí,jak celek vypadá.Pokud chceme vytvořit lesklou a vzhledově snesitelnou podobu,pokuste se povrch naniklovat,třeba NIKLÍKEM,nebo galvanicky.

JABRAKA

jabraka:

myslel jsem, že pasivace mosazi se dělá právě proto aby to vypadalo líp, než přirozenou cestou. Z vlastní zkušenosti vím, že NIKLÍK je na mosaz problematický...

doplněno 11.10.12 18:47:

Taky není špatné mosaz vyleštit a nastříkat bezbarvým lakem. Dobrý je bezbarvý lak na matalýzu, je dost tvrdý. Pak je mosaz pořád jako zlatá ;)

doplněno 11.10.12 18:49:

Ultrazvuk je v tomto případě k ničemu, leštící pastu, hadrák na vrtačku a pak nastříkat tím lakem...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]