Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
Chtěl bych se zeptat, jestli neexistuje nějaké lano které přivážete a když po něm chcete slézt dolu, tak tam bude taková rukojet a když budete chtít zabrzzdit v půlce lana tak se zastavíte.
To co hledáte je slaňovací osma + prusikový uzel.
Jestli to má být na jednorázové použití, jde použít i normální karabina a jen správně provléknout lano.
.
Případně nějaký dražší samoblokující systém, například Petzl Stop
Já mám balkon a potřebuji z něj slést nějakým nejlepším způsobem a potřebuji až polezu dolů mít nějakou brzdu
Jak jsem psal, stačí Vám slaňovací osma, sedák, alespoň jedna karabina.
Osmu nasadíte na lano a cvaknete si ji karabinou na sedák.
Dokud držíte volný konec lana, tak díky tření Vás to dolu nepustí. Jakmile ho ale pustíte, tak okamžitě spadnete.
No a proto se tam na volný konec uváže prusikový uzel, který nahradí nutnost držet volný konec lana.
Takže pak to funguje tak, že když nic nedržíte, nikam nejedete. Jakmile chcete jet dolu, musíte uzel po laně posouvat.
Celkem dobře je to vidět na tomto videu od 5:00
3m skočíte...
pověsit se rukama na kraj, natáhnout se dolu a ten 1m co zbyde skočit.
V každém případě to není nic bezpečného a klidně si vykloubíte nohu nebo něco zlomíte.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.