Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co vy na to? Z B na C+D a hned za volant D?

Od: humbucker* odpovědí: 2 změna:

Ahoj. Co říkáte na ,,novinku,, . Mladý frekventant autoškoly si dělá řidičák na B. Hned si ho udělá i na C a D. Po jeho úspěšném dokončení a získání jde hned za volant autobusu s cestujícími. Bez praxe na něčem, co je těžší než 3500Kg. Třeba Mates. Je to možné? Je to normální?

doplněno 31.05.15 23:14:

No, právě že ne. Jde hned na bus. Garážmistr radši odešel z firmy. Nic není jako dřív.To se dřív mlaďoši vycukali na náklaďákách a na busy šli už trošku zklidnění.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ctenar*
hodnocení

0x

Na D stačí jen předchozí B. Ani C být nemusí. S dvojnásobným školením na profesák jde D získat už od 21 let.

To je jako si stěžovat, že čerstvým absolventům C někdo přidělí řízení 15 tunové řízené střely Tatra. Nebo že si někdo po C udělá hned C+E a dostane 40tunovou návěsovou střelu, se kterou se řítí 80km/h.

Někdo chce řídit autobus a náklaďáky ho nezajímají. Předpokládám, že se stejně bude muset u nějaké firmy zajezdit a odjezdit si spolehlivost, než mu někdo svěří nový Neoplan a pošle ho sjet úzké staré klikaté silinice v chorvatských Dinárských Alpách u moře.

doplněno 31.05.15 23:06:

ctenar*
hodnocení

0x

Chápu, že píšeš o tom, že jdou hned na autobus. Já píšu, že na autobus nemůžeš jít mladší než 21 let a to musíš mít absolvovaný profesní kurz ve DVOUnásobné délce nebo po 23 roku věku profesní kurz v normální délce (140 hodin).

Vzhledem k tomu, jak je i pro staršího chlapa těžké (rozuměj "nemožné") dostat se na kamion bez minimálně 2 odježděných let na náklaďáku, docela by mě zajímalo, kdo přijme čerstvého mladého absolventa autoškoly bez praxe a dá mu autobus. *ee* Že to podle zákona možné je, je jedna věc. Praxe a pracovní trh ve věc úplně jiná.

doplněno 31.05.15 23:45:

Jestli máš nějaké konkrétní případy, tak je sem pošli. Docela by mě to zajímalo. Nepočítám případy jako MHD nebo řidič autobusu ve firmě smluvní dopravy jeho strejdy.

doplněno 31.05.15 23:53:

Ta videa jsou jen jako příklady, jak "nezodpovědné a nebezpečné" je dát kamion pubertálním mlaďasům/teenagerům a nechat je řídit ty mnohatunové návěsové a přívěsové střely, které dokážou rozmáčknout auto plné lidí jako plechovku sardinek.

P.S. Ano, jsem si vědom, že ta Estonka je už "stará plechovka", když je jí 23 let (což je mimochodem minimální věk, od kterého smí člověk v ČR řídit autobus plný lidí po absolvování kurzu profesní způsobilosti jen v běžném rozsahu 140 hodin).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]