Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nekřesťanský peníze

Od: jofa* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den.

Nejde mi tak o význam tohoto spojení slov, které je víceméně jasné, ale o váš názor na vznik, historický vznik. Proč "křesťanské" jsou poctivěji vydělané, zasloužené, lacinější zboží., když jsou lidé stále stejní (nebo nejsou?) Prosím o váš názor. Možná jsem vše neformuloval ideálně, ale určitě mi rozumíte. Všem předem děkuji za názory. Jofa. "Nekřesťanské peníze"

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Pokud vím, tak výraz nekřesťanské peníze neznamená nepoctivé, nezasloužené, ale značné peníze. Pokud něco stojí nekřesťanské peníze, tak to stojí strašně moc.

wikipedie říká:

Půjčování peněz za úplatu se objevilo vzápětí po vzniku peněz a setkáváme se s ním v Mezopotámii, starém Egyptě nebo antickém Římě. Od raného středověku se tato činnost setkávala s omezením ze strany různých náboženství. Podle křesťanské církve byl úrok poplatek za čas, který patří Bohu, a proto se s ním nemůže obchodovat. Jiným důvodem byl názor, že půjčování peněz samo o sobě nevytváří žádné hodnoty. Do dneška se nám zachovalo pro příliš vysoký úrok označení "nekřesťanský" a islám zakazuje půjčování peněz na úrok dodnes.

hodnocení

0x

Křesťan by se měl řídit Desaterem Božích přikázání a neměl by páchat hřích. Sedmým přikázáním je nepokradeš, mezi sedm hlavních hříchů patří lakomství. Představuji si tedy třeba lakomého obchodníka, který okrádá své zákazníky tím, že nenaváží plnou váhu a vědomě prodává méně hodnotné zboží za plnou cenu. Nechová se křesťansky, proto se pak dá říct, že bylo něco nekřesťansky drahé, že to stálo nekřesťanské peníze.

Ale nevím, jestli jsem správně pochopila otázku.

doplněno 17.06.15 13:35:

Než jsem vyřídila telefonát, odpověděl Jethro. Kdybych to četla dříve, už bych asi svou úvahu nesepisovala.

bruk600*
hodnocení

0x

Nevím přesně z jaké pasáže bible vyplývá, že půjčování na úrok je špatné. Určitě však vím, že vzhedem k tomu, že je to "nekřesťanské" tak to zbylo v našich krajích pro nekřesťany - Židy. Taky bohatsví Židů ve středověku občas vyvolávalo pogromy, které mnohdy podporoval i dost zadlužený panovník. Díky tomu se však naučili s penězi skvěle nakládatat a když nazrála doba (průmyslová revoluce a její financování), tak se stali i těmi nejbohatšími. Dál už to asi znáte. Potom je však postihla pohroma jménem Hitler a ...

jentak*
hodnocení

0x

Ano je to tak. Nekřesťanům, tedy hlavně židům, náboženství nezakazovalo půjčovat peníze na úrok. Někdy hodně vysoký-lichvářský. Proto nekřesťanské-pocházejíci od lichváře-žida. Z které doby to pochází nevím. Tak dobrý dějepisec zas nejsem.

jofa*
hodnocení

Děkuji všem za vysvětlení slovního spojení "Nekřesťanské peníze" v dnešní době mnohdy velice aktuální.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]