Nejste přihlášen/a.
Dávej klíče jenom na určené místo. Nejlépe na věšáček. Pak je vždycky najdeš. Chce to trochu sebekázně. Žádný po kapsách, nebo v tašce, u televize, na botníku apod..
Pod tohle se podepíšu. Mám jen pár míst, kam klíče patří - doma v zámku, v jednom batohu přední kapsa, v druhém batohu boční zipová, u bundy ta vlevo. Jinam je prostě NESMÍM dát, protože je pak NENAJDU.
Nevím, jestli je to součást mé "slepoty" (mám hodně dioptrií a bez brýlí fakt nevidím skoro nic), ale plno věcí si dávám stále na jedno místo, abych vždy věděla, kde je najít, i bez zraku. Když v noci nemůžu spát a potuluji se po bytě bez světel, připadá mi, že jsem na případnou úplnou slepotu dobře vybavená udělám fakt všechno (kakao, čištění zubů, úklid nádobí...). No, každopádně je to dobré i pro sebeorganizaci, mít všechno vždy na tom samém místě.
Co se týká povinností, vyplatilo se mi buď nevést si žádný diář, paměť si za pár měsíců zvykne a začne fungovat lépe, nebo si vést diář a do něj si ale pak psát úplně vše. Nelze to kombinovat, mozek brzy zleniví a pak si to, co není zapsáno, nezapamatuje vůbec. Ideální je samozřejmě první způsob, ale já vím, že když si občas něco dohaduju, jsem v presu nebo napětí, a paměť selhává.
Také využívám volných chvílí (čekání na bus, chůze někam, žehlení a jiné automatické činnosti) k tomu, abych si prošla v paměti, co všechno musím dnes/zítra/tento týden udělat, a pak to hned kontroluju v diáři, je-li to tak. Když je člověk zmatkář jako já, jiná možnost není.
Sem tam jedu systém lístečků na stole, ale to jde jen u věcí, které se dělají v práci. Jakmile je hotovo, lísteček vyhazuji, ale jakmile je třeba něco udělat jinde, tak to musí jít do diáře a když pak mám tyto věci na různých místech, je z toho mašlunk :-/
Udělej to jako já, zvykni si. Já jsem si už zvyknul. Navíc mě to netrvá 15 minut, ale klidně i necelá jedna minutka. Něco třeba dělám, potřebuju si pro něco dojít, tak jdu a najednou zjistím, že vlastně nevím pro co jdu. Dřív jsem se snažil si vzpomenout, v drtivý většině případů naprosto bez úspěchu. Tak teď když během cesty zapomenu co chci, zrovna se otočím a jdu zpátky. Pokračuju v práci a najednou vidím, pro co jsem to původně šel. Tak vyrazím znova. A lepší to už nebude.
Z duše nesnáším hledání. Mám štěstí, že do mě táta natloukl: Když už něco máš v ruce, dej to tam, kam to patří, abys pak tuhle věc nemusela do rukou brát několikrát a překládat ji a přemisťovat a nakonec hledat. Takže paměť vylepšíš tak, že zavřeš oči a sáhneš na místo, kde má předmět určené místo. A to proto, protože to místo jsi předmětu určil ty a neměnil ho.
DOPORUČUJI VÝROBEK GINKGO BILOBA ( K ZAKOUPENÍ::::: prozdravi.cz/... zlepšuje pamět
doplněno 24.06.15 16:24:Při jeho deno denně použivání jsou učinky překvapivé
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.