Nejste přihlášen/a.
Ověřili jste si důkladně, zda teorie evoluce má vědecky podložený základ? Protože já nevím. Když jsem otevřená oběma možnostem, tak mi opravdu přijde, že v boha nevěříme jen proto, že nám to tak vyhovuje více. Už jen když vezmu velikost vesmíru, jeho složitost a to, že funguje s takovou neuvěřitelnou přesností. Pak důkazů pro evoluci je strašně málo. Taky příliš mnoho známých vědců a osobností v boha věřilo. A dokonce i samotný Darwin řekl, že nikdy neřekl, že bůh není! Tak co si o tom myslet. Že se v naší zemi víc probírá politika než tahle otázka smyslu života neznamená, že otázka smyslu života NENÍ ZÁSADNÍ a životasměřující. Mrzí mě, že nás naučili nepřemýšlet, neklást SAMI otázky a SAMI na ně nehledat odpovědi. Je třeba vidět dál než za obzor. Možná jsem jen chtěla trochu do vás píchnout, protože na vyřešení mého podnětu by bylo třeba knih a ne krátkých "Já v boha věřím" a "Já věřím v evoluci". Vždy jde o víru, jen ta či ona by měla být aspoň trošku podložena i logikou.
Jednou jsem byl v muzeu a viděl jsem tam "pěstní klín" (kus pazourku upraveného tak, aby se vešel do dlaně a z ruky přitom vyčnívala ostá špice - snad podobně jako když se vezme do ruky nůž). Ten klín do toho tvaru opracoval inteligentní pračlověk.
Když jsm se zeptal, jestli se nemohlo stát, že ten tvar vznikl tím, že se kus pazourku převaloval v nějaké řece - jako vznikají různé oblázky, tak jsem dostal odpověď, že takový nástroj nemohl v žádném případě vzniknout sám pouhou náhodou - na to je příliš složitý.
Ale teď vyvstává zásadní otázka: "Je inteligentní člověk tak jednoduchý, ve srovnání s kusem pazourku, že vznikl sám, pouhou náhodou, z neživé hmoty?"
Přesně to je vlastnost živého organismu. Od jednoduchého vzniká složitější. To složitější nevzniká uvědoměle, ale přírodním výběrem. Časem se pravděpodobně dočkáme toho, že budeme zdokonalovat sami sebe a nebudeme se spoléhat na přírodní výběr, který je pomalý, slepý a spoléhá na náhodu.
Proto vznik dnešního člověka ze dne na den by se rovnal zázraku. Ale postupný vývoj trvající miliardu let už žádným zázrakem není, i když je to stejně úžasné, když si vezmeme, kolik kritických období musel život na Zemi přežít.
"rv", fááákt? Když se dělají vykopávky, proč se nenajde místo pazourku nůž? To by se tedy podle Vašeho povídání mělo. A nic, vůbec nic, "sáprlót" nic,...z pazourku se nůž nenašel, ale z ničeho, z mrtvé hmoty se vyvinul život a živý člověk, hmmmm zajímavé, ale čirý nesmysl, ale když tomu věříte...co naplat...
Vykopávky dávají celkem dobrý přehled, jaké rostliny a jací živočichové tady žili a kdy to bylo. Pro datování kosterních nálezů máme několik metod, stáří kostí si nikdo necucá z prstu. I z toho je patrné, jakým směrem šel vývoj. Mám pocit, že se to probírá už na základní škole. Pokud by to tak nebylo, proč by se bůh snažil všechno narafičit tak, aby to podporovalo přírodní výběr?
"rv",zkuste si přečíst Gesis (1. Mojžova), možná byste se divil, jaký byl postup stvoření...tady jde totiž o jednu a zásadní věc a to život sám...Vaše povídání, již s životem jakéhokoli druhu a úrovně počítá, jen jaksi není žádné vysvětlení, kde se zde život vzal...z ničeho? Z ničeho není nic...žádná teorie neobstojí před stvořením, ať již to chcete přijmout, či nikoliv...
Ale mně je jasné, že spolu s tím, jak lidstvu přibývá znalostí, zůstává pro bohy všech možných náboženství tím méně místa. To, co dovedeme vědecky vysvětlit, už přestává být dílem božstva. A naopak - co zatím vysvětlit nedovedeme, si může každý, kdo má takovou potřebu, vysvětlovat jako dílo bohů. Za blesk už bůh nemůže, nebesa už taky nejsou jen kousek nad mraky a Země není pevným bodem, kolem kterého se točí svět.
"rv", no vidíte, svět je propojen, už si málokdo bádá a zkoumá na vlastním písečku, sdělují se informace rychlým tempem, už se dokonce přišlo na to, že kvantová mechanika a fyzika je vlastně paměť, že tam neplatí matematický vzorec a.b = b.a, ale jak se zde na Zem dostal život nemají odpověď, přesto, že odpověď zde je a hodně vědců ji už našlo, "stvoření"...někdo si fakt musí na kamna sáhnout, aby věděl, že se popálí...
"rv", díky, Profesora Kulhánka poslouchám ráda...
Po tisíciletí lidé sledovali hvězdy. Všimli si, že některé se pohybují. Sledovali jejich pohyb a zjistili, že dělají po obloze jakési podivné smyčky. Pak jakýsi Koperník a další přišli na to, že pokud přijmeme teorii, že tyto hvězdičky - planety - včetně Země obíhají kolem Slunce po kružnicích, dá se podivné smyčkování snadno a elegantně vysvětlit.
Ještě na počátku 20. století se učilo, že Slunce hřeje proto, že na něm hoří uhlí. Jenže to tak nějak nevycházelo z hlediska výhřevnosti a dalších poměrně základních detailů. Pak přišla atomová fyzika a bylo to hned jasnější.
Prostě se lidstvo stále ve vědění posouvá. Naučilo se rozdělat oheň, postavit pořádná kamna s komínem, naučilo se "zatopit" atomovou energií. Praktické věci. Naučilo se létat do nejbližšího vesmíru a dva z praktických důsledků jsou GPS navigace a satelitní televize, které se opravdu hodí.
Učí se genetiku a využívat ji. Cílená biologická léčba v onkologii je taky zatraceně praktická věc.
Prostě se část lidí stále zabývá posouváním úrovně vědění a dovedností. Neexistuje ale důvod, proč by lidé měli někdy odhalit a ochočit si všechny zákonitosti.
Bývaly časy, kdy tento proces udržování a rozvoje byl nad možnosti průměru společnosti a většina se ho soustředila v institucích, které ke zvýšení své technickoekonomické úrovně používaly obelhávání zbytku společnosti. Vědění se soustřeďovalo v různých egyptských, indiánských či jiných chrámech. V klášterech. Mělo to svůj význam a jinak to nešlo. I dnes to mnohé vědecké a jiné instituce provozují. Možná by to šlo bez toho, možná ne.
Nic z toho ale nemá a nikdy nemělo nic společného s pohádkou o Jéžiškovi a nikdy se nic nevyřešilo mumláním ani pálením obětí ..
Jak je pro věřící nepochopitelný samovolný vznik života na zemi, je pro ateisty naprosto nepochopitelný boží vznik života.
Pokud je bůh jen jakási představa v nyslích věřící, není žádnou hmotnou osobností, jak mohla jakási představa vzít pár atomů vodíku, uhlíku, kyslíku a dusíku a z toho uplácat život?
Studium kvantové fyziky mohu jenom doporučit. Rád se k tomu vracím, perfektní kurz je na
Prof. Mgr. Tomáš Tyc, PhD. o vědě a víře
V přírodě je vidět na každém kroku taková důmyslnost a dokonalost, že se mi zdá existence Stvořitele, který to vše naplánoval, jako nejpřirozenější vysvětlení toho, co pozoruji. Například "velký třesk", při němž začal existovat vesmír, se velice podobá představě stvoření světa z ničeho, jak to popisují první verše Bible.
A náš vesmír i naše Země takovéto vyladění podmínek má - a to tak přesné, až se tají dech. To také vidím jako něco, co silně ukazuje na inteligentního Stvořitele. ... V naší zemi má mnoho lidí stále hluboce zakořeněnou představu z dob komunistické propagandy, že věda a víra jsou ze zásady v konfliktu a že to byla vždy církev, kdo nejvíce bránil vědeckému pokroku. Je však dobře známo, že církev naopak významně přispěla k vědeckému poznání a šíření vzdělanosti a mnoho předních vědců historie (např. Einstein, Newton, Pascal, Pasteur, Lyell, Galileo, Mendel, Ohm, Planck, Kelvin, Faraday, Maxwell, Leibnitz, aj.) byli hluboce věřící lidé. A není náhodou, že moderní věda se zrodila právě v evropské, tedy křesťanské civilizaci.
Místo pro Boha vidím při stvoření vesmíru a přírodních zákonů. Ale věřit v Adama a Evu a že Bůh stvořil všechna zvířata tak jak je známe...se mi jaksi příčí. Věřící tvrdí, že lidstvo je tu 6000 let. Nikoliv víc, pak nevím kdo stvořil třeba Věstonickou venuší a různé malby v jeskyních (dle dokázaných metod na určení stáří se datují na 25.000 let př. n. l.), protože podle všeho to musel být asi zvířata...No to si musí každý vyřešit sám, literatury je na tato témata dost, takže můžete pátrat, taky zajít za farářem. A že by se to řešilo místo politiky? To by ten stát vypadal (né že by to bylo teď kdovíco)
Dle mě k víře žádná ligika potřeba není, buď věříš nebo ne. Osobně je mi bližší Darwin a jeho teorie. Mimochodem, byl to velký přírodovědec a vynikající pozorovatel přírody.
VericiVco, Vás někdo naučil nepřemýšlet?
Já se naopak neustále setkávám se snahou naučit děti (i dospělé) přemýšlet, případně pohlížet na věci a události v souvislostech, což pochopitelně vyvolává jak otázky tak hledání odpovědí.
Svádět něco na někoho (viz Vaše "naučili nás nepřemýšlet") mi tedy přijde mírně řečeno jako zříkat se vlastní odpovědnosti za zvolenou "pohodlnější" cestu (bez otázek a odpovědí).
No a co já s tím? Žiju dnes, zítra. Kdo věří v Boha je na něj odkázán, na jeho vůli, není svobodný, nikdo ho viděl atd.. Ale jako kšeft je to dobrééé, né? Většina lidí se musí starat o sebe, o obživu. Odkud přišli... neznají ani své předky. Objevili jsme se tu a jednou také můžeme zaniknout.
Zajímavé snad, ale k jídlu, ošacení, bydlení to není.
ono je to jednoduchý - pokud před stvořením světa nebylo nic a byl jen bůh a byl vším, tak po stvoření světa byl bůh opět vším a tedy cokoliv kolem nás je bohem včetně nás
ověřováním teorií nějak neztrácím čas, je mi to jedno.a různý pámbíčkáře včetně největších církví naprosto nepovažuju za lidi, který mají páru o tom co to Stvoření a nejen našeho světa vlastně znamená.
navíc si myslím, že jsme trochu moc omezený na to, abychom takovýhle vyšší věci vzniku vesmíru apod vůbec dokázali pochopit.
Nezlobte se, ale už Váš dotaz, nebo jak to nazvat si odporuje. A to v jedné věci. Trápíte se, že Vás nenaučili přemýšlet. A řekněte mi co jiného přináší víra, než potlačení přemýšlení. Jediné co Vás učí, je slepě věřit v bibli. Co je v ní napsáno je pro Vás zákon. nepřekročitelný zákon. A nezlobte se, to není přemýšlení, natož kritické přemýšlení. Jakýkoliv praktikující věřící, se kterým jsem se kdy bavil, naprosto odmítl byť i jen myšlenku na nepravdivost bible. Jediné o co mu vždy šlo, v jakékoliv debatě, přetáhnout mě na jeho stranu. Ta stejná snaha čiší i z Vašeho dotazu.
Ja bych k tehle teme rekl jen tolik, ze pokud nekdo necemu nerozumi, tak to neznamena ze v tom nevyhnutelne musi byt neco nadprirozeneho, treba je to proste tim ze je ta osoba duta jak bambus. Mnoho vericich lidi je takovych _ evoluce (nebo jine vedecke fakty) jim proste nedavaji smysl protoze jim nerozumi, a okamzite to proto svrhnou na neco nadprirozene.
Nekolik myslenek k vasi otazce:
_ Proc buh potreboval stvorit vesmir takovy veliky a slozity? Proc vsechny ty slozite fyzikalni zakony? Vsechny ty atomy, kvarky, fotony a nevim co vse. Proc tolik galaxii, planet, mlhovin? Vzdyt by stacila jedna koule, treba by to ani nemusela byt koule, mohla by to byt plocha jak si lide kdysi mysleli, a bylo by to mnohem jednodussi. Naopak kdyz tyhle veci vznikli samovolne, tak to neni prekvapive ze jsou pomerne slozite, jeden fyzikalny zakon navazuje na dalsi, a vytvari slozity system.
_ Rikate ze dukazu pro evoluci je strasne malo. Strasne malo je sice relativni pojem, ale presto je to mnohem mnohem vice nez dukazu pro existenci boha. Filozofie se nepocita, neni to veda a jeji domneky neni mozne experimentalne dokazat.
_ Rikate, "že v boha nevěříme jen proto, že nám to tak vyhovuje více." Proc kdyz je buh tak dobry a dokonaly nam nevyhuje v nej verit? Proc takovy laskavy buh odpuzuje lidi od toho aby v nej verili? Tohle prece nedava smysl. Proc kdyz je buh tak dobry tak neveme vsechny lidi rovnou do nebe? Rikate protoze nam dal slobodni vuli? Ja se ptam jaka to je slobodni vule kdyz mate na vyber mezi nebem nebo nesnesitelnimi mukami po celou vecnost? To je jako se vas zeptat jesli chcete 1000Kc nebo facku. Tohle neni slobodna vule. Tohle je bu bu bu, poslouchejte co rikam a dodrzujte me pravidla jinak uvidite!
No ono hned v základu diskuse je založeno na problém v té předpokládané kontradikci víra kontra věda, nebo, chcete-li, stvoření x evoluce. to už dávno neplatí, při nejmenším ne absolutně (i když, stále si to řada lidí jak z církví, tak z "atheistického prostředí" jinak nedovede představit. Nebudu to rozvádět, jen jako takovou jednu z možností: proč by třeba Bůh nemohl nastartovat evoluci a pak už to jen sledovat? To je zjednodušení, ale zkuste si sehnat něco třeba od Marka Orko Váchy (namátkou). což je katolický kněz, přírodocvědec a "věřící vyznavač evoluce", Víc už psát nebudu, jak říká tazatelka, na vyřešení mého podnětu by bylo třeba knih a ne krátkých "Já v boha věřím" a "Já věřím v evoluci".
Já jsem bytostně přesvědčen,že evoluční vývoj (nikoliv stvoření) je dnes a denně názorně patrný, zřetelně viditelný , zdůvodnitelný a dokázán.
Několik příkladů:
Dnešní elektronika vznikla stvořením a nebo vývojem? Dnešní nové neduhy lidské společnosti , včetně zdravotních, byly stvořeny a nebo naopak? Rozvoj (pohyby ve společnosti ) čehokoliv ve světě je produktem nadpřirozené síly? Sám člověk je stvořen jako dítě , dále jako dospělý , jako stařec a nakonec jako lidské ostatky? Vše co vidíme kolem, je produktem vývoje _ evoluce, od jednoduchého ke složitějšímu na základě předchozích poznatků. I příroda a lidská společnost se řídí zákonitostmi z nichž jsme dosud všechny neobjevily a nepojmenovaly . To je zdroj a důvod k obracení se k nadpřirozenu, k Bohu. Nehledě na to, že věřit v nadpřirozeno-v Boha, v důsledku vede člověka k tomu: Nemá cenu se o něco snažit, stejně to zařídí Bůh podle svého. Toto se dá cíleně zneužívat. Atd. atd. Zdraví- Miro
doplněno 09.10.12 14:57:Pokud bychom si představovali a nazývali Bohem, všechny přírodní i společenské zákonitosti, tak jsem ochoten věřít.
miro:
už existují důkazy, že někteří živočichové mají zcela shodnou stavbu některých orgánů, přestože se vyvinuli v cela odlišném prostředí a to svědčí v neprospěch evoluční teorie, myslím, že pravda bude někde uprostřed
To že je na všem patrný vývoj neznamená, že nebyl někde počátek. I elektronika, než se mohla vyvíjet byla nejdřív stvořena :D
Jsem pro pravdu někde uprostřed, ale jen ze solidarity , kompromisů a jen na nějakou dobu , ALE: Podobná stavba orgánů se objevuje též např. v technické praxi. Např. kruh jako takový,je obdobný na celém světě ne-li vesmíru. Vzniknul, uplatnil se na základě, poznaných výhodnějších podmínek pro pohyb a nebo byl stvořen Ano vše má svůj počátek , ale také konec a jaký je počátek Boha, stvořil jej někdo? miro
Srovnávat kruh a například stavbu oka chobotnice a člověka asi moc nelze. A pravě tam je ta vážná trhlina evoluční teorie, proč má jeden druh chobotnice a člověk hodně podobnou stavbu oka?
doplněno 09.10.12 15:36: Proč by byl člověk vlivem evoluce vybaven mozkem, který využívá z desetiny? - další trhlina
Neda mi nedpovedet:
Nevim co presne myslite tou stavbou oka u chobotnice a cloveka, ale oko je univerzalni organ s vice mene stejou stavbou v vsech zivocichu. Prikladam ilustraci evoluce oka.
Co se tyce desetiny mozku, tak tohle je mytus. Wikipedie se mnou souhlasi: en.wikipedia.org/...
Dale tady mame evolucni artefakty u lidi, ktere jaksi nejsou potrebne, ale presto je lide maji, treba:
Slepe strevo, kostrč (pozustatek ocase), usni svaly (u zivocichu hybou usemi, u lidi ne tak docela). Tyhle informace jsem cerpal z listverse.com/.... Trhlina?
orgán s více méně stejnou stavbou... proč u zcela odlišných živočichů, vyvinutých v zcela rozdílných podmínkach je to zrovna více?
doplněno 09.10.12 16:34: jestli je to s využitím mozku mýtus nebo ne, nemění nic na tom, že to jak lidský mozek vypadá taky moc nepodporuje teorii evoluce
Oko slouzi vzdy na ten samy ucel, a proto se zdokonaluje (vyviji) vzdy v stejnem smere, viz. ilustraci v predchozim prispevku.
Pro lepsi vysvetleni si prectete treba tenhle clanek:
doplněno 09.10.12 16:44:Proc si myslite ze lidsky mozek nepodporuje evoluci?
Ten link co jsem sem dal je nejaky divny, asi je to automaticky preklad, ale najdete si convergent evolution v anglictine kdyz vas to zaujalo. Je tam popsano taky to oko.
Lidský mozek prošel evolučním skokem, pro který zatím není jednoznačné vysvětlení.
doplněno 09.10.12 16:52: Je jednodušší přijmout, že za všechno může jen evoluce, ale trhliny má, jinak by to nebyla "evoluční teorie"
Je mnoho hypotez o tomhle "evolucnim skoku", a myslim ze v nejblizsich desetiletich da veda na tuhle otazku jednoznacnou odpoved.
Evoluce - evolucni teorie. Gravitace - gravitacni teorie. Ma gravitacni teorie trhliny? Je to jenom hra se slovy.
doplněno 09.10.12 17:16:Je jednodussi prijmout ze za to vsechno muze nejaka kouzelna bytost ktera louskla prstem a bylo to. Jo veda je tezka.
Tak jsem se nedobře vyjádřil, víme toho o gravitaci hodně, ale to zásadní co tu sílu způsobuje, co je jejím nositelem atd. se dodnes neví, stejně jako o magnetismu
Ale jo vi se toho hodne. Nastudujte si fyziku. To ze nektere hypotezy (jako castice graviton) nebyli experimentalne dokazany neznamena hned ze tomu nerozumime, ale ze proste zatim postradame techniku na overeni techto hypotez. Vemte si takovy higgsuv bozon. Donedavna to byla jenom hypoteticka castice predpokladana teoriemi, ale jakmile vedci ziskali potrebnou techniku tak se ji podarilo experimentalne dokazat. A konec koncu to co zatim o tychhle vecech vime nevyzaduje existenci zadne nadprirozene bytosti, vsechny rovnice vychazeji, vsechno do sebe zapada, a co prozatim nezapada zapadne kdyz teorie vylepsime. Za tech par tisic let to ve vede vzdy bylo tak. Kdyz tam nekde najdeme dukaz o bohu tak hura, ale zatim nic moc.
No, ony ty "zcela rozdílné podmínky" jsou z pohledu fyzikálních a chemických možností vlastně prakticky totožné: teplota (mohou být milióny stupňů, ale vývoj probíhal prakticky při stejné teplotě), intenzita záření, složení dopadajícího záření, síla gravitace, chemické prostředí - všechny podmínky jsou prakticky shodné, proč by se tedy nemohl vyvinout dost podobný orgán?
ZLO NEEXISTUJE
Existuje Bůh? - - - Neexistuje. Bůh je jen nedostatkem poznání. Můžeme nalézat a vysvětlovat přírodní jevy, ověřovat vědecké teorie, vytvářet nové, upřesňovat staré, hledat souvislosti. Ale nemůžeme zkoumat Boha. Slovo Bůh jsme vytvořili my, lidé, abychom pojmenovali původ jevů, pro které zatím nemáme vědecké vysvětlení.
Nechci zlehčovat Váš příspěvek, který se mi líbí. Ale nedalo mi to.
"hm", Váš argument se dá použít i obráně: "z nedostatku poznání se nevěří v Boha". Jak napsala zadatelka dotazu: "Já v boha věřím" a "Já věřím v evoluci". Každý to má jinak. - pt
Zapomeňte na církevní představy o Bohu. Boha theologie nezajímá.
Zkuste to takto:Víte,že existujete?Víte,že je svět kolem Vás,že ho vnímáte?Dokážete to vysvětlit,tu existenci,to bytí? Dokážete vysvětlit skutečnost,které jste neoddělitelnou součástí? Víte,že jediné co existuje je skutečnost? A teď ještě doplňující otázka. Zkuste o ní přemýšlet.Kdy je skutečnost?
Nechci to rozebírat, protože má samozřejmě každý pravdu svou, ale v podstatě bych měl názor obdobný Bmbxovu a Kartagincovu.
Evoluce, vývoj, přizpůsobení a tuning v průběhu času určitě bezpochyby existují. Stvoření je pro mě ale pravděpodobnější než "globální" evoluce jako jediný způsob vzniku všeho života.
já myslím že evoluce tady rozhodně byla a je... co se člověka týče.. ale jestli jsme vznikli přimo z opice nebo nás někdo stvořil, to už dnes asi s jistotou nikdo neřekne.. a taky si myslím že bůh a evoluce se nijak nevylučují.. pro mě je bůh nejvyšší energie nebo inteligence nebo jak by se to mohlo nazvat...
Odmítám být z opice, já se přikláním k pokusům mimozemského vědce. Pozor, pokus stále pokračuje. Neexistuje člověk co něvěří v Boha, pouze si toho svého Boha každý představujeme jinak. Výklad křesťanství , Bible mě neuspokojil ale to neznamená, že nevěřím, že tam kdesi někdo nebyl, není. Že nám sice bylo dopřáno myslet ale jen velmi omezeně aby se nestalo, že budeme chtít být chytřejší než stvořitel. Svůj názor moc neventiluji aby si lidé kolem nemysleli, že mi hrabe.
pouze si toho svého Boha každý představujeme jinak. Nejsem každýýýý. Toto jde mimo mne. Už někomu pomohl?
z opic nepocházíme,byli jsme tu nasazeni z jiné planety jako jediný lidský tvor n tuto zemi,
v něco člověk věřit může a i ten někdo tomu říká například "bůh!
věřte v sami sebe,ve štěstí a lásku!
Buss a proč by vám měl kdosi pomáhat? Vám bylo umožněno myslet a rozhodovat se a ten někdo jen sleduje jak se v které situaci zachováte a zatím marně hledá kde udělal chybu. Doufám, že na to brzy příjde a napraví to, jinak jsme jako lidstvo víte kde.
lidus. Souhlas . Osobně zastávám již zde nastíněný model - "cosikdosi" to tady kdysi nastartovalo. Pak už se vše mohlo vyvíjet - viz evoluce. A domnívám se tak jako Lidus, že ještě nejsme připraveni pochopit, či dozvědět se celou pravdu, páč by to třeba urazilo naši ješitnost (to, že je "cosi" chytřejší než my všichni). V tu chvíli bychom byli schopni se spojit (tím myslím všechny lidi - nejen proletáře
) a bojovat proti tomu. Nemáme v sobě zatím pokoru. A je jedno, jestli napíšu, že nám chybí pokora k sobě navzájem, k přírodě, k Bohu. Ono je to vidět už tady v tomto vlákně. Probírá se tu teorie. A už se to tu hádá a napadá, neb JÁ A JENOM JÁ mám pravdu
. Jestli "nás" někdo stvořil a tohle vidí, musí mu být hodně moc smutno
. Tady většinou vystane otázka: A proč Bůh dopustí zlo, války... Přijmeme-li teoreticky možnost, že Bůh je praprarodič nás všech, tak nás jako "lidstvo" nechává dospět. Buď si během dospívání uvědomíme, že takhle ne, nebo to je naše volba a zničíme sami sebe. Je to jako v normální rodině. Vychováváme děti, chceme pro ně to nejlepší, ale najednou se to nějak semele a z našeich dětí může být grázl
. A my nad ním zlomíme hůl, páč dost bylo naší pomoci.
Takže za mě - věřím v jakousi vyšší inteligenci na úplném začátku.
Pokud si pod tou vyšší inteligencí představujeme Boha, nebo fousatého dědečka na obláčku, tak si logicky musíme klást otázku, proč dopouští aby bylo zlo a války. Pokud je to vyšší inteligence, která to nastartovala, nebo já osobně si myslím, že to jen nenastartovala, ale pořád má nějaký vliv, tak i války jsou a zlo jsou prostě součástí toho všeho, ta vyšší inteligence nás obdarovala mozkem, který je schopen zlo páchat, pokud ten mozek vymyslel atomové a chemické zbraně, které jsou nás schopny zničit, pokud ten mozek vymýšlí věci, které nám ničí životní prostředí, tak ten samý mozek se probere a zabrání tomu všemu, nebo taky ne - svět neskončí, nějaký druh to vše přežije a bude život pokračovat dál, třeba bude hlavním obyvatelem země šváb, nesmíme být tak sebestřední, nesmíme se pořád považovat za pány tvorstva.
Pro hluboce vědecky založené je tu např. kniha Darwinova černá skříňka. Když si dám vyhledat třeba "Vědci proti evoluci" , mohu se dopídit pro laika srozumitelnějších důkazů, proč evoluce je nesmysl, který si ale přejeme. Vždyť ani Darwin na své teorii netrval a sám řekl, že když se v budoucnu zjistí to a to (např. že některý orgán se nemohl vyvinout během jedné generace - to se po smrti Darwina prokázalo u oka), tak jeho teorie je hodná leda koše.
Jsem velice přemýšlivý i vzdělaný člověk, ne naivní pánbíčkář. Jen nejsem ochotná "jít s lumíky" kamkoliv jen proto, že tvoří většinu )
Díky za všechny vaše zajímavé reakce!
Rikate ze jste premyslivy a vzdelany clovek, co nepopiram, ale mne pripada ze vy "jedete s lumiky", akorat tyhle lumici jsou proti evoluci. Kniha kterou zpominate je napsana Mihaelem Behem ktery propaguje inteligentni dizajn. Vedecka presnost tehle knihy je pochybna ( en.wikipedia.org/... Dale tady pisete neco o evoluci behem jedne generace a ze se neco prokazalo o evoluci oka _ rozvedte tuhle informaci nebo uvedte hodnoverny zdroj. K vasim bodum: podivejte se tady: en.wikipedia.org/... je tam vycerpavajici databaza prechodnych druhu. Prechod nezive hmoty k zive neni doposud stoprocentne objasnen ale tenhle clanek poskyuje opet vycerpavajici mnozstvi informaci: en.wikipedia.org/...
Ja to vidim tak ze vam se evoluce moc nepozdava a proto jste si nacetli ruzne clanky a knihy zamerene proti evoluci a berete tyhle informace jako dane. Kdyz si ale chcete udelat objektivni nazor musite se taky obeznamit s informacemi druhe strany a az pak vyvodit zaver. Na tyhle vase body jsem tady poskytl odpoved clanky z wikipedie, coz je skutecne ten nejzakladnejsi, velice lehko vyhledatelny zdroj informaci. Jak vas muzeme vubec brat vazne kdyz si vase tvrzeni sama nedokazete takhle overit?
Kdyz chcete cteni ze strany evolucionistu, tak doporucuji zacit treba Dawkinsem, ten se taky zabyva evoluci a existenci boha. Nactete, a pak hodnotte ci evoluce jo nebo ne.
Však údajně člověk byl uplácán z bláta - neživé hmoty a byl mu vdechnut život.?! To neni důkaz?
Krásný den přeji - miro
doplněno 10.10.12 11:33:Důkaz pro p."vericivco"
No, já vím, tohle je trochu zlomyslnost, když tvrdím, že víra a věda jsou dvě různé oblasti, z nichž každá vyžaduje jiný způsob zkoumání, ale hezký bonmot to je (i když samozřejmě, nic nedokazuje, spíše jen podtrhuje obsah první části této mé věty.
Mimochodem, víte (myslím vericivco), jak velká shoda příznivých okolností je třeba ke vzniku zkameněliny?
Něco jsem napsal, ještě malinko rozvedu svůj pohled.
V otázce jde o dvě nezávislé věci, dva okruhy.
Jednodušší se mi zdá otázka "Věříte v evoluci"? Tady je můj pohled jednoduchý a jednoznačný: především to není otázka víry, teorie evoluce jsou (ano, jsou, množnéčíslo) teorie (což je víc než hypotéza), sama existence evoluce je potvrzena fakty a ne že věřím, vím, že evoluce existuje. (To ostatně ví každý šlechtitel, ať už koní, psů, rostlin...), a potvrzuje to mnoho a mnoho bezpečně zjištěných faktů.
Druhá otázka pak je věříte v Boha? (Taky se občas tady objevila slova o víře ve stvoření, to bych moc nerozebíral, protože tato formulace nápadně připomíná víru v kreacionismus, což se tváří jako vědecká disciplina a tudíž podle mne podléhá vědeckému zkoumání a to ukazuje, že je to teorie nepodložená, pracující spíše s proklamacemi než s fakty, a oslovující spíše laiky jako je třeba pan Hájek z Hradu než informovaného nebo aspoň přemýšlivého člověka. O tom píše Bruno (viz Datum: včera 22:41 Předmět: RE (2x): Teorie evoluce, teorie stvoření? ).. Jen namátkou ukážu na příklad takového svůdného, leč naprosto pochybeného argument, jako je hypotéza nevyvinutelnosti oka. To je oblíbený argument kreacionistů, která jsem naposledy četl ve stati dotyčného Hájka " Já z opice nepoch/..." . Podle tohoto argumentu, stručně řečeno, oko je natolik složitý orgán, že se nemohlo vyvinout, ale muselo vzniknout najednou; ergo evoluce je blbost.Hájek k tomu dodává: V Původu druhů o něm sám Charles Darwin poznamenal: "Kdyby se ukázalo, že existuje jakýkoli složitý orgán, který by nemohl být vytvořen početnými a postupnými malými modifikacemi, moje teorie by šla úplně ke dnu."
A hned v další větě tvrdí, že takovám orgánem je právě oko, ale cudně nám zatajuje, že "možný způsob evoluce oka přes funkční a stále dokonalejší mezistupně navrhl již Darwin a dnes se tato otázka považuje za vyřešenou"( cs.wikipedia.org/...
Ovšem, (náboženská) vira a vírra ve stvoření jako takové není totéž, jako kreacionizmus (nebo "inteligentní plán"). a je to otázka úplně z jiného okruhu. Víra v Boha skutečně je víra, jé to vidím tak, že to není otázka vědy a "vědecký důkaz existence Boží"prostě neexistuje a ani není vyžadován. Mohou existovat různé individuální důkazy (ne ve vědeckém smyslu), které přesvědčí toho či onoho jedince, ale to jsou důkazy nesdělitelné, nepřenositelné; někdo třeba uslyšel hlas a následoval ho, například, ale druhý,kterému to řekl, je neslyšel a prostě mu nevěří. Mark Vácha třeba podpírá svou víru mimo jiné úvahou, že svět je krásný a proč by byl, kdyby nebyl stvořen (zjednodušeně řečeno), ale sám ví a otevřeně říká, že to není důkaz ve smyslu vědy (nicméně je to pěkná úvaha; přečtěte si od něk "Tančící skály". Ostatně jak chcete dokázat existenci Boží, když nejsme schopni Boha definovat. Dokázat nebo vyvrátit mohu například tvrzení, že Bůh je fousatý dědeček, sedící na obláčku, ale proč by musel být právě a jen takový? (Na druhou stranu, proč by pro někoho nemohl být takový, alespoň na chvíli?)
Takže zjednodušeně řečeno, evoluční teorie jsou vědecké discipliny, které sice nejsou dokonalé, nevysvětlí kompletně vše,ale pracují na tom a sama evoluce je potvrzený fakt; v evoluci se nevěří (jako se nevěří v přitažlivost zemskou, v kulatost země, et cetera). Víra v Boha je naproti tomu nevědecká, nebo lépe mimovědecká záležitost, to je skutečně otázka víry, a nijak nesouvisí s vědeckým poznáním (ne tak docela, žijeme v jednom světě a nějak si svůj názor na něj musíme dát dohromady, ale tyto dvě věci nejdou a priori proti sobě, Že Boha nejsem s to pochopit, i když v něj věřím? No a co? Ani ve fyzice, vědeckém to oboru, nerozumíme všemu; tam se o porozumění snažíme, ale proč bychom měli rozumět v oblasti víry.
"kartaginec", jsem ráda, že jsem Vás tady poznala, jste vzdělaný a moudrý člověk a máte velkou trpělivost, pochopení a takt.
Jak vysvětlit slepému, jak jsou barvy krásné? Jak vysvětlit hluchému, jak je hudba nádherná? Jak vysvětlit ...? - pt
Děkuji za pochvalná slova, ale já si je tak neberu, nebo zpychnu a nebudu s vámi mluvit
Jinak ty Vaše úvahy mi připomněly jednu krásnou anekdotu, ani nevím, kdy jsem ji slyšel poprvé, ale podařilo se mi ji dohledat:
Náboženství samotné ateismus vystihuje překrásnou anekdotou: Lidé přichází do
kamarat meho bratrance slysel ze jeden popredny astrolog pry rikal ze nadprirozeno sice existuje, ale buh jako takovy ne
Čemu tedy věřit, pane Bruno? Když pouze zdroje z internetu, které uvádíte Vy, jsou podle vás důvěryhodné? Mé citáty slavných můžete najít i v různých knihách, také na anglických serverech. Mnozí z těchto slavných již neexistují, těch ještě dnes živých se lze optat, zda vskutku řekli, že nevěří v evoluci, tedy věří v boha.
I já bych mohla říci: "prominte ale zacinam vas povazovat za trolla"
I sebelepší řečnický projev realitu nezmění. Domnívám se, že jsme všeci poukázali, že v dnešní době internetu si každý může udělat svůj vlastní obrázek dostatečně podložený logikou i selským rozumem, čemu věřit. Kdo má oči, uši a mozek dokáže najít podvrhy, kterými nám má být teorie evoluce vnucena. Vlastně nám ji nutit nemusí - právěže jí chceme věřit, vyhovuje nám...
"Pravda je v dnešní době tak zatemněná a lež tak zavedená, že pravdu může poznat jenom ten, kdo ji miluje."
Tady jde o to ze citaty nic nedokazuji. Ani citaty za ani proti evoluci. Taky nezalezi na tom jak slavny clovek to rekl. Muzete uvest tucty citatu proti evoluci a ja vam mohu najit stejne mnozstvi citatu za evoluci a proti existenci boha od stejne slavnych osobnosti.
Ptate se cemu verit? To je samozrejme v dnesni dobe internetu velice spravna otazka. Co se ja snazim rict je, ze existuje veda a pseudoveda. U skutecne vedy dokazete vyhledat kontrolovane studie, overene a podporene sirokou skupinou vedcu ( cs.wikipedia.org/... V prubehu let se dochazi znova a znova k stejnym zaverum. Tyhle poznatky sou vysledkem hodin prace v laboratori a v terenu( cs.wikipedia.org/... Naproti tomu pseudoveda ( cs.wikipedia.org/... je neoverena a nepodporena sirsi vedeckou komunitou. Casto se jedna o jednotlivce ktery doma v obyvaku vyspekuluje nejakou teorii, napise o tom knihu, casto poutavym a chytlavym stylem, lidi si to pak prectou a mysli si ze je to automaticky pravda. Jenze se skutecnou vedou to ma spolecneho malo, spis jde o popularni cteni, typu Da Vinciho Kod. A kdyz to neni jednotlivec tak to muze byt skupinka lidi, ktera si tim ovsem sleduje nejaky cil, typicky priklad je nabozenska agenda. Tyhle lidi pak vytahnou z teorie to co jim tam zapada, zkresli nektere fakty, neco si treba domysli, a na sve ctenare a posluchace pak vytahnou supr-vedecky slovnicek se spoustou vedeckych terminu aby zneli hodnoverne.
Samozrejme muzete verit cemu chcete. Ja se priklanim k faktum ktere jsou vysledkem desetileti seriozniho vyskumu stovkami inteligentnich vedcu, radeji nez k tvrzenim male skupinky lidi kteri vetsinou ani nejsou v obore vzdelani. Myslite si ze tyhle lidi jsou opravdu o tolik chytrejsi a "prokoukli"jakousi konspiraci biologu?
A proc si myslite ze nam "vic vyhovuje"verit v evoluci? Evoluce prece neni v rozporu s nabozenskym ucenim. Sama cirkev uznava evoluci jako fakt. Tak co by z toho podla vas nekdo mal ze by nam nanutil evoluci i kdyz to neni pravda?
Pěkná odpověď, škoda, že nelze hodnotit.
Já bych jen na závěr podtrhl: Věří(či nevěří) se v Boha; evoluce se studuje a ověřuje, to není záležitost z oblasti víry.
Odbočím - globální oteplování a vliv skleníkových plynů má stejně vědeckých zastánců jako vědeckých odpůrců, přesto je celému světu s úspěchem vnucováno to co tvrdí zastánci.
Ja bych rekl ze spis vam je vnucovano ze globalni oteplovani ma stejne vedeckych zastancu jako odpurcu.
No já to vidím asi takto. Jak už někdo psal nade mnou, v boha nevěřím, ale někdy se uchýlím k prosbám k němu. Věřím taky v evoluci ( přispůsobení se) , protože ji vidím. Po "revoluci" ( i před ní) do dnešních dob je vidět, že kdo se rychle přispůsobí novým podmínkám, žije lépe. To že se krade, z komančů jsou zapřísáhlí pravičáci atd je věc druhá. To už je o svědomí, hrdosti apod.
Třeba byli neandrtálci taky hrdí, slušní a vymřeli,... a ten zbytek, ze kterého jsme se prý vivinuli my byli jak současní představitelé státu a jejich pohůnci, a nebo to bylo naopak. To zjistíme za dalších 10 000 let.
Vím trochu mimo, ale mám na to jiný úhel pohledu.
Existence boha nemůže být prokázána ani tisícem citátů,které pronesli lidé,kteří vyrostli pod vlivem křesťanské demagogie.Dokonce i Darvin bezmezně v Boha věřil.Přesto úprosazoval evoluční teorii,která samozřejmě existenci Boha nepopírala.Jen poškodila kredit některých křesťanských postulátů.Pak nastoupila snaha,tohoto kacíře zničit.
JABRAKA
Kde vidíte snahu Darwina jako kacíře zničit? Samozřejmě i v boha věřící jeho doby měli právo říct, že to, co říká Darwin je výplod fantazie. Vždyť vláda za jeho doby i přes jeho výslovný nesouhlas prosazovala, že Darwin svou teorií vyjadřuje nevíru v boha.
Myslím, že někteří z nás chápou, že když v boha věřilo tolik lidí s tak vysokým IQ jako Einstein a Voltaire, k zamyšlení to je. Ještě když připočteme, jak je evoluce POUHOU teorií, neboť DOSUD nemá pevný vědecký základ - tento se s vyvíjejícím výzkumem dokonce viklá víc a víc, ač se čekal pravý opak!
Máte pravdu, paně Jabraka, že dnes (zvláště Češi) vyrůstají v totálním ateismu a jeho TOTÁLNÍM prosazování, není tedy divu, že tu padají samé takové úvahy a důvody, proč se hlouběji nezabývat jinou vírou než vírou v ateismus.
Kdo je trošku rozumný, tak ví, že "na internetě a v životě není sám", ale umírat jednou budeme každý sám za sebe, osamocen. Smrt, ač patří k realitě, není v ateismu "in" a proto se jejímu tématu vyhýbáme - inu jako smrti ) Při umírání bude pro nás "kurňa" důležitý, jestli ten bůh je nebo není. Jak se říká: v zákopech nenajdete nevěřícího (v boha).
Vy ale pořád stavíte víru v Boha a teorii evoluce proti sobě. A taky si pletete pojem teorie a hypoteéza; obrat "pouhá" teorie je trochu nepochopení toho, jak věda funguje.
Já bych klidně řekla, že bůh stvořil vesmír skrze evoluci, jenže mám pořád problém v tom, že dokázána je pouze evoluce v rámci druhu, ne mezidruhová.
Pokud skončíme u začátků (ikdyž začátek mohl být jen jeden), tak si vzájemně položíme otázku:
-
Kde se vzal "Velký třesk" (Big Bang)?
Kde se vzal stvořitel?
-
Ještě trochu z jiného soudku: jsme prý nejateističtější země v Evropě. A přitom patříme na špici, co se týče pověrčivosti, víry v horoskopy apod. To je dost zajímavé...
"vericivco", vidím to, jako Vy. Bůch tvořil, Písmo o tvoření mluví, jako o dnech. Rozumím tomu tak, že šlo o dlouhé časové úseky, mezi kterými je něco, co Docent Král nazývá "emergentní skok". Jak píšete, "evoluce" v rámci druhu, ne mezidruhová. Byl tam vložen počáteční "kód", či, jak to nazvat, dle kterého začalo tvoření, vyvíjení, či jak to pojmenovat, až došlo k cíli ke konečnému výsledku. Pak následovalo tvoření, ale muselo mít ten prvotní impuls. Vysvětluji si to přibližně, jako v semínku je vlastně celá rostlina s kořeny i s plody. Prvotní impuls, kód, v kterém byl život vložen Stvořitelem, čili Bohem...Když půjdou nevěřící v Boha před "velký třesk", jsou v koncích, tam nejsou zkameněliny, ani pazourky, ani kostry, ani jiné vykopávky, nevysvětlí co bylo nebylo...protože tam je Bůh...
Ale podstatné není dokázat Boha, podstatné je uvěřit a milovat celým srdcem, milovat Pravdu, a jediná pravda je Kristus...
"Zlo přichází tehdy, jako když přichází tma, nebo chlad - tedy v nepřítomnosti světla a tepla a lásky." <- základní chyba v úvaze
O kousek výš sám říká, že tma je tam, kam nepřišlo světlo, a chlad je tam, kam nepřišlo teplo. Tma je absence záření jako aktivního prvku. Chlad je absence tepla, energie, pohybu jako aktivního prvku. Je zlo absencí dobra, nebo je dobro absencí zla? Dítě, které hezky sedí a nic nedělá, je hodné a milé. Aby bylo zlé, musí být aktivní, musí se přičinit.
Tím prázdným, nulovým, pustým a prostým výchozím stavem je tma, chlad a dobro.
Oproti tomu světlo, teplo a zlo jsou stavem aktivním, činorodým, živým.
"dtordz", tak to je naprostý omyl, věc, kterou jste naprosto nepochopil. Naopak Ježíš vybízí k činnosti a říká"...co chcete aby vám jiní činili, ČIŇTE vy jim...", čili vybízí k dobré činnosti. Omylem je toto přísloví předáváno nepřesně, čili špatně a vybízí k pasivitě "co nechcete, aby vám jiní činili, NEČIŇTE vy jim...", čili nabádá k nečinnosti, nepředávání dobra...
Nezapomeňte, že výklad Písma nezáleží na rozumu lidském, zde přesně vidíme kam to vede, ke špatnému pochopení a k následně špatnému podání a výkladu...
vědci zatím dokázali v laboratoři" náhodný" vznik nějaký kyseliny a i to byl složitý proces a vyžaduje tolik náhod,že se to rovná nulové pravděpodobnosti,k výrobě bunky jsou ještě vzdáleni jako člověk v 12století k televizi.Kdo má rozum tak už jen s pozorování přírody si udělá správný závěr,když k tomu umí ještě číst,tak se nemůže splést,svět chce být klamán a zloděj,vrah a lhář většinou nechce vědět co je zač.Kromě toho lidstvo je lehce manipulovatelné,když neví odkud jde a kam směřuje
Vědci mají ten problém, že jejich zkumavky jsou moc malé a nemohou experiment provádět moc dlouho. Naproti tomu pro vznik života na Zemi byla k dispozici celá Země se svými velmi různými podmínkami fyzikálními i chemickými a stovky miliónů let času.
Při vývoji člověka byla víra důležitá, protože býval nevzdělaný, o jevech, které se kolem něho vyskytovaly, nevěděl nic a nebyl je schopen je svým rozumem vysvětlit. Tehdy plnila společná víra prvek, který sjednocoval lidi dohromady a takto sjednocení lidé měli vyšší šanci na přežití než nevěřící.
My všichni jsme potomci těchto věřících lidí a tuto schopnost věřit máme po nich zděděnou. U zaostalejších společností je stále vidět, že víra plní i svou dřívější roli - sjednocuje lidi a zvyšuje jejich šanci na přežití (aktuálně třeba islám). Ve vyspělejších společnostech přitom díky dnešním znalostem rozum vidí, že základy všech náboženství a svaté knihy nemůžou být pravdivé. Proto tam lidé přestávají věřit, ale tato zděděná potřeba věřit se transformuje třeba v horoskopy, kartářky a podobné nesmysly. Popřípadě si ti vzdělanější vytvářejí svého vlastního boha a svou vlastní víru.
V budoucnu už snad víra přestane plnit svou roli sjednotitele, který zvyšuje šanci člověka na přežití. Pak jako zbytečný a znevýhodňující prvek třeba postupně odumře, protože věřící člověk si sám dobrovolně klade překážky, které mu brání v pochopení toho, jak svět kolem něj vypadá a jak funguje.
je to již stará otázka, ale pokud ji někdo otevřel, rád by se něco dozvěděl. Musím zde dát odkaz na Docenta Miloslava krále, na vzdělaného člověka v přírodních a jiných vědách, ale také na člověka, který ne jen věří, ale má jistotu Boha. Přečíst si jeho některé knihy, kde na základě vědy, dokazuje Boha a mluví "o stvoření", které je v souladu s přírodní vědou. navím, zda se vyjadřuji přesně, ale v každém případě se můžete podívat na jeho stránky, kde je seznam i jeho knih. Samozřejmě, že předpokládám, že máte také doma Bibli a přšteno alespoň pár kapitol z Genesis (1. kniha Mojžíšova), aby jste věděl o čem je řeč, o čem Docent píše... vedaavira.cz/...
Díval jsem se na zmíněné stránky a je vidět, že zmíněný autor si vytvořil svou vlastní víru a svého vlastního boha. Předpokládám, že to udělal proto, že narazil na nějaký problém, který nedovedl vysvětlit vědecky a jím vytvořené náboženství daný problém řešilo.
Spousta lidí by tak mohla vytvořit nové náboženství třeba kolem mobilního telefonu, protože taky jeví, jak funguje a přítomnost boha by jim funkci mobilu osvětlila. Samozřejmě daná víra by dostala nafrak, pokud by se věřící dovzdělali v elektrotechnice.
"rv", prima, že jste se na stránky podíval a z jednoho pohledu vyvodil závěr...jste vážně rychlý student v úsudku...to je na Nobelovu cenu...
"rv", také vidím, že máte smysl pro humor...
A klidně doporučím i informace o dalších božských stvořeních. Materiálu k hlubokému studiu je skutečně nepřeberně a kdo má potřebu, má i z čeho vybírat. vesmirni-lide.cz/...
Dle všech indicií, nenalezených spojovacích článků a to nejen mezi živočichy ale i mezi jednotlivými "vývojovými" stádii lidí, a vzhledem i k časové nemožnosti evoluce (jen ke vzniku jednoduchých organismů je třeba tolik času, že by v případě vyšších organismů byli tito starší než je stáří naší Země) je nejpravděpodobnější že život vznikl, respektive byl stvořen mimo tuto planetu, sem pak byl přímo a cíleně "dosazen." Kdo chce zvědět více, založit své poznání na znalosti textů starých civilizací i nových vědeckých poznatků, nechť si přečte knihy od i.Ivo Wiesnera, Předpeklí ráje, a Bohové a apokalypsy, tudy vede cesta.
Když nemohl vzniknout život na zemi, jak tedy mohl vzniknout kdekoliv jinde ve vesmíru? Kdo a jak ho sem potom přenesl?
jenyk
Aha takle to myslíte omlouvám se bral jsem to trochu jinak Mohl bych to tady rozepisovat, ale lepší opravdu je pokud vás to zajímá podívat se na toho Wiesnera jehož knihy jsem doporučil. On totiž vystavěl své hypotézy nejen na poznatcích vědy znalosti starých mýtů a tradic ale dokázal vše "zkloubit tak" že to neodporuje pojetí stvoření samotného "Boha" a zároveň ani mimozemského vlivu. Lidstvo zde bylo vysazeno se záměrem "Nejvyššího" ale prostřednictvím dalších inteligencí a ras z již existujících světů. Dle mně je autor "nejblíže pravdě", neboť "patent na ni" pochopitelně nemá asi nikdo z nás.
I kdyz muze byt teoreticky cely vesmir plny inteligentnich civilizaci se schopnosti cestovat vesmirem, tak nektera z nich musela byt prvni.
Co kdyz ta prvni civilizace jsme my?
nikdo
Určitě nejsme tou první civilizací, to by se neobjevovali ve starých mýtech a pamětech národů i těch na sobě úplně nezávislých z různých konců světa tak pozoruhodně podobné příběhy o "bozích" kteří je naučili většinou obdělávat půdu stavět domy naučili je tajemství různých řemesel. Kdo byli ti "bohové"? Jestliže je něco naučili nějakým způsobem lidstvo vedli a vychovávali pak to jistě nebudou jen nějaké "smyšlenky" protože tohle smyšlenky "neumí". Čili ti bohové byli z civilizací jež tu musely být daleko před námi vzhledem k jejich technické úrovni a znalostem které všechny zdaleka nemáme ani dnes, (vlastnili "kameny" kterými se dorozumívali a měli i takové kde mohli vnímat minulé i budoucí události, byli schopni transportovat kmeny a národy v "kovových ptácích", měli zbraně které "zabíjely dítka v lůnách žen" /čili záření/ létali na svých strojích "rychleji než vítr" atd. atd. ) zda byli prostředníky Boha v aktu tvoření zdejšího života na zemi jak to i autor výše mnou zmíněných knih uvádí nebo jde pouze o čistě pragmatický pokus či plán jiných civilizací jak "zabydlet" ještě více jinak nehostinný vesmír je už na zvážení. Každopádně tyto indicie mluví jasně pro "stvoření" o samovolný evoluční vývoj se v případě člověka určitě nejednalo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.