Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Povoláváni při válečném konfliktu

Od: retax odpovědí: 10 změna:

Co dnes znamená být civilním vojákem v ČR? Nevím o tom moc, ale třeba při válečném konflitku se musí zapojit i třeba muži okolo 35 let či nemusí? Museli by jít i chlapi okolo 18 let? Jak by to dneska mělo fungovat? Nebo by se do boje zapojila čistě jen armáda? Mám teď na mysli civilisty, normální pracující občany této země, co by to pro ně mělo znamenat a jak by měli fungovat? V případě neochoty by je čekal trest? Co by to mělo znamenat pro ženy?

Budu rád za odpovědi :-P

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ctenar*
hodnocení

0x

Branny zakon. 18-60 let.

buss
hodnocení

0x

Co je to "civilní voják"? Vřele doporučuji si načíst branný zákon, který to řeší a trestní zákoník díl 8.

hodnocení

0x
Branný zákon se vztahuje na všechny osoby mužského pohlaví ve věku od 18 do 60 let,respektive od 1.1 v roce kdy dosáhne 18 a končí naopak 31.12 v roce kdy dosáhne věku 60 let,netýká se těch co jsou držiteli modré knížky s hodnocením Trvale neschopen!i když toto se týká těch co se zúčastnili odvodu.Mladší generace by se teprve musela být odvedena.
doplněno 23.06.15 14:41: Jednoduché-při odmítnutí narukovat při mobilizaci je trestné ,myslím že by se pak mohlo hodnotit pro danou osobu velmi špatně!
honoredeorigin

Proč se nevztahuje i na ženy, když máme tu emancipaci? Kdopak připomene, že i zde by měla být uplatněna "férová" kvóta?

Branný zákon hovoří o "občanech" - tím se myslí bez ohledu na pohlaví.

honoredeorigin

Pravděpodobně pujde také nejen o to, co je tam psáno ale jaký je výklad respektive jaká by byla, nedej bože realita. Pokud se podívám na Ukrajinu, kde se to děje vše v praxi, tam se také píše o mobilizaci žen do 50ti let věku. V určité fázi - ozázka je, kam sou nasazeny, do jakých útvarů. Stálo by za to, nasadit nejakého vědátora z univerzity, aby udělal výzkum v terénu na toto téma, možná i longitudiální. Takový výzkum bych si rád přečetl i za něj zaplatil.

buss

Nejsme na Ukrajině. Napřed číst a pak diskutovat. Co se stane, když odmítete si jít zabojovat? Neplatˇte, udělejte si průzkum na ulici sám.

doplněno 23.06.15 15:02:

Myslím, že už takový dotaz na účast v bojích tady byl. Poptejte se zde, zda chtějí jít cvičit, či za někoho bojovat. položit život. Fascinuje mě přístup lidí (některých) k I. republice, některých za II.sv, odboj, ta oddanost. Byl jsem dobrovolně! na cvičení, když byly ještě OVS (2001), kdy jsem si ho vyžádal. Dnes asi ne, přišel bych možná o hodnost. Bojovat dnes chcete za koho?

doplněno 23.06.15 16:11:

Myslím, že už takový dotaz na účast v bojích tady byl. Poptejte se zde, zda chtějí jít cvičit, či za někoho bojovat. položit život. Fascinuje mě přístup lidí (některých) k I. republice, některých za II.sv, odboj, ta oddanost. Byl jsem dobrovolně! na cvičení, když byly ještě OVS (2001), kdy jsem si ho vyžádal. Dnes asi ne, přišel bych možná o hodnost. Bojovat dnes chcete za koho?

repkin*

Současně se to netýká pracovníku bezpečnostních složek státu, neboť tyto složky v krizovém či válečném stavu vykonávají svou činnost na úseku vnitřní bezpečnosti státu zatím co Armáda ČR vykonává ochranu vnější bezpečnosti státu (zvenku dovnitř)

bambula*
hodnocení

0x

Na Ukrajině jezdila pátračka, čapla maníka na ulici 3 denní zaučení a šup s ním do válečné zony a pak hošánkové, každou chvílku oblíčeni zajati a.p.

vklus
hodnocení

0x

Už aby to bylo konečně by se mi hodila ta modrá knížka

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]