Nejste přihlášen/a.
Dostala jsem mák,nemám mlýnek.Jak a čím by se dal namlet,zkoušela jsem to v třištivém mlynku Ronic a nepomele ho zůstáva celý.Jestli znáte nějaky jiny způsob,prosím o radu.Nepomlety do koláčků se asi neda použit že.Diky
Dobrý den,Mijo. Jednou nám posloužil jako mlýnek na mák, starý mlýnek na kávu, co máme jen pro parádu. Mlýnek na mák, byl doma a potřebovala jsem umlet mák. Vyčistili jsme, starý dřevěný mlýnek na kávu, co máme na chalupě a mák dělali v mlýnku na kávu. Je trochu jiný, ale je, dal se použít. Vlastní zkušenost.
Tříštivým mlýnkem se dá mák mlýt, ale chce ho tam nechat déle, než třeba kafe. Jenže málo platný, mě takto pomletý mák prostě chutná ,,blátivě´´. Máme sice jen tento ,,lowend´´ mlýnek
ale mák to umele velmi slušně. Zkuste někoho z okolí, my jej také půjčujeme sousedům. Vcelku rádi, oplácí nám to občas naturáliemi v podobě vzorků toho, co napekli.
Mák melu v mlýnku na kávu, který je jako příslušenství u robotu. Dostala ho moje maminka k svatbě roku 1958. Z celého robotu mi zůstala už jen báječná skleněná mísa a právě tento mlýnek. Klasický mlýnek na mák mám taky, ale má nádobku z umělé hmoty. Všechno včetně máku se vždycky legračně zelektrizovalo, mák různě lezl po násypce a skákal ven, na všechno se lepil, měla jsem ho plnou kuchyň. Pak jsem si vzpomněla na starý robot a je to paráda.
Zkuste mlynek na koreni, na mensi mnozstvi lze docela dobre (s trochou trpelivosti) pouzit napr. tento
Liduš má pravdu. Na mák, musí být mlýnek na mák. Je to sice investice dvou stovek, ale máte ho k dispozici dlouhá léta. Nebo kupovat ten namletý. Je dražší a není to nic moc. Sama mám tuto otázku za sebou. Nakonec jsem si mlýnek koupila. Pozor, mlýnek na mák se nemá vymývat. Jen vytřít vnitřek ubrouskem a uložit. Já to jednou v zápalu čistoty rozebrala a pečlivě vymyla a pak nechtěl zabrat. Už si nepamatuji co jsem do něho musela nasypat, aby se "chytl" a mlel. Asi cukr to byl, fakt už nevím, ale měla jsem vztek jako ďábel. Od té doby nemeju.
Suzy ještě bych dodala nekupovat levný mlýnek co má vnitřek z plastu včetně převodů, maminka ho měla a pomlela 3x a plastový převod odešel.
doplněno 15.12.12 20:15:Uvnitř je malé ozubené kolečko a to bylo z plastu.
S tím umýváním - to tedy zírám! Mák je olejnina, toho oleje tam je docela hodně a pokud je mlýnek uskladněn v pokojové teplotě, tak ten olej žlukne - takže dobrou chuť...
Jinak mlýnek na mák není žádná kosmická technologie - prostě je tam šnek a na jeho konci mlecí kámen. Pokud nechce zabrat, není do něj třeba sypat cokoliv jiného, než právě mák, stačí trochu povolit šroub u kliky, tím se mák dostane do mlecích kamenů a pak ten šroub zase dotáhnout na požadovanou jemnost mletí.
Trochu té práce navíc s mytím mě tedy stojí za to, mák mám velmi rád a nebudu si kazit chuť žluklým makem. Stačí, že na mě můj italský švagr kouká jako na feťáka, oni taliáni mají mák za drogu.
Promon, můžeš mi věřit. Než jsem si koupila ten svůj, tak jsem si ho půjčila od kamarádky. Ta ho měla po mamince, pečlivě zabalený v látkovém pytlíku a kladla mi na srdce, abych ho nemyla. Byl to ten mlýnek litinový, nebo jaký, abys zase neslovíčkařil. Prostě čedesát let starý. Nikdy nemytý a přísahám, že nic žluklého v něm nebylo. Mák jsem na něm umlela v cuku letu. Pak jsem si koupila ten svůj, ten teda vůbec nebyl stejný. Jak píše Liduš, něco plastového tam je. Prostě je jiný. A to s tím utahováním šroubu, to také umím, ale fakt to nešlo. Já pak někde splašila ten starý mlýnek, myslím, že mám oba. Jestli zítra nezapomenu, tak Ti to pro radost vyfotím a přepošlu..
Pro vyčištění mlýnku po umletí máku stačí umlýt následně pár lžic cukru krystal, který mák vytlačí...stejně se většinou pak s cukrem mák míchá...
On ten mák současně při mletí ten šnek maže, takže když ho umyjete, tak kov na kov značně drhne. Musí se začít mlet hodně povolený a pak matici u rukojeti zvolna přitahovat, až jde mlýnek zlehka a zrnka máku jsou dostatečně rozdrcena ( umleta).
To aloisb :
Zajímavý argument Možná Vám však nedošlo, že litina, ze které je zmíněný mlýnek vyroben je - div se světe - samomazná. Navíc mlýnek při mletí dosahuje mnohdy takových nejmíň otáček! A mnohdy ještě víc!
Jinak řečeno - v dnešním světě, kdy párky neobsahují ani gram masa, kdy se solí polskou solí na silnice a v potravinách se vyskytuje x- druhů jedů , tak v tomto světě je mi jedno, že si někdo smlsne na žluklém maku a nevadí mu být natolik čuně, že si mlýnek ani nevymyje. Třeba to tak dělají i s mlýnkem na maso - kdož ví?
Prostě - mák je olejnina, tudíž při mletí uvolňuje olej. Ten na vzduchu degraduje - žlukne - na tom se asi shodneme. A stejně jako považuji za normální umýt si třeba pánev po smažení, anžto je mastná, tak stejně tak po mletí mlýnek rozhodím a vymyju šnek a těleso mlýnku. Přijde mi to jako naprosto běžný hygienický úkon. Při dalším mletí pochopiteně není žádný problém, nikde nic nedrhne, mlýnek funguje už mnoho let bez potíží.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.