Nejste přihlášen/a.
Ve třídě mám dva kamarády, kteří jsou hodně chytří, světaznalí, sám nechápu jak můžou mít tolik vědomostí. Já si mezi nimi vždy připadám jako blbec, mám problém se s nimi bavit. Toto by mi ani nevadilo, spíšo to, že cítím náznaky povyšování, když se jich na něco zeptám, tak oni hned řeknou: No to je přece jasné, ty to nevíš? Přitom jsem se zeptal na otázku, na niž zná odpověď pouze malý počet lidí, vyzkoušel jsem si to. Další taková věc, která mi vadí je to, že mě často opravují, něco řeknu, ale oni to řeknou "lépe" přitom to řeknou pouze jinými slovy nebo k tomu připdají nějakou nepodstatnou drobnost. Někdy se mi taky jeden z těch kluků ve třídě potají vysmívá když se mě učitelka ve škole na něco zeptá a já odpovím špatně, přitom by to nevěděl skoro nikdo. Cítím se fakt hrozně, moje sebevědomí je mezi nimi na nule.
Ahoj, nějak mi nepřipadá, že pokud se toto děje, tak se jedná o dobré kamarády. Ti nemají něco takového jako je povyšování se a ponižování druhého zapotřebí. Ještě mě napadá, jestli nejde jen o Tvůj pocit a nepodceňuješ se sám. Občas slyší člověk "trávu růst" a je zbytečně vztahovačný. A neboj, každý je na něco šikovný. Zkus objevit svou přednost nebo přednosti nebo se poohlédni po jiných kamarádech, se kterými se budeš cítit dobře.
Oni mě přímo neponižují tak, že by mi nadávali do blbců, debilů, volů atd. Jenom mi trochu přijde, že si musí dokazovat, že jsou chytřejší než já, toto umím dost dobře vycítit. Vždy se snažím říct něco chytrého, aby u nich o něco stoupnul, ale oni většinou říkají: No přece samozřejmě. Už se o to nesnažím a pokouším se být sám sebou, nesnažit se druhým zalíbit. Možná jsem vztahovačný, že to příliš nadsazuji, ale nějaké to povyšování tam určitě je. Spíš mi ještě vadí jajich falešnost i když možná v dobrém úmyslu, že mi říkají, že jsem chytrý, nejchytřejší ve třídě, ale je zjevné, že si to nemyslí, jinak by si ode mne půjčovali úkoly nebo by mne oslovovali, abych jim něco vysvětlil. Své přednosti znám a často si je připomínám, ale to moc nestačí k tomu, aby se mi zvětšilo výrazně sebevědomí.
Fantasy, první, co mne napadlo po přečtení otázky, že jejich výhoda je v tom, že jsou na tebe dva. Vůbec nemusí být chytřejší než ty, nejspíš budete chytří všichni asi tak nastejno, každý po svém, ale právě v tom, že si hrají do karet, je jejich výhoda. Totiž v takovém případě stačí, když jeden z nich řekne něco "průměrně" chytrého a druhý to potvrdí, a hned vypadají chytřejší oba a navzájem si tak dodávají sebevědomí. Možná jsi ty dokonce chytřejší než oni, ale tím, že oni drží při sobě, vlastně mají větší váhu a tím tě prostě "dostávají". Není to od nich čestná hra, skutečně kamarádská, nejspíš ti závidí, že jsi sice proti nim sám, ale stále dokážeš obstát, možná tě chtějí prostě znervóznit a rozhodit, jen aby si dokázali, že to dokážou. Je to škoda, všichni tři byste dokázali víc, ale to oni nedokážou domyslet, protože jsou asi trochu zlomyslní. Zkus si najít upřímnějšího, čestnějšího kamaráda, který bude stát na tvé straně, pak na nich přestaneš být závislý a bude se ti s nimi komunikovat mnohem snáze. Třeba jim pak taky dojde, jak se chovali hloupě. Jen pro uklidnění, takové věci se mezi lidi stávají a dokonce dost často, časem se to naučíš řešit .
Hlavně to teda určitě nebudou kamárádi. Já mám taky pár kamárádů. Dokonce si troufám tvrdit, že jsem z nich na tom asi nejhůř (co se teda týče chytrosti, a světaznalosti, jak uvádíte). Ale nikdy mě to nedali sežrat, jak se říká. Ve Vašem případě to spíš budou takoví frajírci, kteří se na Váš účet baví. Tak od těch dál.
Kolik toho světaznalí projeli? Prostě jsou sečtělí, zajímají se o dění, dobrá paměť, ale neobsáhnou vše.
No to je přece jasné, ty to nevíš? A oni na to odpověděli, jak to je?
Podívej se na jejich rodiče. Pokud nechceš něčeho dosáhnout, být chytřejší, dlab na ně. A co tak umět, znát něco, co oni neumí? Třeba nějaké zájmy? Nebo si najdi nějakou specialitku na intu... Toto mě ve škole netrápilo, já jsem na ni dlabal... a byl řezaný.
klera a jak dopadla v životě a ty?
Řeknu ti...oni jsou naopak hlupáci, protože se potřebujou nad ostatní povyšovat Já jsem to zažila na základce a na střední...Moje kamarádka měla úžasnou paměť, měla pořád jedničky, všechno věděla a to, co nevěděla, si dokázala vždycky obhájit. Jediný, co jí nedocházelo, bylo, jak strašně je na ostatní (a hlavně na mě) nepříjemná a že to byl důvod, že se s ní nikdo nebaví. Já jsem měla vždycky nízké sebevědomí, tak jsem si to nechala líbit a kamarádila jsem se s ní, měly jsme docela dost společných zájmů, to je pravda, ale až nedávno jsem si zpětně uvědomila, jak moc se mnou vždycky manipulovala, vyvyšovala se na mě, ponižovala mě atd. Ona za to nemohla...prostě si to neuvědomovala a při svojí vlastní důležitosti se ještě považovala nějak morálně na výši...Teď už vím, že ona byla ta, co byla naprosto mimo realitu, žila si mezi těmi svými fakty, znalostmi atd., ale nedokázala pochopit, že to není to nejdůležitější na světě (a pořád nedokáže...). No a na střední se k ní ještě přidala jedna holka...takže to, co tu popisuješ, mi hodně připomnělo, jak jsem to měla já
Teď chápu, jak omezený lidi to byli...(a taky to nebylo něco až tak výraznýho- prostě poznámky, co tě pak dlouho mrzí, pohledy, že jsi naprostej hlupák atd.; teď už by mi to bylo fuk...ale hlavně bych se s někým takovým vůbec nekamarádila
) Radím ti jedno- přestaň se s nimi bavit, takoví "kamarádi" ti za to nestojí...
Fantasy radím Ti, nekamaraď se s nimi a bude líp. Najdi si takového kamaráda, který s Tebou nebude soutěžit a nebude se povyšovat. Jinak budeš mít nízké sebevědomí a trápit se. Kdyby byli Tví kamarádi sebevědomí, nedělali by Ti, co ti vadí. Zkus jim říct, že Ti to vadí a ať se nad Tebe nepovyšují. Možná budou dělat, že neví o co jde a řeknou, že se nepovyšují, budou mlžit atd. Pokud to budou přesto dělat dál, drž si je od těla. Jinak jim budeš dělat radost svým trápením a sobě ne.
Ani počítač není rychlý v odpovědi, když po něm něco chceš, tak musíš přesně specifikovat. Nacvičené, nic neříkající odpovědi jenž zní, se dají naučit /fráze/, nech skupinové frajery být sólisty v jejich klubu, příjde moment kdy budou nuceni rozhodnout sami za sebe jednotlivě a zamrznou, možná pro ně jseš exot, ale je taky skoro jisté, že ti tiše závidí tvůj um jenž jim chybí a jejich obrana proti vlastní blbosti je útok nebo ignorace. Obecně - povyšování se nad druhým, je jedna z nejčastějších neřestí světa
doplněno 11.06.15 03:11:Třeba ti kluci vědí jak používat převodovku, ale narozdíl od nich ty víš jak funguje a proč funguje...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.