Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zajímavost na základě debaty o reinkarnaci

Od: nicknevim* odpovědí: 15 změna:

Ahoj..dnes večer zde proběhla debata o reinkarnaci a tak si myslím, že by pro někoho mohlo být toto zajímavé čtení. Je to z knihy kterou mi daroval sám autor. Pro někoho zajímavost a pro někoho návod a třeba odpověď na jeho život. Není to vnucování každý to může přečíst nebo otevřít a odejít..záleží na každým :)
Buddha dal dostatek praktických příkladů, ze kterých můžeme odvodit, jak karma pracuje. Ve známé suttě dal do vztahu čtrnáct karmických příčin se čtrnácti následky, které budou mít tendenci se dříve či později projevit:
1) Zabíjení živých tvorů, je-li prováděno opakovaně, vede k přerození do bezútěšných, bídných podmínek, k přerození
do "spodních vrstev" veškerenstva. Dojde-li k přerození na úrovni lidské existence, karma zabíjení bude příčinou krátkého života.
2) Nezabíjení, péče a ochrana života mají za následek přerození
do vyšších úrovní veškerenstva, do reality lehkosti a radosti. Dojde-li k přerození do lidské formy existence, tato příznivá karma podpoří dlouhý život.
3) Ten, kdo je krutý, kdo způsobuje bolest a těžkosti živým bytostem, bude sám trpět a navíc bude náchylný k nemocem.
4) Nepůsobení bolesti a těžkostí a neubližování tvorům má za následek radost a pevné zdraví.
5) Hněv, nenávist a zloba zapříčiní ošklivý fyzický vzhled.
6) Zdržení se hněvu, nenávisti a zlovůle přinese krásu.
7) Zbarví-li závist opakovaně naši mysl, následkem bude
malý společenský vliv.
8) Nechování závisti a radování se z úspěchu druhých je přirozenou základnou velkého vlivu a množství přátel.
9) Lakota redukuje přístup k bohatství, zmenšuje pocit dostatku a přivádí člověka do chudoby.
10) Štědří a velkorysí lidé se snadno napojí na zdroje hojnosti a nabudou bohatství lehce a rychle.
11) Ten, kdo je arogantní a hrubý, kdo nemá žádný respekt, splnil všechny potřebné předpoklady ke zrození v nízce situované rodině.
12) Ti, kdo nejsou arogantní, mají úctu a projeví respekt na patřičném místě, mohou očekávat přerození ve vysoce situované,
kultivované rodině.
13) U toho, kdo nikdy nezkoumá pravdu, nikdy se neptá, co prospívá a co škodí, bude vzrůstat neznalost a zaslepenost.
14) Ten, kdo hledá pravou cestu životem, kdo se ptá, co je prospěšné a co je neprospěšné, zvětšuje svůj vnitřní obzor
a navíc si dláždí cestu k nabytí moudrosti...
doplněno 09.02.13 19:42:

trochu se mi to divně zformátovalo..omluva

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

0x

K Buddhovi a reinkarnaci se nevyjádřím, ale třeba Vám pomohu s tím formátováním.

Chci-li na Poraďte.cz odněkud zkopírovat nějaký text, pomůže mi text napřed upravit v Poznámkovém bloku a teprve potom vložit sem.

nicknevim*
09.02.13 23:41
hodnocení

děkuji.

marenka*
hodnocení

0x

Tak to díky. Byla jsem podle tohoto krutý vrah všeho živého, věčně naštvaný a závistivý, lakomý a hrubý. *sok* no těpic. *jasne*

nicknevim*
hodnocení

hmm já asi taky *plac*:D

marenka*

nicknevim. Žádný pláč. Teď jsme tu, abychom pěkně poznali, co jsme dělali špatně, abychom byli vychováni v lepšího člověka. Je na nás, jestli to pochopíme a v tomto životě budeme dělat vše naopak. To dobré. Protože pokud ano, v příštím životě bude veget *frajer*

nicknevim*
hodnocení

No teda vy jste ale normálně chodící osvícená Budhova následovnice wow ;)*placni*

marenka*

Já určitě *smich* Někdy srším radami, jindy jsem studnice moudrosti, pak kdyby hloupost vznášela, tak lítám jak holubička. Někdy mám ze života srandu, jindy jsem na mašli. Ale v pohodě. *smich*

nicknevim*
hodnocení

jestli chceš pošlu ti kompletní knihu v pdf..fakt se to dobře čte

marenka*

Díky, ale já toho přečetla fůry. Život před životem, Život po životě a další tituly. ;)

mowla*

Asi už mám díky jemně pokročilému večeru mžitky před očima - v první chvíli jsem četl - "v příštím životě budu velet"...

;) :-D *smich*

zabu
hodnocení

0x

Já to odlehčím, můžu?

Já jsem zase četl, že chlapi, kteří se nechovají jak mají, budou v příštím životě ženami. Máme se tedy k ženám chovat hezky, neboť to jsou vlastně chlapi ve výkonu trestu.

noviny*

Zabu,

dobrý vtip *palec*.

nicknevim*
10.02.13 18:09
hodnocení

noviny*
hodnocení

0x

Proč tedy existují šťastní chudí lidé a naopak nešťastní bohatí?

Pokud by tohle platilo, tak by na zemi měly být dvě skupiny lidí. Šťastní a nešťastní. Takhle to ale není. Každý máme své problémy, ale i své radosti. Opravdu těžce nešťastní lidé mohou být pouze ti, kteří si za to mohou sami, ale zavinili si to v tomto životě a není to tak, že by jednou něco udělali a zhroutil by se jim svět. Je to proto, že z nějakého důvodu to nechtějí napravit. Hodně lidí potkávají v životě velká neštěstí, za které si nemohou, ale vždycky se z toho dá dostat a jít dál.

Život prostě je těžký a já nevěřím tomu, že by ho měl někdo úplně lehký, protože v minulém životě dobře žil. Nikoho takového neznám a odvažuji se říct, že vy také ne.

nicknevim*
hodnocení

Problematika je daleko daleko daleko složitější...jsou o tom napsaný knihy...nechci to tady vysvětlovat ale dobře napsal jste příspěvek, zkusím krátce naznačit...Pokud se budeme bavit tedy o reinkarnaci a připustíme, nemusíme tomu věřit, jen na chvíli si představíme že by to tak mohlo být tak...že realita je taková že existuje řetězec po sobě jdoucích životů a například dobrá prospěšná věc kterou jsme udělali před 100 životů a naopak třeba špatná věc kterou jsme udělali před 300 životů se nám projeví v tomto životě a proto neni možný tohle rozumově pochopit a natož vysledovat! tu logiki a šílenou provázanost dějů, nelze..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]