Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se vzepřít bezdomovcům?

Od: bezdomovci odpovědí: 23 změna:

Ahoj, potřeboval bych se vám svěřit a zároveň budu rád za vaše názory a zkušenosti, za každou radu, předem všem děkuji.

Možná jsem ten nadpis otázky nevystihl úplně přesně a budete čekat nějaký jiný dotaz a příběh , ale to nevadí.

Jde o následující: Prodělal jsem lehčí mozkovou obrnu, v důsledku čehož hůře a pomaleji chodím. Do školy dojíždím každý den autobusem do většího města. Tím, že je to větší město, vyskytuje se zde i hodně bezdomovců a podobných individuí. Neřekl bych, že se jedná vyloženě o naše nepřizpůsobivé občany, Romy, i když občas přijde i na ně, ale představte si hlavně klasické loudící bezdomovce. Jde mi o to, že já zejména svou horší chůzi a další věci nezapřu a když mě člověk i chvilku pozoruje, tak tyhle "odlišnosti" pozná, tedy poznají je hlavně právě bezdomovci a jim podobní. Velmi dobře vycítí, že jsem pro ně lehčí obětí než klasický zdravý člověk, takže se mi poměrně často stává, že jsem některým z nich osloven, různým způsobem, ale cíl je jasný - chtějí peníze. Děje se tak vpostatě vždycky, když jdu někam sám (nemohu samozřejmě stále chodit s někým, tak je to pro mě jistější).

Rozumím tomu, že někteří z těch bezdomovců za svou situaci opravdu nemohou a někteří třeba potřebují těch pár korun na autobus, jak tvrdí, aby se dostali domů. Já sám mám docela velké sociální cítění a když mohu, tak pomůžu, ale tento jejich přístup mi vadí z několika důvodů:

- jednak z principu, že si troufají na slabší lidi, místo toho, aby oslovili normálního zdravého člověka; přestože se kolem mě třeba točí více cizích lidí, dokáží si najít vhodný okamžik, kdy kolem mě nikdo není a buď jen prostě zavolají ve stylu "hej" a podobně, nebo to zahrajou na to, že neví, kolik je hodin a podobně. I když si sednu na lavičku a čekám na autobus, dokáží se vetřít a napřed se třeba ptají na různé věci, kde studuju a podobně (na což jim odpovídám samozřejmě oklikou), ale pak z nich stejně vyleze, jestli nemám nějaké drobné, v řádech od koruny do padesáti korun. Musím teda přiznat, že nemám sílu je nějak odmítnout, vlastně se jich i bojím - ne jich, je to tak, že žádá víceméně vždy jeden za sebe a nemusí patřit k nějaké skupině, ale já počítám s tím, že můžou být za keřem a podobně další, takže nakonec jim stejně něco dám. Naštěstí pak teda odkráčí a je od nich pokoj. Je pravda, že třeba kolem mě chodí nějací lidé, ale vím, jak si dneska lidé pomáhají a kdyby mě ten bezdomovec zmlátil, tak mi nikdo nepomůže...

Ve městě chodím a "potkávám" je na různých místech, není to tak, že by se ti bezdomovci vyskytovali na jednom místě, pak by se jim dalo i vyhnout.

Ale tahle situace mi vadí, i když se to neděje naštěstí tak často, přecijen v souhrnu jde už o nějaké peníze, který bych mohl využít jinak a taky jde o ten princip.

Zažil už někdo něco podobného, s tím, že máte také nějaké zdravotní problémy a jste snažší oběť pro tato individua? Jak se bráníte/ jak bych se měl podle vás bránit já? Jak ty bezdomovce "zahnat" a nebo jim ukázat, aby žebrali po někom sobě rovném? Myslíte, že bych měl s sebou nosit třeba nůž nebo pepřový sprej? I když vím, že by mi to stejně nepomohlo, protože mé reakce nejsou tak rychlé...

Pro doplnění, je mi 20 let.

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Múj syn vystoupil z auta celkem drahého auta a přišla k němu bezdomovkyně a říká,,dej mi peníze..Syn jí řekl,že ať jde pracovat a ona se do něho pustila /ty zasraný milonár takové fáro nekecej ,že nemáš prachy/ a pokračovala počkej já ti to auto tak doškrábu ,ža se pos...eš..On ji nechal poodejít a zavolal policii a oni okamžitě přijeli a udělali s ní pořádek...Tak jedině asi tak,,

hodnocení

0x

Já bych spíše řekl,že tím (z textu vyplynulo),že jste jim pkd šlo vždy něco dal a pak se to mezi nima taky rozneslo a proto vás obtěžují! Nevím kde žijete,ale moje zkušenost s nima je taková ,že všichni ti co takto žebrají si za to můžo v první řadě sami-měl jsem ,nebo spíše jsou mezi nima i někdejší kamarádi-a všichni z nich měli raději než práci,rodinu ... alkohol a díky němu přišli o vše!Těch pár co do toho zklouzli díky "režimu" či "době" /nazvěte to každý jak chcete/ většinou nestojí u kauflandu či lidlu nebo jiného hyper super s nataženou rukou,ale snaží se pro změnu stavu něco dělat a pkd jde NEŽEBRAJÍ!

Naučte se je odmítnout! Nebo varianta 2-pozvěte je do opbchodu,že jim koupíte chleba a salám,pak zde sdělte jak jste pochodil! To Vás zajisté vyléčí ,až Vám za toto vynadají,že chtěli pivo!

janplinto*
hodnocení

0x

Rada je stále stejná, ať už jde o bezdomovce, různé dealery, náboráře do sekt a další šmejdy. Reagovat co možná nejméně. První verbální pokus úplně ignorovat, teprve dalšího si jakože povšimnout a lehce, avšak srozumitelně zavrtět hlavou. Hlavně se nepouštět do žádné debaty a říkat jim, že jejich příběhu nevěříte, nebo ať jdou pracovat.

deda43*
hodnocení

0x

Já nenavazuji oční kontakt, nemluvím s nimi, a odcházím. Zatím se mi to osvěčilo i u jiných dobroserů, kteří nabízí něco zcela užitečného.

sunset*
hodnocení

0x

Hlavně s sebou nenoste nůž, u soudu zní "Chtěl po mně dvacku, tak jsem ho bodnul a on potom tiše vykrvácel" dost blbě.

Never go anywhere without a knife (Jethro Gibbs, rule #9)

mp*
hodnocení

0x

Já nevím, pohybuju se dost v Praze a okolí, nějakou nouzí netrpím, a fakt, že když mě někdo požádá o almužnu, tak podle možností pomohu. Prvně si teda kontroluji peněženku a klíče od auta. Nikdy se s nikým nebavím u svého otevřeného auta. nejprve zamknu. Pak posoudím žádost dotyčného a rozhodnu se. Něco je jasně průhledné. Za něčím ale vidím nějaký neradostný příběh (obyčejně mě nejde o řeči, ale celkovou působivost), a jsem rád, že mohu pomoci. V naší době, čím dál tím více elektronické, mě prostě zajímá spíše jednotlivý lidský příběh. A peníze si do hrobu stejně nevezmem.

doplněno 17.06.15 23:37:

A ještě jsem zapoměl dodat, že to není určitě denně, ani týdně, spíše tak jednou za měsíc. Možná.

hodnocení

0x

Dříve jsem na žebráky reagovala. Vždycky tím, že jsem se začala smát a říkat: To je bezva! Mladý, zdravý mužský bude chtít po babce peníze? To nemyslíte vážně! :-D Pak jsem vypozorovala, že na nikoho, kdo se mi nelíbí, nesmím reagovat. Zvláště pak, podívat se jim do očí. Ne! Narovnat se v zádech, pohled mimo a přejít. Žádné hrbení a pohled na zem, postoj strachu. *stop*Vy jste si zadělal na problém, že jste dal. Jednou dá, vždycky dá. Vědí o vás ještě dřív, než výjdete z domu. Takže: narovnat se, dívat se mimo něho a s nezájmem přejít. Ono je to přejde.

hodnocení

0x

Zavrtím hlavou nebo řeknu jednoduše "ne", a dál je ignoruju. Na druhou stranu, mám výhodu dvoumetrové devadesátikilové postavy, která doufám vzbuzuje aspoň trošku respekt (i když bych mouše neublížil :) )

Bezďáci jsou obtížní ale málokdy agresívní (myslím fyzickou agresi), většinou to končí nanejvýš nadávkami.

buss
hodnocení

0x

Nevidět, neslyšet, nevšímat, jsou vzduch.

polander
hodnocení

0x

Když vás bude někdo obětžovat tak, že budete mít z něj strach, pak si kupte pepřák a pohrozte mu jím, nebo palaryzér, není to trestné a vy budete mít nějakou malou obranu aspoň, i kdybyste to měl použít. Nebo teleskopický obušek, není na škodu ho mít u sebe, nemusíte ho ani použít, stačí, aby ten člověk ze kterého máte strach nebo který vás chce nějak obtěžovat, viděl, že se nebojíte a věřím, že pokud nejsou násilníci ale jen otravní darmožroutové, tak půjdou hodně rychle pryč. Vše se dá z internetu objednat pod podmínkou překročení věku 18 let, což vy už máte.

Myslím, že to bude účinnější než nějaké výmluvy nebo tak něco. Tak ty peníze, které byste dal jim, investujte do této "zbraně".

Zde vám přikládám odkaz, máte tam přímo obranný set do 400KČ. netshop007.cz/...

culdabulda1*

- polander

- takovou obranu mám proti psům, ale u "bezdomovců" bych se docela bála, že, když napadnu jednoho - můžou se na mne sesypat i ostatní - a ti by mi asi "nabili hubu". Ona agrese budí zase vždy agresi. Ale, třeba je to dobrá rada - proti jednotlivci asi ano.

radekradeczech

Prosím Vás! Chlapec je po mrtvici! Neraďte mu hlouposti, které ho dostanou do ještě větších nesnází!

Vím, že to myslíte dobře, ale tady to tak udělat prostě nejde...

polander

Můj názor je ten, že nemusí nikoho ohrožovat, jen stačí zastrašit, pokud by na něj šlo víc tak myslím že pepřák udělá nepořádek i s více lidma, pokud by šlo víc lidí tak bych se to snažil nějak ukecat nebo možná i něco dát, ale nechat se otravovat těmi darmožrouty je špatné. Pokud s tím nesouhlasíte tak navrhněte lepší "obranu", ale z psychologického hlediska vám pokoj nedají a ukecat se moc nedají, zvlášť pokud je tento člověk v ne zrovna dobrém zdravotním stavu. Já to znám, jen když jsem měl polámanou nohu v sádře tak jsem je odháněl berlema. Nahodit vražedný výraz a oni ustoupí.

Anebo mě teď napadlo pohrozit jim zavoláním policie pro omezování osobní svobody, ale nevím jestli to těm darmožroutům nějak vadí či ne.

A za další tento člověk, co zde vložil dotaz, když bude mít u sebe nějakou zbraň, se kterou se bude cítit v bezpečí, tak to z něj taky vyzařuje, že se cítí "neohrožen", a to bezďáci umí poznat jako každý.

hodnocení

0x

V podstatě všichni máte pravdu s tím NEREAGOVAT. Já dělal vždy hluchého a slepého. Absolutně na mě neměli. Jenže jsme měli v práci psychoškolení a psycholog nám vysvětlil, že je to sice správný postoj, ale nemusí se vždy vyplatit. 10% populace jsou psychouši a mezi bezďáky je to asi 90%. Pokud zrovna narazíte na takového, nebo na narkomana, který potřebuje prachy na dávku, představujete pro něj překážku k té dávce, kterou musí odstranit. Takže třeba i bodne. Takže nereagovat, nevšímat si, ale být absolutně ve střehu a připraven na vše. Dodržovat odstup.

xy
hodnocení

0x

kvůli dojíždění do vzdáleného města často čekávám na přestupní bus na nádraží tak mezi 21 -23 hod. Skoro vždy některý bezdomovec přijde, lidí v okolí většinou moc není , jsem kuřačka , takže dám cigaretu a " hoši " s díky odejdou :) asi jsou ti zdejší skromní ...

radekradeczech
hodnocení

0x

Dobrý den. Je to zde velmi jednoduché - nedávejte jim nikdy nic. Přemožte své sociální cítění a nedávejte jim nic, protože ti, kterým to dáte a poděkují Vám, odejdou, a ti "zlí" za Vámi pak přijdou a budou dělat problémy přesně takové, jaké píšete, protože to viděli, že jste někomu jinému dal a Vy se jim se svojí nemocí postavit nedokážete. Nemá smysl se jim ani fyzicky bránit ve Vašem případě. Jsou zde čtyři možnosti:

1.Chodit pořád s někým (což sám píšete, že ne vždy jde)

2. Pokáždé volat policii a oni už si pak řeknou, hele bacha, ten na nás zase pak zavolá fízly!

3. Nechat se párkrát okrást, samozřejmě u sebe nemít nic, a oni už si potom řeknou, hele, ten u sebe zase nic mít nebude

4. Absolutně na ně nereagovat a nedávat prostě nikomu nic.

(5). Zvolit jinou trasu, kde tahle individua nejsou.

pohanka*

Radek má dobré rady. Ano, zapomenout na to sociální cítění je správně.

pohanka*
hodnocení

0x

Není to o tom, že chodíte pomaleji, ale o tom, že Vás již znají a že již ví, že jim dáte. Takže si to musíte vyřešit sám v sobě.

1 - Nebudete dávat nic.

2 - Budete dávat jenom po koruně, dvoukoruně, pětikoruně.

Vaše reakce.

1 - Budete je zcela ignorovat.

1a - Budete říkat, že nemáte a opravdu nemáte a nevycházíte.

2 - Budete říkat, že nemáte. Ale ve skutečnosti nechcete již dávat. Máte nějaký příjem a můžete něco darovat a tudíž budete lhát.

3 - Úmyslně řeknete, že jste přišel o práci, brigádu, důchod, že Vám někdo ukradl peněženku, že jste se dostal do dluhů atd.

Takže záleží na Vás, jak se s tím, se lží, Vy sám vyrovnáte.

Neříkejte slovo ,,nedám,, to je takové agresivní a může si ho dovolit někdo, kdo má opravdu ty dva metry výšky.

To, že chcete používat násilí je špatně. Nezapomeňte, že násilí plodí násilí a tito lidé žijící na ulici, jsou o hodně více schopní Vám ublížit, pokud na ně něco vytáhnete. Též jich na Vás může být víc, řeknou si to mezi sebou a budete se bát vyjít do ulice a do školy.

Nezačínejte s nimi o ničem mluvit. Nejste povinnen na nic odpovídat. Pokud to nezvládnete, říkejte nevím, neznám, nemám, sám potřebuji, pospíchám. Mějte v tašce chleba s máslem, nebo sádlem a v případě potřeby mu ji nabídněte, že opravdu nevycházíte apod.

Já jsem takhle nabídla žebračce, která mě oslovila o peníze, sladký koláč a ona znechuceně odkráčela. Ale to bylo před 20 lety, kdy nebylo žebrání tak rozšířené

Finta o peníze na vlak - autobus je častá. Já jenom, jak tady někdo již píše, také jenom zavrtím hlavou a nic neříkám.

Když Vás někdo pozdraví, dělejte, že jste nic neslyšel, nedívejte se po nich, neodpovídejte.

Mějte více peněz různě oddělené a dobře schované.

Nekupujte ani časopisy, nedávejte peníze na sbírky, nevytahujte peněženku. Mnohdy jsou to vlezlí podvodníci. Jakmile vytáhnete peněženku, otipují Vás, že máte měkké srdce. Naučte se jeden pohyb hlavou. Od levého ramene k pravému a zpět.

asd1
hodnocení

0x

Vytuší že dáte a proto se dožadují. Nic jim nedávej, ale neodpovídej "nedám" to jim připadne agresivní a můžou začít dorážet. Odpovídej jim "nemám, taky bych potřeboval" Pokud budou obtěžovat tak volejte policii. Peřák není dobrý nápad, vystříkáte i sám sebe nebo se na vás můžou sesypat a obvinit že jste stříknul bezdůvodně a napadl je = problémy.

Zkusil jsem metodu "dám vám, ale za práci. Když posbíráte tamhleten binec tak vám dám dvacku" - výsledek byl nikdo nechtěl, šli obtěžovat dobráka který jim dá bez práce. Chtějí to akorát na chlast, pracovat nee. Kdyby chtěli, tak neoblejzaj lidi na zastávkách, ale zahrady a nabízejí práci - zrytí záhonu, naštípní dřeva, natření plotu, nebo ve firmě vyložit zboží, v servisu pomoc s kutálením pneu atd.

bambula*
hodnocení

0x

Kolega má recept. Zdrastvujte, ja nepanimaji čto ty gavariš

pohanka*

To můžeme použít my ve velkém městě, v Praze a tak podobně. Ale tam u nich už ho znají a když jde někdy s někým, tak mluví spolu česky.

Ale nápad je to super.

strait

Nápad je to skvělý, ale jakou máš jistotu, že na tebe ten bezdomovec nevybalí plynulou ruštinu, jednoho takového jsem vídal, nevím přesně jestli byl z Ruska, ale rusky uměl.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]