Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, zajímá mě nezaujatý názor na jméno, které se mi líbí pro holčičku, kterou čekám...Někteří lidé v mém okolí vrtí hlavou a tvrdí, že se mi zbláznily hormony tím těhotenstvím...Tak chci provést takový průzkum, jestli je to opravdu tak divné...Je to severské jméno ANNIKA. Lidé říkají ať dám radši obyčejné ANNA. Díky za názory
Hm, a jaké máte příjmení? Také severské, něco na způsob Larsson, Svensson a tak? Nee? Tak proč dáváte takové jméno? Annika - arnika, mně vytanulo na mysl. A asi je pravděpodobné, že holčičce pak budou říkat Aničko. A jak máte vymyšlenou zdrobnělinu? Anyčko? Víte, je fakt, že dnešní mladé moderní maminky už neví, co by vymyslely za jméno, aby byly originální. Takže už jsem viděla i kombinace jmen Ella Maria Smetáčková, Gizelle Ťuhýčková apod. No prostě pěst na oko. Jestliže máte zajímavé příjmení, tak pojmenujte robě klidně Annika, ale jestli se jmenujete nějak normálně česky... tak to je pak fakt na zvážení. A pozor - Anna není obyčejné jméno. Anna je jméno královen a patří mezi nejstarší jména vůbec.
Dobrý den, moc mě zaujal Váš příspěvek.Mohla bych Vás poprosit, zda by jste mi nenapsala, kde jste viděla to spojení Gizella Ťuhýčková? Uživatelé tohoto příjmení se dají velmi lehce spočítat a mě by teda zajímalo, která rodinná příslušnice se takto měla,má jmenovat...Příjmení Ťuhýček není tak obvyklé, takže se nezlobte, že mě toto zajímá...Děkuji.Ťuhýčková
Jéé, Annika se mi moc líbí (I když bych navrhovala verzi s jedním "n", protože je hrozně otravné to všude opravovat a všude říkat a i přes to být do smrti na spoustě míst špatně napsaná...) Jméno Anna je hodně časté, proč je ještě množit. Annika je príma
(Není to ta holčička z Pipi dlouhé punčochy?
) Jestli jste ve velkém městě, bude kolem vás beztak tolik podivných jmen, že se jedna Anika ztratí. V malém to stojí za úvahu, ale jen pokud byste měla sama problém... chodit s modrými vlasy by vám vadilo? Jestli ne, běžte do Aniky.
PS: tak mě napadá, že jí určitě budou říkat Aničko - ale myslím, že je to hezké jméno Jen s tím musí být člověk předem smířený. Mně se třeba hrozně líbí Josef, ale Pepu bych přes srdce nepřenesla, tak Josef nebyl.
PPS: máme doma ještě o hodně divnější jméno, čestné pionýrské. A jsme spokojení, konečně se při zavolání neotočí polovina dětí na písku Vzpomínám si, jak mi jedna Vanda z malého města vyprávěla, jak to bylo děsný, když se vracely s kámoškami nad ránem a hulákaly vesele, že když šla ona, věděli to všichni; Lenky a Jany se snadno ztratily v davu
Annika je hezké jméno, mě se to líbí.
Myslím ale, že s tím bude mít dost vysvětlování. Hodně lidí to možná na poprvé přečte měkce, nebo jako Annička, nebo tak něco. Ale vysvětlovat jméno musí spousta z nás.
Určitě zvažte to, jak se hodí k vašemu příjmení a také to, jak moc je to kombinovatelné s jinými, přecijen nejspíš jednou bude mít manžela a přijme jeho příjmení. Ale nepřijde mi to nějak velmi špatně kombinovatelné.
Jinak jak jí plánujete říkat po domácku?
Ještě mě napadá, hodně lidí tu píše, že jí kamarádi budou říkat Niky, Niko. To je možné. Někdo ale krátí zásadne od začátku, takže určitě bude padat I Ani, Aný atd.
Je ANNIKA v kalendáři?
Kromě toho bude muset vysvětlovat občas ty dvě NN, jako u nás neznámého jména. Ovšem jestli má příbuzenskou vazbu na tu Skandinávii, tak určitě ano. Kvůli bohatému ženichovi ze Švédska
Petruška Šustrová, Ivanka Devátá...přijde mi to takové "vlezlé". Tu zdrobnělinu si měly vysloužit nějak (tedy tyhle tak časem učinily), a rodiče jim to napařili rovnou.
Jinak Anna, Anička se teď moc nedává a je pěkné. Nikola je horší...
Obecně se mi tyto novoty moc nelíbí, a docela koukám, že máme ve školce samá normální jména jako Karolína, Adéla, Jan, David, Jaroslav, Miroslav, Eliška nebo Marie.
Teď jsou školky plné Nicoly, Elly, Emmy, Sebastianů, Arthurů a podobně, jen aby to znělo co nejvíce in. Ale třeba známá se jmenuje Anita a také se mi to moc nelíbí...
Ale to je čistě můj subjektivní názor.
Vždyť je tolik krásných českých jmen!
Nezlobte se, ale já nejsem pro toto jméno.
Celý život bude Vaše dcerka vysvětlovat, jak se její jméno píše.
Dobrý den, jak se jmenujete...
Anyka Nováková, psáno se dvěma "n" a měkkým "i"...
Každé jméno je hezké tehdy, když se hezky řekne. To říkávala už moje babička. Ale současně každý národ má svou tradici, historii - i ve jménech. Pokud jste se severu, či se tam budete stěhovat a s malou žít, dobře tam zapadne. Pokud budete žít tady u nás, zvolte opravdu tu Aničku. Hodí se sem líp. Navíc, když většina Čechů disponuje příjmením jako Polívka, Zatřepálek, Bejček, Zajíc, Tlustý, Omelka, Šiška, Strašil... Ne, to se nesměju, ale jsou to prostě v Česku příjmení naprosto normální. Ovšem ve spojení s exotickým jménem nevidím šťastné řešení.
Holčičce budou stejně říkat Anička, větší Anča. Nevěřte tomu, že paní učitelka v MŠ bude říkat malé ANYČKO. To by vypadala jako blázen.
Proto mám nejraději obyčejná česká jména: Josef, Václav, Petr, Pavel, Jan. Fanda, Jirka... u děvčat Janu, Danu, Hanu, Zdenu, Helenu, Jarču. A podobné. Hodí se ke všem českým příjmením, jdou prima zkrátit a nevypadá to hloupě.
Jak třeba oslovovat Nikolase? Christiana? Vanessu /že by Vano?/, Patricii /slyšela jsem Patrika a pořád se mi tam pletla paprika/ Přitom to je v překladu krásné české jméno Vlasta /bohužel, nemoderní/. Ale znám i Hortensii a Fleur. To je potom už tragédie. Navíc s takovými českými příjmeními, že kdybych to mohla uveřejnit, mysleli byste si, že si z vás tady dělám legraci.
Dejte Annu, je to pěkné české jméno. Děvče Vám jednou poděkuje. Budou jí říkat Anička, Andulka, Anda, Anča, Anče, Anuška, apod. To jméno snad nelze vyslovit ošklivě.
Jinak hodně zdraví Vám i miminku. Jaga.
Když jsme už u těch severských jmen, když jsem kdysi četla trilogii T. Gulbransena: Věčně zpívají lesy, Vane vítr z hor, Není jiné cesty, zamilovala jsem se do jména hlavní hrdinky - ADELHEID. Ale zase ne tolik, abych ho pak dala dceři.
Emma, Chloe, nebo Zoe (Zoey, Zooey) jsou nádherná jména. Stejně tak Sophie, Robin (pro holku), Charlie (pro holku). Pro kluky Tom (Tommy), Leonard, Lee, Noah, Daniel, David nebo Zachary. Moc se mi líbí jména Nora, Eleanor, Gabriel, Teodor nebo Max. A Viktor (mé nejoblíbenější pro kluka).
Máte pravdu, že tahle jména se ale nehodí k českým příjmením (naštěstí mám příjmení, které zní cize). Takže když se někdo jmenuje třeba Ritz a jeho paní Ritzová, což se u nás může objevit (je tu spousta cizích příjmení, vlastně jsou tu častější - Illa, Erlebach, Faimon, Rotrekl atd., znám jen pár lidí s "ryze českým příjmením".
Ale i když bych vybírala česká (počeštěná) jména, tak by tam rozhodně nepatřily Kačeny a Barbory, kterých je tu plno. Přímo alergická jsem na jméno "Verča" (Veronika zní hezky, ale stejně všichni říkají "Verča"...). Právě tyhle zdrobněliny przní strašně moc krásných jmen. Když Anika, tak Anika a žádná Anča. Některé zdrobněliny jsou pěkné a nevadí (Bára místo Barbora, Niky místo Nikola, Iva místo Ivana...), ale běsy typu Verča, Anča, Kačka, Ivča tyto jména úplně ničí.
Z českých se mi líbí Šarlota, Sára, Karolína, Matylda nebo Natálie. A úplně nejkrásnější jsou jména, kde se vyskytuje "š" - Eliška, zmíněná Šarlota, Matyáš, Tadeáš a moje TOP jména - Mikeš, Jošiáš, Kryštof.
A nejkrásnější jméno pro dívku - Amélie . Rodiče jí budou říkat Amélie, prarodiče Amálko a kamarádi Amy. Všechny tři varianty jsou pěkné.
Jojo, Eliška a Amélie, nádhera, také jednou plánuji dceru Elišku, jestli se zadaří.
Ale marjapano, odkud pochází ten Jošiáš? :D To jsem ještě neslyšela...
doplněno 13.11.12 17:22:Pravda, Elišce budete vždycky říkat Eliško, i kdyby to byla prachsviňa:D
Akorát by ten Jošiáš nesměl mít nějaké měkké příjmení, jinak by vyzněl jako přiteplený.. a s Matyášem i Tadeášem se teď roztrhl pytel, jsou jich mraky, ačkoli jsou to pěkná jména. Stejně jako se Sofií, té je taky příliš...
Z Bible, aha Tam je beztak plno dalších zajímavých jmen, se vsadím
Eliška a Amélie jsou vskutku krásná jména. Neexistuje na to "ošklivá" varianta (Jako třeba "Michalo!" nebo "Baruno!" atd., tato dvě zní vždycky "mile").
A Jošiáš... to je z Bible. Poprvé jsem to slyšela v nějakém biblickém filmu. Hrozně se mi to zalíbilo :D. Jsem úchylná na "š" ve jménech :D (stejně jako Jošua nebo Eliáš)
Me se libi cizi jsmena Dulezity podle meho ale je, aby se to jmeno dalo take dobre sklonovat. Aby jeji oslovovani v budoucnu nedelalo problem.
Treba napriklad Petr, kdyz je hodny, tak Peto, kdyz je normalni, tak Petr a kdyz zlobi tak Petras.
Libi se mi take Silva, Silvie, Michaela
Je to pěkné jméno, vůbec není divné. Příjde mi lepší než Natálie nabo Aneta...A když se vám líbí tak ho dejte! Já jsem chtěla Rolanda, nechala jsem si to vymluvit a teď je mi to líto. Nedejte se, je to vaše dítě! Ostatní si to za 14 dní ani neuvědomí, ba co víc, začne se jim to líbit! Ani si nemyslím, že se k nějakému českému příjmení nehodí. Annika Nováková, Mráčková...zní pořád dobře.
Mě tada divný přijde, ale v dnešní době lidi vymýšlej takový krávoviny, že v době jejího mládí a dospívání se nad tím nikdo ani nepozastaví. Spíš jim to přijde příliš fádní
Jmeno Annika u Anika je krasne. Urcite se budouci rodicove nenechte odradit,pokud zvazujete toto jmeno a projizdite internet. Rozhodli jsme se dat nasi dceri jmeno Anika Novakova. Jmeno je jednoduche, neotrele, dobre se vyslovuje, k prijmeni Novakova jsme chteli neco nevsedniho. Nechci dite,ktere spadne do anonymity i jmenem, kdyz uz ma nejcastejsi prijmeni... Reakce na jmeno jsou uzasne rozdilne a my si z toho nedelame nic. Kdyz ji nekdo rekne Aničko, tak co. Nevadí to
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.