Jak poznat stupně piva

Od: Datum: 19.06.15 22:11 odpovědí: 11 změna: 21.06.15 08:56

Zdravím, jelikož nejsem znalec piva, tak se ptám pro vás na naprosto jednoduchou otázku.

Ptám se, jak poznám stupně piva? Mám na mysli například jak se řiká dvanáctka, desítka..jak to poznám? Když to neni napsané na flašce?
Osobně mám nejradši Desítky, prostě Kozla desítku (což je vlastně KOZEL SVĚTLÝ né? )

Nemám rád moc hořké piva jako Plzeň dvanáctku.


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: luha®
Datum: 19.06.15 22:37

Pokud máte vytříbenou chuť, poznáte u vyžších stupňů větší obsah alkoholu. Stupně jsou vlastně procenta a znamenají obsah mladiny v celkovém objemu piva. Uvaří se např. 1 litr mladiny a přidá se k ní 9 litrů vody a vznikne *desítka*.(vařit 10 litrů by bylo náročné na energie).

Datum: 20.06.15 04:57
avatar

Na flašce je napsán obsal alkoholu. Jinak chuťově je dvanáctka taková hustější, desítka je voda @luha stupně nejsou procenta.

Datum: 20.06.15 08:06
avatar

Já se k téhle otázce přidávám, protože si čas od času k těžšímu obědu pivo koupím. Také Kozla desítku miluji. Kupuji vždycky to nejlevnější, protože na lahvi žádné označení nenacházím nebo nemám brýle. Jedním pohledem mám vůbec šanci najít slabé, lehké pivo?

Datum: 20.06.15 08:24
avatar

Za mého mládí se vyrábělo i 7stupňové pivo. Toto pivo bylo povoleno konzumovat ve fabrikách, v horkých provozech, jako hutě či sklárny. Nikdy jsem je nepil, ale musela to být asi vodička:-D. U nás je minipivovar, který vyrábí m.j. i 15stupňové medové pivo, to jsem si zatím netroufl ochutnat.

Od: pivastupen
Datum: 20.06.15 11:12

U těch slabých piv, jak které, většinou ano, jsou to takové "vodičky", na druhou stranu, za "vodičku" dnes považuji i právětřeba Kozla světlého, takové nevýrazné, pivo bez chuti, ale jen můj názor...

Z této skupiny mě dnes napádá jen pivo Sládkův Měšťan, ten má myslím 3,2% alkoholu, a svého času měl méně alkoholu i Primus, Klasik od Prazdroje, plus ty marketové značky, třeba Grešlák - 3,4 % alkoholu.

doplněno 20.06.15 11:21:

A z těch LEHČÍCH piv možná ještě zmínka jen o ochucených pivních mixech, i když tam je zase trošku něco jiného - tam se stupňovitost většinou neuvádí, ale obsah alkoholu bývá od 2 - 3,5%, výjimečně více. U nealkoholických piv obecně nebo u ochucených nealko piv je maximální obsah alkoholu 0,50 %.

Od: slon
Datum: 20.06.15 10:53

Zhruba se dá poznat takto - slabší 10 označeno VÝČEPNÍ, silnější 12 LEŽÁK

Od: pivastupen
Datum: 20.06.15 11:09

Je to poměrně jednoduché, tedy ne tak jednoduché, ale pro laika snad dostačujcí:

Napřed orientačně podle legislativy - VÝČEPNÍ piva - kolem 3,7 - 4,4% alkoholu - na lahvích uvedena stupňovitost 10, výjimečně i 11

LEŽÁKY - kolem 4,5 - 5,4 alkoholu - na lahvi uvedena stupňovitost 11, 12

SPECIÁLY - nad stupňovitost 12, orientačně, obsah alkoholu bývá od 5,5 - až třeba do 8% a více.

LEHKÉ, někdy STOLNÍ pivo - stupňovitost většinou méně než 10, "devítka, osmička" - např. od 3,5 - 3,8% alkoholu.

plus některé další specifické pivní styly, zde asi nyní nepodstatné.

Obsah alkoholu musí být uveden na lahvi vždy, ale obsah stupňovitosti NIKOLI, to je pouze na dobrovolném uvážení pivovaru.

Označení stupňovitosti je taky individuální, např. u "jedenáctky" - někdy slovně uvedeno přímo "jedenáct, jedenáctka světlá", dále "11%", dále jen číslice "11", občas ještě postaru ve stupních "11°".

Pak taky záleží na tom, jak je pivo prokvašené, jak dlouho leželo a podobně.

Obecně, DESÍTKY a LEŽÁKY bývají normální produkty pivovarů, ta LEHKÁ piva jsou dnes především tzv. marketové produkty jednotlivých obchodů, například piva od pivovaru Holba (Ambrosius Speciál, Pirát, Lahváč) a podobně...

Desítky jsou opravdu tedy většinou označovány jako světlé, tmavé výčepní a podobně.

Obecně ano, desítky bývají "vodovější", ne tak výrazné, ale ani pro ležáky neplatí, že by byly hutnější.

Desítka je hlavně na osvěžení, k obědu bych si dal teda spíš nějakou dvanáctku ležák, přecijen je více prokvašené a na hutnější jídla dle mého názoru lepší.

Datum: 20.06.15 12:50

Ahoj. O kvalitách, stupních i % píva tu už bylo napsáno dost. Ale, bylo tu zmíněno používání nízko stupňových piv v horkých provozech. Minulý týden kámoška, co dříve dělala na huti a odnášela výrobky do chladící pece zavzpomínala. Chlapi skláři od píšťal tam měli na pití tu 8ičku pívo v lahvích. Prý, lepší než pít obyčejnou vodu. Jednou se jim začalo zdát, že ten patok nějak zlepšil svou chuť. V pivovaru asi začali stáčet jiné pivo a do flašek na lince napustili několik desítek bas 11kou s původními etiketami. Záměna se už nikdy neopakovala a nikdo nic o tom vylepšeným pivu nic nenapráskal. Asi byli dobrá parta.

Datum: 20.06.15 23:49
avatar

V první řadě je nutno pochopit,co znamená stupňovitost piva.Technologie stanovuje,kolik stupňů bude mít hotové pivo podle obsahu zkvasitelných látek v mladině.Tedy v podstatě podle obsahu výluhu ze sladu,pokud se nepřidají některé cukerné složky.Pak to má vliv na vykvašené množství alkoholu.Po zastavení kvašení,tedy po odstranění(filtraci) kvasinek zůstane určité množství sladového cukru(maltozy) a pivo je sladší.U tvrdších(hořkých) piv bývá i vyšší obsah alkoholu.

JABRAKA

Datum: 21.06.15 06:43
avatar

Jabrako, jojo, tomu už rozumím, ale vysvětlete mi, jak v sámošce poznám, jaké pivo si mám koupit na pití k dobrému trávení a zahnání žízně. Ale ne proto, abych byla spavá a "opivená". Podle čeho poznám tu správnou láhev, to správné pivo?

doplněno 21.06.15 09:35:

piva, děkuji. ;)

Od: pivastupen
Datum: 21.06.15 08:56

Myslím, že na vaši otázku není jednoznačná odpověď, právě z důvodu, že každý preferujeme u piva něco jiného a podle toho si pivo vybíráme. Jako ostatně i u jiných potravin. Vy jste uvedla, že máte v oblibě Velkopopovického Kozla světlého, protože vám jeho chuť vyhovuje. Já preferuji zase jiná piva, sice také desítky, ale výraznější, více chmelené, s nějakou sladovou chutí, ne nevýrazné pivo, vodové, kde není chmel skoro cítit a slad také ne. Ale i k tomuhle jsem došel časem.

Takže bych Vám doporučoval zkoušet různá piva, sama poznáte, že v chuti se mohou lišit opravdu hodně a bude záležet jen na vás, jaké pivo pak budete preferovat.

Ani se stálostí piv to není jednoznačné, u některých pivovarů se stává, že pivo chutná pokaždé jinak, což by samozřejmě být nemělo, takže nikdy v obchodě nepoznáte, jestli máte tu čest "se špatnou várkou", "průměrnou várkou", nebo "povedenou várkou",

Jak jsem tady už psal, na osvěžení jsou obecně nejlepší ta lehčí piva a "desítky", zvlášť pokud nějak ještě pracujete. K hutnějšímu obědu bych osobně volil silnější pivo, ležák, jedenáctku nebo dvanáctku, protože mně osobně třeba ke kachně přijde desítka opravdu málo. Ale k ostatním jídlům si klidně tu desítku dám, na druhou stranu ale více chmelenou a výraznější, pokud vám jde o to trávení, tak mám obavy že třeba ten Kozel moc dobrou službu díky své nevýraznosti neudělá, ale osvěžit by vás jistě mohl...

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.