Nejste přihlášen/a.
Levně, chutně a zdravě? - vařit ze surovin, ne polotovarů...
Takto obecně je těžké něco radit, konkrétně je zase jen recept...
OK - recept - rámcový - plněné papriky s rajskou - mleté maso (obvykle je možné si vybrat a nechat umlet konkrétní kus - tučný či libový dle gusta), papriky (lépe pálivé), rajčata, cibule, smetana, vejce, koření... Když jsem to vařil naposledy, tak toho bylo 8 porcí (kilo masa, kilo rajčat, kilo cibule, 8 paprik, půllitru smetany, čtyři vejce) - myslím, že tak okolo dvou-dvouapůl sta (cenově) by to mohlo být, ne?
doplněno 16.09.12 15:12: Jo - já dvě - čtyři porce nedělám, to nemá cenu špinit nádobí...
No - já bych to počítal kilo masa (100), kilo rajčat (20), kilo cibule (12), 8 paprik - no 0,8 kila? (cca 20), smetana (40), vejce (14), koření/sůl nepočítám... Tedy 206,- na 8 porcí -> 26,50 / porce...
To je moc drahé?
doplněno 16.09.12 15:35:Sakra - příloha - kilo rýže - 30,-... Takže jo - dostal jsem se těsně pod ´zadání´ - 236,- Kč / 8 porcí...
Sice si musíte koupit celé balení, ale při počítání ceny porce přece rozpočítáte, ne? Předpokládám, že když mám na každý oběd 30,- je to 210,- za týden a tedy když koupím balení vajec, použiji ho do více jídel. Jinak těstoviny jsou v balení 400-500g pokud vím.
Vy mě docela zarážíte. Chcete poradit jídla do 30,- člověk tady přemýšlí a pak se do mě ještě navážíte, jestli to je či není reálné. Jen jsem reagovala na to, že jedno vejce vám nikdo neprodá, to je všechno. Nevím, zda jde nakoupit za 200,- na celý týden pro 2 lidi, když nechcete jíst uzeniny apod. Snažím se hodně šetřit, ale takhle napnutý rozpočet nemám. Jen jsem se snažila pomoct, ale jak vidím, pro dobrotu na žebrotu :-/
Zkuste uvařit koprovou, nebo špenátovou omáčku z mléka, z 1/2 brokolice nebo květáku mozeček, dušený pórek (jako omáčka s mlékem),knedlík s vejcem, brambory s volskými oky (můžete posypat 5 dkg strouhané šunky), smažená obalovaná cibule, nebo kroužky, smažený celer, dušená okořeněná mrkev s bramborem. Pokud jíte Surimi tyčinky, tak z nich udělat rizoto, karbanátky, nebo na pánvi ze zeleninou a vejci, hemenex. Smažím na teflonové pánvi s minimálním množstvím tuku, takže nic není moc mastné.
já bych uvařila hrnec špaget, na to nastrouhala sýr (nejlíp nivu) a prolisovala česnek, to nemá chybu... nebo jedny kuřecí prsíčka + zelenina, co je zrovna na trhu (papriky, rajčata) podusit na pánvi + těstoviny... nebo zapečené brambory s tím, co je po ruce (uzenina, zbytky masa) zalité trochou mlíka s vajíčkem...
Lečo
Květákový mozeček
Špagety
Zapečený květák
Čočka s chlebem a vajíčkem (případně klobásou, kdybyste si chtěla dopřát něco "nezdravého")
A jelikož nevím co je na kvalitní uzenině nezdravého, tak: Brgůl (bramborový guláš s uzeninou, např.špekáček)
doplněno 16.09.12 16:24:maybe87: Ještě lepší je s dobrou klobásou. Pro někoho možná ještě nezdravější než špekáček, ovšem daleko chutnější. Jinak se dá použít jakákoliv uzenina co je zrovna doma.
Co třeba luštěniny? Dělám čočku buď jako přílohu k masu, nebo na kyselo, buď s párkem nebo s vajíčkem a nebo čočkový salát. Fazolový guláš je výborný, stačí podusit pár rajčat, k tomu fazole a přidat bramboru na zahuštění, není třeba ani maso. Přes léto ovoce co kde seženeme, rozvařím a někdy smíchám s jogurtem a k tomu kynuté/bramborové knedlíky... Hodně dělám brambory, stylem "eintopf" - co je doma, zapeču v pekáči zalité vejcem nebo smetanou.
Ještě mě napadá - knedlíky s vajíčkem, halušky se zelím, jde přidat trošku na kostičky nakrájené slaniny, uhlířina - takové tvrdší knedlíky s bramborem přelité máslem podávané s kysaným zelím, bramboráky - mohou být pečené v troubě nebo bramborová buchta, opět ideálně se zelným salátem, květákový nákyp (nastrouhaný květák, popř doplněný bramborem, zapečený s vejcem, možno přidat maso či uzeninu - netřeba, husté polévky - bramboračka, zelnice, hrachová, topinka s čalamádou, palačinky, dušená mrkev, kapusta, nudle s mákem, škubánky, játra, houby - teď je jejich sezona - smaženice, řízky, houbová omáčka atp., někdo dělá guláš z kuřecích žaludků - nezkoušela jsem, palačinky, klidně brambory s dipem ze zakysanky - trocha česneku a bylinky, brambory buď vařené vcelku a posolit a máčet do dresinku a nebo upéct nasucho v troubě na peč. papíře, bramborová kaše s párkem, zkuste použít sojové maso - sáček asi 10,- a třeba na omáčku na špagety je super. Jinak třeba hodně mícháme mleté maso s vločkami, na chuti to neubírá a šetří to kapsu.
Guláš z kuřecích žaludků je výborný, doporučuji. Nedávám je klasicky dusit jako maso, ale uvařím je v tlakovém hrnci v troše vody do měkka. Udělám gulášový základ a zaliji vývarem z žaludků. Aby na talíři vypadalo, že je hodně masa, tak žaludky nakrájím na 3 díly. Jinak je lze ponechat i celé.
Žaludky vyjdou asi 40 kč kilo, já je kupuji čerstvé na váhu. 20 dkg stačí na 2 porce. Vepřové ledvinky po 41 kč vám na oběd také stačí 2 kusy. Koupíte-li 2 ks čerstvých drůbků, tak vývar máte na polévku a z obraného masa a 1 sáčku varné rýže máte vynikající rizoto. Kuřecí, vepřová, hovězí játra také vyjdou levně a dají se udělat na hodně způsobů.Já vařím pro 2 osoby a dokázala bych týden uvařit obědy za 30 kč. Zatím mě k takovému šetření nic nenutí, ale kdoví... Mám vybrané obchody, kde koupím čerstvé maso a levněji, mražené a zatavené ve fólii už nekupuji, ani v akci.
Ahoj. Nevím, jestli to zde už padlo, ale bramboráky se do toho musí vlézt. Samozřejmě bez náplně, žádná Cmunda po Kaplicku
Rychlé a levné je zeleninové rizoto: 1 cibule, 2 sáčky rýže, půl sáčku (když šetříme, když nešetříme tak celý) mražené zeleniny s kukuřicí. Na oleji osmahnu cibulku, pak na ní nasypu rýži, znovu opražím, přidám zeleninu a zaliju vodou, do které přidám bujón (pokud je), lžičku kari, lžičku vegety,případně pepř. Vařím cca 12 minut do změknutí rýže. Když je, posypu sýrem a pokapu kečupem. Toť vše, do 15 minut báječné a levné jídlo.
Sluníčková omáčka: uvařit mrkev, rozmixovat s kysanou smetanou neob se žervé (případně půl na půl, to je nejlepší), na těstovinách se po tom děti mohou zpravidla ujíst a mrkev je v této roční době prakticky zadarmo; pro dospělé dorazit pepřem a chilli.
Zapečené fazolky: plátek šunky, na to předvařené fazolky, zalít vejcem rozmíchaným v troše smetany nebo jogurtu, posypat trochou sýra (ideální je mozzarela, ale eidam taky dobrý ;o)); podáváme s chlebem. To můžu pořád... :o)
Dejte mrkvi šanci:
s bramborem, nebo zapéct vrstvy s rýží do hezkých červenobílých proužků...s rozkvedlaným vajíčkem navrchu...
Dušená mrkev a tradiční kuchařka Jána Babylóna:
Zkaramelizovat cukr, 1 a více kg nastrouhané mrkve a nasekaný pugét petržele - kudrnky podusit. Pak se teoreticky přidá hovězí vývar, takže prakticky kostka - dvě bujónu, čímž se mrkev osolí. Nezapomenout kořenit muškátovým květem.
30Kč na oběd pro 2 vypadá že maso nedá, takže najít vegetariánské recepty - pokud nepěstujete zeleninu na zahrádce.
Hutné jídlo - asi bramborák.
Ten váš nápad s vařením 4 porcí do 30,- mi pořád nejde z hlavy, tak jsem si dala za "ukol" vařit co nejlevněji a přitom ne vyloženě nezdravě. Dnes jsem vařila pro 4 dospělé. V Lidlu jsem koupila 4 sáčky (400g) rýže za 9,90,- U řezníka jsem koupila kýtu,1kg za 99,90,- Odřízla jsem z ní 2 plátky o váze 224g, tedy 22,- Na lžíci oleje (max 20ml, při ceně 30,-/l je to 0,6,- tedy dejme tomu 1,-) jsem osmahla cibulku (3,-), na ni jsem dala zatáhnout lehce osolené kostky (1 lžička = ca 5g = 0,13,- no přeženu to a řeknu 1,-). Když se maso zatáhlo, posypala jsem jej kari - koupila jsem nedávno v Albertu pod značkou Euroshoper za 3,90 že jej zkusím. Na pohled to nebylo kari na jaké jsem zvyklá, ale v pokrmu bylo dobré. Dala jsem max. půl sáčku, tedy 2,- Přidala jsem špetičku chilli (na toto množství nemám propočet). Běžně používám na podlití kokosové mléko, které je nákladné, tak jsem si předem do 1dl mléka (1,5,-) namočila 2 vrchovaté lžíce kokosu (3,-). Ohřála jsem v MW a nechala odležet. Tím jsem podlila maso a ještě trochou vody. Mám ráda kombinaci kokosu a kari, komu se to nelíbí, může vynechat a podlít jen vodou. Vedle jsem zatím vařila rýži, kterou jsem vysypala ze sáčků. Když je rýže skoro měkká, přidá se maso se sosem do rýže, pořádně zamíchá a nechá dojít. Dle potřeby ještě osolte. 4 dospělí jsme se v pohodě najedli, masa bylo méně, ale nikdo si nestěžoval, nijak mi nechybělo. Když jsem oznámila, že jedna porce vyšla na 10,- všichni byli překvapení.
Celkem mi částka vychází na 44,- bez použití kokosu to bude ještě méně. Přešvihla jsem o trochu Váš rozpočet, ale mám tip na večeři, která bude levnější a rozpočet by se měl tedy dorovnat. Písnu, jak to dopadlo. Díky za ideu, budu ještě více kontrolovat, co vařím. Výsledná částka dnešního jídla mě opravdu překvapila.
Samozřejmě nejde o žádnou vysokou gastronomii, umím si představit přidat smetanu nebo máslo a postrouhat muškátový oříšek atp., ale i takto bylo jídlo skutečně chutné, lehce pikantní
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.