Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Marihuana nebo cigarety?

Od: aczemiky* odpovědí: 21 změna:

Zdravím, mám otázku. Co je horší? Marihuana nebo cigarety? Já osobně jsem si zažil obojí. Dříve jsem kouřil pak i hulil. A rozhodně pro mě nebyl takový problém přestat s hulenim jako s kouřením. Klidně jsem na měsíc přestal a hulim jen příležitostně. Hulil jsem 7let a jako vážně hodně třeba 5 brk denně někdy i víc. Zajímavé je, že všichni co marihuanu odsuzují a říkají jak je horší než cigarety, většinou hulí krabičku denně atd atd. A každému je jistě známo, že cigarety mají rychlejší nástup závislosti. Brčko si dáte 1 denně a stačí vám to. Kdežto s každou cigaretou potřebuje kuřák více a více. Také je divné, že se mi zlepšoval prospěch ve škole víc a víc, od té doby co jsem hulil. Pro kritiky marihuany jistě další z vedlejších účinků. Vážně mě rozesmála pani pod nickem martina, která v jedné z praktivcky stejné otázce jako tato, mlela páté přes deváté, ale zkušenosti měla jen z rádobi přítele trosky a ani né z vlastní zkušenosti. Ono také záleží na tom, jaký člověk doopravdy je. Lehkomyslní lidé co začnou hulit, to je jasné že se z nich stanou trosky. Další zajímavost, že třeba Steve Jobs (zakladatel značky apple) se sám vyjádřil, že kdyby nebylo Lisohlávek (houbičky po kterých má člověk halucinace), tak by takovou firmu vůbec nerozjel. Další vedlejší učinnek že? Problém je v tom, že kuřáci co si dají jointa, tak jsou v šoku a hned to odsuzují z nulové zkušenosti. Také další kecy, které také projevil nějaký chytrolín z té stejné otázky jako zakládám zde, že z trávy člověk přejde na něco tvrdšího :D. Musím se smát, protože já bych nikdy v životě nic horšího ani nezkusil. No? Tak jak je to podle vás? Já mám názor, že marihuana je méně škodlivá. Má i dokonce zdraví prospěšné účinky.

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

martinaa*
hodnocení

0x

Dle mne stále marihuana. Protože, ať si říká kdo chce, co chce, je dokázáno, že ovlivňuje paměť a myšlení a dlouhodobé užívání se může nepříjemně zvrtnout. A bylo to docela nedávno, račte si vyhledat na netu.

A že to pár huličů obhajuje a vysmívá se, je mi vcelku fuk:)

A nevím, kde jste sebral, že přítel byl troska. A že byl jediný, kdo v mém okolí hulil. A ani, že jsem neměla vlastní zkušenost. To jsou jen Vaše výmysly.

Jiné názory považujete za směšné, za kecy atd. Už jen z toho jde poznat, že nechcete debatu, Vy chcete mermomocí přesvědčovat, že máte pravdu a tráva je lepší.

Tak si ji užijte:)

aczemiky*
hodnocení

Jak jsem řekl. Začal jsem hodně hulit ve 14 letech. Pak už mi to přišlo přehnané (dávat si třeba 6-8 brk denně mi nepřišlo normální) a omezil jsem to. A vůbec mě to neobtěžovalo. A ano máte pravdu :). S tím že to zbistřuje paměť. Máte pravdu v tom, že to říkájí jen ti, co trávu užívají. A proč asi? Protože ti jsou jediní, co to můžou vědět. Vy jste si možná párkrát jointa dala nebo vůbec, takže to nemůžete vědět. Jak jsem řekl. Já se nijak nezměnil od doby co jsem začal hulit. Možná jen v jednom a sice, že jsem začal mít lepší a lepší prospěch ve škole jak jsem již zmínil. To že byla troska, tak jsem to nemyslel. Za to se omlouvám. To jste možná nepsala vy. A rozhodně se nesnažím lidem namlouvat, že je tráva lepší. Jen jsem říkal svůj názor. Třeba tráva není vůbec škodlivá když se THC vyvaří a udělá se třeba čokoláda. To jsou pak všechny negativní účinky fuč (myslím ty škodlivé co působí na plíce), ale jsou tu jen např (dobrá, u někoho, ale né u mě, se možná poruší nějaký vjem nebo něco, ale jak jsem řekl to záleží spíše na povaze jedince apod.) protirakovinné účinky a samozřejmě uklidnění na hodinu nebo dvě. Kdežto tabák. Z toho nic není. Jen větší ryziko rakoviny a nic vám to nedá. Žádný stav, vůbec nic. Jen závislákovi to dá krátké uspokojení.

martinaa*

Věřím spíše lékařům, kteří jasně říkají, že dlouhodobé užívání trávy paměť a koncentraci zhoršuje:) A věřím jim opravdu o dost více, než huličům. Myslím, že stejně, jako každý závislák, nejsou s to objektivně posoudit svůj stav - ale zase neříkám, že nejste výjimka. Na deset lidí bude mít marjána deset různých účinků.:)

Psala jsem to já:) Byl to idiot (což jsem dlouhou dobu neviděla):D:D, ale troska ne, měl práci, byl manuálně šikovný. Jen jeho koníčky se smrskly na jeden - hulení. A když jsem viděla, jak ta jejich parta je celá zhulená (a že vytáhly i těch 6 brk denně), pak sednou do auta a vyřehtaní řídí nebo dělají jiné nebezpečné hovadiny, jak jim to změní uvažování, začala jsem trávu nesnášet.

Sama mám doma mast z trávy a na ekzémy nic lepšího neznám. Čokoládu a podobné pochutiny nemám vůli ochutnat, neb mám velmi silnou averzi, a to už se asi nezmění.

Cigarety ale dávají kuřákům to, co marjánka huličům. Uklidnění. Znám pár lidí, co si dají jednu dvě cigaretky denně po práci na relax, a více nepotřebují. A v tom už pak rozdíl není, jestli si dá člověk denně cigáro, nebo brčko.

doplněno 19.09.12 17:55:

Jen doplním - dole zmiňujete, že si dávají i sportovci apod. No, to je jejich volba:) Jsem toho názoru, že normální je prostě nehulit, nechlastat, nic nebrat apod. Uklidnit se lze i bez těchto berliček:)

aczemiky*
hodnocení

Ano, já mluvím ale za sebe a ze svých zkušeností. Asi je má každý jiné. Já hulim docela dlouho (teď si dám 2 brčka týdně a nemam potřebu dávat si víc) a hulím jen pro ten stav. Pro to, že když mám třeba špatnou náladu, tak si dam brčko a hned je to ok. A jsem bez stresu. Kdežto když jsem byl závislý na cigaretách (Přestal jsem. Kouřím jen příležitostně), tak mi nedávali vůbec nic. Možná že mám jinou vůli než ostatní a holt jsem na nich nebyl závislý pořádně nikdy. Ale to už je zase o povaze.

ohneta*
hodnocení

0x

Nemám nic proti huličům trávy, je to jejich věc. Jsem kuřák klasických cigaret. Tahle debata je na úrovni rozpravy- co bylo dřív, slepice nebo vejce? Každý člověk na to má jiný názor, tak se nikdy nikdo nedobere kloudného výsledku. Jsem ochoten připustit, že tabák je droga, ale je to snad jediná droga, která člověku nezmění chování. Trávu jsem nezkusil a ani zkoušet nehodlám. A že člověk z trávy přejde na něco tvrdšího? Ano ta pravděpodobnost tam je, to snad popřít nemůžete. Ale záleží na člověku, nejde to paušalizovat.

doplněno 19.09.12 15:35:

Viz tahle publikace strana 13

hodnocení

0x

Na tento dotaz nelze určitě odpovědět pár větami.Ale?:)

Co je horší a zjakeho hlediska je jasné,že cigárka a marihuana jsou škodlívé především pro plíce.A pak až pro další orgány viz.cévy,srdce atd.jelikož zvdechem se škodlive latký dostanou do těla.Reakce těla pak na škodlivost reaguje dle indispozice jedince.U každeho jinak,geneticky.

Je víceméně už známo,že marihuanu lze inhalovat i jiným způusobem než klasickým hořením což je velke plus pro plíce a škodlive nejsou tolik vstřebavny. Taky u cigaret to pomalu jde,pomoci elektronichy cigaret či jinak...ovšem zde o škodlivosti není nic známo,zřejmě ještě neexistuje kontrola.Nevím,možna ano.:)Jinak existuji ruzne kuřacke pomůcky.

Co se týka závisloti je na tom marihuana podstatně lépe.To je známo.U cigaret je to horší.Udajně v lečebnach jsou cigarety srovnavany na uroveň heroinu.

No a co se tyka vlivu na psychiku,tak jsem slyšel docela zajimavou uvahu s kterou pravděpodobně souhlasim,že marihuana nepůsoby negativně na dospělé jedince.Tedy na vyzráli mozek.Proto u mladistvím se projevují poruchy myšleni a tak různě.

Osobně mám známé,kterým je přes 40 let,kouří marihuanu již 15,20 let a nevidim na nich žadne změny. ;)

hodnocení

0x

Už vykouření jednoho jointa marihuany způsobí nevratné změny v mozkové tkáni!

aczemiky*
hodnocení

Tak to bych byl mentálně zaostalý. V praci si vydělávám 40000 měsíčně, mám pěknej byt a žádné nutkání vybodnout se na práci :). Divné že? To samé sportovci. Co si myslíte že si dávájí když jsou ve stresu? Že by onu slavnou Marušku?

tomas447*
hodnocení

0x

Zrovna v Koření nebo kde,bylo že na Novém Zélandu se uskutečnil přes 20 let trvající výzkum dopadu marihuany na mozek.Hlavní výsledek byl,že dospívajícímu mozku do 18 let je marihuana nebezpečná a způsobuje nevratné poškození.Po 18,19 letech života je to prý již v pořádku. :)

tomasgulas
hodnocení

0x

Můj názor je docela prostý. Je mi fuk, jestli je zelí zlegalizované nebo ne. Já bych velmi tvrdě trestal dealeřinu tvrdých drog nebo distribuci mezi nezletilé (pokud by se zelí legalizovalo.) Proč se nelegalizuje, je, myslím, jasné. Cigaretu není tak lehké vyrobit, zelí vypěstuje i nýmand. Tím pádem by stát přišel o těžké prachy. Kdyby to bylo jako u cigaret, reklama na jointy by byla už v dětských leporelech.

O tom, jak zelí pomáhá a jak zbystřuje mysl a podobně jsem slyšel dost a dost, teda jen od uživatelů. Dnes jsou to téměř všechno trosky. Netvrdím, že díky zelí, ale z přidruženého živ. stylu.

Jinak souhlasím s Martinou: Ty nechceš znát názor, meleš si své od začátku do konce.

A poslední poznámka. Mariuhana může být (a často bývá) vstupenkou do světa tvrdých drog. Nikdy nikdo netvrdil, že kvůli nějakému absťáku nebo potřebě silnějších drog, ale prostě proto, že to patří k feťáckému vývoji. Téměř ze všech lidí, které jsem znal a brali drogy, jsou dnes, po dalších dvaceti letech, trosky. Jestli jsi výjimka, proč ne? Možná by Tě měli začít vozit na alegorickém voze.

aczemiky*
hodnocení

Jestli to bývá vztupenka do světa tvrdých drog, tak asi jen lidem s vůlí mimina. Protože vážně nevidím krásu v tom si píchat nějaký svinstvo, šňupat a podobné věci. Zase je divné, že všichni kámoši co znam a hulej, tak tvrdý drogy taky nikdy nezkusili a mají na to stejný názor jako já. To že je to známo, tak to určitě vypráví TV Nova a podobné věci, které vymejvají mozek více, než samotná marihuana. To co tam kolikrát slyšim, tomu se vždycky rád zasměju :).

tomasgulas

Víš, mám pocit, že kecáš. Řekl bych, že jsi mladý kluk, ještě nedospělý. Soudím dle užitého výraziva a obrat "Zase je divné, že všichni kámoši co znam a hulej, tak tvrdý drogy taky nikdy nezkusili a mají na to stejný názor jako já." působí právě tak. Chceš dodat váhu Tvému názoru, která se však nedostavuje. Kdybys bral 40.000kč měsíčně, byl bys trochu pevnější v kramflecích. Každopádně je to Tvůj názor, já mám svůj. Před mnoha lety jsem ho poslouchal také od výše zmíněných, jako od kolovrátku.

Co dávají na TV Nova nevím, televizi nevlastním.

aczemiky*
hodnocení

No, tak já v tom nevidím problém říct "Zase je divné" je to to samé jako "Vidíš? A zase mám zkušenost úplně jinou..." . Jak kdo píše je jeho věc. A ujišťuji tě, že dětství už mám za sebou, takže nějaké zkušenosti mám. Každopádně psycholog asi nejsi a radši to ani nezkoušej.

tomasgulas

Ne, psycholog opravdu nejsem a jak tak koukám, trefil jsem se. Přeji Ti hezký večer.

aczemiky*
hodnocení

Horší pokus o vtip jsem nezažil. Kdežto moje úvaha byla poněkud přesnější. Psycholog vážně nejste pane. Také Vám přeji příjemný večer a hodně štěstí s typováním. Na sportku to ale nebude.

hodnocení

0x

Cigareta OBSAHUJE 600 PODPŮRNÝCH látek pro hoření vůni, hezčí kouř atd...

Jako mládě jsem trpěl na měsíc trvajícíchřipko-rýmy jednou v zimě podruhé v červenci...

Nemám potřebu hulit jak fabrika ale když na mě přijde můj milovaný suchý kašel jdu sehnat lék...

Za dva dny jsem fit a nic se nerozjede... k trávě můžu říct jen to dobré...nejsem omezen otavnou nemocí...

A co se kuřáků týče neznám huliče kterému to chybí zato klepajících se kuřáků pře školou, úřadem, busem atd.. vidám denně plno.

, busem atd.. vidám denně plno. To je pro mě víc než důkaz.

Nakonec každá látka ve vetším množství bude droga/ jed ... i cukr.

pihulka
hodnocení

0x

Horší / lepší - Jako v čem?

Co se denní dávky v souvislosti s vdechnutými škodlivinami týče - je zřejmě lepší travka, protože jí nevykouříš tolik.

Ve vytváření závislosti je taky lepší než cígo, když nemáš, tak si prostě nedáš - žádný absťáky, nervy, klepavky a skřípání zubama.

Nebyla jsem žádná náruživá kuřačka trávy, kouřili jsme s kamarády jednou za čtvrt roku spíš jako odreagování - nějaký pití, spousty jídla, filmy a pohodlí. Můžu říct, že se po ní nádherně usínalo a chuťový buňky při žracích orgiích zažívaly extázi :)) A jak jsme se nasmáli... To ti prostě cígo nedá.

Že by tráva zbystřovala paměť, toho jsem si nevšimla, ale je fakt, že člověka uklidní a dovolí mu soustředit se do hloubky na jednu věc, aniž by se nechal rušit zbytečnostmi okolo. Kuřáci marihuany jsou opravdu pohodáři a ještě jsem nezažila nikoho, kdo by byl po požití agresivní, hádavý, nebo aby se do někoho navážel...

Abych byla spravedlivá - znám pár lidí, co to opravdu přeháněli. Když ti přijde do práce třeba mladej klempíř a je už v 7 ráno zhulenej jak taška, během směny si dá ještě tři špeky a pak ti vleze na střechu, je to napřesdržťku. Nedostaneš z nich nic kloudnějšího, než : "ééh", "hmm" "hehe" a podobně a nepamatují si ani co měli den před tím k večeři. (Občas zapomínají i že mají jít do práce...) Ale mám zato, že tihle ubožáci by si vytvořili závislost na čemkoli, to jsou lidé, kteří prostě neumí žít v realitě - Jako gambleři, opilci, sezonní bezdomovci...

Cenově už to taky začíná být dost vyrovnané. A že z trávy lidé přecházejí k tvrdším drogám? Nu, záleží mezi jakými lidmi se pohybují, jakou mají vůli a kolik toho vědí o drogách. Osobně jsem měla přístup snad ke všemu a nevzala jsem si a nejsem sama.

Neodsuzuju kuřáky marihuany, i když už jsem ji 5 let nekouřila a už ani nikdy kouřit nebudu (ze zdrav. důvodů). Osobně jsem kuřačka cigaret a lituju, že jsem s tím vůbec začala. Teď se pracně vymaňuju ze závislosti na nikotinu a zažívám stavy, které nemá snad ani ubožák na detoxu :). Podle mě je kouření tabáku daleko horší, než příležitostné vykouření brčka.

Někdo zažívá rauš když si ve dvě ráno vytáhne z lednice půl kila bůčku s hořčicí, někdo skáče bungee, někdo lítá dvoustovkou na motorce, někdo bez raního kafe ani nerozlepí oko, někdo si potřebuje každý víkend "vylejt palici"... každý má něco a všechno z toho není pro tělo moc vhodné. Nesuď a nebudeš souzen.

Pro křiklouny, co tu hovoří o troskách po kouření marihuany:

Nevím, kolik jich osobně znáte. Podle jedoho "EX" nebo nějakých ztroskotaných feťáků požívajícíh tvrdé drogy přeci nemůžete posuzovat celou skupinu. Mě je 32, po 12 letech co blízce kamarádím s těmi, co dál příležitostně kouří marihuanu mohu naprosto vážně konstatovat, že jako troska nedopadl ani jeden. Některým už táhne skoro na 50. Jsou zdraví, mají rodiny, práci, slušné zázemí, dál si občas zakouří a jsou naprosto normální.

Není to zcela správné, není to zcela zdravé, ale tvrdím, že občasné kouření marihuany není nebezpečnější a škodlivější, než většina ostatních závislostí. Nikotin škodí, káva škodí, mnoho jídla nebo tučné škodí, limonády, polotovary, uzeniny, cukr, stres... bože, byli bychom tu týden, než bychom sečetli co všechno tělu nedělá dobře.

aczemiky*
hodnocení

Řekla si to pěkně a plně souhlasím. Já si dám jedno brčko třeba obden, někdy ani ne, a jsem pořád fit.

celp*
hodnocení

0x

Zdarec.Jsem napravený kuřák.Spotřeba špinek ve vrcholu závislosti byla 80 spartiček denně.Znám velmi dobře absťák na cígo.Raní obracečky žaludku.Po probuzení první šáhnutí po krabičce cigaret.

U marjánky v jakémkoli provedení tento problém nevidím.Sem tam si šlehnout je cekem fajn.A bylo mi už 55 let.Moralisti můžou jít do dža.Většinou vědí prdlajs.

aczemiky*
hodnocení

Můj názor. Většina z nich mají informace z TV Nova, nebo nedej bože z blesku. To jsou lidé vymletí víc, než samotní huliči :).

siva01*
hodnocení

0x

Téma marihuana kontra tabák se už řešilo několikrát - viz. mýty a fakta o ma/.... Osobně považuji jakékoliv kouření za zdraví škodlivé.
Stejně jako u tabáku, tak i u konopí existuje několik pěstitelů, kteří používají různá hnojiva a pěstují na odlišné půdě. Tím se může měnit složení látek obsažených v rostlině. Kdesi jsem četl, že kdysi lidé neměli rakovinu ani z tabáku.. Pak se začal tabák průmyslově vyrábět a na tabákové plantáže nasadili uměla hnojiva a herbicidy.. A lidi začali mít z kouření rakovinu..
Podobné to bude u marihuany a skunku. Kytka pěstovaná na zahrádce a hnojená jen hnojem bude mít jiné zdravotní efekt, jak kytka pěstovaná v hydroponickém roztoku pod umělým osvětlením...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]