Nejste přihlášen/a.
Možná je to trochu mimo mé chápání, ale nejde mi do hlavy, jak se někteří lidi můžou dostat do dluhů tak, že nejsou schopni je splácet. Jak je možné se takhle zadlužit? Snad lidi ví, na co mají peníze, co si ještě můžou dovolit a co už je riskantní nebo dokonce krajně nepřijatelné. Jak je možné zadlužit se takovým způsobem, že člověk není schopen svým závazkům dostát?
Například při podnikání jsou peníze docela důležité, když si někdo věří a má nějaký dobrý nápad, tak si třeba půjčí víc, než je schopen splatit, když mu to nevyjde, smůla. A někteří lidé mají prostě takové myšlení, třeba ten člověk, co byl na ulici a vyhrál 10 000 000, za měsíc byl zase na ulici.
Chamtivost - chci to, co mají ostatní - ne, chci ještě lepší!
Neumím říct "NE" - dítě chce lepší mobil, než má kdosi ve škole.. vždyť už má 8 let, proč mu nekoupit dotykáč za 5litrů?
Já za mlada nemohl - když jsem nemohl já, ať si užijí aspoň děti - zajistím výbavu na hokej, zajistím místo v týmu... viz. media
Ono se to nějak ... - Lidi, kteří nemyslí - prostě se jim teď něco líbí, tak si to koupí. Že nemají peníze? Vždyť je vedle zboží stoleček s půjčkou... a že se musí něco splácet? to bude až za měsíc - to třeba už nebudu na živu...
- většinou proto - že jsou s prominutím "blbí" !
- i když jsou samozřejmě i takoví, kteří si půjčovat "umí" - úspěšní podnikatelé, lidé v zajištěném postavení s vysokými příjmy atp ...
doplněno 11.06.15 15:46:- gismo - v mnoha případech by lidé ani nemuseli mít "finanční vzdělání", ale bohatě by vystačili se starým, "zdravým selským" rozumem ! - kam se ten vytrácí - to mi tedy řekněte !
myslim ze docela obycejne staci prijit o praci... a je po srande a pak uz samozrejme zasahuje zoufalstvi a blbost a klin se vytlouka klinem
Vezmou si hypoteku na svoje bydlení. To je přeci rozumné, ne? pak dojde k výpadku příjmů na delší období. To se stát může. Ten kdo říká že ne, tak neví nic o životě. Banka začne útočit, že chce splátky. Není s ní řeč o tom, že by je ponížila, nebo dokonce na nějaký čas pozastavila. Dlužník, aby se nedostal do ještě větších problémů, tak si vezme nějakou nebankovní půjčku. Bankovní mu nedají, páč přeci nemá příjmy. No a už se veze...
Jasně, že u hypotéky se může stát, že dojde k výpadku příjmů. S tím každý musí počítat, že se něco takového může stát, když mám nějakou půčku. Pro ty účely jsou tady buď různé pojistky, nebo mám připravenou finanční rezervu bokem, kterou použiju na překlenovací období, kdy mám výpadek příjmů s tím, že urychleně musím obnovit zdroj příjmů a samozřejmě i doplnit rezervu na původní výši.
Rozumné je to v případě, že splátka hypotéky lze platit i bez příjmu. Tedy ze sociálních splátek.
Já mám splátku hypotéky pouze cca 3600Kč a to s přítelkyní zvládneme zaplatit i kdyby jsme oba nic nedělaly. Také mám dostatečnou finanční rezervu, ze které mohu několik let žít, když nebudu rozhazovat.
Ale vzít si hypotéku a pak žít z výplaty do další. Nechápu.
doplněno 11.06.15 19:38:Hypotéku mám na 38let. Reálně to budu splácet cca 4-5let.
Ted se mi daří, proto měsíčně dávám okolo 40tis Kč. Ale hlavní je, že nemusím. Když bude hůře, tak nedám a banka počká.
no dobre, ale jak dlouho to budete splacet a kolik? 30 let? ja platim 8500 (stejne jako predtim za najem) a uz po 3 letech jsem i diky vyvoji urokovych sazeb stahl 30letou hypoteku na pouhych 20 let a platim porad stejne, a dal jsem si zase 3letou fixaci. Cim mensi je pujcena castka, tim absurdnejsi je splacet 30let (napr. castka okolo 1 mil)
Odpověď zní snadno, stále vás masíruje reklama"půjč si, půjč si bez navýšení, půjč si na dovolenou, na Vánoce, na nábytek...) všichni vám půjčí a ani je nezajímá zda to máte z čeho splatit a někteří si prostě půjčí. Nebo si půjčí prohrají to a pak si půjčí na dluh a pak si zase půjčí a prohrají to a zase na dluh...Není pravda, že vám nikdo nepůjčí, půjčí vám každá nebankovní společnost co na tom, že ve finále příjdete o barák. Naivně jsem si myslela, že sčítat umí každý, zjistila jsem, že i vysokoškolsky vzdělaný člověk v tomto případě vůbec nepřemýšlí a už vůbec nic nepočítá. Nebo mladí práci mají, zadluží se na bydlení a o práci příjdou a už musí hledat kdo jim na splátky půjčí aby jim banka nesebrala barák. Já jsem "stará škola" mě naučili, že nejdřív šetřím a pak utrácím, nikdy mimo novomanželské půjčky a Multiservisu na TV (v r. 1981) jsem si nepůjčila ani halíř a věřím, že nikdy si nebudu muset půjčit.
doplněno 11.06.15 15:14:Já se na to vykašlu, já než to dodatluju už to vypadá, že jsem to anblok opsala.
no a ted mi reknete jak nasetrite 2.5mil na dum? a jak dlouho vam to bude trvat? 10let?(vyhozenych 1,2mil do najmu pri 10tis) 20let?(vyhozenych 2,4mil do najmu pri 10tis) kor kdyz vyhazujete do luftu kazdy mesic uplne zbytecne cca 10tis do najmu a sluzeb
S hypotekou misto najmu splacite vlastni bydleni
To jsem mel podle vas cekat az do 60ti na vlastni dum? Mam ho rovnou a zatracene jsem ho zhodnotil rekonstrukci, kdyz to casem nezvladnu, jeste ho se ziskem prodam
No a to si musíte kupovat barák za 2,5 míče? Jsou i levnější domy, nemusíte snad mít barák jak Karlštejn... My jsme si také půjčili s manželem na barák, ale splácíme 3000 měsíčně, což se dá utáhnout i kdyby jeden z nás přišel o práci
Neodpovím úplně na otázku, ale přidám sem vzpomínku, která s půjčováním si peněz přece jen souvisí.
Kdysi jsem pracovala v redakci městského zpravodaje. Něco jsem musela operativně rozhodovat sama, něco předem probírala redakční rada. Důležitou součástí zpravodaje byla inzerce - částečný zisk na tiskovině rozdávané občanům zdarma. Když se v sousedním městě otevíral bordel, došel o tom informativní inzerát. Jednak nabídka služeb, jednak nábor nových děvčat. Inzerát ve zpravodaji nesměl vyjít jako nemravný. Za nějaký čas byla redakce zaplavena inzercí na nebankovní půjčky. Chtěla jsem je jako nemravné bloknout, nebo alespoň omezit. Redakční rada konstatovala, že do jisté míry nemravné jsou, ale občan je svéprávný, soudný a jistě se sám moudře rozhodne, zda si nebankovní půjčku sjedná. A tak jsem si mohla jen myslet, že ze zcenzurovaného bordelu je alespoň nějaké potěšení, z nebankovních půjček věšinou slzy.
Když si někdo vydělává tolik že mu z jeho výplaty jde na věci spojený s bydlením 70% tak nemá z čeho ušetřit. No a potom mu třeba vybouchne pračka a jelikož nemá ušetříno tak to musí řešit půjčkou. Potom se stane že má úraz a dlouho marodí takže ho propustí z práce a než najde jinou tak samozřejmě nemá z čeho splácet protože nemá nic ušetřenýho. Když má štěstí banka mu splátku odloží ale jenom jednou. I když je součástí půjčky pojištění za nemálý peníz tak ve finále zjistí že tohle pojištění se zrovna na jeho situaci nevztahuje.
Hlavně ti chytráci co mluví o blbosti a podobnejch věcech by si měli uvědomit že né každej si vydělává průměrnej plat a o práci dneska může přijít každej !.!.!
doplněno 11.06.15 19:16:Takže když vyhoří lednička tak si můžete dávat jídlo za okno.
1. splátky hypotéky mám nastaveny tak, abych je utáhl i na pracáku.
2. Pokud na novou pračku nemám, budu prát drobné prádlo v ruce, větší vypere dcera, bejvalka, kamarádka...
Vše se dá řešit!
kdyz vyhori lednice, koupim snad z bazose za 1000, to same pracka, mam uz 3 roky pracku z bazose za 1000, a pere uplne paradne, prece nemusim mist vsechno nove
Kdyby 70% mojí výplaty šlo na věci spojené s bydlením, okamžitě, intenzivně a s nejvyšší prioritou bych hledal jiné bydlení.
A kdybych neměl v záloze pro strýčka příhodu prachy v částce cca aspoň dvou výplat, byl bych velmi nesvůj. Nikdo, kdo pracuje, nemá a nemůže žít za normálních okolností z ruky do huby - to prostě nejde a je to pro mě známka nerozumného hospodaření.
"Nikdo, kdo pracuje, nemá a nemůže žít za normálních okolností z ruky do huby - to prostě nejde a je to pro mě známka nerozumného hospodaření."... souhlasím a dodám : nebo malého příjmu. A někdy i solidní základ na účtu dojde do mínusových hodnot nečekanými výdaji. A tím nemyslím vánoční šílenství, novoroční lyžovačku ve "špindlu", nebo letní dovolenou pro celou rodinu kdesi v Turecku (protože tam prostě všicni jedou, tak my musíme taky). Ale abych reagovala na otázku...opravu jsme masivně "masírováni" reklamami, které nás přesvědčují, že půjčovat si je to nejlepší a nejjednodušší, co můžete pro svou rodinu udělat. Jsou tak vstřícní, že vám vrátí i polovinu úroků! No, představte si to! A dokonce můžete splácet až měsíc po Novém roce, když si půjčíte na vánoční dárky. No fakt! A tak to pokračuje, až získáte mylný dojem, že o nic vlastně nejde...a půjčíte si. Možná to zpočátku zvládnete, tak si půjčíte opět (třeba na tu dovolenou u moře). Pak se může něco zvrtnout (přijdete o práci, dlouhodobě onemocníte...ale nemusí to být nic tak drastického) a vy už z toho prostě nemůžete ven. Zkoušíte vytloukat klín klínem, půjčku půjčkou. Já se řídím heslem, že pokud na něco nemám, nekoupím si to. Našetřím a pak se teprv rozšoupnu. Mona
Je fakt, že zamlada, jsem jednou na Silvestra zastavil zlatý přívěšek za dvě lahve whisky v baru. Pak jsem musel měsíc makat v Michelských pekárnách na noční, abych ho vykoupil zpět. První výplatu jsem taky propil za 3 dny. Ale od té doby se to tak nějak zlepšuje a dneska už bych to asi neudělal. Že by poučení.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.