Nejste přihlášen/a.
Zdravim,mam jezky na zahrade,vecer musim psa vencit na voditku,pac se mi uz nekolikrat stalo ze jen k nemu pricichne a je hned plna blech,takze pak je vybirame,opakovane strikame .Cloveka to fakt uz prestava bavit,toto se deje kazdy vecer a nechci si zablesit barak,navic, pes predtim nez se objevili pekne sel vyvencit sam a ted aby chom jak blazni chodili na voditku a stejne se kolikrat ani nevyvenci,jen jde po tech jezcich ,ktere citi snad uz i za dverma.Tak tu ctu ze asi zadna pomoc neexistuje,heh.Jinak mi take nevadi ,jen ty blechy, ty prudi
to u vás máte tolik ježků? když se u nás nějaký objeví a pes na něj hystericky štěká, tak ježka naberu na lopatku a hodím přes plot - žádný problém s blechama nemáme... být vámi, tak každý den procházím pozemek a jak vidím ježka, šup s ním přes plot...
Dekuju za rady,ale pres den na ne nenarazim,ona uz ani nesteka a jen pak kdyz dlouho nejde tak se jdu podivat a stoji u nej a jak rikam plno blech,ted jsem pred chvili zrovna vencila,pro jistotu na voditku,samozrejme ze ho hned objevila,nez jsem dosla pro lopatu byl fuc,takze asi tak , proste problemnevim kolik jich tu bude ale maji se tu asi jak se tu tvrdi dobre,hodne jehlicnanu,listi se tu taky najde,oni se tlaci spise k baraku hehe,kdyby byli aspon za tim plotem (oddelena zahrada) ale presto diky za rady,takze ted budem chodit i s lopatou heheh.
Já teda nevím. Ježka máme na zahradě jen vyjímečně, tak 2x do roka, pes ho samozřejmě hned objeví, ale blechy z ježka na psa nepřeskákaly nikdy.
Jednu zimu jsem pečovala o ježka, kterého probudilo náhlé tání a známý ho kdesi objevil a nevěděl si s ním rady. Ten ježek neměl jedinou blechu. Jsem velmi ale opravdu velmi přesvědčená, že všechny řeči o ježčích blechách jsou jen řeči a ježkům opravdu velmi ubližují.
Myslím, že proti případným blechám by měl psa chránit i obojek nebo kapky na záda proti klíšťatům.
Odnesla bych ježka /ježky/ pryč, někam do přírody, kde by si našel úkryt. Vždyť už brzy bude zima.
Před několika lety mi pes za dřevníkem v roští vyvalil ježčí hnízdo. V něm ohromný ježek - a rodil. Pochopila jsem, co to znamená "rodit ježky proti srsti". Paní ježková byla klidná. Utéci nemohla, věnovala se svému. Tak jsem psa zahnala a hnízdo znovu upravila. Asi za hodinu pes prchl a hnízdo rozházel znovu. To už paní ježková měla 4 potomky. Růžovoučké, jako selátka, s měkoučkými bílými bodlinkami po těle. Viděla jsem ¨něco takového poprvé a asi i naposledy v životě. Zajela jsem do lesa na mech, vystlala jím velkou krabici a dala celou rodinku do zahrady pod keře rybízů. Ráno byli všichni pryč. Asi po měsíci mi známá paní /bydlí tak 100 m od nás/ vypravovala, jak se u ní ve stodole ubydlel ježek a 4 mladí. Rozhodně to byli ti mí. Ona psa nemá a tak tam byli spokojeni.
Jinak - ježek má blech spoustu. Jednou jsem ho večer našla na zahradě a donesla ho do bytu ukázat dětem. To byste koukali, jak pod světlem zářivky z něho vyskakovaly. Hned jsem s ním mazala zpátky ven.
Známí měli boxera a ten, pokud se jim dostal na zahradu ježek, každého roztrhal. Byl za to bit, z popíchané huby mu tekla krev, ale bylo to prostě silnější, než on, a nedalo se to předělat.
Proto raději ježky odneste ze zahrady. Mám je také ráda, ale jejich symbióza se psem je asi nemyslitelná. Tak raději ať si žijí někde na kraji lesa. Jaga.
Já teda ve dne nikdy ježka neviděl. K nám choděj zásadně v noci. Bohužel náš pejsek je sice hravej, ale má 70 kg, takže 2x ročně dávám chudáka ježka mrtvého do popelnice. Ale blechy jsme taky nikdy nechytli. Obávám se, že moc možností není. Buď ho najít a odblešit, nebo odnýst dost daleko, ale těžko říct, z jaké dálky je schopen se vrátit.
u nás ježek bydlí. Pejska je toleratní, dokonce ho nechá žrát ze své misky. Ježek má raději kočičí granule než psí, ale ty nezbydou...
Blechy má asi taky, ale já to nijak neřeším... Psovi dávám za krk ampuli proti blechám a klíšťatům, takže blechy nechytí.
Jinak se u nás bydlí takhle - podkroví kočky, přízemí pes, sklem - ježek
Jednou jsem měl krátce doma ježka, který byl před zimou moc malý a nepřezimoval by (pak jsem ho odnesl k odborníkům, kteří se o něj postarali), a ten snad blechy neměl, ale byl plný klíšťat.
Jinak ten nápad, stříkat ježky, se mi líbí, jen bych možná na něj kápnul taky trochu svítící barvy, abych věděl, které jsem už postříkal. ALe ono to stejně nebude působit věčně, tak co.
Navrhuji Vám chodit se psem na procházku a venčit ho na ulici a do přírody. Nevím, kde bydlíte, ale na vesnici je příroda hned za rohem.
Když jsme měli psy, tak ani nechtěli dělat potřebu na zahradě, ale vyžadovali jít někam do přírody.
Některý ježek má blechy, klíšťata, některý nemá nic. To je různé. Ježci se většinou drží v blízkosti lidských příbytků, neboť zde najdou skrýše, ubytování v různých hromadách harampádí, v kůlnách, stodolách apod..
Pokud nastává zima, je potřeba, aby ježek měl minimální váhu půl kila. To mu umožní celou zimu přežít.
Ježek zná dokonale svůj rajon, pokud v něm vyrůstal, velice dobře si pamatuje, kde je jaká cestička, skulinka, díra v plotě.
Pokud ho v tomto období přemístíte daleko do přírody, kde to nezná, připravíte mu velice stresující období. Je ve stresu a přestane žrát, zároveň nemá kde přes den vhodný a kvalitní pelech. Jde s váhou dolů. Když se trochu okouká a zabydlí, začne shánět potravu, ale ouha. Je již podzim, teploty klesají a potrava, tedy hmyz, žížaly jsou již většinou někde zalezlí. Ježek je noční lovec a jestliže je přes den teplo a leze nějaký hmyz, tak v noci za klesajících teplot je hmyzu pomálu.
Pokud tedy uvidíte ježka ve dne, nebo ve velké zimě, tak je něco v nepořádku. Pokud není ježek již zazimovaný, tak zimu nepřežije. Je to tvor teplomilný.
Takže se přimlouvám, nechte ježky v klidu žít ve svém sousedství.
Když jsem chodila se psy na večerní procházky, tak jsme našli v tomto období mnohokrát ježky někde u cesty, na kraji lesa. Podívala jsem se vždy, jak je ježek malý - velký a na ty malé jsem nosila pytlík. Přes zimu byli v upraveném sklepě na výkrmu, potom zazimovali a na jaře opět po stabilizaci váhy se vraceli zpět do přírody.
A víte, že každý ježek má i svou povahu? Zažili jsme s nimi docela hezké chvíle jak děti, psi. A na jaře jsem se s nimi vždy těžce loučila. Zvyknete si na ně jako na všechny zvířátka chované v zajetí.
doplněno 27.09.12 18:52:Zablešeného ježka jsem vždy vykoupala v umyvadle, pročesala řídkým hřebenem a blechy se spláchly do kanalizace. Pak s ním na váhu a případně na veterinu, kde mu vytahali klíšťata, a to vždy zadarmo, no tenkrát před 15 - 20 lety.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.