Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Řešení situace na křižovatce

Od: nikki odpovědí: 11 změna:

Dobrý den, zajímalo by mě, jak byste to řešili..

Máme domeček v obci, ale křižovatka je vcelku rušná..vjezd do dvora je za posuvnou bránou, jejíž otevření trvá cca minutu..když přijíždím zprava, hodím blinkr vlevo a čekám až se nám brána otevře (též po levé straně)...zamnou někdy stojí auta a včera jeden netrpělivý blbec začal předjíždět ve chvíli kdy jsem se již chystala odbočovat ...GRRR! Nehlídat si zrcátka tak jsme v sobě. Jak byste to řešili vy? Raději hodit blinkr v pravo a čekat až předjedou? nebo hodit výstražná světla?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Najet si tak, aby vás bylo možné objet zprava, nebo čekat na otevření brány někde, kde nezdržujete provoz
nikki
hodnocení

ani jedno právě nejde, páč bych zase blokovala jízdu protijedoucím a zastavit někde bokem též nemůžu, myslím že minuta není tak dlouhá doba aby nemohli vydržet *bum*jinak si samozřejmě při otevírání brány pomalu najíždím ALE..

řešil bych to tak, jak už tu bylo psáno, nenajíždět si jako při odbočování, ale naopak zajet co nejblíže k pravému kraji, aby bylo možno vás objet jako překážku. Až se brána otevře a nic nepojede, vyhodit levý blinkr a vjet do dvora.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, a proč si nenajedete "čumákem" proti bráně? Blokovat budete sice jeden směr, ale tam vidí překážku v jízdě, tak musí zastavit nebo Vás zkusí objet. Zdravím!

hodnocení

0x

Dejte přesné GPS místa, jinak se tu budeme předhánět v odhadech situace u Vašeho domu.

Ten co Vás předjížděl, nemusl tušit že odbočujete. Vy nesmíte odbočit, aby jste ohrozila. Co uděláte až se brána zastaví v polovině otvírání?

O jaké křižovatce píšete?

Kde to je?

Podle mě ten, co předjížděl, udělal přestupek podle §17, 5e

Jetro, každý můžeme vidět situaci jinak,

Stojí vozidlo, bliká doleva. Nejde jen stojí, na něco čeká, vozidlo nejede, tvoří překážku provozu. Nepředjíždím, objíždím překážku... co jsem porušil?

tomibender*
hodnocení

0x

Nejdřive si připomeňme úpravu vaší situace v zákoně č. 361/2000Sb., o provozu na PK.

"§ 21
Odbočování
(1) Při odbočování na křižovatce nebo na místo ležící mimo pozemní komunikaci musí řidič dávat znamení o změně směru jízdy; při odbočování nesmí ohrozit řidiče jedoucí za ním a musí dbát zvýšené opatrnosti."

a

§ 17
Předjíždění
(5) Řidič nesmí předjíždět
e) dává-li řidič vpředu jedoucího vozidla znamení o změně směru jízdy vlevo a není-li možné předjetí vpravo nebo předjetí v dalším volném jízdním pruhu vyznačeném na vozovce v tomtéž směru jízdy."

Při řešení podobných nehod dává Policie a správní orgány nehodu za vinu řidiči odbočujícímu, ale zase se nesmí předjíždět, pokud dáváte blinkr. V takových situacích je pak rozhodující, kdy odbočující řidič začal dávat znamení o změně směru jízdy. Je samozřejmě těžké doložit, že jste skutečně blikala, případně že jste začala blikat v momentě, kdy ještě nepředjížděl, případně, zda mohl blinkry vidět (silné slunce zezadu atp.). Proto by nejspíš policie a správní orgán dal hlavní podíl na nehodě Vám, ale obecně je v těchto situacích hlavní důkazní tíha na svědcích. Ale v 90% případů je za nehodu zodpovědný odbočující řidič.

ujendys*
hodnocení

0x

já bych zastvil u krajnice dal samozřejmě pravej blinkr a až by nikdo kolem mě nejel bych zajel do dvora

bambula*
hodnocení

0x

Najmul bych zahradníka údržbáře, který by na SMS včas otevřel bránu a já mohl plynule zajet do haciendy

frame*
hodnocení

0x

Asi bych to řešil kompletním předěláním vjezdu. Bránu posunout do dvora, aby se před ní vešlo auto. Nevím jak často jezdíte, ale mě by toto řešení lezlo na nervy, protože jezdím několikrát denně.

Minuta čekání za autem je dost dlouhá, zvlášť když člověk spěchá.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]