Nejste přihlášen/a.
Traktory, kombajny, nakladače, řezačky, náklaďáky a přívěsné, závěsné stroje a přívěsy mají desítky tun a musí se se tím pohybovat na poli. Na poli můžou každou chvíli zapadnout do bahna a můžou se převrátit. Stroje mají spoustu funkcí a přístrojů na práci, které osluha musí znát a nemůže to být lehké. Potom musí jezdit po venkovských silničkách a cestách, kde zabírají většinu vozovky. Když pojedou proti sobě na polní cestě, tak je konec. Krajnice se s nimi může utrhnout a osobáci na ně jen nadávají, protože jezdí pomalu, zdržují provoz a nedají se lehce předjet. Na nečekaných místech vyjíždí z pole, to je zase nesnáší motorkáři, protože než vyjede těžký traktor s naloženým přívěsem, tak to chvilku trvá a může se přiřítit motorkář, který to nečeká a nedokáže zabrzdit a na sajtně po něm zůstane jen krvavý flek. Najíždění na pole ze silnice to samé. Navíc oni při tom třeba zastaví a zablokují celou silnici, protože se na ten nezpevněný nájezd musí trefit. Potom vozí na strojích a pneumatikách hlínu z polí, kterou ušpiní silnici, to taky lidi nesnáší. A za jízdy z nich padá seno, sláma, zrní, prach. Takže i ostatní lidi je nemají rádi. U starších strojů se musí navíc umět podřazovat s meziplynem a nerozjet to moc z kopce, jinak taky můžou skončit převrácený ve škarpě. A samozřejmě couvání. Couvání s dvouosou vlečkou, která má první nápravu otočnou je strašně složité a jak zacouvat třeba kolmo do garáže musí být peklo a záhada.
Takže proto si myslím, že zemědělci jsou nejlepší řidiči vůbec. I lepší než řidiči autobusů a kamionů. Souhlasíte?
Ahoj. Ano Frinkí. My jezeďáci jsme nejlepší. Hlavně někteří z nás. Mnozí řidiči-traktoristi umí jezdit s traktorem. Někteří s těma strojema dokonce dokážou pracovat. To couvání s dvounápravovým vlekem se dá docela brzo naučit. Co jsem nikdy nedal, je couvání se dvěma takovýma vlekama. A ještě třeba za roh, který je za dalším rohem. Asi jsme neměli na hospodářství vlek se zadním závěsem. Jinak, nikdy jsem za sebou nenechával vytvářet dlouhé kolony. Když se chce, tak to jde i bez nich. Ahoj.
Jinak, Bruno, napsal jsi kus pravdy.
Negeneralizoval bych to. Ano, znám několik řidičů - zemědělců, které vysoce uznávám, ale stejně tak se podobné lidé vyskytují napříč řidičským spektrem. Prostě - když je někdo dobrý šofér - tím myslím člověka s mozkem, který jezdí defenzivně, předvídavě a má stroj dokonale v rukách - tak je fuk, jestli sedí za volantem, řídítky či třeba rajčáky.
Podle mě jsou to nejméně ohleduplní šoféři, jeden 20 km/h po prostředku silnice za ním kolona že to jde vidět i z vesmíru a nezastaví a nepustí ani kdyby ho někdo na kolenou prosil, stejně tak to vyjíždění z pole .. nedívá do leva do prava většinou tam vletí jako největší kreténi a zase .. ploužívím kroukem vpřed. Nemluvě o bordelu který po nich všude zůstává - možná bychom měli učinit nějaké kroky - třeba jako v rakousku aby zemědělci po sobě všechen ten bordel uklidili - alespon ten nejhorší to bláto- nejen že je od toho každé auto zamrdané ale na mokru je to i nebezpečné, Přitom stačí aby zastavili a ty kola od toho nejhoršího očistili případně tam večer projel s vodou, no jo jenže dokud za to nejsou flastry až do nebe tak to nikoho nenapadne .
za 10 let jsem potkal snad jen pár slušných traktoristů, kombajnistů co když viděl že má za sebou kolonu zajel ke kraji, zastavil a ukazoval že může jet - jiní na to serou, protože jim za to nic nehrozí.
Ok. Ale bordel nejde uklízet, jak zamezíš tomu, aby z vozu nefoukala sláma? Nebo třeba čistit od hlíny kultivátor nebo pluh je práce na hodinu.
Vzpomněl jsem si.
A co tím chceš říct? Že je to tedy v pořádku? Šofér řekne nemám čas a je to? Veškerému znečišťování se dá zabránit nebo ho podstatně omezit. Na všechno jsou vypracované postupy, jde jen o to je dodržovat.
Stejně nechápu, co pořád řešíš. Tady se snažíš vyzdvihnout řidiče a přitom je tohle povolání pro tebe podřadné. Stavět do konfliktu traktor a motocykl je taky o ničem. Oba by měli dodržovat předpisy.
doplněno 04.08.15 19:06:V případě nehody, za kým myslíš, že půjde zodpovědnost?
doplněno 04.08.15 19:37:Myslíš si, že v Praze si dovolí vozidla, vyjíždějící ze staveb, znečišťovat vozovku?
Ale ty máš prostě svoji pravdu.
Chci říct, že si neumíš představit, co to obnáší. Víš kolikrát za den se traktor otočí mezi polem a statkem? Nutit trávit hodiny práce zemědělce, aby při každém výjezdu z pole očistli soupravu jen proto, aby Pražák měl čistou silnici, je dobrej fór.
doplněno 04.08.15 19:24:Sice máš pravdu, ale stejně je to celé nesmysl. Představ si, že by někdo, kdo jede (já nevím třeba) 10 krát denně tam a zpět měl při každém vyjetí z pole čistit 8 kol. Jak dlouho bych asi oškrabával tu nalepenou hlínu? facebook.com/...
To není jako v Praze vjet do myčky...
doplněno 04.08.15 19:48:A jak takové čištění teda v Praze probíhá? Praha navíc není venkov. V tom zákoně o silničním provozu se taky myslím říká, že řidič má před jízdou zkontrolovat vozidlo, pneumatiky, kapaliny, světla, brzdy, okna atd a dělá to někdo? Já tedy ne.
Ahoj. Když se dělaly hnoje, tak se toho taky dost natahalo na cesty. To prostě někdy jinak nejde. To jsem nechal rozestavit přenosky a někdy tam byl i lopaťák, aby ty největší kusy odhodil. Po práci tam zajel fekál a ten čurbes spláchnul do pangejtu. Když se bagrovalo kolem mýho baráku, tak jsem si taky objednal kropici z TS, která to párkrát projela a rozšpláchla ten binec stranou. Vždycky se dá udělat nějaké opatření. Je to jako se vším. Musí se chtít. A nebo musí někdo zatlačit.
To je slátanina, vždy záleží na řidičích, co dělají na poli je jjjch problém, my jim tam nejezdíme.
Nevím, co to je: Když pojedou proti sobě na polní cestě, tak je konec. Krajnice se s nimi může utrhnout a osobáci na ně jen nadávají, protože jezdí pomalu, zdržují provoz a nedají se lehce předjet. To jedou po čem? Já jezdím po polní cestě a kupa zemědělců a vždy se vyhneme, počká on, vyjede mimo cestu, nebo já či couvnu, jak to komu vyhovuje, no problem! Osobáci nadávají na polní cestě na utržení krajnice? Jaké máte sám zkušenosti? Máme pravidla jak se jezdí, tak je dodržujte.
To jo. Když se potká malé autíčko se zemědělským strojem na polní cestě, tak auto může couvat. Ale když se potkají dva traktory s dvouosými vlečkami, tak jeden musí couvat (pokud tam není místo, kde by se vyhnuli, což nemusí být) a to musí být sakra dobrý šofér, aby po úzké cestě vycouval i s přívěsem. Já bych to vůbec nedal.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.