Nejste přihlášen/a.
...mám ráda Jaroslava Velinského, Zdenu Frýbovou, Jarmilu Loukotkovou... tak něco v podobném stylu. Upřednostňuji české autory i když takový Dick Francis nebo Peter James mě taky potěší. Nemáte nějaký nápad? Zas bych si dala pěknou knížku... Předem děkuji
Tématicky by mohl být Zdeně Frýbové blízký například Miroslav Plzák. Dobře se čte knížka o Marii Sklodowské - Curie "Tvrdohlavá Marie", kterou napsal Antonín Zhoř, nebo životopisná "Doktorka z domu trubačů" od Ilony Borské.
Pokud máte ráda historii, asi znáte Miroslava Ivanova, nebo dnes populárního Vlastimila Vondrušku. Pokud se chcete zasmát a máte ráda rázovitý jazyk jižní Moravy tak vás potěší Zdeněk Galuška a jeho Slovácko sa súdi aj nesúdi, nebo Josef Štefan Kubín a jeho pohádky Strakatý máslo a další, nebo Jan Buchar a jeho "Co se kdy u nás šustlo" (i pokračování Co se šustlo i jinde), nebo vyprávění Jana Jeníka rytíře z Bratřic.
Jistě znáte Vladimíra Párala a jeho severočeský průmyslový realismus. Nebo starší - divadelní kus Jana Klimenta Klicpery - Jan za chrta dán, nebo letos tématicky Jan Hus - Dcerka, Postila a další. A ostatně Alois Jirásek a další naši historici. Knih je spousta, jen mít na čtení víc času.
Atd...
Robin, Robin a jeho rodina, Noc jako stvořená pro nevěru, Z neznámých důvodů, Připravte operační sál, Milostí prezidenta, Hrůzy lásky a nenávisti, Malinkatý kretén, Matkou i otcem proti své vůli, Falešní hráči, Mafie, Neděle jako stvořená pro vraždu, Noc jako stvořená pro něvěru, Ryba páchne od hlavy, Dámy v tísni, Den jako stvořený pro vážnou známost, Rok na hacieendě, Příběhy z lékárny, Polda, Polda a jeho soudce.
Víc toho od Frýbové nemám, zasměju se u Robina ale miluju Z neznámých důvodů-prostě Anička je úžasná.
doplněno 02.06.15 18:39:B. Hrabal- Poupata, Kopretina, Harlekýnovy miliony, Perlička na dně, Postřižiny, Slavnosti sněženek, Obsluhoval jsem anglického krále, Svatby v domě, Bambino di Praga, Městečko kde se zastavil čas.
Michal Wievegh - Výchova dívek v Čechách, Báječný rok, Účastníci zájezdu, Názory na vraždu.
Simona Monyová -Tchýně a uzený, Blonďatá stihačka, Matka v krizi, Hříšný kanec, Konkurz na milence, Ženu ani květinou, Utrhnout se ze řetězu, Dvacetdeka lásky, Jednou nohou v blázinci, Krotitelka snů, Opiju tě rohlíkem. (ta by se vám mohla líbit)
V. PÁRAL- Profesionální žena, Milenci a vrazi, Soukromá vichřice, Profesionální muž, Kniha rozkoší, smíchu a radosti.
Vím, že je to mimo mísu ale připíšu knihy co mám ráda. Bylo by toho ještě hrozně moc ale opisovat knihovnu se mi nechce. Snad si něco vyberete, já bych sáhla po Monyové.
E.M. Remarque- Žena ze zlatýma očima, Tři kamarádi, Na západní frontě klid, Čas žít čas umírat
M.Waltari-Egypťan Sinuhet, Láska a tma.
A.Camus-Cizinec
Irving-Svět podle Garpa, Pravidla moštárny.
Právě od paní Frýbové jsem všechno četla, měla jsem na mysli spíš to, že se mi líbí takový styl, jinak naprostý souhlas" Z neznámých důvodů "se mi taky líbilo moc, sice jsem se obtížně prokousávala odbornými odstavci, ale příběh jako takový je krásný. Od Remarqua jsem toho taky četla hodně, ale vidíte," Žena se zlatýma očima " ani nevím, že existuje. Od něj se mi nejvíc líbila "Nebe nezná vyvolených a Vítězný oblouk". Jsem ostuda, ale třeba Hrabala a Párala jsem nečetla vůbec. No, moc děkuji za typy.
Zajímavá a dost napínavá kniha, která sice není od českého autora, ale výborně se čte, je Cesta sněžných ptáků od Roberta Lyndona ve vynikajícím překladu Marie Válkové. Ze zahraniční literatury také překvapí Analfabetka, která uměla počítat, kterou napsal Jonas Jonason, známější spíš jako autor zvláštní detektivky Stoletý stařík, který vyskočil z okna a zmizel. Když jsme u zahraniční literatury, zajímavá četba je Robert Fulghum, zajímavý člověk, někde na webu možná bude i jeho rozhovor s Markem Ebenem Na plovárně a například jeho kniha Už hořela, když jsem si do ní lehal.
Zkuste tuto knížku: Jan Trachta - Tichý dech. Viz databazeknih.cz/... Stojí za koupení a přečtení. Autor, mladý, český chirurg, jeden z lékařů bez hranice, podává svědectví z afrického Konga a z Haiti, kam odletěl s dalšími lékaři ihned po ničivém zemětřesení. Zároveň jde o velmi osobní, s nadhledem a s humorem psanou výpověď člověka, který vyrazil do dalekých končin... atd. Víc v odkazu na webu nebo přímo v knize.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.