Nejste přihlášen/a.
Jasné a široce používané rčení. Každý ví, co to znamená, kdekdo to používá. Slýchával jsem to od malička a i dnes to je občas slyšet. A mě od malička vrtal hlavou problém, na který jsem časem zapoměl a teď v jedné diskuzi opět ožil:
Když je ten jeden za 18, tak by ten druhý měl být s dvouma za 20, aby byly stejný, protože, když bude bez dvou za 20, tak to znamená, že s těma dvouma je za 22.
18=18
18+2=20
22-2=20
Prostě, když řeknu, že je za dvacet bez dvou, tak je to 18, ale když řeknu, že je bez dvou za dvacet, tak to je 22.
A teď pojdme diskutovat a vysvětlovat. Dětský problém znovu povstal z mrtvých.:D
Jasně, ale já si taky myslím, že by se mělo říkat aspoň za 20 bez dvou (20-2=18)
Protože, když se řekne bez dvou za dvacet, tak to fakt vyzní jako 22-2=20
Hlavně, že všichni ví, co se tím myslí:D
To je proto, že lidi jsou líní :D Původně určitě bylo "ještě jednou tolik", ale časem se to zkrátilo.
20 a ještě jednou tolik, už nám dá 40, ne?
No, právě, že s dvěma za dvacet, znamená, že nějaké číslo s dvěma je dvacet - to číslo je 18.
Nez dvou za dvacet - hledám číslo, které, když od něj odečtu dvojku dá dvacet - našel jsem 22.:D
Asi to lze to chápat asi oběma způsoby. Avšak díky známému kontextu se nejednoznačnost snižuje. On to vypadá, že tam časem totiž vypadlo sloveso "je".
Buď druhý bez dvou je za dvacet , nebo druhý je bez dvou za dvacet.
Když se to veme, jako matematická úloha je to takto"
x=18 y-2=20 y=22
při použití závorek:
(druhý bez dvou) za dvacet = 22
druhý (bez dvou za dvacet) = 18
V tomto rčení se nejedná o matematickou úlohu, ale o to, že jeden je, jako druhý
pro ty, co nepochopili:
druhý/ (-2 - 20) = x
x = 22
nebo
druhý/ 20 - 2 = x
x = 18
pt:
a co to jako mělo znamenat?
18 a 22 znamená, že jeden jako druhý - slušná úvaha :D
prostě je to (20-2) a 18 čili 18 a 18 - jeden jako druhý, jak zde píší ostatní
doplněno 08.03.13 15:16: Ono by to mělo být za dvacet bez dvou, ale to tak nezní, prostě je to rčení a to nemůže znít kostrbatě, to by se pak jako rčení neujalo
No, ale pochopil jsi, jak jsem to myslel. To je jasný, že se to musí rýmovat, aby to bylo rčení, ale tím zrýmováním se z toho vlastně stane paskvil. To by mě zajímalo, kdy tohle vzniklo a kdy se to upravilo. Jestli ještě někde ve středověku, nebo ještě dřív...?
Ale je vidět, že se umíme bavit, když v současné době můžeme řešit takové krávoviny.
Ládíku, ty kujóne, Ty budeš muset asi vracet vysvědčení. Dvacet bez dvou je odjakživa 18 a ne 22. Jak jsi na tuto matematickou poučku přišel?
Znamená to, že jsmena tom všichni stejně. Já jsem za 18 a Ty bez dvou za 20. Tedy jsi také za 18. A proto si nevybereš. Nejsi o nic horší než já, ale také o nic lepší. Jsme prostě oba za 18, ať počítáš, jak počítáš. Je to tak! Jaga.
doplněno 08.03.13 15:14: A je to pro mě ctí, nejsem o nic lepší ani o nic horší, než Ty.
Jojo, to je ono, jenže ten kohout už chudák žádné číslo nedostal.
Možná mohl bejt bez čtyrech za dvacet dva.
Sakra vidíš, na tu žížalu jsem úplně zapoměl. Nojo, děti už velký, tak jsem to dlouho neviděl. :D
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.