Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Jak namlet mák na koláčky?

Od: mija* odpovědí: 24 změna:

Dostala jsem mák,nemám mlýnek.Jak a čím by se dal namlet,zkoušela jsem to v třištivém mlynku Ronic a nepomele ho zůstáva celý.Jestli znáte nějaky jiny způsob,prosím o radu.Nepomlety do koláčků se asi neda použit že.Diky

 

 

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

ohneta*
hodnocení

0x

Nevím jen tipuju. Co třeba pošťouchat ve hmoždíři.

mija*
hodnocení

Díky za radu vám oběma,hmoždíř mám tak jdu na to.Hezky den přejí.

 

ron*
hodnocení

0x

Ano, jedině rozdrtit, roztlouct v hmoždíři. Mlýnek na mák vlastně také drtí. Celý mák můžete použít jedině na posypání pečiva.

 

hodnocení

0x
avatar viky

Dobrý den,Mijo. Jednou nám posloužil jako mlýnek na mák, starý mlýnek na kávu, co máme jen pro parádu. Mlýnek na mák, byl doma a potřebovala jsem umlet mák. Vyčistili jsme, starý dřevěný mlýnek na kávu, co máme na chalupě a mák dělali v mlýnku na kávu. Je trochu jiný, ale je, dal se použít. Vlastní zkušenost.

 

polinek*
hodnocení

0x

nedá ,,nepomletý mák jak použijete, zkazíte si vaši práci. Kupte si mlýnek.

 

hodnocení

0x
avatar promon

Tříštivým mlýnkem se dá mák mlýt, ale chce ho tam nechat déle, než třeba kafe. Jenže málo platný, mě takto pomletý mák prostě chutná ,,blátivě´´. Máme sice jen tento ,,lowend´´ mlýnek

bilyraj.cz/...

ale mák to umele velmi slušně. Zkuste někoho z okolí, my jej také půjčujeme sousedům. Vcelku rádi, oplácí nám to občas naturáliemi v podobě vzorků toho, co napekli.

 

hodnocení

0x
avatar babkazov

Nakoukněte do bazaru, tam mají vždycky několik mlýnků na mák. Já sama jsem si však žádný nekoupila, nikde jsem nenašla desku, na kterou bych mlýnek upevnila. Kupuju v Kaufu mletý mák.:D

 

hodnocení

0x
avatar kapkanadeje

Také jen typuji, nezkoušela jsem. Ale napadlo mne, mák zkusit na vále rozdrtit válečkem na nudle. Asi by to bylo i rychlejší, než v tom hmoždíři.

 

hodnocení

0x
avatar inzinyrka

Mák melu v mlýnku na kávu, který je jako příslušenství u robotu. Dostala ho moje maminka k svatbě roku 1958. Z celého robotu mi zůstala už jen báječná skleněná mísa a právě tento mlýnek. Klasický mlýnek na mák mám taky, ale má nádobku z umělé hmoty. Všechno včetně máku se vždycky legračně zelektrizovalo, mák různě lezl po násypce a skákal ven, na všechno se lepil, měla jsem ho plnou kuchyň. Pak jsem si vzpomněla na starý robot a je to paráda.

 

olllllllllo*
hodnocení

0x


Mák už lze koupit pomletý. Jinak jde pomlít v tom tříštivém mlýnku, ale musí se ho tam dát míň, ne do plna...a hlídat, aby nebyl doslova rozmlácený. Děláme to tak. Ale je lepší koupit mlýnek na mák pokud často pečete :)

 

evamat
hodnocení

0x

Zkuste mlynek na koreni, na mensi mnozstvi lze docela dobre (s trochou trpelivosti) pouzit napr. tento

ikea.com/...

Teda mlít mák v mlýnku na koření jsem nezkoušel :) Ale mlýnek na mák není o moc dražší, my máme tento :

vseprohobby.cz/...

přičemž mele už několik let naprosto bez problémů, je to litina, ne žádný pofiderní plast a co také oceňuji - dá se velmi snadno rozebrat a vymýt po použití.

 

lidus*
hodnocení

0x

Mlýnek koupíte za 200 a to snad není až tak moc. Mák jistě neroztlučete v hmoždíři a už vůbec ho nepomelete na tříštivém mlýnku na kafe. Pokud mlýnek nemáte kupte mák pomletý, u nás ho běžně má Albert. Nebo zkuste sousedku co mlýnek má a půjčí.

 

hodnocení

0x
avatar bimbam

Nejlepší řešení opravdu je koupit si mlýnek. A pak zařazovat buchty s mákem, knedlíky sypané mákem často do jídelníčku. Rodina to rozhodně ocení.

Mimochodem (snad se nikdo neurazí), existuje rčení babiček, že buchty s mákem hýbou s ptákem.

stribrnak*

pokud ho máte dost ,tak můžete i tady

Jak namlet mák na koláčky?

 

hodnocení

0x

Liduš má pravdu. *palec* Na mák, musí být mlýnek na mák. Je to sice investice dvou stovek, ale máte ho k dispozici dlouhá léta. Nebo kupovat ten namletý. Je dražší a není to nic moc. Sama mám tuto otázku za sebou. Nakonec jsem si mlýnek koupila. Pozor, mlýnek na mák se nemá vymývat. Jen vytřít vnitřek ubrouskem a uložit. Já to jednou v zápalu čistoty rozebrala a pečlivě vymyla a pak nechtěl zabrat. Už si nepamatuji co jsem do něho musela nasypat, aby se "chytl" a mlel. Asi cukr to byl, fakt už nevím, ale měla jsem vztek jako ďábel. Od té doby nemeju.

lidus*

Suzy ještě bych dodala nekupovat levný mlýnek co má vnitřek z plastu včetně převodů, maminka ho měla a pomlela 3x a plastový převod odešel.

doplněno 15.12.12 20:15:

Uvnitř je malé ozubené kolečko a to bylo z plastu.

On má mlýnek na mák nějaké převody? To mě docela zajímá kde?

S tím umýváním - to tedy zírám! Mák je olejnina, toho oleje tam je docela hodně a pokud je mlýnek uskladněn v pokojové teplotě, tak ten olej žlukne - takže dobrou chuť...

Jinak mlýnek na mák není žádná kosmická technologie - prostě je tam šnek a na jeho konci mlecí kámen. Pokud nechce zabrat, není do něj třeba sypat cokoliv jiného, než právě mák, stačí trochu povolit šroub u kliky, tím se mák dostane do mlecích kamenů a pak ten šroub zase dotáhnout na požadovanou jemnost mletí.

Trochu té práce navíc s mytím mě tedy stojí za to, mák mám velmi rád a nebudu si kazit chuť žluklým makem. Stačí, že na mě můj italský švagr kouká jako na feťáka, oni taliáni mají mák za drogu.

Promon, můžeš mi věřit. Než jsem si koupila ten svůj, tak jsem si ho půjčila od kamarádky. Ta ho měla po mamince, pečlivě zabalený v látkovém pytlíku a kladla mi na srdce, abych ho nemyla. Byl to ten mlýnek litinový, nebo jaký, abys zase neslovíčkařil. Prostě čedesát let starý. Nikdy nemytý a přísahám, že nic žluklého v něm nebylo. Mák jsem na něm umlela v cuku letu. Pak jsem si koupila ten svůj, ten teda vůbec nebyl stejný. Jak píše Liduš, něco plastového tam je. Prostě je jiný. A to s tím utahováním šroubu, to také umím, ale fakt to nešlo. Já pak někde splašila ten starý mlýnek, myslím, že mám oba. Jestli zítra nezapomenu, tak Ti to pro radost vyfotím a přepošlu..

 

hans*

Pro vyčištění mlýnku po umletí máku stačí umlýt následně pár lžic cukru krystal, který mák vytlačí...stejně se většinou pak s cukrem mák míchá...:)

On ten mák současně při mletí ten šnek maže, takže když ho umyjete, tak kov na kov značně drhne. Musí se začít mlet hodně povolený a pak matici u rukojeti zvolna přitahovat, až jde mlýnek zlehka a zrnka máku jsou dostatečně rozdrcena ( umleta).

To aloisb :

Zajímavý argument :) Možná Vám však nedošlo, že litina, ze které je zmíněný mlýnek vyroben je - div se světe - samomazná. Navíc mlýnek při mletí dosahuje mnohdy takových nejmíň otáček! A mnohdy ještě víc!

Jinak řečeno - v dnešním světě, kdy párky neobsahují ani gram masa, kdy se solí polskou solí na silnice a v potravinách se vyskytuje x- druhů jedů , tak v tomto světě je mi jedno, že si někdo smlsne na žluklém maku a nevadí mu být natolik čuně, že si mlýnek ani nevymyje. Třeba to tak dělají i s mlýnkem na maso - kdož ví?

Prostě - mák je olejnina, tudíž při mletí uvolňuje olej. Ten na vzduchu degraduje - žlukne - na tom se asi shodneme. A stejně jako považuji za normální umýt si třeba pánev po smažení, anžto je mastná, tak stejně tak po mletí mlýnek rozhodím a vymyju šnek a těleso mlýnku. Přijde mi to jako naprosto běžný hygienický úkon. Při dalším mletí pochopiteně není žádný problém, nikde nic nedrhne, mlýnek funguje už mnoho let bez potíží.

sebod*

Mám mlýnek starý 70 let. Je to památka po babičce. Kdybych ho měla umýt ve vodě, tak by mě babička určitě začala chodit v noci strašit *smich*. To samé formičky, kterým už je také tak 70 let. Za celý svůj život vodu neviděly.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]