Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Změna hranice stavebních parcel

Od: rex® odpovědí: 2 změna:

Dobrý den, prosím poraďte mi. Jsem vlastník rodinného domku. Parcela je oplocena drátěným pletivem. Soused si asi 10 až 15 cm od plotu postavil zeď vysokou cca. 1m ( myslím z naší strany). Postavil ji bez stavebního povolení. Prý, když jde o stavbu na jeho pozemku tak jej mít nemusí. Teď dostal nápad, že se plot zruší, hranice mého pozemkku se protáhne k jeho zdi a na oplátku, že mu dám část pozemku u vjezdu na moji parcelu. S tím jsem nesouhlasil. Sdělil mi, že to provede i bez mého souhlasu. Nedávno si nechal zaměřit dům po přestavbě ( stavební povolení na přestavbu má). Myslíte, že je možné, provést změnu hranice stavebních parcel bez souhlasu druhého vlastníka? Děkuji.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

"Myslíte, že je možné, provést změnu hranice stavebních parcel bez souhlasu druhého vlastníka?"
Ne, nemyslíme..
A zvláště pokud jsou hranice pozemků v souladu s geometrickým plánem.

jar*
hodnocení

0x

Změnu hranice bez souhlasu druhého vlastníka a povolení úřadu nelze! I když v našem státě LZE všechno. Takže ohlídat! Se změnou v katasru musíte souhlasit. Pokud si soused najde geometra, který se umi pohybovat na hranicích možností, je možné hranici posunout až o 15cm, což je v normě (no možná je to 10cm teď nevím.) Nedovolit postavit nový plot bez vašeho souhlasu. Pokud nebylo povoleno v rámci přestavby bude se jednat o černou stavbu, kterou by musel (pokud tak rozhodne stavební úřad) odstanit. Žalovat se nemá, ale hlásit se to musí! Takže pokud se změnou nesouhlasíte obraťte se na stavební odbor hned, než soused stavbu plotu začne. Bez povolení a vašeho souhlasu jedná protiprávně a vy můžete trvat na zboření zdi - třeba vám stíní.

Někdy se se sousedem nedohodnete a je lepší na něj ani nekoukat. To si musíte rozmyslet. Jen by měl vědět, že si nenecháte všechno líbit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]