Nejste přihlášen/a.
Jaký to tady všechno má smysl? Jak někdo může např. řešit nějaké sporty, jak někdo může být naštvaný, že hokejisté prohráli , že je doma nebo na ulici bordel atd.? K ničemu to není, všechno to jednou skončí, proč lidi pořád něco zbytečně řeší, když to jejich konání stejně nemá žádný smysl.
- někdy mám dojem, že smyslem života je, se co nejlépe navzájem vymlátit. V tomto světle je šťasten ten, kdo prožívá alespoň ten hokej. Nebo, co byste si jako smysl života představoval(a)? - já - přežití s co nejmenšími "boulemi".
doplněno 27.05.15 21:34:-quentos - a jste si tak jistý, že co nevidět taky nevyhyneme?
to se pletete, nic nekončí, život jde dál. Umění je prožívat přítomný okamžik - třeba právě tu prohru.
Odkud víte, že konání lidí nemá smysl? Kdyby jejich konání nemělo smysl, nebyli by tady. Smysl nemělo konání dinosurů, proto vyhynuli. My tu zatím ještě jsme.
A já měl vždy za to, že dinousaři vyhynuli z důvodu asteroidů a sopek, a ono to bylo tím, že jejich konání postrádalo smysl
Teda qt, teď jste mne doslova rozesmál k slzám. Tak trefnou a vtipnou odpověď jsem už hodně dlouho nečetla... " Konání dinosaurů postrádalo smysl. Já se snad budu smát celý den.
quentos:
Dinosauři rozhodně nevyhynuli z důvodu neužitečnosti, ale lidem se to z těchto dúvodů určitě stane, dojedou na svojí hamyžnost a nenasytnost protože vysosají matičku zem - to rozhodně není nic užitečného.
Něvěřím, že my jsme jen "hříčkou přírody", věřím, že musí být někdo, kdo nás vytvořil z nějakého důvodu, a proto má můj život smysl.
doplněno 27.05.15 21:51:Jestliže neexistuje Stvořitel (, který musel mít s námi nějaký záměr, když se rozhodl nás stvořit) můj život nemá smysl, protože jsem pouze "pokračovatelem našeho druhu" a po mně přijde spousty podobných.
Život má smysl a to všechno pachtění je za účelem zachování genu (dříve se říkalo zachování druhu), ale při bližším pohledu je zachování genu přesnější definicí. To pochopitelně platí univerzálně pro všechny živé organismy a nejen pro člověka.
Smysl života je jasný - zachovat a vylepšit druh, aby byl co nejvíce odolný proti ostatním (proč si asi myslíte, že sex stejně přitahuje většinu lidí? - aby se množili!). Jelikož už jsme dosáhli takového stupně vývoje, je možné se starat i o slabší jedince (kteří by ještě před pár desítkami let nepřežili). To je všechno dobře, ale nic se nemá přehánět. Je třeba rozlišit slabší jedince od těch, kteří si na to jen hrají, aby nemuseli soutěžit o místo na světě a trochu nám zlenivěli. Pozor - pak by nás mohl i někdo jiný nahradit.
Je možné Vaše tvrzení, že prvotním smyslem života je předat gen dál, nějakým způsobem vyvrátit? Pokud ho nelze vyvrátit, pak je založeno spíše na nějakém přesvědčení spíše než na vědě (jak ji definoval K. Popper).
Já s Gismem souhlasím. Je to tak. A to, co s životem mezi tím uděláš, je jen na tobě.
Trošku to připomíná život chobotnice, že?
Vy tam máte smajlíka, víte z čeho si dělat srandu, máte to "srovnané". Myslím, že dělate taky chybu. Svět je pestrý. Dám si práci a vypíšu Vám to. I doma i v práci to může někoho bavit. Proč by měl být Kaufland nějakým synonymem? Prostě, když nabízí něco solidního, není důvod to tam nekoupit. Půjčka na auto? Proč ne. Když je výhodná. Děti na Gympl - když na to studijně mají. A Chotvatsko, to si Vás vychutnám naposled. Tam je takových možností. Můžete tam pobýt v kempu za pár korun, bydlet v hotelu a navštěvovat ty nejlepší restaurace, můžete se tam nechat vozit po různých výletech. Od severu k jihu je to tam to nejkrásnější (a taky nám nejbližší mořské pobřeží). Každý si může vybrat.
doplněno 27.05.15 22:42:A hypotéka, při dobrém odhadu lepší, než zase platit nájem. je to jen o propočtu. Zase někdy naopak.
Teď odpověď na druhou otázku, jak někdo může řešit nějaké sporty. Nikdy nejsem naštvaný, když naši prohrají, spíše smutný. Je to sport, každý chce vyhrát, ale to může jen jeden. Není nad zážitek, zažít to na vlastní oči, přímo v místě. Sporty řeším hlavně tak, jak se mi líbí. Nejvíce fotbal - to má atmosféru, hokej je moc rychlý a nahodilý, tenis moc dlouhý, cyklistika má moc pravidel, kterým moc nerozumím - lídr týmu, pro kterého ostatní jezdí - ale nevyhrají jako tým, jen ten jeden. To samé v současné formuli, tak tam už jde jen asi o peníze
Achjo, to zase má někdo tady depku jak hrom... Myslíte si, že zvířata přemýšlejí, jestli má jejich život nějaký smysl? Ne, nemají totiž druhou signální soustavu. My ji máme. Tak přemýšlíme. Mně je například úplně jedno, jestli hokejisté prohráli. Tedy - jací hokejisté a v čem prohráli, mohu-li se zeptat. A i bez této vědomosti mám ten dojem, že život smysl má. Jen si ho člověk musí umět najít.
Život nemá žádný smysl vesmíru je jedno, jestli tady život je nebo ne, nějakým způsobem se sem dostal, a když odsud odejde zas to bude vesmíru jedno. A proč by měl mít smysl, copak všecho musí mít nějaký smysl? Všechno je věcí náhody. Každý si myslí jak je jedinečný, a přitom není nic jen zrnko v písku pak škytne, prdne a kde byl?
Hodně depresivní teorie. Máme s tím problém, asi to může být i pravda. Ale člověk je tvor přemýšlivý a ejhle - vymyslel náboženství - křesťanství - návod jak to tady přežít. Desatero je velice trefná poučka, jak by se měl každý chovat, aby si zachoval svojí lidskou tvář. Ono se to omílá, ale přečtěte si to a zamyslete se. Není to tak? A i jiné náboženské vlivy. Třeba přísloví. Některá se mě líbí: Kdož jsi bez viny, hoď kamenem. Kdo seje vítr, sklidí bouři. Kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá. Každý je svého štěstí strůjcem. Kdo se směje naposled, ten se směje nejvíc.
Na tohle se zeptali dalajlámy. cs.wikipedia.org/... Jaký je smysl života. On pravil že smyslem života je být šťastný. Ale co člověka udělá šťastného, te nedovede říci. U někoho jsou to peníze, u jiného úspěch, u dalšího láska. Tak se ptám tebe: Co tebe dělá šťastného?
Když to tebe udělá šťastným?! Proč ne? Jenže to není o rozbalování dárečků pod stromkem, kdy se svých ani nedotkneme a jen pozorujeme štěstí, které číší z dětí. Je to i o štěstí dospělých. To, co dělá šťastného každého z nás. Mého bývalého dělala šťastného láhev a opice v ní.
Dovolme nechat druhé šťastné, podle jejich představ? Tohle máš na mysli? Není to jednoduché, že?
No jo, to máš pravdu, ale ve které diskuzi jsme tady četli názor: Na staré roky máš prd, protože ses, sám sebe, nezajistil. Příliš myslíš na jiné a zůstal jsi chudákem. (Omlouvám se za tykání, ale přišlo mi to tak)
babkazov:
smyslem života je dělat šťastnými ty druhé
Stačí nemyslet jen na sebe...
Tak aby pro samou práci dělat šťastnými ty druhé nakonec nezjistil, že sám nemá vůbec nic, každý že má jiné starosti atd. Nic se nemá přehánět a v této činnosti to platí dvojnásob.
Ale stejně i za tou snahou dělat šťastné ty druhé, jsou sobecké důvody...snaha být šťastný...jo, to bude asi ten smysl života (i když ne smysl bytí, na který se ptá autor...). Přijde mi, že si lidé pletou dva významy toho "smyslu"- jeden je, čim "zabít" čas, který nám je přidělen a ten druhý- jaký vyšší smysl má to, že existujeme, když stejně zemřeme a všechno to bylo k ničemu.
jake si to udelas takove to mas, a kdo to nezvlada se bude muset uchylit k nejakemu nabozenstvi nebo vychodni nauce
Teď si vemte, že dost lidí vidí ve východní nauce něco mystického, a přesně neví, co si o tom mají myslet. Já jsem se o to taky zajímal a vyšel mě z toho ten názor : Co bylo, už není, co bude, nikdo neví, žij současným okamžikem. Ale takto prostí lidé žijí celá staletí na celém světě. Až, když se to začalo intelektualizovat, tak je to zajímavé.
Řeší sporty, protože je to jejich koníček. Koho to nezajímá, neřeší to. Od toho jsou lidé lidmi, aby se z něčeho radovali nebo vztekali při neúspěchu. Vy nic neřešíte? Máte nějaké koníčky? Někomu vadí to, jinému ono. Každý to máme jinak nastavené.
Nemá to žádný smysl...já bych si tipla, že je to všechno jenom nějakej vtip...(i když, třeba to nějaký smysl má, jenom nejsme dost inteligentní nebo zkušení na to, abysme o něm věděli) Každopádně, moc se tím trápit je stejně zbytečné- takže jediné východisko je prostě žít a třeba se rozčilovat nad tou prohrou hokejistů...
Smysl života[editovat | editovat zdroj]
O některých věcech říkáme, že mají smysl kvůli něčemu jinému, že mohou k něčemu vést nebo sloužit. O jiných ale soudíme, že mají smysl samy v sobě, že jsou samy cílem a nikoli jen prostředkem. To se týká především pověstné otázky po smyslu života. Slavný psychiatr a psycholog Carl Gustav Jung tvrdil, že se během celé své kariéry nesetkal s člověkem nad 30 let, který by tuto otázku nikdy neřešil. Možná také proto, že ti, kdo si ji nekladli, nebyli mezi jeho pacienty.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.