Nejste přihlášen/a.
Ahoj - bydlím v paneláku v Sokolově (věžák) - a na balkonech nám hnízdí vrabčáčci - tedy i u nás. Ale - máme kočky, které na balkon chodí a samozřejmě vrabčáky sledují -
Ale - už vypadly 3 holátka - kočky na tom nemohly mít žádnou vinu, ani si jich nevšímaly - je možné, že staří mláďátka sami vyhodili? - anebo proč vypadli - byli ještě slepí a neopeření.
V každém případě nás to inspirovalo k výrobě budky pro vrabčáky, kterou hodláme na balkon zavěsit. Je to krásná budka - ale není to blbý nápad - když na balkon chodí ty kočky?
Rádi bychom vrabčákům pomohli - ale třeba by se uhnízdily i sýkorky. V době vyvádění mladých bychom kočky na balkon nepouštěli - osobně jsem viděla i straku, která z balkonu 2-hého patra unášela v zobáku mladého vrabčáčka - nikdy na tento výjev nezapomenu - ale i straky taky musejí žít.
doplněno 13.07.13 17:31:Ahoj - tak jsme vyrobili (resp. můj partner) - krásnou budku pro ptáčky i s balkonkem - ale zatím tam fakt nikdo nechodí - leda bych se do tak krásné boudičky "nastěhovala" s chutí sama.
- na balkon naší sousedky dole nebudou v žádném případě ptáčci kálet - je to umístěné tak, že budou "kadinkat" jenom k nám . Zatím mám z budky velkou radost - ale - pokud tam nikdo nepřijde - kam ji mám dát? - a jak dlouho máme čekat na úspěch? Marcela.
Ahoj - tak už tam vrabčáčci chodí jako na krmítko - a už jsme jim tam umístili i mističku s vodou.
Jenom nevím, jestli budou hnízdit v boudičce - můj partner ji vyrobil podle návodů na netu - ale mně se zdá budka příliš hluboká. Dali jsme jim tam seno, ale přesto ...
Já si myslím, že za ta holátka může straka. Už je ale nestihla sebrat ze země. Mrcha! Mrcha je to!
Všimla jsem si, že v posledním měsíci straky nějak vymizely - nejsou snad zase masově a náhle vyhubeny?
doplněno 16.07.13 20:50:- jo a za vypadlá holátka straka nemůže, protože tak vysoko (do 10.patra ) straky nelétají a nikdy jsme je na balkoně neviděli. Je to záhada.
Pro "magdon"
- no - tady na sídlišti v Sokolově jich bylo "jako much" - ale teď o straku nezakopnete!
Možná to "hubení strak" ještě Prahu nezasáhlo - anebo straky v létě odlétají někam do lesů? - je fakt děsné horko - a ani moc vrabčáků kolem nevidím. Jak si to mám vysvětlit? - hubí se snad ptáci masově? (v dnešní "demokracii" a kapitalistické konzumní společnosti je možné všechno!)
Straky jsou sice zločinci, ale moc krásní zločinci - je mi moc líto, že to příroda takto zařídila. - už abych umřela a nemusela na to koukat. - No blbý nápad - ani na to nereagujte - jenom - mám moc ráda zvířata.
ale tak není to tak strašné. strak je tu hodně, ale zrovna tak dost je tu kavek, sýkorek a kosů. relativně často vídám i sojky a hrdličky a občas narazím i na žluvu či co to je za ptáka. vídávám jiřičky, ale vlašťovku jsem v Praze viděla snad naposledy v dětství. bydlím kousek od Vltavy, takže v parku míváme i racky. ale vrabčáků je málo, to je pravda (i když jednoho jsem viděla zrovna včera... po dlouhé době teda). jinak tedy holubi a přes zimu samozřejmě vrány nebo havrani (fak nejsem s to zapamatovat rozdíl... poučena jednou pohádkou vím, že jeden z nich má "kalhotky"... nicméně stejně pořád zapomínám, který )
Taky bydlím v paneláku a rozhodně bych nejásala pokud by sousedka nademnou zavěsila budku a ptáci mi káleli na balkon. Jediný kdo mi smí na balkoně hnízdit je poštolka, jsem ji vděčná, že úspěšně likviduje holuby. U domu máme několik stromů a tam dáváme do budky ptáčkům krmení a zavěšujeme lojové koule sýkorkám.
U nás v Brně jsem je nikdy neviděla ale od lońského roku na nádherné straky koukám z balkonu.
vite, oni vrabcaci jsou Asijsky druh a vytlacuji sykorky. Takze, kdyz budku, udelejte budku specialne pro sykorky... Pomuzete domaci prirode. Vrabcaku je tady opravdu "naduroda", domaci druhy nemaji prostor a pomalu vymiraji.
"Vrabcaku je tady opravdu naduroda..."
Nevím odkud jste, ale pamatuju dobu, že v Praze byly vrabců tisíce. Nezdá se mi, že by to v té době sýkorkám nějak vadilo. V posledních 20 letech ale o vrabce nezakopnete. Zato se tu přemnožily straky, které tu v nedávné minulosti byly spíš rarita. Ty rozhodně škodí ostatním ptákům víc, než vrabci.
Zdravím,
především pokud´ chcete pomoct, tak jim dejte misku s vodou,těžko hledají pití v dnešní době... mimo jiné budete mít i kino jak se koupou a moc jim pomůžete---
Takovou plytkou a na průměr trošinku větší.
Ahoj "ifkali"
mističku jsme jim tam dali - už se tam naučili chodit - ale tu naši krásnou boudičku nikdo nepoužívá. Vrabčáci si udělali nové hnízdo ve svém starém, ze kterého všichni vypadali. - A to jsme dělali boudičku přesně podle návodu na internetu - kteří s prominutím "blbci" na internetu radí? Marcela.
V přírodě jeden žere druhého, tak to prostě je. Jde pouze o to, aby přežily jednotlivé druhy. Já vrabčáky v uvozovkách "nemám rád", protože se neumí chovat slušně v krmítku Jako jediní zobáky rozhazují semínka slunečnic a vyhazují je ven. Sýkorka třeba si vezme semínko, odnese a přiletí pro další. Zvonek je sice "mele" v krmítku, ale aspoň je nerozhazuje. Btw. zjistil jsem, že tam kde jsou ptáci hodně krmeni přes zimu, tam se drží více i v létě. Důležitý je i zdroj vody, aby se měli kde koupat. Stačí menší lavórek.
Řekl bych, že vrabcům by na zahnízdění stačilo i nějaké prkno pod stropem balkonu. Mají rádi spíš prostor, nejsou to dutinoví ptáci jako třeba sýkorky nebo brhlík.
Děkuju za odpověď - vrabčáčci fakt rozhazují proso po celém balkoně - ale jsou děsně milí - pořád na ně všichni "čumíme" - ovšem my z jiného důvodu, nežli naše kočky - ale kočky i ptáky se snažíme hlídat.
Do mističky s vodou zatím nechodí - musíme to mít vše umístěné ve výšce, protože máme ty kočky. - tak čumíme dál - jsem zvědavá, jestli v naší budce někdo zahnízdí. Poslední měsíc kolem paneláků začala "svištět" hejna rorýsů a občas sem zavítá i modřinka. Tak zatím ahoj. Marcela.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.