Nejste přihlášen/a.
Tak už je tu říjen a Vánoce se už zase blíží. Těšíte se? Já už se moc těším, na pečení cukroví, na zdobení stromečku, na pohádky v televizi, na vánoční pohodu .. no prostě na Vánoce A co vy? Pečete cukroví? A jaká je Vaše nejoblíbenější pohádka? Ať si tady už teď navodíme trošku vánoční atmosféry.
Tyhle Vánoce budou zcela jiné, svět přecházi dle Mayů do nového cyklu a vše tomu nasvědčuje - Evropská unie se hroutí, naše vláda se hroutí, počasí je hodně rozmarné - prostě je vidět, že se to blíží...
Nemam rad vanoce bez snehu. Nemam rad nakupovani darku ve stresu, v obchodacich, nikde nevladne ta svatecni nalada.
Mam rad ten klid, kdyz vanoce jsou. Jidlo, pohadky, klid. Pohadky musi byt, S certy nejsou zerty, Byl jednou jeden kral, Cisaruv pekar, Andel, a proste filmy co si clovek pusti jen o vanocich.
doplněno 07.10.12 11:05:stribrnak: Co se tesit, ale kdyz ti to na kazdem rohu uz zacina vsechno vanoce pripominat. Obchodni centra uz budou za par dnu zdobit vanocni dekoraci
Zase už budou Vánoce? Tos mi zase zkazila náladu. Děti budou otravovat, co by všechno chtěli (od angličáku po plazmu za 30 tisíc), pak budou nas...ný, že dostali zase jen slipy a čokoládu
, manželka bude nervózní, že má málo druhů cukroví
, bude nadávat, že užíráme
, bude vzteklá, že jsme ještě nevyluxovali a neutřeli prach
, ruce mi budou smrdět rybinou a večer budu přežranej salátu, že se do Silvestra nehnu
. A pak zase přijde běhání a dieta, protože těch 8kg bude po svátcích dost vidět.
Tak si tak říkám, už aby to zase bylo za náma.
Nojo, ještě jsem zapoměl na ty pohádky. Míval jsem rád Pyšnou a Mrazíka a taky fůru dalších, jenže dřív je dávali jen na Vánoce. Když na to člověk čučí 4x ročně, tak ho to nějak omrzí a "TO" Vánoční z těch pohádek vyprchá.
Asi jsem jedna z mála, kdo se na Vánoce docela těší. Když jsem před mnoha lety začala pozorovat, že by stres mohl převážit nad radostí, zamyslela jsem se a odbourala všechno zbytečné. Žádný velký vánoční úklid, žádné drahé dárky. A žádné velké myšlení na Vánoce před začátkem prosince.
Někdy kolem Mikuláše začnu péct první z asi tří druhů cukroví, vanilkové rohlíčky mezi nimi musí být. Mám ráda rozsvícený stromeček a posezení u něj, těším se na vnoučky, až si přijedou rozbalit, co pro ně u nás Ježíšek nechal. Také mám v tu dobu svátek a vím, že dostanu krásnou azalku nebo brambořík.
Na pohádky se těším, s věkem se člověk stává dítětem...
Jinak samozřejmě nelibě vnímám všechno pozlátko v obchodech, jsem alergická na dudlaj dudlaj, odkláním oči od Santa Klausů. Vadí mi to, ale rozhodla jsem se, že mi to bude vadit do učité hranice a zlost v sobě nabobtnat nenechám.
Já si myslím, že by člověk měl žít okamžikem. Měl by žít tím co je. Radovat se z každé minuty daného dne, kdy ho nic nebolí, je mu fajn, něco mu chutnalo, potkal někoho, koho má rád, má se usmát, když najde zapadlou hračku, kterou dítě, zapomnělo při poslední návštěvě, uvidí poslední kytičku a krásně vybarvený list. Měl by osudu být vděčen, že mu to všecko dopřál Přílišným koukáním do budoucnosti neuvidí a také se nepotěší tím, co je dnes. To dlouhé koukání a uvažování dopředu způsobí to, že než k tomu dojde, je unavený, vystesovaný, má pocit, že všechno nestihnul. K čemu to?
Dnes je 7.října, ať žijí Justýny a všichni, kdo se dnes narodili. Nebudu koukat, jak se v marketech objevují Mikulášové!
,,No z takových věcí se těší lidé, ,,kteří již nepočítají že tady ještě dlouho požijí. Mladí myslí na něco jiného. Nevím,,nechci tady psát nějaké negativa,ale já se neobdivovala vybarvenému listu, v 18 letech ,,ale dnes už více,,,,,píšete do minulosti. Já se těším,kolik upeču dětem cukroví,,nebudu štěstím bez sebe,že jsem potkala sousedku ,,ale že přišli vnoučata ...člověk musí mít nějaký cíl a ne žít ze dne na den. Ano,jsem osudu vděčná,že se mohu těšit na těšení...asi tak- to beru já..Proč bych měla být vystresovaná ,nechápu...že se uvidíme s rodinou? Vždyť to je právě hezké.A tak to má být. Proč jsou lidi kteří jsou sami,třeba spáchají sebevraždy.
Se divím,že se nebudete koukat na Mikuláše,když se má člověk radovat ze všeho. Ano radovat se z prožitého dne, toto pořekadlo nesnáším. Nebo žij tak jako by byl ten den poslední..Co má ten člověk dělat? To je nezvládnutelné ...zase jenom řeči.
Ten článek mi připadal jako poslední sbohem světe...
Už aby se peklo cukroví,,,,,, voní celý dům!
Vánoce si řeším po svém. Nedělám žádný výrazný úklid, loni jsem už ani nepekla cukroví, po příbuzných jsme dostali krabičky s jejich. Na pohádky nekoukáme, spíš občas, náhodou, když to zapnu. Jediné, co s manželem máme opravdu rádi, jsou světýlka Ozdobíme stromeček už třeba týden před Štědrým dnem a dáme světýlka na okna. Pak si třeba večer vypneme všechny světla a koukáme na televizi jen za světel těch blikavých světýlek
To mám ráda. Jinak kdybych neměla mamku s mladším bráchou samotné, tak bychom s manželem asi ani neřešili Štědrý den - resp. večeři. Takhle ale jezdíme k nim, aby jim nebylo samotným smutno. Svým způsobem jsou pro mě Vánose spíš smutné - rozvedené rodiče nechávám po večeři oba samotné doma a mám pak výčitky, vzpomínám na ty, kteří už s námi nejsou...
Mluvíte mi z duše. Od té doby, co jsou kluci z domu, jsem konečně mohla přestat trdlovat kolem stromečku. Míváme velikou kytici borovicových větví, na kterou hodím šňůru bílých světýlek, a pak se jenom kochám tou krásou. Moje maminka už je sama, takže k nám tradičně přijde na večeři, a zase mě bolí srdce, když ji doprovázíme v té prosincové temnotě domů. Snažím se, aby s námi byli kluci, ale málokdy jim to vyjde. Nakonec vidíme se přes rok celkem často, takže si nechci vnášet do duše přebytečnou sentimentalitu typu "zrovna na Vánoce nevidím svoje děti, to je hrozné". Není, uvidím je zítra nebo za týden a viděla jsem je minulý měsíc.
Svátky se snažím trávit spíš v klidu, na procházkách, než sezením na návštěvách a bohapustým požíráním cukroví. Pečení si maminka nedá vzít, každý rok se domluvíme na dva víkendy, naflákáme spousty polotovarů a maminka to přes týden slepí a nazdobí. Já bych se na to vykvajzla, ale nechci jí brát tu radost, že to ještě zvládla. Možná budu stejná, co já vím.
Pro mě by Vánoce nemusely být - i když v koutečku duše nevím, jestli by mi nechyběly. Ale ta komerce s nimi spjatá, bez té bych se obešla s radostí. Ta hnusná reklama "co JEŠTĚ, JEŠTĚ pod stromeček" mě spolehlivě rozzuří.
Pokoj lidem dobré vůle...
Souhlasím s babkazov... proč bych měla už teď bláznit po vánocích, když sotva začal podzim? u nás krásně žloutnou a červenají stromy, včera bylo nádherné slunečné počasí... na vánoce je času dost... dneska sice prší, ale i tak můžeme strávit den příjemně...podzimně... já bych nepředbíhala událostem, ono to i tak letí až moc...
Proč už teď bláznit, protože je to módní, Amerika náš vzor tam blázní a masírují výzdobou v supermárketech plynule z jednoho svátku do druhého.
Hlavně to človíčkovi letí po třicítce a po čtyřítce ani nemluvě a do důchodu daleko ale nepočítám že tam dojdu tak souhlasím s babkazov užívat si dny které jsou a čumět do budoucna aspoň pro mě nemá cenu,stejně co si naplánuji do budoucna se nepodaří vždy se něco změní a já plány musel změnit taky tak už na to se... a neplánuji
Je pravda, že mám raději jaro a léto. Ale i Vánoce mají své kouzlo, zvláště, když jsou na sněhu. Což se podaří jen málokdy.
Vánoce jsem milovala jako dítě. Bylo to bezstarostné, mamka a babička napekly a mě vyháněly s bruslemi na rybník, abych nepřekážela /a neviděla, jak strojí stromek/.
Od té doby uteklo mnoho let. Dokud jsem i já měla malé děti, bylo to plno radosti a krásy. Obě dospěly, založily rodiny, odstěhovaly se. Zůstali jsme sami s manželem a jeho pomatenou maminkou. Loni jsme ji nemohli dostat ke štědrovečerní večeři. Jančila, že chce spát, že nikam nepůjde, že o ničem neví...Pak si namočila obě ruce do polévky. A položila je na damaškový bílý ubrus.
Letos uvažujeme, zda ji s tím obtěžovat a brát ji ke stromečku. Už neví o ničem. Ale zase si na druhou stranu říkám - třeba to budou její poslední Vánoce...
Cukroví peču ponejvíc pro dceru. Já jsem diabetik, babička má také vyšší hladinu cukru a manžel má zase velice vysokou váhu. Lékaři mu doporučují zhubnout aspoň 20 kg.
Pohádky jsme milovali, když byly pouhé 2 programy a pohádky dávali jedině o Vánocích. To jsme nezmeškali žádnou. Dneska je máme na kazetách, na DVD a už nejsou tak vzácné, jako dřív. Přesto máme rádi Mrazíka, Pyšnou, Se zlatou hvězdou, Popelku starou i novou, Martina Kabáta, Šíleně smutnou, nebo S čerty nejsou žerty. Jo a taky Ze mlejna.
Problémy jsou pokaždé s dárky. Oblečení - buď se netrefí člověk do vkusu nebo do velikosti, v nejhorším případě do obého. Knihy - nevím, jaké mají. Potraviny - to si koupí sami. Pak jsou tu ještě "serepetičky", neboli "lapače prachu", které člověk kupuje proto, aby něco dal. Ani to nemá cenu. A dát peníze? To mi připadá, že si dárce nechtěl lámat hlavu. Nakonec, Vánoce nejsou přece jen o dárcích.
Nejlepší by bylo každému dát zdraví. Ale to zase nikde nemají. Ani za peníze.
A protože letos doplácíme skoro 20 tisíc za plyn, mám Vánoce vyřešené. Však to také přežijeme, no řekněte sami. Jaga.
Taky mi vadí, jak brzy začínají obchoďáky lidi vnadit. Už v polovině října jsou k mání kolekce a čokoládové figurky, znějí koledy, stromečky jsou nazdobené. Zdá se mi to velice brzy, zanedlouho s tím budou začínat v srpnu. Dětem už na Štědrý den stromeček nepřipadá kouzelný, když ho už 2 měsíce vidí v Kauflandu, Globusu a všude jinde.
Za mého dětství to bylo jiné. Když v jediném krámě na vesnici daly 14 dní před Vánocemi prodavačky do výlohy větev a pár otlučených koulí, div jsme nosem neprorazili sklo. A to už jsme věděli, že Vánoce jsou opravdu za dveřmi.
Teda, jsem docela zklamaná z toho jak tolik lidí pomalu zanevírá na Vánoce. Já se teda těším Ne, že bych chtěla, aby už byly, ale těším se na ně. Dřív jsem je moc neřešila, ale v posledních pár letech to docela prožívám
Mám moc ráda výzdobu, kterou děláme hned na začátku adventu. Minulej rok jsem si docela pokoupila, ale i teď určitě přibude něco novýho
Minulý rok jsem neměla peníze na svítícího sněhuláka tak jsem na něj tenhle rok šetřila a snad si ho budu moct koupit
Nemám tolik peněz takže dárků nekupuju moc a ne nějak přehnaně drahé. Nekupuju blbosti, ale přemejšlím nebo sonduju co by kdo chtěl. Cukroví pečem s mamkou a minulej rok to bylo spíš na mě, ale docela mě to bavilo, takže budu píct i teď. Jídla máme vždycky dost, ale snažím se nepřežírat takže je to fakt jenom tak o kilo nebo dvě navíc
Na pohádky koukám moc ráda, protože přes rok je nevidím vůbec a ani bych nechtěla, protože pro mě to patří tak nějak k těm Vánocům. Nejradši mám asi popelku a taky Chobotnice jsou úžasný
Mikuláše a kolekce od září v obchodech neřeším. Je fakt, že Vánoce jsou víc a víc komerčnější, ale lidi by neměli zapomínat na jejich skutečnej význam a nechat si je zkazit kampaní v obchodech. Vánoce jsou fajn, ale přece jen ještě trošku daleko. Tak si zatim užijte podzim
Vloni na Štědrý den se nám narodil syn, tak letošní Vánoce budou zase v něčem nové a veselejší.
Zvažujeme, zda vǔbec máme mít vánoční stromek, protože syn hrozně rád cupuje kytičky a vše strká do pusy. Bez něj by to však nebylo "ono", takže to budeme muset nějak vymyslet.
Nemám ráda stres a vždy začínám dárky řešit v říjnu s rozmyslem.
Když jsme byly malé děti, tak jsme měly strašně rády Mrazíka. Nyní jsou mými favority Hrátky s čerty a 3 oříšky pro popelku. A také Anděl páně.
Určitě něco upeču, zatím nevím co, doufám, že něco bude moci i náš malý. Jinak já mám strašně ráda máminý pracny, ořechové košíčky (s rumem) zalité čokoládou a navrchu višně, pak klasicky linecké s domácí marmeládou či máčené v čokoládě. Péct asi pojedeme se synem k babičce, ve více lidech to lépe utíká a mǔže se "krafat".
Já se těším Miluji sníh a zimu a lyžování, dárky kupuji většinou po netu nebo jdu pro cílenou věc, také dárky ráda dostávám a zdobení stromečku je již od dětství mojí oblíbenou aktivitou, do které mi nikdo nesmí zasahovat
A vůni Vánoc nemusím rozvádět, miluji i vánoční výzdobu ve městě (nesmí to být kýč).
doplněno 08.10.12 18:40: Ahá, zapomněla jsem na cukroví U nás nesmí chybět hory vanilkových rohlíčků, včelích úlů a perníčků. A oblíbená pohádka? Těch je, dopoledne u zdobení stromečku sleduju, co se dá:D Ovšem S čerty nejsou žerty a Pyšná princezna jsou klasika
Polinek, Borax - jojo, hlavní je ta pohoda, kdo se ještě den před Štědrým večer štve při shánění všeho možného, tak toho lituju
Souhlas, když jsou děti, má to své kouzlo, je to takové... ještě pohádkové
martinaa... myslím,že Vánoce by se měly slavit ,,vždyť jsou jednou v roce...každý podle svého,svých zvyků a možností. Já souhlasím a jak jsou ještě malé děti,,je to nádhera. KLid,pohoda ,sníh ,pohádky ,ráno k telce kapr ,,,i ten shon je fajn ..nakonec,,
Dobry vecer,vanoce pro me predstavuji stres )
nicmene potrebuju koupit umely stromek. Eshopu existuje cela rada, tak jsem zkusila srovnavace zbozi..chci nejaky levny stromecek do 800 Kc, velikost 120 cm..
Na zbozi mi to naslo jen nekolik produktu - zbozi.cz/... – muzete prosim poradit eshop, vyrobek.. prosim na mail magda.blatna@email.cz ..Dekuji moc. M.
umělé stromky nepreferujeme,ale čirou náhodou mě ho tu nechal jeden kolega co je vozil jako rozvoz zboží,jestli bych ho někdy v budoucnu nechtěl,tak je tu v krabici,tak pokud jej chcete,zregistrujte se zde na poradně a napište mi do vnitřní pošty vaši adresu,na mail jsem vám to už psal,ale odpověd nikde,
S
doplněno 14.10.12 08:15:oprava ,já si nevšimnul,jste registrovaná,posílám do VP
v říjnu PT je ještě daleko do dušiček,ale svíčka a její světlo at ti svítí ještě dlouho!
snad to není svíčka na něco jiného než to co ty sama myslíš,je prostě brzo zpalovat svíčku už ted v říjnu,to aby Aurora ještě nevyplula!
"stříbrňák", nezlobte mně, mně se to tak líbí, vypadá to hezky, tak mi svítí svíčička. Tak mi to dopřejte ...
Nesnáším to lidské bláznění a zkupování kde čeho, jídla jak pro polský zájezd, dotazy zda už mám umytá okna a vysmejčený byt, předhánění se v tom kdo dal či dostal víc a dražších dárků... Vánoce jsou svátky klidu a pohody, ne honění se za úklidem, dary a krabicemi cukroví. Ano na takové Vánoce se těším, setkám se s milými lidmi, jistě že každý nějakou maličkost pod stromečkem najde ale rozhodně mi to nezrujnuje účet a nebudu týden dopředu nakupovat jako blázen abych pak od rána stála (já seděla) v kuchyni u sporáku. Už se těším na pohádky, jistě zase budou ty co znám z paměti Princezna se zlatou..., Byl jednou jeden král... Pyšná..., Tři oříšky..., Princezna ze mlejna.. Já mám nejraděj S čerty nejsou žerty ale na ty staré se podívám ráda na všechny když zrovna nejsem u rodiny a přátel nebo oni u nás.
NETĚŠÍM SE (Bojím se)
Mamka mi občas říkala, jak to chodilo u nich doma o Vánocích když byla malá - všichni se pohádali, rychle rychle - ještě tohle, tohle... Tak trochu si zakládala na tom, že chce mít Vánoce klidné a pohodové.
Později se to bohužel změnilo vypadalo to tak, že jsme se mezi sebou velmi pohádali - dostal jsem vynadáno, že s ničím nepomůžu a když jsem s něčím pomohl, tak to bylo špatně. Večer jsme se tvářili jak "blbci" jako by se nic nestalo - všichni se máme hrozně rádi, atd.
Tyto svátky nesnáším - většinou stejně pracuju (radši). Chtěl bych udělat změnu a na Vánoce někam odletět, aby mi všichni dali pokoj s těma všema přetvářkama. Zatím tedy nevím kam. Případné typy uvítám. Problém je v tom, že se říká, že Vánoce jsou rodinné svátky a bojím se nechat mamku o Vánocích samotnou - mohlo by to u takto relativně citlivé osoby vést k nějakým depresím a možná i něčemu horšímu.
doplněno 14.10.12 22:48:Když už Vánoce, tak maximálně takto (má představa):
Smrkovou větev do vázy + cca 5ks obyčejných ozdobiček. Do okna nějaká decentní světélka. Obyčejná večeře u stolu. Jeden, dva dárky - nějaké drobnosti (né blbosti). Poté vínečko či malého panáčka a popovídání si. Sem tam něco zobnout jako mlsek (k vínu sýr)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.