Nejste přihlášen/a.
Narazil jsem na netu na tento obrázek a napadlo mě se vás zeptat jak nasadíte novou ruličku papíru do držáku?
Já to dělám B, manželka A a tak si navzájem lezem na nervy. )
B
Je to přesně jako u nás. Já stylem B, manžel stylem A. Když najdu po něm styl A, běsním. Myslím, že B je lepší, je dál ode zdi a pěkně se snadno odtrhává, než A namačkaný u zdi.
Ale jak už někdo psal, hlavně, že tam je. Na táboře přišel občas ke cti i pěkný list lopuchu a nikdo neřešil, zda roste stylem A či B. Jaga.
Papír mám volně v krabici.
Tadyhleta krabice nedává jinou možnost než B
Já mám "spodní výpusť"a dávám ho tam jednoznačně A, protože se rolováním nadlehčuje a netrhá. Vyroluje se ho víc, žádné odtrhnutí 1 dílečku..
Pak tam visí ještě balík, "aby papír nedošel", ovšem i ten balík dojde a v nevhodnou chvíli...
No vida, o jaké náměty k manželským hádkám člověk přichází, když toaleťák nedává do držáčku, ale má ho jenom tak na volno v krabici...
B
Tak jsem se zasmála, ale každý člověk je jiný a každý z nás preferuje něco jiného. Nejlepší je tedy v krabici. Tam odpadne možnost A a B. Ale kdo spotřebuje víc? Pravák nebo levák? Manžel, nebo manželka? Ten, kdo používá variantu A nebo B?
S toaletním papírem jsem měla ještě jednu nesrovnalost. Když jsme si zařizovali bydlení, manžel v oné místnůstce přišrouboval na zeď držák na papír. OVŠEM NA LEVOU STRANU WC. U nich měli vždycky držák na levé straně. U nás doma na pravé. A podotýkám, že jsme všichni vždycky byli jen praváci. /v naší i jejich rodině/. Chtěla jsem ho předělat napravo, odmítl. Tak jsem si časem musela zvyknout, že rvu papír "přes ruku". Je to už skoro 40 let, co mám držák nešikovně vlevo a ještě dnes občas automaticky zašmátrám na pravé straně. Zvyk je železná košile! Jaga.
Je to vcelku jedno, jen při způsobu A se stane, že ho ten přede mnou odtrhne tak šikovně, že není vidět konec - je schovanej mezi rolí a zdí. Takže spíš preferuju za B
B
Nejenom to, že když je "šikovně" utržený, tak je konec schovaný mezi rolí a zdí, ale taky když je upevnění držáku tak, že je role hodně blízko zdi, tak se konec papíru plazí po zdi a hůře se uchopí, než když krásně visí ze předu role. Prostě způsob "B" má mnohem víc výhod než "A" a je jedno zdali je člověk levák nebo pravák, ani nechápu jak to někoho může napadnout dát koncem ke zdi i když u nás to ženské taky tak dávají, ale oni mají svou ženskou logiku, tak mne to nechává klidným :D
Teda je to docela zajímavá otázka, ale samozřejmě, že styl A. Jednak je to praktické, a pak je to i estetické. Papír nepovlává vzduchem, ale visí poslušně tam, kde viset má. Určitě cestujete a býváte třeba hotelích, či chodíte do lepších retaurací. Tak se schválně podívejte, jak je tam orientovát toaletní papír. A uvidíte, že stylem A. Je to nepsaný zákon. Máte moudrou manželku, važte si jí.
Existuje vtipně-feministická hádanka - "kolik mužů je potřeba k nasazení nového kotoučku toaletního papíru" (nebo tak nějak)... Odpověď je, že "tento výjimečný úkaz dosud nebyl zaznamenán"...
A stačí takováto diskuse aby bylo jasné, že muži mění kotoučky pravidelně a dokonce podle zvolené ´normy´...
B
Oba - B.
Ještě doplním, že na obou trůnech je vlevo a všickni jsme praváci. Zajímavý.
doplněno 21.09.12 18:18:Toto je taky výborné řešení.
Zásadně ho stavím takhle. Je to se mnou hodně špatný?
doplněno 17.09.12 22:52:Tak pro přesnější diagnózu upřesním: zeď je vlevo, papír stojí na kastlíku připraven, aby do ruličky krásně vklouzl palec levé ruky. Na zemi se pod ním někdy válí zbytek načatého balení. Pokud jsem líný dát ho na poličku nad dveřmi.
B
Ládine, záleží na tom, kde je zeď...
Jsem pravák, takže do ruličky by vklouzával palec LEVÉ ruky, pravá by odmotala patřičný kousek a rovnou použila...
doplněno 17.09.12 22:54: Aha, píšeš to samé, omluva...
B
No nebylo, jeden útržek kuchyňské utěrky nahradí libovolný počet útržků panapru (dle tloušťky), takže je to asi ekonomičtější...
B
"A"je nepraktické, nesmyslné a nelogické :D
dostal jsem takový nápad, schválně se podívejte, která možnost převládá. Mimo jiné, dle ankety je to taky jasné
Krabiček je jenom třináct, a přitom je to ohromná šance jak dekorovat novým nábytkovým doplňkem. Proč hledět na obnaženou roli?
A hned by se skóre přiklonilo k A. Vidím v tom směr vývoje papírové kulturyna zdi WC visící.
Bezva, koukla jsem na to. A čím máte podložené, že ty ankety dělal někdo opravdu znalý. Ty stránky přece může udělat kdokoli... Odkud a z čeho vychází? To tam přece vidět není. Jinak mi je to fuk, kam a jak si každý toaleťák pověsí. Řekla jsem jenom to, co jsem ve světě viděla. Ale asi tam byli blbí, a tak ctili pravidlo A. No, mně je dneska fakticky šuma fuk a doma si to dělám po svém. A pak, ono taky hodně záleží na typu držáku toaletního papíru. A vůbec, jestlo o tomto "problému" vznikly i internetové stránky, a je taková spousta lidí, která se touto "záhadou" zabývá, tak je nám všem houby zle...
Tak tady je "vědecké"zdůvodnění proč je lepší varianta B
Pro základní orientaci stačí i jen obrázky
Tak koukám, že jde o problém celosvětový . EU by měla vydat nějaké závazné stanovisko (samozřejmě s příslušnými sankcemi).
Teď jsem si vzpoměl, na chatu jsem si držák vyráběl sám (dřevěný) a mám osu papíru kolmo ke zdi (výhoda je možnost nasazení neomezeně velké role). Mám tam mít konec vlevo, nebo vpravo (při pohledu od mísy)?
Pepr, tak jsem se opravdu pobavila. Já tomu fakt nevěřila, že by v dnešní hektické a problematické době, někdo řešil orientaci toaletního papíru. Ale nejvíce se mi líbil obrázek, jak je papír úhledně utržen v pozici B a jak je odrulován až na zem v pozici A, tudíž špatné pozici. Tak vám dám jednu malou radu. Schválně se od této doby dívejte při návštěvě veřejných toalet. restaurace, diskotéky atd. Budete se hodně divit a vzpometete si na tuto debatu. Je to o lidech, ne o orientaci ruličky papíru. Prostě lidi za to vezmou a táhnou a tak dál... Jestli se rule točí dál a papír se zbytečně odmotává, to je přece jedno, není to u nich doma. Ale věřte mi, bude se odmotávát dolů stejně, jak v případě A, tak v případě B. Protože málokdy člověk utrhne ten papír nahoře, ale někde uprostřed, takže je to jedno. Ale oni tam píší, že by měl dotyčný na tohle myslet, a disciplinovaně vymotat konec papíru zase nahoru, aby tam úhledně ležel...
Magdon: No tys tomu zase dal. Teď se toho ňákej idiot z EU chytne a do půl roku budeme muset mít papír tak, aby ten camfourek trčel nahoru. A běda tomu, kdo bude mít o čtyry útržky na ruličce víc, tomu zakážou výrobu.
Magdon: no to přece záleží na tom, z které strany lezeš na mísu a jak na ní sedáš.
A
Všichni v rodině, včetně mě, používáme zásadně způsob A. Máme držák na toaletní papír na pravé zdi, všem to vyhovuje. Myslím, že se papír v pozici B špatně trhá, spíše se trhá, jak chce, protože musíte táhnout celou váhu ruličky. Když je papír u stěny, tak jde snadno rolovat, jen se při odtrhnutí musí podržet. Anzionka.
B
anzionka:
To s tou celou váhou ruličky na klasickém "tyčovém" držáku toaletního papíru bych prosil vysvětlit...
A
No já nevím, jestli to správně vysvětlím. Možná je to jenom můj pocit, ale připadá mi, že musím použít větší sílu na odrolování papíru, když je papír v poloze B než v poloze A.
B
Hmmm, tak to vám opravdu jen připadá - není důvod, a není lepší mít konec papíru lépe uchopitelný - tedy blíž k sobě, dál od zdi?
Já bych důvod našel.
Při způsobu A se při tahání papír odmotává ze spodní strany role našikmo od zdi, čímž se přední strana ruličky nadzvedává, lehčeji se přehoupne přes tyčku a proto se lehčeji odmotává.
Kdežto při způsobu B se papír odmotává z horní strany, čímž se papír spíše na tyčku přitláčí a zadní strana co je u zdi, se musí nadzvedávat, aby se převalila přes tyčku. Tudíž jde u něco hůře odmotávat.
...
Toto vše samozřejmě platí za podmínek, že je papír navlečen na drátu či kulatině a ne na trubce podobného průměru jako je rulička. A taky že se papír při obou způsobech tahá šikmo od zdi. Při tahání svisle dolů či použití trubky, jsou tyto způsoby úplně rovnocenné.
...
No spíše je pak výhodnější B, protože je papír lépe dostupný.
doplněno 30.09.12 15:26:Mařenka: Tak ve vašem případě (a u spousty dalších) vstupuje do hry ještě protitlak krytu, který má větší vliv na způsob a lehkost ohmotávání než gravitace.
Ale jak jsem psal výše, my máme papír nastojato, takže tyto problémy nemám
Musím oponovat v tom, že při způsobu B jde papír hůř odmotávat. Ne vždy. Mám podobný držák toaletního papíru jako je zde koupelny-sen.cz/... , kde ta vrchní část- kryt- přitláčí ruličku ke středu. Při způsobu A - vyzkoušeno, papír téměř obrušujete. Bylo to vidět na té vrchní nerezové části, na které v tu ránu byl jemný bílý, papírový prach.
Hlavně si povšimněte smajlíka, protože hádat se kvůli variantě papíru to nééé.
B
To je právě to že i mnoho konstrukcí počítá s "B" variantou a jak jsem dal před časem odkaz tak ten jasně vypovídá o variantě "Bů jako nejpoužívanější. Dost blbě se sahá pro papír co se pazí po zdi :D
Pokud vypadá držák tak, jako na obrázku, opravdu není důvod. Jenže ve většině držáků s papír dotýká stěny a v to případě ho v případě B při odmotávání přitlačujete ke zdi, tím se zvětšuje tření a odmotávání je těžší. Pokusím se sehnat nějaký citlivý tahoměr a změřím rozdíl.
doplněno 30.09.12 21:37:(to bylo pro Bmbx v 13:01)
A
My máme pouze tyčku, žádný držák. Tyčka je vyrobena z hladkého materiálu a toaletní papír se dotýká kachliček, nikoliv stěny. Schválně jsem si dneska vyzkoušela i polohu B a mohu říci, že musím vynaložit větší úsilí na rolování. Tak jsem to hned vrátila do polohy A. Promiňte, ale Anzionka přece nemůže mít ráda polohu B. :D
A. Béčko mě štve a naštvaně otáčím opět do polohy A:D
doplněno 01.10.12 12:58: Já tedy ani nevím, proč:D Ale nikdy jsem papír nelovila někde po stěně, protě normálně zatáhnu a hotovo
A nikdy se mi papír ke konci neutrhl i s ruličkou, jak se Vám to povedlo?
Možná jsem výjimka, ale jsem chlap, estetika je mi ukradená a volím A. Stojím si za tím, že je to praktičtější, Role se otáčí snadněji a tak stačí vynaložit menší sílu a odmotání papíru mě tolik neunaví. Ušetřenou energii tak můžu použít na příjemnější činnost.
B
Magdon:
netuším jaké jsou u vás podmínky že by byl znatelný rozdíl v odporu papíru o kterém by stálo za to mluvit, šátrat po papíru co se plazí po zdi je horší a to nemluvím o hledání konci když se papír utrhne zároveň s ruličkou
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.