Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Starce nelze pojistit

Od: culdabulda1* odpovědí: 21 změna:

volné pokračování otázky : opětovné placení v nemocnici,

odpověď pro "sunset" - jako zodpovědná stařenka jsem se dnes byla informovat na své pobočce Č.pojišťovny a dozvěděla se že :

1 - po 60-letech vás na pobyt v nemocnici v důsledku nemoci nikdo nepojistí (určitě ne Č.P.)

2 - pokud jste takové pojištění uzavřeli ještě za dob "mladosti" - po dosažení 60-let vám pojišťovna tuto smlouvu vypoví (zase mluvím o Č.P)

Referentka mne orientačně informovala, že možná existuje nějaká forma tzv. Pojištění zdraví - na pobyt v nemocnici následkem nemoci, ale v tom případě si pojišťovna o Vás u lékaře zjistí podrobné informace o Vašem zdravotním stavu a pojistné je vysoké (v řádu tisíců).

Já osobně si celý život (i nyní, v důchodu) platím :

sdružené pojištění domácnosti,

pojištění odpovědnosti za škodu,

úrazové pojištění

- ani jediná pojistka nezahrnuje pobyt v nemocnici následkem nemoci, jenom následkem úrazu (100kč/den). Jinak samozřejmě celý život platím sociální a zdravotní pojištění (všeobecná zdravotní pojišťovna). Takže - pokud nemám možnost se na pobyt v nemocnici pojistit, tak jsem asi PROTI znovuzavedení poplatku za pobyt v nemocnici. Zdravím.

doplněno 10.06.15 15:34:

- ještě mám také penzijní pojištění.

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

strait
hodnocení

0x

No tak to je dobré vědět. :)

uska*
hodnocení

0x

Pojištění na pobyt v nemocnici snad nahrazuje ušlý zisk, plat, mzdu. Důchodci žádný ušlý zisk nehrozí, důchod se mu nekrátí. Polatky v nemocnici chápu tak, že si hradím částečně jen stravu, nikoliv péči. V té době doma nejím, neutrácím z důchodu za jídlo, tak proč přiměřený poplatek neplatit? Nemocnice přece není charita nebo armáda spásy.

culdabulda1*
hodnocení

uska - logiku to má - jenom je to dost nespravedlivé pro dlouhodobě nemocné, kteří mají malý důchod, v důsledku nemoci ani vlastně nejí - a navíc v některých případech, ani nelze hovořit o péči, výstižnější by možná byl termín "týrání pacientů". A byt si musí platit každý, ať je v nemocnici nebo ne (nemluvím o domovech důchodců atp.).

Poplatek by měl být tedy opravdu "přiměřený" - nikoliv pro každého stejný !

doplněno 10.06.15 18:24:

- jídlo za 100 kč. denně?

vklus

Píše se po 60 roku nikdo nepojistí. On je odchod do důchodu v 60 v zemi kde zije uska asi ano.

Proti poplatku v nemocnici za jídlo bych nic neměl pokud by se to jídlo dalo žrát. Byl jsem několikrát v nemocnici a pokaždé jsem měl několik problémů. 1. nedalo se to žrát. 2. když už se to dalo žrát tak toho bylo stejně málo.

sunset*
hodnocení

0x

Děkuji Vám za snahu i za informace, docela mě to zaráží - zkusila jste to i jinde? ČP je parta, co žije jen z toho, že to kdysi byla monopolní pojišťovna a jsou asi tak 15 let v minulosti. Zkusil bych ještě Allianz, případně další pojišťovny...

culdabulda1*
hodnocení

sunset - děkuju za odpověď - zkusím se ještě tedy zeptat jinde. Zdravím.

doplněno 11.06.15 18:16:

- sunset - včera jsem dotaz na Alianz taky poslala - tak jsem na odpověď zvědava. Pokud pojišťují do 75 let, tak je to sice dobré - ale co pak? - to abyste stihnul do těch 75 let raději umřít, pokud onemocníte !

ccc*

Samozřejmě, že to jde, ale nesmíte chodit jenom na ČP.

culdabulda1*
hodnocení

- můžete mne někam nasměrovat? - jak jsem tak koukala - všude je to omezené věkem. Děkuju za odpověď.

doplněno 11.06.15 00:02:

- mp - to jste mne tedy "potěšil" ! - i tak děkuju.

mp*

Ony pojištovny jsou velice vstřícné, když jde o uzavření smlouvy a placení. Pak teda při vyplácení pojistné události je to trochu jinak. Vždy se směju, když někdo říká, jak se dobře pojistil. Ale nakonec, co by člověk nezaplatil za dobrý pocit. Zase na druhou stranu znám několik "přátel" kteří z tohoto byznysu velice dobře žijí. Ale to je jiná kapitola.

sunset*
hodnocení

0x

Letmo jsem se podíval na Allianz a ten pojišťuje (tedy pokud to někde další ustanovení zas neruší) do 75 let s možností připojištění pobytu v nemocnici. Je to taky otázka ceny, o tom žádná, ale zkusil jsem v tomto smyslu položit dotaz, uvidíme co mi odpoví.

culdabulda1*
hodnocení

- sunset, ccc a ostatní -

z pojišťovny Alianz jsem obdržela tuto informaci :

- pojištění pro pobyt v nemocnici v případě nemoci Vám sjednají pouze do 65-let věku, pokud máte takové pojištění sjednané již dříve (třeba ve 30-ti), smlouva vám zanikne po dosažení 70-let věku, bez jakékoliv náhrady, leda byste měl sjednané nějaké rizikové, či investiční připojištění, v tom případě Vám vyplatí naspořené peníze.

- takže ještě nějaká pojišťovna "na zabití"? ... Zdravím.

doplněno 12.06.15 13:43:

- uska - zatím nevím, ještě jsem si to zaplaťbůh ! - nevyzkoušela.

Reagovala jsem na "sunset", který se vyjádřil, že "zodpovědná babička" (necituju doslova) se může pro tento případ pojistit. Ale, jistě se zde na poradně najdou lidé, kteří s dlouhodobým pobytem v nemocnici i s příslušnými poplatky zkušenosti mají - pokud se budou chtít diskuse zúčastnit.

Původní otázka zněla, jestli souhlasíte se znovuzavedením poplatků v nemocnici. Takže po zmapování situace odpovídám - ano, ale nesouhlasím s poplatky plošnými, ale "přiměřenými" příslušné sociální a finanční situaci pacienta. Asi tak.

doplněno 12.06.15 13:53:

- a pokud Vy osobně si můžete dovolit platit za pobyt v nemocnici více - proč ne - neměl by Vám nikdo bránit - jen více takových pacientů !

uska*

Culdo, asi jsem natvrdlá. Prosím, vysvětlete mi, proč ve vašem věku nutně potřebujete pojištění pro pobyt v nemocnici v případě nemoci . Důchod vám nikdo nezkrátí, jíte v nemocnici zatím zdarma, takže při pobytu v nemocnici vlastně ušetříte. Tak na co připojištění?

sunset*

Ano, potvrzuji, dostal jsem stejnou odpověď. Bohužel situace lidí nad 70 tedy nelze vyřešit pojištěním. Do 70 let se lze poojistit, jen to chce myslet dřív i na to, že každý budeme jednou starý.

Na druhou stranu, bráno staletím ověřenýma metodama - máma taky neporodí a nečeká, že se děti vzápětí samy utřou a nakrmí vidličkou. Dobře vychované děti nečekají, že máma do posledního dechu bude jen sloužit a dělat jim otroka a dojnou krávu.

A bráno matematicky - za jídlo, praní, toaleťák a mejdlo ušetřím proti domovu naprosto minimálně 1500 Kč. Na spotřebě elektřiny za TV a svícení a plynu na vaření zas naprosto minimálně 500 Kč. To je 2000 celkem. Zbývá tedy v případě měsíční hospitalizace rozdíl 1000,- Kč.

Ať to tedy beru krutě ekonomicky (bába je nemocná a až umře, zůstane nám barák, tak jí šoupnem pár tisíc, vždyť se to neztratí) nebo citově (je to moje máma, tak jí dojdu pomoct a trpět o hladu ji taky nenechám), vždycky bude logicky pomoc u těch nejbližších. Pokud je někdo nemá, stále ještě zbývá možnost požádat o prominutí ze sociálních důvodů a v takovém případě mu bude jistě schváleno.

Řešení poplatků tedy podle mého existuje v jakémkoli věku.

tombrava

měl jsem tu čest strávit (pouze a naštěstí) jednu noc ve špitále (znovu cca. po 20 letech, takže nemám s čím srovnávat) s plánovaným zákrokem v lok. anestezii a observací 24hod. - býv. okresní město. Lékařská péče bez debat na úrovni až na malou výjimku - podle mě mohli mě vybavit na pooperační léčbu rovnou ATB kapkami např Pamycon, když komplikace po operaci tkáně v nose má sklon k zánětům - ale to nechcu rozebírat...

Jídlo hororový zážitek:

ráno krajíček chleba a vajíčko a nějaká neslazená melta či co

oběd - něco jako dětská porce brambor a karbenátek

večeře - krajíček chleba a pomazánkový krém 80g

Toť vše za 24 hodin. NAštěstí jako muž už ne ve vývinu :)) ale při propuštění jsem měl hlady fakt "mžitky před očima". Vysvětluju si to zřejmě mylným zařazením do nějaké dietní výživouvé skupiny, ačkoli nejsem dietář a operace nebyla nic interního nebo s úplnou anestezí, kde se pře/pooperační strava hlídá.

uska*

sunset - Zbývá tedy v případě měsíční hospitalizace rozdíl 1000,- Kč.

To musíte ale marodit v létě, nějak mi ve výpočtu chybí vytápění bytu .

sunset*

Když jsem ve špitále a jsem samotný důchodce, tak přeci nemusím doma topit. Ani v zimě.

nikdo*

sunset:

A bráno matematicky - za jídlo,

za praní neušetříte nic. Nebo snad u vás perou pacientům slipy, trička, tílka, ručníky, kapesníky, utěrky, župan apod.? U nás musí prát rodina.

Za toaleťák neušetřite nic, u nás musíte mít svůj. Stejně tak mejdlo.

Kde je těch Vašich ušetřených 1500 Kč? Na jídle?

Na spotřebě elektřiny za TV neušetříte 500 měsíčně, to je víc než 100kWh, Tedy 3kWh/denně. Tady jste přestřelil. I kdyby to bylo se svícením. Spotřeba plynu na vaření se počítá tak do 100kč měs.

Proč mi Vaše výpočty vycházejí tak diametrálně jinak?

sunset*

U nás dávají špitální pyžamo, je to běžná praxe na všech odděleních kde jsem kdy byl i jen na návštěvě, včetně porodnice.

Vy platíte rodině za vyprání? Stále se bavíme o těch chudších starších lidech, důchodcích atp. Vy byste řekl vlastní mámě nebo tátovi, který na tom je finačně nevesele "Hele, tvoje prádlo mě vyšlo na pěkný peníze. Jo a benzín do špitálu taky není zadarmo, prádlo se samo neodveze, dostanu dvě stokorunáčky nebo si příště vyper sám." Ne, to by neudělal nikdo (ani @nikdo, když už si vás tedy beru do své nevymáchané huby). Navíc na lůžku se moc nezašpiníte ani nezapotíte, takže toho prádla je adekvátně méně a můžete si ho vyprat i sám v mejdle s jelenem za 16 Kč.

U nás nemusíte mít svůj toaleťák a když jste fakt chudý, Metro rozdávaj zdarma... (špatný vtip, vím) Mejdlo uznávám, to špitální smradlavé bych si nevzal, ale koho zabije 20 korun za dvě mýdla za měsíc?

Ano, na jídle. Nevěřím, že někdo (samostatně žijící a nevybírající kontejnery) dokáže dnes měsíční účet z obchodu stlačit pod 1500 Kč, to je 50 korun denně. A to musí jíst 2x týdně nejlevnější lančmít, k tomu nějaké pečivo, plátek sýra, něco salámu od Bureše, pár brambor, trocha rejže, sůl, pepř, cukr, občas s kamarádkou cukrárna (nebo hospoda, ani důchodce nesedí nonstop doma na zadku), k tomu kafe a jsme doma.

Zapomněl jsem dokonce v původním rozpisu na vodu, jistě se doma mejete a tudíž šetříte za vodu a TUV nemalé sumy, v paneláku to vycházelo na 1 člověka nad 300 měsíčně i těm největším špindírům.

TV, rádio, PC, světla a trouba vám zcela v pohodě udělají 2,5 kW denně. OK, uznávám, zde jsem se seknul, asi o 150 Kč. Ale jen pro zajímavost - pokud žijete sám - kolik platíte měsíčně za elektriku vy? Nemusíte odpovídat, nenutím, fakt jen pro zajímavost.

Pokud to tedy spočtu, musím trvat na tom, že ušetříte minimálně 2000 měsíčně, jsem ochoten připustit chybku v řádu 100 Kč. Ale berte to tak, že se tu bavíme o opravdu extrémně chudém důchodci, co sotva vyjde, nikoli o té (snad větší části) důchodců, co vídám u Kauflandu se skoro plným košíkem, jak to ládují do kufru auta (nezávidím, jen mám oči).

Nebo mi napište váš rozpis, kolik to vyšlo vám?

odpoved*

Nemám ráda řeči, že mají důchodci narvané košíky, protože...

Protože mladí jsou v práci od rána do večera a ty rodiče, důchodce poprosí, aby jim koupili některý sortiment, když pojedou na nákup sobě, víme? Takže nezevšeobecňovat...

nikdo*

Tak popořádku. U nás dostanete tak andílka, A běhat s holou zadnicí po špitálu, asi není to prevý ořechový. Praní. Překroutil jste, co jsem napsal. Já mám rodinu, a nemusím jí platit za praní. Ale to praní doma taky není zadarmo(elektrika,voda,prášek). A jestli vy si neměníte spodní prádlo denně, já ano. I v nemocnici. Takže denně to jsou jedny slipy, jedno tričko, jeden až dva kapesníky. Nejmíň. Toaleťák u nás musíte mít svůj. ostatně, to se opakuji. Za jídlo, celá rodina, dva dospělí a dvě dospělé děti, utratíme tak 4-6tis měsíčně. Elektřinu vám neumím říci. Za celý barák, 4byty 1+1 a jeden 3+1, a malou provozovnu, platíme 2800kč zálohy měsíčně. Většinou to tak nějak vychází.To, co běží na elektriku, musí běžet i když jsem v nemocnici, Ať se jedná o mrazáky, lednice, topení, či cokoliv jiného. Rodina žije a funguje dál, a nemůže vypnout elektriku nebo topení, jen proto, že někdo z rodiny je v nemocnici. Výpadek příjmu, za měsíční "odpočinek" v nemocnici, dělal v mém případě asi 6tisíc.

Důležité ale není nic z toho, co jsem napsal výše. Štve mě, že případné poplatky, "tečou proti proudu". Absolutně bez jakékoliv kontroly zdravotních pojišťoven i mé. Prostě systém "zaplať a nestarej se, co za to". Normální banditi. Karabu na ně.

sunset*

Podívejte se nahoru, tam je téma. Primárně se nebavíme o rodině a jejím živiteli, bavíme se o lidech, hlavně tedy těch samotných, v důchodu a ve špatné ekonomické situaci. Tedy kdo nemá činžák, hromádku nájemníků... (to vám nezávidím, nechtěl bych to ani zadarmo).

Pokud je někdo sám a žije za 1500 měsíčně na jídlo, nemusí mít zapnutou lednici 180 cm, stačí maximálně nějaká miniaturní a už vůbec nemusí mít vedle extra mražák, páč co by do něj taky dal, že?

PS: A jestliže je váš příjem pro vaši rodinu tak velmi důležitý, což samozřejmě chápu, nikdy vás nenapadlo se pojistit? Mohl jste být na nule nebo dokonce v plusu.

PPS: A máte svůj IZIP? Tam máte koukat a kontrolovat, jaké sumy (z vašeho, mého, našeho) lítají ve zdravotnictví, to by vás už těch pár tisíc ani moc nezajímalo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]